X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • elforia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2023, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania jej hej! Trzymaj się dzielnie i napisz jak będziesz mogła jak Wam się żyje 🤗

Karolcia z takim maluszkiem szła bym szybko jutro rano. Dużo zdrówka!

My mieliśmy tydzień temu 6w1 i Rota, nie chciała podać pneumokoków tylko kazała przyjść za miesiąc na następna dawkę Rota i wtedy zrobi pneumokoki. Ja jestem zwolennikiem rozdzielania szczepień maksymalnie i jeśli można podać coś później to podawania w ostatnim możliwym terminie :)

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia15031 wrote:
    Hej dziewczyny , jestem listopadową mamą. Mam pytanie , bo widziałam że u Was przewijał się temat chorób u maluszków. Najpierw chora była starsza córka , potem ja z synkiem a dziś malutka ( 3 i pół tygodnia) kilka razy zakaszlała , wczesniej się jej zdarzało tylko jak się zakrztusiła mlekiem lub ulała. Nie wiem czy mam już umawiać wizytę u lekrza. Moje poprzednie dzieci chorowały ale jak były juz duże a nie noworodki więc nie wien co mam robić. Sama nadal mam okropny kaszle.

I jak ? Zapisałas do lekarza ? W nocy tez był kaszel?

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Nie wiem kiedy byłam tutaj ostatnio...
    Od prawie dwóch tygodni funkcjonujemy bez M.
    Totalnie nie mam już czasu na telefon.
    Mam nadzieję że wybaczycie.
    Kompletnie nie wiem co się dzieje na forum.
    Wpadłam tylko napisać, że żyjemy (jeszcze) i
    raczej życzyć już Wesołych Świąt...
    🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

Miło że się odezwałaś, dla Ciebie też wspaniałości na święta i spokoju i trochę odpoczynku ;)
    Choć mam nadzieję, że co jakis czas zajrzysz do nas 😆 rodzice trochę pomagają?

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też żyjemy, oczy po kroplach co raz lepiej. I u mnie i u Marcelinki. Misia jak kaslala od miesiąca tak kaszle, ale nic z tego sobie nie robi. Wiec może jednak covid teściej nas ominie 🤔mam nadzieję.

A właśnie jak u Was z kupami? Bo Marcelina była kupaśnym dzieckiem po kilka na dzien nawet do tej pory dwie dziennie. A ta malutka ostatnio w niedzielę zrobiła i jakos nie ma jej sie ns kupę 🤔 ogólnie co 3 dni mniej więcej robi..

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:

A właśnie jak u Was z kupami? Bo Marcelina była kupaśnym dzieckiem po kilka na dzien nawet do tej pory dwie dziennie. A ta malutka ostatnio w niedzielę zrobiła i jakos nie ma jej sie ns kupę 🤔 ogólnie co 3 dni mniej więcej robi..

Jak u Was wygląda kupa po kilku dniach nierobienia? U nas trochę się pozmieniało bo z systemu minikupek przeszliśmy na 1 na dzień. Ostatnio była nawet 1 na 1.5 dnia po tym jak tata pięknie brzuszek rozmasował i efekt był taki że nie wiedziałam czy ciuchy prac czy wyżucać 🤦‍♀️🤪 Udało się doprac normalnie ciepłą wodą i szarym mydłem, ale kupa szokująca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2023, 10:53

• Mju Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś trzeci dzień bez kupy, mam nadzieję, że w końcu będzie, ale też nie widzę, żeby się jakoś przez to bardziej męczyła. Wcześniej na początku jak zaczęła robić jedną na dzień widziałam, że brzuszek boli i odstawiałam masaże, ale tak od 1,5-2 tygodnia jest ok. Jak już robi to giganta od pępka po pachy.

Jeju, tyle ludzi nas pyta co potrzebujemy na prezent, a jestem przekonana, że nic nam nie trzeba. W końcu zaczęłam wymyślać zabawki i książeczki sensoryczne albo już na wyrost z Puciem, bo Kicia Kocia mnie przeraża.

age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mju albo odpowiadaj, że pampersy rozmiar większe.. to juz sobie zrobisz zapas 😆

Eskalopka u nas kupa to musztarda.. doslownie kolor musztardy delikatesowej kamisa 😂 i to nie zadna sarebska tylko delikatesowa 😂 konsystencja podobna 😆 i tez jak zrobi to po pępek. Ale na szczęście nie wychodzi po za pampersa. Bo wodniste przed tą wychodziły czesto. No i tez nie widze żeby sie męczyła. Ale wiem ktorego dnia będzie kupa, bo wtedy bączory się zaczynają 😝

zmija lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa Mju tez nie przepadam z Kicia kocią.. niektóre ksiazeczki sa fajne edukacyjne. Ale niektore przekaz źle skonsturowany. Jak np kicio kocia mowi nie.. tam albo trzeba tłumaczyć orzy każdej stronie dziecku albo modyfikować czytanie. Bo dziecko na opak zrozumie. A że u mnie jak czytasz to czytasz, nie ma żadnego komentowanis więc muszę modyfikować i zmyślać.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, ja nawet nie znam treści, bo dla mnie ona wygląda jakby rysował ją ktoś po psychodelikach. Znaczy nigdy nie brałam, ale stereotypowo mi się tak kojarzy i jak stara jestem tak zwyczajnie się jej boję.

Jakbym miała ludziom szczerze odpowiadać co lubi nasze dziecko to musieliby nam kupić żyrandol albo zasłony 🤣 teraz zmieniłam na ciemnoszare i gada do nich tak, że zazdrośni jesteśmy.

elforia lubi tę wiadomość

age.png
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    I jak ? Zapisałas do lekarza ? W nocy tez był kaszel?

Jesteśmy zapisani na jutro. W nocy zakaszlała 3 razy. Dziś do tej pory 2 razy ale wolę jednak sprawdzić bo ja prawdopodobnie z dziecmi przeszłam covida..

• Asiek94 Ekspertka

Wysłany: 14 grudnia 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kupki teraz są raz na dzień. Wcześniej mieliśmy raz na 2-3 dni i niestety się bidulek męczył. Widać było, że chce, ale nie może zrobić. Na szczęście jakoś to się w końcu unormowało.

Z tymi prezentami to zgadzam się z Tobą Kropka, pampersy rozmiar większe i tyle😁 ja żadnych zabawek nie chciałam, bo sporo mam po córce, no i pamiętam, że młoda była średnio zainteresowana. Miala z 3 ulubione zabawki, a reszta to zabawki typu stary pilot, kartony🤣

Ja od kilku dni walczę z molami spożywczymi. Wczoraj już ryczałam, jak wywalałam kolejne paczki ryżu, kaszy... wszystkie zapasy poszły się...

Chyba jakis skok się zaczyna u nas, bo Adaś się zrobił strasznie marudny i nie wiadomo o co mu chodzi, wszystko źle.

A jeśli chodzi o książki, to przerobiłam chyba wszystkie części kici koci i średnio mi one przypasowały, ale córka kochała je. Mi natomiast bardziej się podoba seria "Jadzia Pętelka" i Tata Oli - ale to już dla starszych dzieci. Ja to w ogole jestem ksiazkowym freakiem 🙈 ostatnio zamawiałam córce kolejne bajki, mąż jak odebrał paczkę i zobaczył zawartość to tylko ze smiechem popukał się w głowę😂

• elforia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kupa jest 2x dziennie i to zazwyczaj w nocy/nad ranem 😂🫣

Asiek współczuje! Raz miałam i też wszystko wywalilam 😔

Kropka Mju dobrze, że mówicie o tej Kici Koci - jakoś mnie nie zachęcała wiec pójdziemy w Pucia. My jeszcze mówimy o Duplo, pieluszkach, kasie. Za rok pewnie więcej rzeczy będzie z zabawek potrzebne 🤷🏼‍♀️ my startujemy prawie od zera… duplo sprzedałam rok temu, ale zostało nam dużo playdoh do wyciskania 😄

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Mju Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kupa przedwczoraj była, dziś popiarduje, ale na sucho wszystko, więc wyczekuję 🫣 niestety wczoraj babybjorn nie pomógł na to.

Asiek, ja mam wszystko w szkle po takiej walce. Nawet jak coś kupuję w torebkach to przesypuję/przekładam do słoików. Są też zmywalne markery, którymi możesz sobie podpisać co to i czas gotowania. Wtedy nawet do herbat powłaziły…
    Jadzę Pętelkę też chcę sprawdzić, bo imię brzmi obiecująco, szata graficzna też się wydaje ładna.

Okazało się, że w święta będziemy mieli większy obiad rodzinny, więc umówiłam nas na lekcję chustonoszenia, bo i tak chciałam się wybrać, po czym dotarło do mnie, że w tej pozycji jest największe poszukiwanie cyca. Mam nadzieję, że jakoś się przestawi, a jak nie to i tak wolę być obślinioną cała od poszukiwań niż żeby wszyscy ją na ręce brali po kolei.
    A co do prezentów to ja powiedziałam o piłce sensorycznej, piłce oball i książeczkach sensorycznych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2023, 17:04

age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy prawie całą serie Pucia, Marcelina uwielbia. Na Puciu i Jadzi Pętelce uczyła się że będzie mieć dzidziusia siostrzyczkę (choć tam są braciszkowie). Jadzie Pętelki mamy 3 i tez mi się podobają. Są ładnie zilustrowane i maja bardzo miły przekaz. Także bardzi na plus. My mamy tez spora kolekcje Peppy. Ta krotki historyjki z tych co są w filmie. I ogólnie lepsze sa niz kicia kocia w moim mniemaniu. Bo na prawda mozna sie nadziacc na kicie kocie. Tak jak w przypadku mowi nie. ( Tam kicia kocia ucieka mamie. Gubi się. Zrzuca towary z półki. I o ile ja przekaz rozumiem. Tak Marcelina nie do końca.. )
    Ja tez freak książkowy i moja corka tez . Zaleca sie 20 minut dziennie, a my czytamy chyba 1.5 godziny jakbh zliczyc. Książeczek ma różnych że stosy mozna układać 😝no i klocki lego i drewniane.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A polecacie jakieś książki/książeczki na takie rytmiczne czytanie już teraz? Żeby więcej tekstu było i żebym mogła jej czytać?

age.png
  • Menina Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas najukochańszy jest Pucio, żółw Franklin i Ulica Czereśniowa. Franio długo wolał pokazywać obrazki i trzeba było mu mówić, co tam jest, a słuchania treści nie lubił. Trochę nawet mnie to martwiło, ale od pewnego czasu uwielbia słuchać, wszystko pamięta, sam opowiada, a jak widzi, że coś skracam, to mówi Mama, czytaj. Wczoraj rozpłakał się przy nowym Puciu, bo przejął się tym, że tato Pucia złamał nogę na nartach i musiał jechać do szpitala...

Anielka siłą rzeczy od małego będzie słuchała książeczek dla starszych dzieci, bo często jest przy mnie jak usypiam Frania na drzemkę. A bez trzech książeczek się nie może obyć...

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
    A. ur. październik 2023 ❤️
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menina tak u nas też ulica czereśniowa rządzi! Jakie historyjki mozna wymyślać. Ona lubi tez rok w lesie (ja jestem fanka ilustracji Emilii Dziubak wiec mamy tez inne książeczki).

Mju ciężko powiedzieć które beda najlepsze,bo to zalezy od dziecka. Ale na pewno Pucie są dobre, bo mają krótkie teksty na stronie. Bo dzieci się nudzą.. u nas na początku też były ksiazeczki z "niebieskiego pudełka ' czyli Pierwsze wiersze, czyMama tata i jak hop lala.
    Czy książeczki takie co trzeba dotknąć, pogłaskać. aaa to serie mieliśmy takie co coś sie wysuwa, zamyka teraz nie powiem jakie. Bo przy przeprowadzce zostały tam. Chyba akademia madrego dziecka. Oj tak Marcelina je uwielbiała. I mieliśmy ich duzo. One w sumie nie są do czytania. Ale dzięki temu nauczyła sie zwierzątek pojazdów i co tam było w tych książkach.

Menina lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nadal kilka kup dziennie, choć dziś były tylko 2, co jest rekordem minimalizmu w wykonaniu Igi.

Mi się zdarzyło jej kilka razy czytać książeczkę „Świat według Poli pytaj do woli”, ale ogólnie to np z pamieci wierszyki Brzechwy opowiadam. Na pewno będę chciała jej czytać do snu, ale póki co inne rzeczy działają lepiej.

Tez mi Kicia Kocia wyglada psychodelicznie 🤣

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jakie macie pomysły na ubranka, z których Wasze dzieciaczki wyrosły?
    Ja wystawiam na vinted, ale sprzedają się tylko modne egzemplarze, a obawiam się zalania tymi ubrankami.
    Niestety nikt z otoczenia się nie spodziewa maluszka.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do kici koci, mnie denerwuje że tam jest ten Pacek i Adelka i Julianek. Julianek i Adelka, to ludzie a kicia kocia i Pacek, to koty, że tam sie mieszaja ludzie z nieludziami. I kot zachowuje sie jak człowiek. Wiadomo Peppa tez jest świnką, ale tam wszyscy są zwierzątkami. No nie wiem Kicia Kocia mi nie podchodzi.. ale cieszę się, że nie tylko ja mam zły odbiór jej.. tylko najśmieszniejsze jest to, że dzieci ją lubią 😝

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
‹‹ 352 353 354 355 356 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ