PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Słuchajcie taka akcja- od kilku dni zdarza się, że Iga awanturuje się na prawym cycku po dość krótkiej chwili, wtedy przekladam na lewego i jest ok. Natomiast obawiam się, że jak tak będzie częściej to z prawego będzie problem z laktacją.
Od początku z lewego mam znacznie mocniejszy wypływ i częściej czuje, że się napełnia. Może być tak, że to ją wkurza, że z prawego się trzeba bardziej napracować? Bo już zaczęłam myśleć, że może ten prawy jest pusty i ona po prostu nie jest w stanie się nim najeść, ale widzę, że jak nie jest senna to ten prawy jej normalnie pasuje, może wtedy ma więcej cierpliwości i siły.
Tez muszę iść do dentysty 🙈 Ale tak bardzo nie chce. Koszmarnie mnie frustruje, że muszę zapłacić komuś, aby zrobił mi krzywdę.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
agentka93 wrote:Tez muszę iść do dentysty 🙈 Ale tak bardzo nie chce. Koszmarnie mnie frustruje, że muszę zapłacić komuś, aby zrobił mi krzywdę.
Agentka, polecam na Kwiatowej NZOZ Expertus - dr Sieja. Jest na nfz i robi mega dobrze i dokładnie, z troską żeby za bardzo nie bolało (jak się chce to daje znieczulenie). Jedyny minus dla mnie (w porównaniu z prywatnym dentystą), że trzeba się zapisać z miesięcznym wyprzedzeniem (np. z lutego na marzec).
U mnie np. dziś nic nie znalazła i wracam w maju na skaling (raz do roku jest na nfz).
Lila za to dzisiaj 💩 za 💩, czyli książkowo idzie (7dni po drugiej dawce Rota), ale co się ją dzisiaj na przewijam, to mojeWiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2024, 17:32
agentka93 lubi tę wiadomość
-
Eskalopka z czasem nauczyłam sie tej ich formułkk tylko slowa klucz trzeba było odnaleźć i jakos szło z rozczytaniem tych akt. Ale tak długo zajęło mi szukanie. Męża drzewa to już migiem zrobiłam.
Praskovia, też często otwieram albumy i ogladam. Uwielbiam zdjecia a state to już w ogóle. Jakies po babciach i dziadkach i zanurzam sie w otchłani pomysłów jak sie im wtedy żyło, co czuli itp..
Agentka my swojego bobika jednego i drugiego od samych narodzin wszedzie targamy.
MalaSyrenka wiem co czujesz. U mnie przecież podobnie z chorobami. I sama pisałam jeszcze pare dni temu, że już wysiadzm psychicznie.. także wirtualnie tulę Cię ❤️ i dużo siły życzę, bo to jest kurcze ciężkie bardzoo ciężkie. I jeszcze to myślenie. Juz do lekarza, czy jeszcze. Czy pakować torbe do szpitala. Czy stówa w aptece czy może jednak bedzie 50 zl. A prywatnie czh nfz sie dostanie człowiek. A czy wypije to lekarstwo czy wypluje.. 🙈 to jest kosmos!
Pytanie czy któraś ma suszarkę samsunga? Bo dziś odpaliłam swoje cacko 😍 i ucze sie jakie pranie na jaki progam i pościel na progamie dla poscieli super no cudo. A na takim ręcznym jednak mi nie doszuszylo. Ale tez balam sie poziom suszenia za duży ustawić. No ale pewnie wprawie się z czasem.
A kurcze dziwna akcja w poludnie zachodze do toalety a tam plamienie na bieliznie. Nawet nie czułam nic mokrego. Pozniej nic wiecej sie nie pojawiło. Kurczę czyżby miesiączka mi wracała 😱 no chyba że nie żadne 3 bobo 😛Mju lubi tę wiadomość
-
Syrenka, ja nie jestem stara i jestem siwa. Współczuję Wam chorób, dużo zdrowia i cierpliwości, bo naprawdę ten sezon Was orze…
Swoją drogą bardzo dziękuję za polecajkę - kupiłam adermę i jest poprawa.
Praskovia, mam znajomą spokojnie ok. 50, która tak sobie włosy zgoliła i wcale nie wyglądała jak Owsiak 🤔 postury jest słusznej, ale jakoś mi to do niej pasowało i teraz jak odrosły nie mogę się przyzwyczaić, że ma dłuższe włosy. Chociaż to chyba też od twarzy i osoby zależy.
Agentka, ja tak z lewą piersią miałam, że pierwsze 2-2,5 mies to dramat był. Ba, na leżąco do tej pory nie bardzo umiem tą lewą karmić, bo przez te cyrki jak karmiłam na śpiocha w łóżku głównie prawa szła w ruch. Po całej przespanej nocy prawą mam jak kamień, a lewa normalna. Ale nie jestem w stanie Ci powiedzieć jak do tego doszło, że się z tą lewą polubiły, bo to się jakoś samo stało chyba.
Kropka, Eskalopka ogarniacie te cyrylicę? Bo ja starego nasyłałam na kolegów z Ukrainy jak w pracy miał, ale nie byli w stanie tego rozczytać. Jeszcze kichę mam o tyle, że jedna gałąź rodziny z mazowieckiego rodziła się w stanach, więc się nie dokopię do aktów urodzenia - od jednej prababki ona, jej ojciec, dziadek itp. rodzili się w stanach, za to żony idąc od praprababki poznajdywałam w bazach genetyki na spokojnie. Kopiąc przy drzewie genealogicznym nawet mezalians znalazłam 😆
Chciałam zrobić Marcelinie w pokoju duże drzewo genealogiczne, ale za mało mam od mojej mamy i od starego, żeby to znośnie wyglądało, a szkoda, bo od ojca mam naprawdę super rodowód tak do opowiadania i jakoś to dzieciom będę musiała przekazać, chociaż do XVIIIw. się nie dokopałam, skończyłam w połowie XIXw., ale też bazowałam tylko na skanach w bazie, nie jeździłam nigdzie.
Kropka, ja mam suszarkę LG i prawdę mówiąc jednego programu tylko używam, ale wysusz ręczniki koniecznie!
Gauss, gratulacje udanego weekendu i pobytu u dentysty. Też się muszę wybrać 🤔 ale to może w przyszłym miesiącu, muszę się nastawić psychicznie.
Elforia, jak się czujesz?
MinnieMe, a znośna jakość z tej drukarki? Polecasz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2024, 22:29
-
Spokojnie większość odczytuje. Na coś sie przydała naukaa rosyjskiego 😛 po xa tym tam jest schemat. Działo sie dnia tego i tego roku tego i tego w miejscowości (parafii) takiej i takiej. Stawił się np jan kowalski np gospodarz lat majacy w obcenosci tego i tego i oznajmił nam, że e dnia tego o godzinie takiej w miejscowości zrodziło sie dziecie z jego małżonki z domu takiego lat tyle majaco i ich zyczeniem jest imie takie a taki. A rodzicami chrzestnymi..
Podobna formułka jest dla 'zejścia'. Tylko zamiast w miejscu narodziło sie jest umarł plus czasami z dopiskiem na co. Dluzsza i gorsza formułka na ślubach. Ale tez jest stała. I po rosyjsku to samo. Jest po słowie 'jawiłas' czyli stawił się. Urożdjenia. Z jewo żjeny i tak dalej i dalej. No to ja zw wszystkich stron rodziny najdalej sie dokopała do osób urodzonych mniej więcej w 1750 roku(plus minus). Niestety żadnych magnatów nie odkryłam 🤣 -
Gauss dzięki, może się skuszę na NFZ 😬 miałam kiedyś fajny gabinet niedaleko biura, ale nie maja już kontraktu☹️
Kropka, a kto wie 😄 mówiłaś, że zdajecie sie na los, więc może los szykuje psikusa 🫢
Mju właśnie ja staram się karmić raz jedna, raz druga natomiast od początku właśnie tak jest, jak opisujesz. Lewa rano twarda i czasem mokra, a prawa luzik chocbym nie karmiła cały dzień🤷🏻♀️
Iga zaczęła dziś robić pivoty na brzuszku 😊 Ależ mnie zaskoczyła! Hitem są obecnie maskotki z Balibazoo, miała obok hipcia, a kawałek dalej pieska i taka była zdeterminowana, aby tego pieska sięgnąć, że zaczęła się obracać w jego kierunku.
Praskovia, elforia lubią tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka, zazdro mocno! Mój Mietek jest leń śmierdzący! 😉
Ja dziś też byłam u dentysty, nastawiałam się na rzeźnię, bo od ponad miesiąca strasznie bolą mnie wszystkie zęby, nieważne czy jem słodkie, czy zimne, czy ciepłe, czy w ogóle JEM, ból jest masakryczny. A dentystka obejrzała dokładnie i mówi: „tu nic nie ma, stres i karmienie piersią, dziękuję, do widzenie”. 🥲
Mju, ech pewnie masz rację, tylko ja miałam takie ultra krótkie włosy w najlepszym momencie życia, w takim piku atrakcyjności i zdobywania świata i pewnie byłoby mi jakoś przykro teraz, że to już nie to… Ale w sumie… Jak mi tak dalej będą wypadać i kołtunić się, to albo wyląduję w Choroszczy albo zetnę. 🤪 Dawaj historię mezaliansu, plis! Chociaż pokrótce! I jakby co, to ja też znam rosyjski, mogę pomóc. 😊
Kropka, trzymam kciuki! Tylko za co? 😜 Żeby było, czy żeby nie było? 😂 -
No to zaden okres sie nie pojawił. Testu też nie robiłam.. no bo przecież tutaj na wsi nie mam już takiech udogodnien jak rossman czu apteka na każdym rogu. Także nie wiem co to było za plamienie 🤔
Ale chyba raczej 3 nie chcę dzieciecia a przynajmniej tak szybko 😱😱 choć z mężem na ślepy los się zdaliśmy, że jak podczas karmienia bym zaszła w ciążę, to takie było przeznaczenie. ;)bo świadomie nie chcemy -
Kropka, ja właśnie na ślubie poległam i potem zarzuciłam temat. Oni tam czasami też zawody podawali i chyba na tych zawodach mi właśnie zależało.
Skończyło mi się miejsce na rozszerzanie drzewa, a jeszcze samo mi wynajduje jakieś połączenia z ludźmi, więc czasem korci na wykupienie wersji premium.
Praskovia, mój prapradziadek to był taki obieżyświat, że nawet titaniciem płynął i się uratował, tylko nie wiemy niestety pod jakim nazwiskiem. Generalnie kilka albo kilkanaście razy był w USA. Wzięłam sobie próbny dostęp kiedyś do dokumentów z archiwów amerykańskich i znalazłam, że miał tam drugą żonę i córkę. Niestety ta córka zmarła bezdzietnie, z tego co pamiętam jakoś w wieku nastoletnim.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2024, 20:30
Praskovia lubi tę wiadomość
-
Wow super, no to u mnie sami jednak gospodarze włościanscy, był też "foryś" to jakis pomocnik oficera chyba. Jeden był felczerem. Czyli pochodzę z rolników 😛 jeju a ja tak nie lubie babrać sie w ziemi 🤣 kwiatki przesadzać muszę w rękawiczkach jak panienka ze dwora 😛
-
a te 90% użytkowników to nie wiem jak śpią. Bo ja po takiej nocy jestem względnie wypoczęta. Zawsze mamy 1-2 pobudki minimum. Dłuższe przerwy też są. I ostatnio nawet krzyki. Ale to chyba katar. Bo oczywiście wszyscy jesteśmy załatwieni. na szczęście coś lekkiego tym razem.
-
Mju, Kropka, też na zawody trafiałam. Na pewno był jeden członek orkiestry wojskowej. Poza tym dużo właścicieli ziemskich. Najbardziej mniej jednak wkurza że po moim panieńskim nazwisku jestem w stanie sięgnąć najpłycej bo tylko do prapradziadka i koniec. Pojawił się w Warszawie na Pradze, ale skąd to już nie wiem. Zawsze mnie to denerwuje bo ciekawa jestem a tu szybko mi się gałąź ucina.
Z cyrlicą jako tako sobie radzę o ile pismo nie było bardzo fantazyjne. Daty i nazwiska odczytuję łatwo wychwycić że schematu właśnie. I faktycznie kusi premium. Zastanawiałam się też nad badaniami genetycznymi bo to mogło by być ciekawe. Jest pewna możliwość że mój dziadek nie zginął w powstaniu tylko rzucił wszystko w diabły i na lewych papierach popłynął do stanów... Może badanianby to potwierdziły? W Stanach więcej osób je robi niż u nas.
Co do spania to nam się ostatnio poprawiło. Poza jednostkowymi przypadkami młody zasypia elegancko po karmieniu. Nie trzeba z nim chodzić i usypiać. Oby się nie popsuł 🤞
-
Ja też zostałam zainspirowana tym tworzeniem drzewa. To nie na teraz, bo kompletnie nie mam czasu na takie grzebanie, ale w przyszłości się za to zabiorę. U mnie pradziadkowie mieli gospodarstwa rolne, więc pewnie przodkowie sami chłopi, ale kto wie;) Ciekawe jak daleko w tyl uda mi się dokopać, jestem bardzo ciekawa, więc do tego tematu na pewno wrócę.
-
Menina wrote:Dziewczyny, a od czego zacząć robienie takiego drzewa? Podpowiecie coś? Z czego korzystałyście? Brzmi to super, ale zupełnie nie wiem, jak się za to zabrać...
Też już mi miejsca brakuje a ograniczałam wpisy do minimum i podzielił drzewa na strony mamy i taty.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2024, 09:50
MinnieMe, Praskovia lubią tę wiadomość
-
Ja korzystam ze strony szukajwarchowach.gov.pl oraz https://geneteka.genealodzy.pl/
No ja to robiłam rok po roku akt po akcie na początku.. a później to już lepiej szło. Ale tez z MH korzystałam. Ale głównie sama przez te stronki wyszukiwałamPraskovia lubi tę wiadomość
-
Ja też dużo z genealogów korzystałam. Jak znalazłam jakąś osobę to potem też po niej znajdywałam rodziców, więc i rodzeństwo itp. itd.
Próbowałam też ogarnąć dla starego, ale jakoś jego rodzina albo mało wie, albo nie chce się dzielić. Jak pytaliśmy to trochę miałam wrażenie, że odbiór był „a po co”, ale spróbujemy jeszcze jak na wiosnę pojedziemy z Marcelinką.
Wcześniej pracowałam w firmie z sezonowością, więc jak w wakacje był luz to siedziałam i drzewo trzaskałam 🙈 muszę do tego wrócić jak będzie chwila kiedyś.
Eskalopka, koleżanka robiła to jej pokazało procentowo pochodzenie. Nie mówiła, żeby coś ciekawego z tego wyniknęło. W stanach fajnie mają co krewnych też wyszukuje po tych badaniach, w jakimś programie to widziałam. Poszukam potem tego jej wyniku, bo mi linka dawała to Ci pokaże screena, jeśli znajdę.
U nas poprzednie 2 noce to był trochę dramat, bo był problem z zaśnięciem. Jak się obudzi, zje i idziemy spać dalej to dla mnie spoko, ale jak męczy i jęczy to już gorzej. Dzisiaj ładnie przespała do 7 bez pobudek, ale ja się obudziłam o 4:20 i spać nie mogłam ze 2h. Pewnie dlatego, że starego nie ma. Byłyśmy z psem na spacerze w chuście pierwszy raz i pewnie byłoby lepiej gdyby ten pies umiał na smyczy chodzić, a nie jak oszołom prawo lewo prawo lewo. Nie lubię z nim łazić, mój był ten, który odszedł na koniec listopada i on na pociągnięcie smyczy wiedział, że skręcamy. -
Eskalopka, źle powiedziałam. Ona dostała jeszcze listę ludzi, którzy mieli z nią powiązane DNA ( z wartością procentową na ile się pokrywa), dostęp do archiwów, gdzie znalazła paszporty czy zapisy list pasażerów ze statków. S.A. też opcje dodatkowe z np. opisem potencjalnych chorób, na które masz wysokie ryzyko zachorowania.
Kurde, te archiwa i przodkowie brzmią ciekawie. Korci mnie 🙈
Edit: spojrzałam na myheritage i to jest na miesiąc dostęp, a potem premium za 99 (promocja, która trwa chyba 365 dni w roku).Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2024, 14:00