Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny mam pytanie czy spotkaliście się z drżeniem rączek i podbródka przy odruchu moro u miesięcznego dziecka ? Wczoraj położna środowiskowa zwróciła na to uwagę u synka i zaleciła wizytę u pediatry. Powiedziała że u miesięcznego dziecka nie powinno być już tych drżeń i to może być problem neurologiczny oczywiście naczytałam się w internecie o padaczce 🙄2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️ -
Espoir, a miałaś z kim i ten ktoś byłby chętny na takie coś?😉 Czy samej nawet by Ci nie przeszkadzało?
Alga_I- u nas różnie jest. Ja mam 3 psy, które w nocy chrapią i małą wybudzają i jak Laura śpi wtedy ze mną to ja śpię na czuja aby pilnować też psy aby były cicho😂😂😂 Więc słabo wtedy sypiam, choćbym mogła... wiec wolę jednak jak jest sama w pokoju narzeczonego, czyli w weekendy oraz jak narzeczony pracuje zdalnie. Wtedy on śpi ze mną i psami, a ona w jego pokoju przez całą noc.
Jak w dzień śpi i idziemy zjeść posiłek to patrzymy na nią przez kamerkę.
Czasami jak jest u dziadków u góry, bo mieszkamy razem, to ma bujaczek i jak zaśnie to potrafi 2h drzemki mieć na nim😊
Dziś dziewczyny musicie mi wybaczyć, ale siła wyższa - szczepienia były - i Laura nie była ubrana świątecznie i nie miała żadnej sesji. Może jutro się uda🎄❄️⛄️Alga_I, nutella_ lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Miałam się odnieść do tylu wiadomości a już totalnie nie pamiętam o czym miałam napisać, chyba nadal mam baby brain 😅
Ile przed szczepieniem podawałyście paracetamol? My mamy we wtorek to szepienie 6w1, szczepimy Hexacima. Ja to myślałam, że na tej wizycie szczepiennej to będzie kombo czyli 6w1, pneumokoki i rotawirusy a Wy piszecie, że macie to osobno.
Co do pracy - u mnie też stresująca i wymagającą, nie chciałam iść na l4 w ciąży ale ktoś mi powiedział, że to jest jedyny czas kiedy można bezkarnie korzystać z wolnego więc się skusiłam i macierzyński też zamierzam wykorzystać maksymalnie bo więcej nie będzie takiej okazji. Pomimo, że pracuję głównie zdalnie to wolę ten rok poświęcić dziecku niż pracy. Pracę zawsze można zmienić a czasu straconego się już nie cofnie.
Hera098, Katka123 lubią tę wiadomość
-
Ewuszek wrote:Hej dziewczyny mam pytanie czy spotkaliście się z drżeniem rączek i podbródka przy odruchu moro u miesięcznego dziecka ? Wczoraj położna środowiskowa zwróciła na to uwagę u synka i zaleciła wizytę u pediatry. Powiedziała że u miesięcznego dziecka nie powinno być już tych drżeń i to może być problem neurologiczny oczywiście naczytałam się w internecie o padaczce 🙄
U nas od czasu do czasu pojawia się to, ale podejrzewam, że to kwestia temperatury, że jej chłodno się zrobiło, bo np przechodzimy do innego pomieszczenia gdzie jest chłodniej.Ewuszek lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Ewuszek wrote:Hej dziewczyny mam pytanie czy spotkaliście się z drżeniem rączek i podbródka przy odruchu moro u miesięcznego dziecka ? Wczoraj położna środowiskowa zwróciła na to uwagę u synka i zaleciła wizytę u pediatry. Powiedziała że u miesięcznego dziecka nie powinno być już tych drżeń i to może być problem neurologiczny oczywiście naczytałam się w internecie o padaczce 🙄
Kurde, wydaje mi się, że u nas tak czasem jest a mamy skończone 6 tygodni. Jak przyjdzie położna to muszę ją o to zapytać. -
Kasiap899 wrote:Miałam się odnieść do tylu wiadomości a już totalnie nie pamiętam o czym miałam napisać, chyba nadal mam baby brain 😅
Ile przed szczepieniem podawałyście paracetamol? My mamy we wtorek to szepienie 6w1, szczepimy Hexacima. Ja to myślałam, że na tej wizycie szczepiennej to będzie kombo czyli 6w1, pneumokoki i rotawirusy a Wy piszecie, że macie to osobno.
Co do pracy - u mnie też stresująca i wymagającą, nie chciałam iść na l4 w ciąży ale ktoś mi powiedział, że to jest jedyny czas kiedy można bezkarnie korzystać z wolnego więc się skusiłam i macierzyński też zamierzam wykorzystać maksymalnie bo więcej nie będzie takiej okazji. Pomimo, że pracuję głównie zdalnie to wolę ten rok poświęcić dziecku niż pracy. Pracę zawsze można zmienić a czasu straconego się już nie cofnie.
Super podejście ❤️ Tak właśnie jest. Niektórzy wyśmiewają matki na macierzyńskim, ale absolutnie tym się nie przejmujcie.
Moja zastępcza mama nigdy w życiu dziecka malutkiego nie miała, nie rozumie tego wszystkiego i niestety brzydko mówi na kobiety ciężarne że biorą L4 a potem że korzystają z macierzyńskiego. Według niej to 2h po porodzie powinny już zapie*dalać do pracy, a nie że ona musi je utrzymywać 🥴😵💫Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Ma ktoś Tomy Lamaze Gąsienica sensoryczna? Albo mata wodna dla niemowląt? Albo używacie już skarpetek sensorycznych?
Czy na to wszystko jeszcze za wcześnie 🤔Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Przykre jest to, że kobiety mają takie podejście. Ja też nie jestem za tym żeby iść na l4 od razu jak tylko test wyjdzie pozytywny (oczywiście jak z ciążą jest ok i praca nie jest zbyt obciążająca) ale i tak nam to odliczą od ewentualnej emerytury więc i tak poniekąd ponosimy karę za te l4 w ciąży i później w trakcie macierzyństwa jak dzidzia zachoruje.
Pochwalę się, że uśpiłam małą i leżę w łóżku z lampką wina, przy filmie i dzisiaj tatuś śpi z Wiki w drugim pokoju a ja mam wolną nockę 🙂 i pomimo, że ciężko mi było ją zostawić to chyba tego mi było trzeba 😊Alga_I, Hera098, nutella_, Kasia111, Katka123, ver6ena lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny,
1. doradźcie, dajemy dwa razy dziennie moje mleko z zagęszczaczem bebilon. Zabawa w podgrzewanie wcześniej odciągniętego mleka jest kłopotliwe a musi byc odpowiednio ciepłe aby bebilon się ładnie rozpuścił. Jakie urządzenie mam kupić żeby w przyszłości przydało się do podgrzewania kaszek, zupek itp bo zabawa z podgrzewniem w ciepłej kąpieli i sprawdzanie na nadgarstku gdy dziecko już płacze jest męcząca dla dziecka i dla nas. Czy warto kupić neno ze sterylizatorem 5w1? Czy jest to zbędny gadżet biorąc podsuwane moje powyższe potrzeby. Czy może coś innego, prostszego? ( dodam ze nie mam i nie uznaję mikrofali).
2. Czy te które z Was używają laktator muszlowy canpol hands free też mają wrażenie że odciąganie nim wzmaga zatykanie kanalików mlecznych po zewnętrznych stronach piersi i tworzą się bolesne guzki?1 IVF 2009,☀️ córka, poród SN, o czasie, KP;
7 IVF, 14 FET 2024
6 dniowa blastocysta:
5 dpt cień II bhcg 12,7
7 dpt słabe II a bhcg 101
9 dpt bhcg 305
13 dpt bhcg 1505
Nifty: prawidłowy, dziewczynka
☀️jest z nami córcia, 55 cm, 3240 g, 10 pkt, 38+4, poród SN po indukcji, KP -
Alga_I wrote:Nie jesteś sama.
Mam tak samo - dlatego ciągle pytam "jak usypiacie dzieci" bo ja umiem tylko na cycku. Odbijanie też mi nie wychodzi, młoda się budzi i dupa - zabawa z usypianiem na cycku od początku.
I ona naprawdę ciągle jest na tej piersi. Ja Chyba naprawdę coś nie tak robię.
Czuję się ch..owo z tym.
Pytanie do kp - zawsze odbijacie?
Położna mówiła że nie trzeba przy ko zawsze ale malutka ma problem z zagazowaniem więc chyba trzeba
Po kp staram się zawsze odbijać pomimo że nie trzeba i czasem oznacza to połowę kamienia bo po odbiciu dalej wracamy do karmienia - ryzyko ulania widzę że wtedy mniejsze, tylko mam to samo, nie zawsze się uda i jest płacz bo żadna pozycja nie pasuje a nadmiar powietrza przeszkadza dzieciątku i się denerwuje i chce do piersi ale nie może jeść bo je zatyka…. Koło się zamyka. To dla nas najtrudniejsze.
Może zapeszę -ale wygląda na to że po 3 dniach stosowania zagęszczacza dziecko nam się chyba uspakaja. Pozostały dolegliwości związane z refluksem i uczymy się z nimi radzić ale krople na gazy czyli esputicon daliśmy dzisiaj tylko 2 razy po 2 krople i wystarczyło. Jakkolwiek, intuicja mi podpowiada że osławione kolki nas nie dotyczą tylko ten refluks i nietolerancja laktozy to przyczyny naszych kłopotów. I na szczęście kupki nadal luźne po tym zagęszczeniu bo obawiałam się zaparć itp.
Na ciemieniuchę na czole ( oznaka nietolerancji podobno) za radą którejś z Was nałożyłam bepanthen baby i od razu wygląda to lepiej. Dzięki❤️sernik_z_rodzynkami lubi tę wiadomość
1 IVF 2009,☀️ córka, poród SN, o czasie, KP;
7 IVF, 14 FET 2024
6 dniowa blastocysta:
5 dpt cień II bhcg 12,7
7 dpt słabe II a bhcg 101
9 dpt bhcg 305
13 dpt bhcg 1505
Nifty: prawidłowy, dziewczynka
☀️jest z nami córcia, 55 cm, 3240 g, 10 pkt, 38+4, poród SN po indukcji, KP -
Dzisiaj młoda zaliczyła spanie w Tuliku. Pierwsze podejście było nieudane ale teraz nie walczyla z nim tylko ladnie zasnęła i pospała dość długo.
@Hera - nawet nie wiedziałam że jest coś takiego jak skarpetki sensoryczne 😝
Ale kupiłam ten bujaczek który masz- czekam aż babeczkę z vinted go wyśle 🥰
To już któraś z kolei polecajka od ciebie - poprzednie się sprawdziły 😁
@espoir w sumie nie wiem czemu ma nie zasypiać przy piersi 😝 myślałam że to źle czy coś . Ja planuje pół roku karmić i w sumie zbieram info na przyszłość.
W ciąży pracowałam do 8 miesiąca (praca zdalna) i jak już mi się nawet ciężko siedziało przed kompem to stwierdziłam że czas iść na zwolnienie i się dopieścić.
Macierzynski planuje na rok.
Hera098 lubi tę wiadomość
-
Jak ja usypiałam na cycu to też czekałam 20 minut i dopiero odkładałam. Tylko lozoeczko wybudzało i już wiem czemu : było zimne, i u małej wybudzał ją odruch moro, a do tego brakowało jej piersi - ssania. Dlatego warto podgrzać na kaloryferze lub w suszarce kocyk czy dać ten termoforek( albo karmić już dziecko owinięte kocykiem), no a na odruch moro pomaga owijanie. Dodatkowo daje smoka bo jak nie dam to jest płacz. Tak sobie possie i jest spokojna i usypia. Smoczek trochę blokuje taką zabawką gruszką żeby za szybko nie zgubiła, ale i tak muszę do niej chodzić parę razy bo wypluje i płacz. Serio smoczek działa u nas cuda przy zasypianiu (polecam avent ultra air, mamy 2 a inne 3 leżą ). Zamówiłam już tulika, ciekawa jestem czy będzie tak działał jak otulacz
Co do usypiania na cycku niby nie ma nic złego, ale ja miałam wrażenie, że ciągle ten dzidziolek jest przy tej mojej piersi i dzień się kręcił wokół cycków🤪 Jak komuś to nie przeszkadza to pewnie ☺️ Pozs tym ładnie mi zasnęła a po odłożeniu się wybudzała, a teraz zasypia sama w łóżeczku .
No i ja nie odbijam w nocy, ani jak mała zaśnie zaraz po karmieniu w ciągu dnia. Jak widzę w dzień, że usypia już mi trochę a mało zjadła to wtedy odbijam- kładę na klatkę . Czasem odbijam między jedną a drugą piersią to ją wybudzi delikatnie.
Jak odbijać na klatce? Siadamy wygodnie, ale nie na sztorc, opieramy się na kanapie, fotelu żeby nie być za bardzo pionowo. Dzieciątko kładziemy sobie na brzuszku i klatce brzuszkiem do nas jak rozkraczona żabę 😊 główka gdzieś na piersiach (pomiędzy, na / albo nad) najlepiej zwrócona w boczek żeby było jej wygodnie . Trzymamy jedną ręką główkę a drugą na dole okolice pupy. Można masować plecki z dołu do gory. Super wygodna i lepsza niż przerzucanie przez ramię a to chodzi o to żeby spionixowac dzidziulki żeby gaz wyszedł. I często mała też mi tak uśnie.
Kiedy usypiam?? Te okna aktywności u maluszków nie powinny byc długie, jak jest aktywna 1,5 h to już zmierzam do tego żeby zaraz usnęła. Poza tym jak widzę, że ziewa, zamyka oczka to wtedy biorę się za wyciszanie .
Gdzie śpi? Drzemki dziennie w dużym pokoju w dzień przy nas w łóżeczku turystycznym, jedna drzemka dzienna w jej pokoiku, a wieczorem już w sypialni sama w dostawce a my patrzymy na kamerce. Ja się kładę koło 23.
Jak dziecko jest cały czas z nami, słyszy głosy, tv, radio, świeci światło to może być przebodzcowowane na wieczór i mieć problem z zaśnięciem . My już koło 17-18 świecimy w dużym pokoju tylko lampkę , jak coś chcemy obejrzeć to cicho (telewizor u nas nie chodzi cały dzień) , jest jeszcze ostatnie karmienie w pokoju a 20-21 zanoszę mała do sypialni.
Alga_I, Vam, Kasia111, Katka123, Zaczarowan, ver6ena lubią tę wiadomość
-
Alga_I wrote:Dzisiaj młoda zaliczyła spanie w Tuliku. Pierwsze podejście było nieudane ale teraz nie walczyla z nim tylko ladnie zasnęła i pospała dość długo.
@Hera - nawet nie wiedziałam że jest coś takiego jak skarpetki sensoryczne 😝
Ale kupiłam ten bujaczek który masz- czekam aż babeczkę z vinted go wyśle 🥰
To już któraś z kolei polecajka od ciebie - poprzednie się sprawdziły 😁
@espoir w sumie nie wiem czemu ma nie zasypiać przy piersi 😝 myślałam że to źle czy coś . Ja planuje pół roku karmić i w sumie zbieram info na przyszłość.
W ciąży pracowałam do 8 miesiąca (praca zdalna) i jak już mi się nawet ciężko siedziało przed kompem to stwierdziłam że czas iść na zwolnienie i się dopieścić.
Macierzynski planuje na rok.
To super, że się przydają❤️
My narazie najczęściej kladziemy Laurę na pozycję leżącą leżaczka. Jest za mała na Siedzącą. Fajnie jej się tak śpi.
Ma też trzy tryby bujania. Tylko dół buja (głową w miejscu a nogi na boki), albo całe ciało buja na boki, albo tylko górę (głową na boki a nóżki w miejscu). Super sprawa😀
Raz Laura 3h spała w nim zafascynowana/zrelaksowana na maksa jago nagraniem - dźwiękami natury/ptaszki śpiewały😁
No i bujaczek może byś na baterie i na gniazdko, jak wolisz. My korzystamy na gniazdko, bo mamy blisko kanapy w salonie więc nam wygodnie. Także nic Cię nie ogranicza i na baterie możesz dziecko położyć tam gdzie chcesz, a nie tylko tam gdzie jest kontakt.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 06:02
Alga_I lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Nieśmiało zaczynam stwierdzać, że MOŻE ta pani pediatra miała rację... Ta biegunka to chyba musiały być pozostałości tego co po przednim mleku zalegało w brzuszku. Bo jak patrzyła na zdjęcia to mówiła, że to wygląda na mocno sfermentowaną, długo zalegającą kupkę (a przecież miała mocne zatwardzenia).
Swoją drogą ja węchu nie mam, ale narzeczony mówił, że smród niesamowity, aż oczy mu szczypało.
W czwartek była ta biegunka, a wczoraj jedno wielkie NIC a przecież jesteśmy na Comforcie🤔 Liczę, że coś tam wyjdzie jednak i będzie ładne i że Comfort będzie jej służyć 😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 07:04
nutella_ lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Anna_bella wrote:Jak ja usypiałam na cycu to też czekałam 20 minut i dopiero odkładałam. Tylko lozoeczko wybudzało i już wiem czemu : było zimne, i u małej wybudzał ją odruch moro, a do tego brakowało jej piersi - ssania. Dlatego warto podgrzać na kaloryferze lub w suszarce kocyk czy dać ten termoforek( albo karmić już dziecko owinięte kocykiem), no a na odruch moro pomaga owijanie. Dodatkowo daje smoka bo jak nie dam to jest płacz. Tak sobie possie i jest spokojna i usypia. Smoczek trochę blokuje taką zabawką gruszką żeby za szybko nie zgubiła, ale i tak muszę do niej chodzić parę razy bo wypluje i płacz. Serio smoczek działa u nas cuda przy zasypianiu (polecam avent ultra air, mamy 2 a inne 3 leżą ). Zamówiłam już tulika, ciekawa jestem czy będzie tak działał jak otulacz
Co do usypiania na cycku niby nie ma nic złego, ale ja miałam wrażenie, że ciągle ten dzidziolek jest przy tej mojej piersi i dzień się kręcił wokół cycków🤪 Jak komuś to nie przeszkadza to pewnie ☺️ Pozs tym ładnie mi zasnęła a po odłożeniu się wybudzała, a teraz zasypia sama w łóżeczku .
No i ja nie odbijam w nocy, ani jak mała zaśnie zaraz po karmieniu w ciągu dnia. Jak widzę w dzień, że usypia już mi trochę a mało zjadła to wtedy odbijam- kładę na klatkę . Czasem odbijam między jedną a drugą piersią to ją wybudzi delikatnie.
Jak odbijać na klatce? Siadamy wygodnie, ale nie na sztorc, opieramy się na kanapie, fotelu żeby nie być za bardzo pionowo. Dzieciątko kładziemy sobie na brzuszku i klatce brzuszkiem do nas jak rozkraczona żabę 😊 główka gdzieś na piersiach (pomiędzy, na / albo nad) najlepiej zwrócona w boczek żeby było jej wygodnie . Trzymamy jedną ręką główkę a drugą na dole okolice pupy. Można masować plecki z dołu do gory. Super wygodna i lepsza niż przerzucanie przez ramię a to chodzi o to żeby spionixowac dzidziulki żeby gaz wyszedł. I często mała też mi tak uśnie.
Kiedy usypiam?? Te okna aktywności u maluszków nie powinny byc długie, jak jest aktywna 1,5 h to już zmierzam do tego żeby zaraz usnęła. Poza tym jak widzę, że ziewa, zamyka oczka to wtedy biorę się za wyciszanie .
Gdzie śpi? Drzemki dziennie w dużym pokoju w dzień przy nas w łóżeczku turystycznym, jedna drzemka dzienna w jej pokoiku, a wieczorem już w sypialni sama w dostawce a my patrzymy na kamerce. Ja się kładę koło 23.
Jak dziecko jest cały czas z nami, słyszy głosy, tv, radio, świeci światło to może być przebodzcowowane na wieczór i mieć problem z zaśnięciem . My już koło 17-18 świecimy w dużym pokoju tylko lampkę , jak coś chcemy obejrzeć to cicho (telewizor u nas nie chodzi cały dzień) , jest jeszcze ostatnie karmienie w pokoju a 20-21 zanoszę mała do sypialni.
A ten smoczek avent ultra air jest taki spłaszczony?
Dziewczyny które używają tulika czy zakładacie go na każdą drzemkę czy tylko te nocne?
-
U nas dzisiaj piękna nocka, pierwsza pobudka o 3, a później o 6 ☺️ za to jak wstaliśmy to zauważyłam wysypkę na policzku, na moje oko alergiczną, do tego brzydkie kupy zaczął robić, więc jak nie urok to... 🤦♂️
Hera098 lubi tę wiadomość
-
Zośka spała 11 h ciągiem bez jedzenia! Łącznie 14 h tej nocy, a my razem z nią 🫣😁 wreszcie mogę napisać, że jestem wyspana
Alga_I, Anna_bella, Vam, Mkm89, sernik_z_rodzynkami, Hera098, ver6ena, Olaura lubią tę wiadomość
-
Hera098 wrote:Ma ktoś Tomy Lamaze Gąsienica sensoryczna? Albo mata wodna dla niemowląt? Albo używacie już skarpetek sensorycznych?
Czy na to wszystko jeszcze za wcześnie 🤔
Gąsienicy nie mamy, ale taką szmatkę ze sznureczkami, wstążeczkami, lustereczkiem. Na ten moment czasami przez przypadek złapie i popatrzyHera098 lubi tę wiadomość
-
Alga_I wrote:A ten smoczek avent ultra air jest taki spłaszczony?
Dziewczyny które używają tulika czy zakładacie go na każdą drzemkę czy tylko te nocne?
Tak płaski, fizjo mama polecała na insta i jest fajny bo można go wsadzić obojętnie która strona a w większości smoczków jest góra i dół . Faktycznie lekki i polecam wersję świecącą w ciemności 😁
U nas standardowo pobudka koło 4 i 8.30 finalnie wstaliśmy, więc nie jest źle 🤗Alga_I lubi tę wiadomość