Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
A smoczek to Zuzia najbardziej polubiła Suavinex on też jest taki płaski i można go włożyć z każdej strony tak naprawdę. Poza nim mamy jeszcze inne i czasem złapie, ale ten najlepiej wchodzi. Chociaż i tak różnie ze smokiem bywa. Czasem się rzuca na niego i moment zasypia a czasem ma odruch wymiotny 🤣
Hera098, ver6ena lubią tę wiadomość
-
Vam wrote:A smoczek to Zuzia najbardziej polubiła Suavinex on też jest taki płaski i można go włożyć z każdej strony tak naprawdę. Poza nim mamy jeszcze inne i czasem złapie, ale ten najlepiej wchodzi. Chociaż i tak różnie ze smokiem bywa. Czasem się rzuca na niego i moment zasypia a czasem ma odruch wymiotny 🤣
U nas z tym odruchem wymiotnym podobnie😂
Ja w ciąży chciałam dla Laury ten Suavinex, bo wydawał mi się najlepszy i w życiu bym nie pomyślała, że ona go odrzuci... Z MAM - kolejny polecany przez fizjo, też odrzuca.
Ona pokochała tylko te z Lovi i musiałam je dokupić😂 Jeden do fotelika, jeden do wózka, dwa do góry do dziadków, dwa do łóżeczka, jeden do przewijaka 😂
Fanką smoczków nie jest ogólnie. Tylko do usypiania go złapie😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 11:36
Vam lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Całe szczęście wczoraj Laura cały dzień przespała❤️ Tak się bałam, że będzie gorączkować, będzie płakać, marudzić, krzyczeć... uff, obeszło się i oby przez weekend było też ok. Wiem, że te pierwsze 3 dni najważniejsze są.
Wczoraj miała na cały dzień tylko 2 okna aktywności po godzinę i zazwyczaj od razu szybko padała z powrotem spać.
Na mleko budziła się co 3h. Raz ją sami wybudzilismy po 5h bo pielęgniarka prosiła, że jak będzie nietypowo długo spać to wybudzić, no a Laura rzadko w dzień tyle śpi, więc ją wybudziliśmy. No i teściowa mówiła, że jak przespała cały dzień to na pewno w nocy będzie wojować, ale nie - Laura spała wpierw 7h, od 23ej do 6ej, zrobiła sobie 40min okna aktywności i padła spać do 10ej.
No i teraz miała 1h20min aktywności i niedawno zasnęła 😝
Nutella, czy Zosia tylko pierwszy dzień przespała czy więcej?
Nasze dzidzie podobnie się rozwijają i podobnie pewne etapy przychodzą, więc pytam z ciekawości.
Co do tej maty wodnej, to ja chyba sama najbardziej na nią napalona jestem😂 Są takie niektóre zabawki, że chętnie dla siebie bym je kupiła.
Uwielbiam tą zabawkę nad przewijakiem co Wam ostatnio wysłałam. Lubię też Wańkę, i już jaram się na matę wodną i wiem że też to będzie mój ulubiony element dnia😁
Jestem już umówiona do osteopaty- najpierw pojadę do Justyny Jarmudy w Poznaniu, ale kurde - 30min i 220zl??? Takie też macie ceny???
Któraś z Was kiedyś polecała Paulinę Kubowicz, swoją znajomą i tutaj 40min i 220zł. Dlatego może do niej też się przejdę kiedyś aby mieć porównanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 11:47
Vam lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Wkoncu nadrobiłam wszystko 🙂
U mnie od trzech dni były wizyty u lekarza.
W środę pojechałam do ginekologa wszystko ok, nawet pytałam czy coś by się stało gdybym przez przypadek zaszła w ciążę. Powiedział że nie, ale lepiej zaplanować i odczekać. Żebym wiedziałam że wcześniej będzie owulacja a dopiero miesiączka się pojawi. Nie planuje teraz dziecka ale wolałam się zapytać co by było wrazie w....
W czwartek byłam u pediatry i fizjo. Mój Jaś mnie we wtorek zaniepokoił i w środę poleciałam z samego rana do lekarza. Do tej pory oprócz położnej u lekarza nie byłam bo nie było potrzeby. Pisałam Wam że robił co 3-4 dni kupę. Trochę mnie to niepokoiło że tak długo i myślałam nad zmianą mleka co mi położna poleciła. Jadł go od powrotu ze szpitala czyli od 4 tygodni już. Od soboty zaczął sam mieć kupę codziennie a we wtorek dwie spore, a następnie co jedzenie kupa już nie taka duża ale jednak bardziej wodnista (w odniesieniu do tej co była) więc przestraszyłam się że jakaś biegunka albo coś... Poszłam do lekarza zrobił mu badania i USG okazało się że uregulowała mu się kupa jak tylko po mleku kp. Co jedzenie kupka teraz ma 8-10 na dobę. Robi bez boleści nic... Jak to możliwe nie mam pojecia 🙈 lekarz też nie był mi wstanie powiedzieć tego... Mówi że może od mleka trudno powiedzieć. A karmię kp i Mam.
U fizjo byłam mówi że wszystko jest dobrze ale z jednej strony nie lubi żeby troszkę stymulować bo wynika to z położenia dziecka w brzuszku jak było. Ja za 30 minut zapłaciłam 180 zł.
Wczoraj znów bylo USG bioderek i jest ok. A kolejna wizyta kontrolna za 6 tygodni.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 12:33
-
Hera, my płacimy 350 zł, niby za 40 minut, ale jak jest potrzeba to przedłuża (ostatnio byliśmy prawie godzinę, bo tyle mieliśmy pytań i wątpliwości).
-
Hera pierwszy raz się tak zdarzyło.
A jeśli chodzi o ceny - nie mam pojęcia jak bierze osteopata, ale fizjo średnio 150-200 zł za jakieś 40 min. My płaciliśmy za rehabilitację 150/ 30 min.
Wyniki nam się pogorszyły. Mamy zmianę żelaza. Wczoraj wyszła kupa po 6 dniach. Ja już nie wiem co robić 🥹 -
My mamy fizjo 45min za 160zl akurat.
Dlatego osteopata 30min 220zl mnie zaskoczyło. No ale cóż, takie teraz ceny☹️Eveline lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Nutella, nie doprecyzowałam, przepraszam. Czy pierwszy dzień szczepienia przespała, czy kolejny też? 😜Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
mewa wrote:Verbena a jak karmisz małą w nocy tak żeby się nie rozbudziła to zmieniasz pampersa? Bo u nas właśnie tak jest że Emi śpi do tej 1/2 i wtedy zaspana chce jeść tylko że ja jej pampersa zmieniam i ona mi się wtedy budzi.
U nas też za mało otwiera buzię jak chwyta za pierś ale my się rehabilitujemy i liczę na to że w końcu się nauczy 😂
Jakby miała przez to dyskomfort to pewnie bym zmieniała póki jeszcze nie krzyczy tak jak na samym początku.
Jakie ćwiczenia wykonujecie na tą buźkę? I co stwierdzono? -
Ja zmieniam pampersa co pobudka bo u nas dużo kup więc zawsze jest brudny pampek…nie chce jej odparzyć a dwa jej przeszkadza nawet mała plamka więc jak uśnie to ją zaraz wybudzi. Wybudzi się trochę ale potem jak je to usypia .
My mieliśmy gości, znajomych jednych i drugich i mamy misia szumisia w końcu, ale on jest śliczny 😍 -
Ja nadrabiam co stronę więc lecę dalejMiphuhiz wrote:Ja ciągle się nie poddaje ale z marnym skutkiem.
kupiłam 2 laktator muszlowy na aliexpress ale chyba go oddam, bo ten mój Canpol Hands Free chyba ściąga lepiej pokarm. Ale też z jednym lakratorem muszlowym jest trochę ciężko i wygodniej z dwoma. Nie wiem co robić. Jadę na tym laktatorze, przystawiam do cycka i 🍑 z tego wychodzi. Ciągle tyle samo mleka Także łącze się w bólu
Nutella, ja też mam dodatkowe lusterko z przodu i na zagłówek z tyłu. Póki co sama nie jeżdżę ale może wrzuć do fotelika taką przenośną lampkę miękka typu miś z Ikea i odpal czerwone światło. Nie wybudzisz dziecka i tobie nie będzie błyskać -
nutella_ wrote:U nas też podali 54 cm w szpitalu, a w domu było 50 🙈 Dlatego poddałam się i stwierdziłam, że nie będę mierzyć, bo pewnie w szpitalu jakoś inaczej mierzą (rozciągają dziecko czy coś 🤣).
Merry, wróciliście do kropelek czy po fizjo jak nowe dziecko?
Hera u nas to samo ze szczepieniami, czekamy bo przeziębienie. Najpierw ja kwarantanna więc nie mogliśmy, potem mała się zaraziła skąd nie mam pojęcia… teraz mąż… za 1,5 tygodnia mamy termin i zobaczymy czy będzie zielone światło. -
Cześć Ciocie❄️❤️
Ja przyszłam znowu Was pomęczyć swoimi fotkami. Matka wariatka zamówiła na Shein takie fajne tła świąteczne i już pierwsze wykorzystała😁 Miałam jeszcze z kuzynką zdjęcia, która mieszka z nami, ale nie będziemy jej tutaj pokazywać, bo ja jestem najpiękniejsza i najważniejsza:
.
.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 15:22
Malutka 35, Mkm89, merry_merry, Alga_I, Kasia111, Katka123, cynamon, sernik_z_rodzynkami, Kasiap899, Vam, espoir, nutella_, sundari86, Olaura lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
cynamon wrote:Jeszcze wrócę do chusty elastycznej Lenny Lamb- dostaliśmy po usg bioderek od dr zgodę na chustonoszenie- czy mamy które używacie tej chusty miałyście szkolenie z jej używania czy jesteście samoukami?
Jak wam idzie walka z ciemieniuchą? A z tą na brwiach jak sobie radzicie? U nas jest niestety
Polecam zrobić wałek z pieluszki tetrowej i wsadzić pod kark pod materiał chusty. Sprawdza się dopóki ta główka się sama nie zacznie układać odpowiednio.
Ciemieniucha na głowie schodzi dzięki TWARDEJ szczoteczce i w sumie działa i bepanthen i lanolina z mlekiem i płyn linomag ale ta szczoteczka nas uratowała bo ta delikatna ti sobie można miziać i miziać… a my mamy dużo włosów i łuski nie chciały odpadać. Niestety na brwiach się trzyma i nie pomaga NIC.cynamon lubi tę wiadomość
-
Hera, dziękuję że podzieliłaś się swoimi emocjami. Ja miałam podobnie w pandemii, że wzięłam kota, bo czułam że potrzebuje gdzieś spożytkować moją miłość macierzyńską. My staraliśmy się już wtedy i maleństwo ale przez pcos nie owulowalam. Wtedy to nawet nie miałam jeszcze diagnozy…
Ale wszystko co robiłam w życiu to były zapchajdziury i byłam nieszczęśliwa. Dopiero teraz widzę i czuję to spełnienie. Nie wiem tylko dalej dlaczego tak boleśnie mnie życie doświadczało i wystawiało na próbę, ale finalnie jestem tu gdzie miałam być.
Jestem tak jak ty przed 30stka.
I mam chwile że myślę o tym “starym” życiu, ale w moim przypadku to już tylko ulga, że minęło. I zawsze powtarzam że najgorsze były samotne smutne wieczory… Teraz w te wieczory usypiam to drobne niewiniątko i ma to sens.Hera098 lubi tę wiadomość
-
Hera Nutella ale Wam zazdroszczę tylu godzin snu dziewczynek 😀😀😀
Jasiu po szczepieniu nie ma gorączki, zachowuje się w sumie normalnie, chociaż może nawet mniej śpi, bo w nocy miał prawie 4h bez snu i myślałam, że zwariuję, nawet się popłakałam z bezsilności i krzyknęłam na niego, żeby już przestał i dał spokój. A po chwili się popłakałam, że jak mogę być na niego zła , że on jest taki malutki i to nie jego wina i to ja jestem beznadziejna 😞. Ech czasem ciężko jest być mamą, bardzo byłam na siebie rano zła na tą moją reakcję w ciągu nocyHera098 lubi tę wiadomość
-
Ver6ena szczerze to wydaje mi sie, ze ich nie potrzebuje, ale schodze stopniowo jak mi polecila polozna. Wczesniej dawalam 10 espumisanu i 8 delicolu do kazdego karmienia, a teraz daje 7 espumisanu i 5 delicolu co drugie karmienie. Co kilka dni planuje zmniejszac i zobaczymy.
Jak nie ma kupy caly dzien to robimy ten masaz, o ktorym pisala Hera I love You? Nie wiedzialam, ze tak sie nazywa, ale dokladnie tak samo jak opisywala i jest niesamowity, kupa w ciagu 15 min po pachy, wiec problemy brzuszkowe mocno nam sie zminimalizowaly.
Co do tych masazy napiec góry to chyba nie umiem jeszcze tak dobrze robic, wiec na pewno jeszcze pojde do tej Pani osteopatki/fizjo w kolejnym tygodniu. Co do ceny u nas 240 zl za 40 min, wzielam jakas pania co miala 400 opinii na znanym lekarzu i ocene 5.00.
Ogolnie widze polepszenie w snie po tej wizycie i masazach i z tym wierzchaniem rekami i nogami, brzuszkiem, stekaniem, jekami, krzykami. Nie jest to co prawda sen jak Zosia czy Laurka 🤪 ale jest duzo lepiej i widac, ze sie tak nie meczy ❤️ Mega sie ciesze, ze poszlam chociaz tez na poczatku jak zaczela go masowac to myslalam, co za szamanka 🤣
Kasia111, Hera098, Olaura lubią tę wiadomość
[
’95 🙎🏼♀️
30.01 ⏸️
31.01 173 beta HCG
7.02 2582 beta HCG
15.02 6+2 CRL 4 mm fasolki z bijącym serduszkiem 💓
12.03 10+0 CRL 3.14 cm maluszka
29.03 12+3 I badanie prenatalne 🩺 CRL 6.20 cm wstępnie chłopczyk 👶🏼
15.04 15+0 CRL 10.90 cm 119g 💙 Julian
31.05 21+4 II badanie prenatalne 🩺 530g 🧸
26.07 29+4 III badanie prenatalne 🩺 1702g dużego synka 🩵
11.08 31+6 kontrola na IP 2300g 🫶🏽
12.09 36+3 ostatnia wizyta 2950g 🩺
Anna dzięki za obszerny opis u nas to podobnie wygląda, dlatego wolę usypiać na cycu - jak uśnie, to cycka wypluwa, a ze smoczkiem ten sen jest niespokojny i przerywany, bo właśnie jej wypada i wtedy się wybudza
Wczoraj jak szukałam informacji o odbijaniu, to przeczytałam, że w pozycji biologicznej dziecko samo odbije - i rzeczywiście zacznę tak głownie karmić, w pozycji na brzuszku na klatce też czasami mała ma drzemki na mnie, dobrze wiedzieć, że to spoko pozycja do odbicia
Nutella 11 godzin? 🫨 ja bym psychicznie nie wytrzymała, bojąc się, że mała nie będzie przybierać i że mi laktacja zastopuje (poza tym, że pewnie wybuchły by mi piersi 😅 w sumie teraz też w nocy budzę się częściej niż mała
Ciekawa jestem jak to będzie za miesiąc -
cynamon wrote:2. Czy te które z Was używają laktator muszlowy canpol hands free też mają wrażenie że odciąganie nim wzmaga zatykanie kanalików mlecznych po zewnętrznych stronach piersi i tworzą się bolesne guzki?
Ja kupiłam inny laktator muszlowy (momcozy s12 pro) i mam taką samą obserwację - zastoje mi się porobiły że hej
I do tego mniej ściąga u mnie niż zwykły Neno.
Ale pewnie to indywidualna kwestia...
Tym niemniej po tych zastojach nie odważyłam się ponownie użyć muszlowego...cynamon lubi tę wiadomość
-
Zwróćcie uwagę czy jak używacie 1 a nie 2 naraz nie jest lepiej. Bo u mnie tak właśnie jest .
Mamy chyba trądzik albo jakieś potówki 🙈 przemywam wodą przegotowaną, podobno samo zejdzie . Stosowałyście coś wiecej?Apka lubi tę wiadomość