PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzwoniłam do swojego lekarza... Bo zawsze w czwartki przyjmował... I pech.. Alurat dzisiaj go nie ma.
Nie wiem... Będę szukać może gdzieś jutro... Bo mój dopiero w poniedziałek przyjmuje.
Zobaczymy jak też się dzisiaj to potoczy.
Leżę i boję się normalnie iść do toalety.
❤ 2008r. - 👧
❤2016r.- 👧
❤2023r. -👧 -
Gabryśka, lepiej dla swojego zdrowia psychicznego poszukaj jakiegoś lekarza jutro, nawet prywatnie, bo do poniedziałku to się tyle stresu najesz, że nie warto. Przytulam!
A ja dziewczyny mam pytanie do tych z Was, które już robiły w swoim życiu pappę i wiedzą jak wyglądają jej wyniki. Czy ona może wykryć cokolwiek, czego nie wykryje (czy chociażby zasugeruje) dobrze wykonane usg prenatalne? Przecież jednym z czynników, który w pappie „zwiększa ryzyko” trisomii jest wysoka przezierność, która i tak sama w sobie jest chyba wskazaniem do dalszej diagnostyki (mam tu na myśli badania inwazyjne)? A dalsza diagnostyka jest chyba i tak konieczna przy złych wynikach pappy? Czyli przy wysokiej przezierności (po samym usg) lekarz kieruje np. na amniopunkcję, podobnie zresztą jak przy złej pappie (która i tak bedzie zła przy wysokiej przezierności)? Czy ja to dobrze rozumiem? Oczywiście wiem, że 1/5 chorych dzieci ma na usg przezierność w normie, ale wówczas chyba i pappa nie daje jednoznacznie złego wyniku? -
Praskovia,z tego,co wiem lekarz wrzuca wyniki pappa, rozne wymiary z usg, obecność kości nosowej lub jej brak, wiek matki, pochodzenie itd. do specjalnego programu. On na podstawie tych danych wylicza ryzyko. Jak jest pośrednie lub duże to się zaleca dalsza diagnostykę. Jak sama Pappa wychodzi źle to nic to nie wnosi raczej. Bo ona sama o niczym nie świadczy. Niby zła może sugerować problemy z łozyskiem, ale to różnie interpretują. Ja ogólnie Pappy nie lubię. W pierwszej ciąży wyszła mi zła, ogólna statystyka w porządku, ale ta Pappa napsula mi krwi.
DorotaAnna lubi tę wiadomość
-
Wtedy na prenatalnych lekarka mówiła,że ona osobiście zrobiła mnóstwo usg i nigdy nie trafiła,żeby z dobrym usg urodziło się chore dziecko. No, ale internety i historie różnych kobiet podpowiadają inaczej. Ja się boję,że samo prenatalne coś pominie i będę się pewniej czuła po sanco, mimo że ono wykrywa jedynie odsetek chorób.
-
gabryśka wrote:Mi lekarz odradził Test Pappa. Z uwagi na sam wiek wyszłoby duże ryzyko.
Albo samo USG..
Albo Nifty odrazu... Jeżeli chcę.
Mi też w 1 ciąży lekarz odradził Pappa. Mówił że jak już chce to Nifty itp bo one mają jakiś sens, i on nie kazujenrobic Pappa gdy z USG wychodzi niskie ryzyko czyli że na nim wszystko wygląda ok.
Nie wiem co zrobię w tej ciąży, czy jednak zrobię Pappa czy nie tak jak w 1. Muszę się zastanowić. -
gabryśka wrote:Dzwoniłam do swojego lekarza... Bo zawsze w czwartki przyjmował... I pech.. Alurat dzisiaj go nie ma.
Nie wiem... Będę szukać może gdzieś jutro... Bo mój dopiero w poniedziałek przyjmuje.
Zobaczymy jak też się dzisiaj to potoczy.
Leżę i boję się normalnie iść do toalety.
Dla swojej spokojnej głowy spróbuj złapać jakiegoś gina na jutro, ale trzymam kciuki i wierzę że to nic takiego -
Pappa po pierwsze, określa ryzyko dla 3! chorób genetycznych (istnieje ich ok 8000) i sam wynik pappa znaczy tyle co nic. Przykładowo. Statystycznie ryzyko T21 to u mnie 1:500 albo jak w programie podam, że mam 5 lat więcej to nagle robi się 1:100. Samych wyników pappa nie można interpretować. Tak jak napisała mała syrenka - lekarz wrzuca wszystkie dane do programu i wtedy w oparciu o wynik z krwi + USG liczy ryzyko. To wciąż jest statystyka i tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze stanem faktycznym 🤷
Można mieć ryzyko 1:2000000 i trafićDorotaAnna lubi tę wiadomość
-
Mi np zaleciła Pappa, jak chce to rozszerzone o jakiś czynnik wzrostu czy coś takiego. Plus jak chce to Nifty/Sanco itp. Ponieważ chce robić Sanco tak czy siak, to zapytam jeszcze na wizycie czy muszę tę Pappe czy nie ma sensu, jednak parę stówek do przodu33 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Wybiorę się jutro na pewno.
Bardzo się boję, brzuch mnie boli. I żeby to tylko brązowe plamienie...
Ale to było takie jasno różowe.
Jak nic nie będzie gorzej (bo wtedy szpital) to rano dzwonię do innego lekarza.
DorotaAnna lubi tę wiadomość
❤ 2008r. - 👧
❤2016r.- 👧
❤2023r. -👧 -
Gabryśka ja miałam zakrwawioną całą wkładkę na początku.
Po smsie do ginki, kazała wziąć 4 tabletki Duphastonu na raz, zmoczyć nieduży ręcznik/ ścierkę zimną wodą i przyłożyć do brzucha. Odpoczywać.
Możesz spróbować jeszcze tak. Jeżeli to jakieś naczyńko, to zimno obkurczy trochę w środku.Clausix lubi tę wiadomość
-
Gabryśka dobrze że jutro do kogoś pójdziesz, odpoczywaj bierz tą luteinę - tyle możesz zrobić. A i nie bierz może na wszelki wypadek jakiś długich gorących kąpieli.
Też właśnie myślałam o Roszpunce …👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Kochane, żegnam się z Wami. Dzieciątko przestało się rozwijać. Serduszko przestało bić. Mam odstawić progesteron, w ciągu najbliższych dni powinnam sama się oczyścić.
Mam zrobić badania pod kątem mutacji genów, przyjść z wynikami.
Zarodek już się "uwodnił" czy jakoś tak, więc oczyszczanie będzie łagodne psychicznie (w sensie nie będę widziala żadnych tkanek). Powiedział, że raczej nie będziemy musieli czekać ze staraniami 3 miesięcy. Pod warunkiem że się dobrze oczyszczę.
Trzymam za Was kciuki, życzę Wam dużo zdrówka 😘
Jak będę miała się czym pochwalić, to wpadnę do Was.
Dziękuję Wam za te krótkie, ale pozytywne chwile. Ściskam Was mocno ❤️17.09.2009 ❤ córka, 27 tc
03.2023 💔
09.2024 💔
11.2023 AMH 2,27
KIR - AA, brak implantacyjnych
02.2025 kwalifikacja do ivf
AMH 1,05
Nasienie ✖️
Kariotypy ❓️
03.2025 rozpisanie stymulacji -
Roszpunka tak mi przykro
chyba wszystkie tu wierzylyśmy do końca w happyend
zaopiekuj się teraz sobą 😘