X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lajla wrote:
    Dziewczyny boli was brzuch?

Mnie na początku tak jakoś do 7 tygodnia bolał. W 8 tyg byłam u lekarza i było wszystko ok A w poprzedniej ciąży, to w sumie przez całą ciążę takie pobolewania, ciagniecia, kłucie miałam.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix to już dziś 😉

Clausix lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lajla wrote:
    Dziewczyny boli was brzuch?

Cały czas mnie coś tam pobolewa, wierci i kłuje. Nie spodziewałam się, że w ciąży non stop będę mieć świadomość posiadania macicy xD Inaczej to sobie wyobrażałam.
    I nie wiem kto wymyślił określenie "stan błogosławiony". Głupoty jakieś! Czuję się jak beczka mimo, że to dopiero drugi miesiąc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2023, 08:01

• elforia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!

Kciuki za dzisiejsze wizyty! Czekamy na relacje 😍

Mnie bolał brzuch do 6-7tc i teraz mam spokoj. Jakoś w zeszłym tygodniu był termin kolejnej @, wiec wtedy jedynie wyszło mi coś na twarzy i lekko bolał brzuch.
    W pierwszej ciąży nie miałam ani objawów ani bólu porodowego, skurczy… nic
    Za to druga ciaza dała mi popalić mdlosciami i skurczami przepowiadającymi już bardzo szybko… spychaniem nóg w zebra aż skore miałam obolałą 🤭 i ogromna zgaga… zobaczymy co będzie teraz 😅

Zmieniłam lek na tarczyce, bo podejrzewałam, że od mojego poprzedniego - w płynnej słodkiej postaci tak źle się czuje… wczoraj brałam ostatni raz i był to kolejny poranek i dzień z serii zamulania. Dziś euthyrox i cisza… spokoj… aż się boje cieszyć z lepszego samopoczucie 🫣

Niego dnia ☀️

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ogólnie brzuch nie bolał aż do wczoraj :o musiałam wziąć no spe i 2 magnezy. Cały dzień ciągnięcie i uczucie napięcia :/
    Dziś jest już lepiej ale dzień zapowiada się intensywny 🤷

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka wrote:
    Cały czas mnie coś tam pobolewa, wierci i kłuje. Nie spodziewałam się, że w ciąży non stop będę mieć świadomość posiadania macicy xD Inaczej to sobie wyobrażałam.
    I nie wiem kto wymyślił określenie "stan błogosławiony". Głupoty jakieś! Czuję się jak beczka mimo, że to dopiero drugi miesiąc.

Też nie wiem kto tak nazwał ciążę 🤦🏻‍♀️ chociaż ta ciąża jest na tym etapie lzejsza niż poprzednia, to i tak daje w kość. I czuje sie raczej umęczona niż błogosławiona 🤣
    Ale widzę różnicę, wiec ta ciąża w ogóle będzie inna. Zobaczymy jak dalej będzie.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara czyli my obydwie jak na razie przodowniczki jeśli chodzi o wiek ciąży? Czyli zaraz 2 trymestr i powinno być lepiej 🤣 i może poznamy kto tam mieszka w środku. Pielęgniarka na badaniach krwi, bardzo mnie przekonywalaa, że jak zmiana objawów jest, to będzie zmiana płci. Chociaż wiem że nie jest to regułą. To ona tak mi to wmawiała, że się trochę napaliłam tą myślą 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2023, 08:26

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Evelina93 Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2023, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.mam pytanko. Wczoraj z tego stresu zapomniałam zapytać jak wygląda to badanie prenatalne ? Wspominała ze z krwi i jest robonione badanie USG na wizycie.
    Czyli najlepiej umówić się w 11-14 tygodniu na wizytę a wcześniej zrobic badanie krwi? I gdzie się robi tą krew? Sa odpowiednie miejsca do tego? Czy tam gdzie badania ogólne?

preg.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elforia bierzesz Tirosint? Ja od pół roku. Mdłości mi przeszły ale boję się zbadać cukier po takim szocie z rana 🙈

Mnie brzuch boli cały czas. Mam wrażenie że czasem są nawet skurcze 😣 Najgorzej jest wieczorem. Ale wmawiam sobie że to przecież bliźniaki. Biorę nospe i czekam aż przestanie 🙏🏼

[age.png
  • elforia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    elforia bierzesz Tirosint? Ja od pół roku. Mdłości mi przeszły ale boję się zbadać cukier po takim szocie z rana 🙈

Mnie brzuch boli cały czas. Mam wrażenie że czasem są nawet skurcze 😣 Najgorzej jest wieczorem. Ale wmawiam sobie że to przecież bliźniaki. Biorę nospe i czekam aż przestanie 🙏🏼

Tak brałam. On mi mega pomógł jako jedyny wyregulować tsh poniżej 2,5 ostatecznie miałam coś około 0,6 ☺️ ale jak zaczęłam go stosować miałam podobne problemy. Teraz zorientowałam się po zwiększeniu dawki z 75 na 100… brałam go i nagle bol brzucha, głowy i mdłości… słodki i czułam plastik w nim 😅
    Dziś zmiana na euthyrox i jak na razie jest moc i ok. Tylko lekko mnie mdli, ale nie mam tego bólu brzuch( żołądka i jelit)… mam nadzieję, że euthyrox da rade 💪

Ale on teraz u mnie jest niedostępny i to też problem, bo kiedyś musiałam gnać 40 km do innego miasta, bo tylko tam był 😩

Ewelina na połówkowy robią Ci dokładne usg - u mnie robi je inny lekarz niż prowadzący, który specjalizuje się w tego typu badaniach, na lepszym sprzęcie z możliwością 3D/4D + na miejscu pobierają krew na test papa, ale nie musisz być na czczo. Skierowanie do polecanych placówek dostałam od lekarza. Jak masz 35+ to robisz na NFZ. Dzwonisz, mówisz który tydzień jesteś i Pani podaje Ci terminy odpowiednie aby zmieścić się w terminie.

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    Sara czyli my obydwie jak na razie przodowniczki jeśli chodzi o wiek ciąży? Czyli zaraz 2 trymestr i powinno być lepiej 🤣 i może poznamy kto tam mieszka w środku. Pielęgniarka na badaniach krwi, bardzo mnie przekonywalaa, że jak zmiana objawów jest, to będzie zmiana płci. Chociaż wiem że nie jest to regułą. To ona tak mi to wmawiała, że się trochę napaliłam tą myślą 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

U mnie jutro już 12 TC więc tak, powoli zbliżamy się do 2 trymestru :)
    Ja mam prenatalne 15.03 ale nie nastawiam się na płeć. Myślę, że prędzej płeć poznamy na kolejnej wizycie przed Wielkanocą:)
    Czy objawy mogą ją sugerować? Szczerze wątpię :D
    Ale zobaczymy, zobaczymy :)

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina u mnie było tak samo jak pisze elforia. Lekarz wystawił mi skierowanie na badanie na NFZ i powiedział w jakiej placówce i u kogo je zrobić. Zadzwoniłam, podałam wiek ciąży i oni sami wyznaczyli termin. Z tego co się zorientowałam, to na miejscu będzie USG i po nim pobranie krwi a wyniki po kilku dniach.

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Evelina93 Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2023, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Ewelina u mnie było tak samo jak pisze elforia. Lekarz wystawił mi skierowanie na badanie na NFZ i powiedział w jakiej placówce i u kogo je zrobić. Zadzwoniłam, podałam wiek ciąży i oni sami wyznaczyli termin. Z tego co się zorientowałam, to na miejscu będzie USG i po nim pobranie krwi a wyniki po kilku dniach.
    Rozumiem:) a jak wyglądają takie badania nie na mfz tylko prywatnie? Niestety jeszcze nie mam 35 lat.
    Następna wizytę mam 31 marca. A wczoraj wiek ciąży to 7/8 tydzień.
    A kolejna wizyta dopiero 28 kwietnia więc chyba nie zalape się na 11-14 tydzień w których trzeba zrobić te badania

preg.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina nie jestem pewna, ale to musisz znaleźć sama jeśli lekarz cię nie pokieruje. Wpisz po prostu USG prenatalne + Pappa i swoje miasto, bo dużo placówek ma takie w ofercie :) i umawiasz się jak na prywatną wizytę :)
    Tam gdzie robię na NFZ, w większości przypadków wykonują prywatnie. Po prostu mając skierowanie daje je zamiast gotówki :D
    Ja mam 30 lat ale mam inne wskazania więc od razu było jasne, że skorzystam z NFZ :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2023, 09:58

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Clausix Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    Clausix to już dziś 😉
    Odliczam godziny :P

Karolinaklaudia lubi tę wiadomość

33 lata, starania od 10.2019
    03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
    02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    Odliczam godziny :P

Trzymamy wszystkie kciuki!

Też miałam mieć dziś wizytę, ale po przyjeździe do placówki dowiedziałam się, że lekarz wziął dzień wolny 🤦 Nie dali mi znać bo położna niechcący wcale mnie na wizytę nie wpisała. Nowy termin to czwartek wieczór. Szkoda tylko że TSH mi beznadziejne wyszło i muszę nadal czekać :/

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelina super ze wszystko Ok :) ja tez nie mam 30 lat a już przy pierwszym dziecku miałam prenatalne na NFZ - nie tylko wiek jest wskazaniem. U mnie na przykład wskazaniem była wada serca męża. Teraz ginekolog mówił ze jedna placówka w naszym mieście ma taki kontrakt z NFZ ze robią prenatalne już przy jednym poronieniu- wiec to tez jest wskazanie. Różne chorobowy w rodzinie są wskazaniami - musiałabyś może poczytać.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty :)
    Zmotywowałaś się do zmierzenia cukru rano - 100 :( No ale wczoraj dojadalam jeszcze reszte ciasta po weekendowych gościach :D chociaż chyba nie mam co się łudzić ze to przez to

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka tak mi przykro :(
    A Ty nie masz jakiegos pakietu luxmed medicover? Żeby się umówić do jakiegos endokrynologa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2023, 11:35

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Eskalopka tak mi przykro :(
    A Ty nie masz jakiegos pakietu luxmed medicover? Żeby się umówić do jakiegos endokrynologa?

Nie mam. Pewnie dostanę skierowanie od gina na wizycie, a potem tylko wystarczy znaleźć endokrynologa z terminem nie za 100 lat :D

• Clausix Autorytet

Wysłany: 7 marca 2023, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nie powinnam pracować, bo jestem dla siebie zagrożeniem haha :P przecięłam sobie kciuk na pół, razem z paznokciem zwykłym tapeciakiem 😅 przez clexane krwawie jak ze świni...

33 lata, starania od 10.2019
    03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
    02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
‹‹ 28 29 30 31 32 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ