Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasia111 wrote:Nie, właśnie muszę zapisać małą, mam nadzieję, że to pomoże, dzięki 😘
Na pewno robisz dla Małej wszystko, co najlepsze ☺️ ale wiem, jak takie ulewanie i wybudzanie się co chwilę potrafi dać w kość. Ja też jeszcze niedawno się tak czułamHera098 lubi tę wiadomość
-
Kasia111 wrote:Ja mam dzisiaj jakiś kryzys
Do tej pory mała zawsze usypiała mi na cycu, odkładałam ją i sobie spała, a od kilku dni tak ulewa po karmieniu, że jak ją odłożę śpiącą to zaraz kolejne ułanie ją wybudza 😫
Nie umiem jej odbijać, myślę sobie czy ja jej źle nie noszę, kładę i podnoszę, nie umiem tego zrobić tak jak te fizjo pokazują, mam wrażenie, że ona się za bardzo pręży, wygina i jest po prostu ciężka (chociaż wiem, że i tak jest jeszcze lekka)
Nie umiem też jej skutecznie uśpić inaczej niż na cycu, usypianie teraz trwa dobrą godzinę albo lepiej
A jak już zaśnie to nie wiem czy ją budzić, bo przecież trzeba zmienić pieluszkę i znowu nakarmić 😭
Jestem dzisiaj kupką nieszczęścia i czuję się bardzo niekompetentna jako matka 😞😞😞
A odbijasz ją na klatce piersiowej? Nam położna pokazała i jest wygodniej dla mnie i dla Emi. Też mówiła, że nie ma sensu nie wiadomo ile odbijać i jak się nie odbije to się nie przejmować . Dopiero od 3 dni może głośniej i częściej beka. No i zaczęła też ulewać więc jak ją odłożę na boczek to też ją czasem to wybudzi.
Ja do wczoraj też usypiałam na cycu, a teraz motam ją ciasno , smoczek , łóżeczko i śpi. Spróbuj, bo ja wcześniej to źle robiłam i myślałam, że nie lubi a to jednak matka niekumata była w te sprawy 🤪
No i wyznaje zasadę jak dziecko śpi to niech śpi i nie budzę. Ani na karmienie ani na pampers 🤫
Katka ja kupiłam momcozy s12 podwójny i powiem Ci, że mało mi zbierał… już myślałam że oddam, sprzedam, ale koleżanka mi powiedziała, że jej najlepiej ściąga jak robi jeden cycek a nie dwa naraz. I faktycznie u mnie też tak jest… jak robię 2 naraz to jest ino ino.
Wczoraj miałam jakiś dzień mleka, ciągle piersi twarde i bolały. Dużo mi się udało odciągnąć. Dzisiaj już przeszło, ciekawe po czym ten nawał, nic nie piję na laktację 🤔
Też glukozy nie będę podawać, naczytałam się o tym.
My szczepienie mamy 12 grudnia i będziemy robić hexe czyli te 6w1. Też tą robicie czy są jeszcze inne??
-
Aha i nie polecam iść do pepco jeśli nie chcecie wydawać kasy 🫢 Jest tam pełno świątecznych ciuszków, wydalam 120 zł a mam 3 pajacyki, 6 bodziaków i 2 polspiochy 🙈
Hera098, Katka123 lubią tę wiadomość
-
Ja mam do Was pytanie odnosnie tego masazu I love you. Macie jakiś filmik co i jak czy to co google podpowiada ?
Ile powtorzen?
Ja to bym chciala małą masowac bo i ją i mnie to relaksuje ale muszę zlapac odpowiedni moment bo inaczej dziala przeciwnie niz zamierzony cel.12.2021 ICSI -> 1 zarodeczek 5.1.1
17.02.2022 FET; cykl naturalny
23.02 6dpt: beta 23.07; prog 14.60
24.02 7dpt: beta 51.19; prog 32.35
26.02 9 dpt: beta 115.9; prog 40.72
02.03 beta 824.3; prog 33.54
Pierwsze USG 14.03 6w1d CRL 0.57 cm i bije
27.10.2022 urodził sie zdrowy Synek 💙
8dpt beta 122
10 dpt beta 345.18
13 dpt beta 1385.65
17 dpt beta 7032.83
12t1dc usg 1trym, ryzyka niskie, dziewczynka?
19t6dc USG 2trym, 334g córeczki
29t4dc USG 3 trym, 1510g naszej dziewczynki
26.09.2024 urodziła się zdrowa Córeczka
-
Anna_bella- u nas dzisiaj robiliśmy Hexacima😜
Kasiap899 lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Apka wrote:Ja mam do Was pytanie odnosnie tego masazu I love you. Macie jakiś filmik co i jak czy to co google podpowiada ?
Ile powtorzen?
Ja to bym chciala małą masowac bo i ją i mnie to relaksuje ale muszę zlapac odpowiedni moment bo inaczej dziala przeciwnie niz zamierzony cel.
Ja to robię tylko jak się pręży na kupkę i marudzi z bólu, lub nawet płacze/ wyje z bólu.
Przede wszystkim robić mocno. Najpierw z prawej strony brzuszka (jak na obrazkach) od góry w dół z 5-10x (mocno nacisnąć i przejechać w dół- niestety żadna to przyjemność...), później zrobić poziomo nad pępkiem (od lewej do prawej - przesuwamy złogi w jelitach) I tutaj poziomo też z 5x potem znowu robisz prawą stronę tak jakbyś po prostu przesuwała te zlogi w stronę wyjścia.
Potem robisz z lewej strony brzuszka ale tym razem uciskasz i przesuwasz palcem od dołu do góry z 5x, potem poziomo nad pępkiem 5x i znowu prawa strona brzuszka od góry w dół 5x. I tak cały czas. U nas zawsze głośne pierdy i kupka przy zatwardzeniach była😜
Edit: te strony (lewa/prawa str brzuszka) opisuję tak jakbyś stała nad dzieckiem i z Twojej perspektywy. Czyli masaż zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2024, 16:25
Mkm89, Apka lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Kasia111 wrote:Ja mam dzisiaj jakiś kryzys
Do tej pory mała zawsze usypiała mi na cycu, odkładałam ją i sobie spała, a od kilku dni tak ulewa po karmieniu, że jak ją odłożę śpiącą to zaraz kolejne ułanie ją wybudza 😫
Nie umiem jej odbijać, myślę sobie czy ja jej źle nie noszę, kładę i podnoszę, nie umiem tego zrobić tak jak te fizjo pokazują, mam wrażenie, że ona się za bardzo pręży, wygina i jest po prostu ciężka (chociaż wiem, że i tak jest jeszcze lekka)
Nie umiem też jej skutecznie uśpić inaczej niż na cycu, usypianie teraz trwa dobrą godzinę albo lepiej
A jak już zaśnie to nie wiem czy ją budzić, bo przecież trzeba zmienić pieluszkę i znowu nakarmić 😭
Jestem dzisiaj kupką nieszczęścia i czuję się bardzo niekompetentna jako matka 😞😞😞
Nie jesteś sama.
Mam tak samo - dlatego ciągle pytam "jak usypiacie dzieci" bo ja umiem tylko na cycku. Odbijanie też mi nie wychodzi, młoda się budzi i dupa - zabawa z usypianiem na cycku od początku.
I ona naprawdę ciągle jest na tej piersi. Ja Chyba naprawdę coś nie tak robię.
Czuję się ch..owo z tym.
Pytanie do kp - zawsze odbijacie?
Położna mówiła że nie trzeba przy ko zawsze ale malutka ma problem z zagazowaniem więc chyba trzeba
Kasia111, ver6ena lubią tę wiadomość
-
U nas tez dzis to Hexa-coś plus rotawirusy i pneumokoki i -1500 zl z portfela 🤪 no i tez sie poplakalam jak go szczepili, nie sadzilam ze tak to przezyje… oby obylo sie bez bolu i goraczki w nocy ❤️
Alga, Kasia111 zadawalam to pytanie dokladnie miesiac temu „jak wy usypiacie” 😂, bo Julo tez tylko na cycku zasypial, a powoli przestawalo to dzialac i tylko zmienialam te cycki co do niczego nie prowadzilo. Zaczelam szukac sposobu i tak szukalam, ze go usypialam po kilka godzin i mialam tego serdecznie dosyc 🤪 Mysle, ze musicie znalezc swoj wlasny. U mnie zadzialal konkretny sposob bujania na rekach w delikatny sposob na boki i konkretny szum na youtubie https://youtu.be/zom8KIuFOjY?si=peJVrWC4O7wg8iTi - teraz 5 min max. i nie ma gościa 😄 pozniej zostaje „tylko” wyzwanie odlozenia, co nie jest proste. Jak zasnie bujam jeszcze 3 min, pozniej siadamy sobie na kanapie i jak przejdzie w sen gleboki po 20 min to odkladam do lozeczka. Co do odbijania jak zasnie na cycku jeszcze czasem to nie odbijam, ale w pozostalych sytuacjach staram sie zawsze.
W tym momencie z tym sposobem jestem bardzo szczesliwa, ale nie jest to rozwiazanie, bo nasze dzidziolki beda tylko ciezsze 😄 wiec jak macie poklady cierpliwosci to mozecie od razu zaczac nauke samodzielnego zasypiania i uczyc w lozeczku glaszczac po glowce itp., ja na razie sie poddalam, bo Julo totalnie nie byl chetnyKasia111, Hera098 lubią tę wiadomość
[
’95 🙎🏼♀️
30.01 ⏸️
31.01 173 beta HCG
7.02 2582 beta HCG
15.02 6+2 CRL 4 mm fasolki z bijącym serduszkiem 💓
12.03 10+0 CRL 3.14 cm maluszka
29.03 12+3 I badanie prenatalne 🩺 CRL 6.20 cm wstępnie chłopczyk 👶🏼
15.04 15+0 CRL 10.90 cm 119g 💙 Julian
31.05 21+4 II badanie prenatalne 🩺 530g 🧸
26.07 29+4 III badanie prenatalne 🩺 1702g dużego synka 🩵
11.08 31+6 kontrola na IP 2300g 🫶🏽
12.09 36+3 ostatnia wizyta 2950g 🩺
Anna jak na klatce piersiowej? W ogóle nie odbijam, nie umiem tego zrobić, i też jak mała śpi, to nie mam serca jej ruszać
czytałam, że przy kp nie trzeba odbijać, ale może by to choć trochę pomogło z ulewaniem.. poprosiłam położną, żeby przyszła po weekendzie, może coś nam poradzi, chociaż ona też mówiła, żeby nie odbijać, bo to może powodować ulewanie 🥸 a pediatra, żeby odbijać, i bądź tu mądry..
Chyba Merry masz rację, trzeba znaleźć swój sposób
Alga według mnie przy takim maluszku nie ma nic złego w usypianiu na cycu, tylko u mnie właśnie ciężko się zrobiło przez to ulewanie..Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2024, 18:32
-
merry_merry wrote:U nas tez dzis to Hexa-coś plus rotawirusy i pneumokoki i -1500 zl z portfela 🤪 no i tez sie poplakalam jak go szczepili, nie sadzilam ze tak to przezyje… oby obylo sie bez bolu i goraczki w nocy ❤️
Alga, Kasia111 zadawalam to pytanie dokladnie miesiac temu „jak wy usypiacie” 😂, bo Julo tez tylko na cycku zasypial, a powoli przestawalo to dzialac i tylko zmienialam te cycki co do niczego nie prowadzilo. Zaczelam szukac sposobu i tak szukalam, ze go usypialam po kilka godzin i mialam tego serdecznie dosyc 🤪 Mysle, ze musicie znalezc swoj wlasny. U mnie zadzialal konkretny sposob bujania na rekach w delikatny sposob na boki i konkretny szum na youtubie https://youtu.be/zom8KIuFOjY?si=peJVrWC4O7wg8iTi - teraz 5 min max. i nie ma gościa 😄 pozniej zostaje „tylko” wyzwanie odlozenia, co nie jest proste. Jak zasnie bujam jeszcze 3 min, pozniej siadamy sobie na kanapie i jak przejdzie w sen gleboki po 20 min to odkladam do lozeczka. Co do odbijania jak zasnie na cycku jeszcze czasem to nie odbijam, ale w pozostalych sytuacjach staram sie zawsze.
W tym momencie z tym sposobem jestem bardzo szczesliwa, ale nie jest to rozwiazanie, bo nasze dzidziolki beda tylko ciezsze 😄 wiec jak macie poklady cierpliwosci to mozecie od razu zaczac nauke samodzielnego zasypiania i uczyc w lozeczku glaszczac po glowce itp., ja na razie sie poddalam, bo Julo totalnie nie byl chetny
Ja mam taki problem ze totalnie nie wiem
Kiedy mam ją zacząć usypiać - ona na razie nie ma stałej rutyny a przecież nie zmuszę
Jej do spania, jedzenia czy aktywności jak one tego nie chce.
I nie wiem skąd mam wiedzieć że "tak teraz mogę zacząć ją usypiać"Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2024, 19:25
-
Apka wrote:Ja mam do Was pytanie odnosnie tego masazu I love you. Macie jakiś filmik co i jak czy to co google podpowiada ?
Ile powtorzen?
Ja to bym chciala małą masowac bo i ją i mnie to relaksuje ale muszę zlapac odpowiedni moment bo inaczej dziala przeciwnie niz zamierzony cel.
Ja znalazłam to
https://hummingbirdinfant.com/blogs/baby-buzz/p-strong-infant-massage-strong-p-p-strong-strong-p
I tak robie -
Mi fizjoterapeutka sama polecała abym jednak przeszła się do osteopaty, bo Laura mam duże napięcia w obrębie klatki piersiowej i ciągle zaciśnięte piąstki. I że osteopata wejdzie głębiej, w takie struktury, których fizjoterapeci nie tykają i nie umieją. Ile w tym prawdy a ile polecenia to nie wiem🤷♀️
Alga_I lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Ja chodzę do gościa, który jest fizjoterapeuta i osteopatą. Zawsze po wizycie mówię mężowi, że dla mnie osteopatia to takie "szamaństwo". Ale najważniejsze, że działa 🤷
Alga_I lubi tę wiadomość
-
Alga_I wrote:Ja mam taki problem ze totalnie nie wiem
Kiedy mam ją zacząć usypiać - ona na razie nie ma stałej rutyny a przecież nie zmuszę
Jej do spania, jedzenia czy aktywności jak one tego nie chce.
I nie wiem skąd mam wiedzieć że "tak teraz mogę zacząć ją usypiać"
U mnie sprawdza się metoda z książki (której do końca nie przeczytałam, tylko chyba 100stron i nie ze wszystkim się zgadzam jkbc) - Język Niemowląt. Jak nakarmisz, odbijesz i dziecko jest chętne do zabawy to gdy tylko zobaczysz pierwsze symptomy zmęczenia lub irytacji to trzeba od razu reagować. Jak ominiesz ten moment to możesz sobie dziecko usypiać potem godzinami...
Irytacja -> zmieniamy zabawę, położenie, bierzemy na ręce, cokolwiek innego.
Zmęczenie-> zaczyna ziewać = zaczynamy od razu usypiać. Możesz po cichu włączyć szumy albo radio rowoczesnie z szumami i potem stopniowo to radio ściszać i ostatecznie wyłączyć zostawiając same szumy. To moja metoda. Jedna z wielu. Inna to włożenie do łóżeczka ze smoczkiem i samodzielne zasypianie, ale dziecko też musi tego chcieć😜Alga_I, Mkm89, ver6ena lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Kurczę, ja mam dzisiaj jakiś kryzys, bo właśnie mam wrażenie, że od kilku dni nie robię nic innego, tylko próbuję uśpić Julka albo martwię się, że nie śpi. Już się dziś popłakałam po tym, jak bujałam go 40 minut w dostawce, on zasnął, a po 10 minutach zaczął krzyczeć.
Zależy mi, żeby się wysypiał, bo przecież to maleńki dzidziuś i jestem trzy drzemki po pół godziny w ciągu dnia na pewno nie wystarczą… Nawet po spacerze jeszcze tydzień temu potrafił dosypiać w domu 2h, a od jakiegoś właśnie tygodnia wracamy do domu i nawet jeśli spał, to są oczy jak 5 zł. Ech
-
U nas zdarzyło się dosłownie 2x, że Zuzia zasnęła sama z siebie pozostawiona w łóżeczku. Zwykle zasypia przy cycku, na rękach ewentualnie ja muszę być obok niej. Któraś z Was pisała o odkładaniu do łóżeczka i metodzie z termoforkiem żeby się dziecko szybko nie wybudziło. Otóż ja dziś zrobiłam trochę inaczej, bo po kąpieli owinelam młoda w kocyk, uśpiłam na rękach i taką cieplutką odłożyłam do łóżeczka - póki co śpi, już pół h więc chyba zadziałało.
Hera098 lubi tę wiadomość
-
A powiedzcie gdzie przebywają wasze maluchy np w ciągu dnia, wieczorem, w nocy, po uśpieniu?
W osobnym pokoju?
Bo czuje że ten aspekt też u mnie nie przemyślany jest:
Młoda śpi w takie dostawce/lozeczku 2w1 lionelo luna (z kółkami) i generalnie wożę to łóżeczko wszędzie po domu.
Jak siedzimy w salonie to łóżeczko jest z nami i tam ja odkładam jak zaśnie na piersi.
Jak Idziemy spać do sypialni to łóżeczko idzie z nami.
Generalnie nie zostaje sama na razie. -
a czemu tak Wam zależy, żeby nie usypiało dziecko przy piersi? u mnie tak usypiają dzieci do około roku aż nie odstawie od piersi... a potem przez kilka miesięcy zazwyczaj noszone na rękach...💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Hera co do wyjazdu to bardziej mi chodzi o wyjazd przed "byciem dorosłym". wyjazd po maturze na rok do pracy a potem za to wyjazd do Włoch.
kiedys obserwowałam na insta parę, która najpierw pracowała kilka miesięcy na Islandii, a potem za to na pół roku wyjechała do Australii - spali w przerobionym aucie - z tyłu mieli materac itp.
tak wtedy zaczęłam sobie myśleć, że szkoda ze na to nie wpadłam przed dziećmi... 🙂💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧