X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2024
Odpowiedz

Październik 2024

Oceń ten wątek:
  • Alga_I Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 01:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka123 wrote:
    A odnośnie okresu - ja jestem ponad 5 tygodni po CC i nadal cały czas plamię jeszcze.
    Któraś z Was też tak długo się czyściła?
    Wizytę i kontrolną u gin mam w czwartek więc na pewno zapytam. Ale tak się zastanawiam po prostu...

Ja jestem ponad 4 tyg po cc I też plamie nadal - nie mocno ale tak na kawowo (sorki za szczegółowość)

age.png
  • Alga_I Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vam wrote:
    1965cb7897a3e.jpghttps://zapodaj.net/plik-HD99C1upAt[/url

czesc ciocie, chrzciny kuzyna uważam za udane. Obym na swoich była równie spokojna 😉

Jezu zazdroszczę jak widzę dziecko ze smoczkiem , dziecko które sobie leży po prostu.
    Mojej nie mogę tego piep..go smoczka wepchnąć na dłużej. Leżenie też ją przerasta - no chyba że na mnie/na cycku.

Vam, Hera098 lubią tę wiadomość

age.png
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 03:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alga czasem inny smoczek pomaga. Próbowałaś kilku?
    A czasem niestety dziecko nie lubi :( u Nas też smoczek daje radę ,przydaje się nie powiem…

Hera u nas też ciężko z usypianiem było wieczorem. Byliśmy u dziadków, potem u znajomych i chyba za dużo bodźców. Wszędzie tv, światło, ludzie. Szwagierka mnie wkurzyła bo Emi ładnie spała a ona przyszła zaczęła ją dotykać, mówić , że pierdzi to trzeba ją budzić i schylała się do niej i dotykała no i mi ją wybudziła z drzemki która trwała tylko 50 minut…. To było o 15. Potem w foteliku w aucie podrzemala z 20 minut tylko. W domu nie chciała jak wróciliśmy po 18, tylko kupa chyba z 4 razy, cyc i płacz i zasnęła dopiero chwilę przed 24 na mnie to godzinę jeszcze ją trzymałam na rękach i skończyło się, że spała w kokonie na łóżku. Teraz pobudka kupa i jedzenie, zasnęła znowu na mnie i myślę czy kokon czy dostawka… ale chyba kokon bo w nim śpi bez spowijania i raczej się nie wybudzi, będzie szybciej a nie ukrywam, że jestem zmęczona i chce spać 😴

Mam nadzieję, że Laura będzie jednak bardziej łaskawa i chociaż pośpi dłużej 😗

Alga_I, Hera098 lubią tę wiadomość

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto
    🧬 KIR AA, zaburzone cytokiny

14.02.2024 ⏸️ 🥰

euthyrox, encorton, acard, accofil, utrogestan

age.png
  • mewa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też było usypianie do 12 i podobnie jak u Ciebie Hera co chwilę trzeba było latać do łóżeczka tylko że mojej smoczek nie podchodzi. Zamówiłam 3 rodzaj i czekam aż przyjdzie. Ale jak padła o 12 to pospała do 4 więc uważam to za sukces. I śpi do teraz więc znów ponad 3h. Właśnie piję kawę w łóżku.
    Apropos leżenia spokojnie w wózku, moja pierwsza też taka była że nie poleżała i cały czas płakała. Ale jak skończyła 3 mies. I już lepiej ogarniała świat to można było ją czymś zająć więc jeszcze troszeczkę i będzie lepiej :)

Hera098 lubi tę wiadomość

• mewa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy tutaj jakąś chistoświrke na grupie? Albo kogoś kto już zgłębił temat noszenia i praktykował w spacery już? Ja ostatnio byłam na spacerze ale stwierdzam że potrzebuje kurtkę dla dwojga. Mam plaszczo bluzę z greyse i na to zakładałam rozpiętą moją kurtkę zimową ale to nie zdaje egzaminu. Macie jakąś kurtkę do polecenia?

• Malutka 35 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka123 wrote:
    A odnośnie okresu - ja jestem ponad 5 tygodni po CC i nadal cały czas plamię jeszcze.
    Któraś z Was też tak długo się czyściła?
    Wizytę i kontrolną u gin mam w czwartek więc na pewno zapytam. Ale tak się zastanawiam po prostu...

Ja jeszcze plamie, a też już 6 tydz. Byłam u ginekologa w środę mówił że mogę jeszcze plamić. Jeśli chodzi o okres to powiedział że mogę dostać do 6 miesięcy. A o dni plodne że karmienie piersią to nie antykoncepcja bo takie jest przeświadczenie. I że przed okresem będą dni plodne a następnie miesiączka.

age.png
  • Vam Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alga_I wrote:
    Jezu zazdroszczę jak widzę dziecko ze smoczkiem , dziecko które sobie leży po prostu.
    Mojej nie mogę tego piep..go smoczka wepchnąć na dłużej. Leżenie też ją przerasta - no chyba że na mnie/na cycku.
    Ze smoczkiem jest różnie, czasem parzy a czasem trzeba wpychać go kilkanaście razy kiedy wiem, że na pewno nie chce cycka tylko marudzi.
    U nas była dobra noc impreza ja zmęczyła i zasypiała szybko tylko pobudki standardowo co 2h.

age.png

age.png

age.png
  • sernik_z_rodzynkami Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mewa wrote:
    Mamy tutaj jakąś chistoświrke na grupie? Albo kogoś kto już zgłębił temat noszenia i praktykował w spacery już? Ja ostatnio byłam na spacerze ale stwierdzam że potrzebuje kurtkę dla dwojga. Mam plaszczo bluzę z greyse i na to zakładałam rozpiętą moją kurtkę zimową ale to nie zdaje egzaminu. Macie jakąś kurtkę do polecenia?

Poszukaj na Vinted z Bonprixa kurtek dla dwojga. Kilka osób mi polecało, podobno dobry stosunek jakości do ceny 🙂

mewa lubi tę wiadomość

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka
    13.02.2024 cień na teście
    14.02.2024 beta HCG 49,67 mlU/ml
    17.02.2024 beta HCG 344,60 mlU/ml 🤞

age.png

age.png
  • Alga_I Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna_bella wrote:
    Alga czasem inny smoczek pomaga. Próbowałaś kilku?
    A czasem niestety dziecko nie lubi :( u Nas też smoczek daje radę ,przydaje się nie powiem…

Mam Lovi i wcześniej probowalam tego sauvin.. coś tam...
    Zamówiłam jeszcze jakis kolejny- no zobaczymy

age.png
  • Alga_I Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mewa wrote:

Mam stąd bluzę: https://fun2bemum.com/en/category-product/aurora-en/
    Mega ciepła, mają też kurtki

age.png
  • sundari86 Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2024, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka
    Czytam na ogół tylko z rana ostatnimi czasu,tyle wątków, historii,ale ogólnie dajecie radę i maluszki rosną jak szalone 😍 Podziwiam każdą z Was. Piszę na raty jak mi się temat przypomni.

Po sn szybko przestałam krwawić właściwie po 4tc to miałam wrażenie, że dawno po połogu.

Sen: malutka zaczęła 7 tż i zasypia przy piersi, czasami ją oszukam i wcisne smoczek, mamy LUU, polecany przez logopedów i piękny. Daria wiadomo krzywi się,bo woli brodawki,ale czasami muszę jej wcisnąć żeby oddać tacie.

Patent na wyjście do gina czy do sklepu mamy taki, że usypiam małą na piersi i śpiąca kładę na klacie męża a ten jej wciska smoczka i ona albo śpi dalej albo sobie chilluje, patrzy i ssie. Czasami jednak to nie działa i muszę szybko wracać, jestem w ciągłym stresie jak wychodzę.

Szczepienia: przeraża mnie ilość wirusów na raz typu 6w1 pneumo i rota, przecież to takie maleństwo, może niech wymyśla 10w1, no bez przesady. Dzisiaj mamy WZW po prostu, kupiłam engerix. Na 5w1 chcę poczekać dopóki neurolog nie zbada tego napięcia w kwestii rozdziawionej buźki. Rota i pneumo: starsze rodzeństwo nie miało tych szczepień, ogólnie wszyscy długo kp i nie było dram z tym rota, każde przechorowalo swoje a na pneumo to powinno się szczepić bardzo słabe dzieci, więc nie rozumiem czemu to jest w obowiązkowych szczepieniach już teraz a dzieci z refluksem w ogóle mają pogorszenie często po tym na rota. Moja ma moim zdaniem utajony refluks bo te mięśnie jednak słabe i jej pokarm podchodzi bo czasami właśnie ją tak przydusza jak się najje i zaśnie.

Malutka ma dużą ekspozycję na patogeny w swoim środowisku i to ją uodparnia plus dużo kp jak kaslalam i miałam gluta i jak nie zapomnę to wrzucam sporo witaminy c do swoich napojów żeby w mleku było jej wystarczająco. Syn przynosi ciągle cos z przedszkola,bo wraca mu katar i kicha mi wszędzie. Raz miał gorączkę całą noc a siostry od września też już zdążyly ponarzekać na różne przejściowe bóle. Póki co nie zaobserwowalam nawet zatkanego noska u Darii,jak zamykam jej buźkę to nadal ładnie oddycha.

Kolek u nas nie ma i nie kojarzę w ogóle,ale wiszenie na cyckach chyba robi swoje po prostu. Espoir chyba nasze przylepy tak mają, że jak już leci kupa to konkret i pod ciśnieniem 😅

Poduszka do karmienia, dostałam używkę od kuzynki jakis no name i dzięki niej mogę zjeść w spokoju śniadanie,bo mała ssie leżąc na niej a ja przy stole jem i uczę się na egzamin który mam na początku lutego. Nie wiem czym taki rogal różni się od Poofi.

Na basen jak już kiedyś pisałam idziemy jak skończy 3 mż, wtedy wjeżdża fitness dla mam z dziećmi i klub mam, codziennie będziemy wychodzić. To w kontekście montonii, nie cierpię tego, bo chyba mam ADHD i ciągle coś musi się dziać 😆 W ten sposób unikam baby blues,bo myślę o tych planach i zadaniach do wykonania i codziennie coś ze starszakami i tak mijają dni.

Też przewijamy ja dopiero nad ranem, bo mam wrażenie że tylko w nocy śpi dłużej jak kwadrans. Jak w końcu padnie i zostawi pierś o 23, o śpi ciągiem po 3,4 lub ,5 godzin i wstaje ostatecznie tak jak brat, około 7-8. Nie otulam,ale wprowadzę śpiworek jak rytm dnia się wyrobi,bo będę chciała do dostawki ja odkładać na czas drzemek, póki co to cycuś i cycuś.

U nas fizjo to kosmiczne stawki,ale tak jak pisałam jesteśmy w programie opieki okołoporodowej na Mazowszu i będą 3 darmowe wizyty plus moja u uro fizjo i nie mogę się doczekać,bo chcę wrócić do kickboxingu, brakuje mi wycisku, tylko muszę mieć pewność że moje mdm i brzuch wróciły do siebie.

Próbowałam chusty ale mała chce w niej ssać pierś i się wkurza, bo ciężko karmić w tej tkanej chuście... Może w końcu się uda bo jak by pospala w niej z godzinę to byłabym w stanie ogarnąć dom i siebie z rana nie na raty tylko raz dwa.

Wczoraj najstarsza miała bierzmowanie i robiliśmy obiad dla najbliższych i to był hit bo rano smazylam schabowe karmiąc piersią i jedząc swoje śniadanie a potem suszylam włosy i robiłam makijaż karmiąc młodą,bo mąż sprzątał i szykował auto, nosił wózek itd. to się nazywa multitasking do wpisania do cv 😂. Byłam z nas taka dumna, że wyrobiliśmy się ze wszystkimi daliśmy radę przetrwać w kościele i ten obiad , ale moja mama nawet potrzymała wnuczkę więc mogłam podać ten obiad. To nieoczywiste bo moje dzieci chciały zawsze być tylko u mnie na rękach z wiadomych przyczyn ssakowych. U nas taki obiad dla domowników,moich rodziców,babci i chrzestnej z mężem córki z dziećmi (siostra męża) to 13 osób i na tyle zrobiłam ten obiad. Nie mamy taryfy ulgowej, że u nas niemowlak, ale wiedziałam że córka i tak dostanie prezenty w postaci pieniężnej (nasza rodzina po prostu tak ma,gest przy każdej możliwej okazji), więc ja zawsze chcę być wdzięczna i chociaż ugościć posiłkiem rodzinę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 09:14

Vam, ver6ena, Hera098 lubią tę wiadomość

• Hera098 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vam, jak ślicznie ją ubrałaś 😍 I ta opaska na główce❤️❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 10:16

Vam lubi tę wiadomość

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alga_I wrote:
    Mam Lovi i wcześniej probowalam tego sauvin.. coś tam...
    Zamówiłam jeszcze jakis kolejny- no zobaczymy

Kurczę ja mam lovi, luu, jeszcze jakiś i dwa aventy i mówię już po raz kolejny dla nas avent to jest mistrzostwo . Inne mogą nie istnieć 🤓 jak chcesz próbować w smoczki to polecam, na allegro mnie wyszło koło 30 zł za 2 w pakiecie .

Ja chce potrenować z chustą, ale trochę się boję że coś zrobię źle i małej będzie niewygodnie lub jej zaszkodzę . Może skorzystam z pomocy doradczyni, jedna położna ze szkoły rodzenia jest właśnie i mówiła, że chodzi prywatnie też .

My finalnie wstałyśmy 9.30 z łóżka , słoneczko świeci także myślę że się zbierzemy na jakiś spacerek niebawem . 🌞

Alga_I lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto
    🧬 KIR AA, zaburzone cytokiny

14.02.2024 ⏸️ 🥰

euthyrox, encorton, acard, accofil, utrogestan

age.png
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura kocha tylko Lovi i choć jestem zaskoczona tym, to nic na to nie poradze😂 Na super polecany suavinex i MAM ma odruch wymiotny.
    Plany planami, a jednak dziecko sobie samo wybiera jak widać.

My już po bioderkach. Ledwo wstałam, dwa razy przesuwałam budzik, ostatecznie się spóźniłyśmy, ale okazało się, że i tak była obsuwa 30min, więc nic sie nie stało😂
    Narazie chodzę do tyłu.

My od 3 dni Chodzimy już w rozmiarze 68. Nie tylko pajacyki, ale też już bodziaki i cała reszta - czy tylko u nas ten rozmiar?🤪🤪
    Mam wrażenie, że nie zdążyłam nacieszyć się rozmiarem 62. Ledwo co kupiłam na Vinted kilkanaście sztuk tego rozmiaru, i może dwa tygodnie był aktualny🤯 Szok😝

Teraz muszę pokupować coś na 68 (oprócz pakacy, bo ich mam dużo, same swiateczne😄), bo z bodziaków to mam ok 6 sztuk na 68, a to za mało dla nas.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 11:01

ver6ena, nutella_ lubią tę wiadomość

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • Maszonek Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chodzimy w rozmiarze 62, ale patrząc na tempo rośnięcia królewicza to niedługo przeskoczymy w 68. Pieluszki zmieniamy na 2 bo wydaje mi się, że 1 już cisną w brzuś i udka.

Ostatnio musieliśmy zaliczyć jakiś skok rozwojowy, bo zacząłem się świadomie uśmiechać (wg źródeł na które trafiałam to wcześnie, ale mam 100 % pewności - jak biorę Krzysia na ręce i gadam do niego lub śpiewam coś to bezzębna gebula się cieszy :) ).

Niestety wysypa nie ustępuje i najbardziej mi to wygląda na skazę białkowa (ja miałam jako dziecko, a to podobno zwiększa prawdopodobieństwo).

U nas jeśli chodzi o smoczek tylko Avent, właśnie dokupuje takie świecące w nocy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 11:28

21.10.2024 Krzyś jest z nami 👶

event.png
  • Vam Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sundari brawo za Was! Masz rację z tą multizadaniowością kto jak nie rodzice 👍

Zuzia nosi głównie 62, ale w zależności od firmy ma kilka ciuszkow 56 jeszcze i kilka nawet 68.

sundari86, Hera098 lubią tę wiadomość

age.png

age.png

age.png
  • ver6ena Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze nie dobiliśmy do rozmiaru 62😔 już mnie to wkurza, bo te małe ciuszki były kupowane na oślep w sh bo prognozowali ogromne dziecko, a Róża jest wąska a długa więc te małe ciuchy są ok… ale to pewnie kwestia 2 tygodni bo zaczęła się robić pulchna.
    mewa wrote:
    Ja kupiłam płaszcz zapinany od góry i dołu więc robię dziurę na głowę a mi po szyi nie leci zimno
    Jednak chętnie przyjmę polecanki profesjonalnych ciuchów dla chustowych np z panelem wypinanym

• Lila92 Koleżanka

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mewa wrote:
    Na Allegro kupiłam dwie kurtki zimowe z Bonprix, jedna do kolan, druga a'la kożuszek. Nowe ale ze zwrotów, za śmieszne pieniądze ok. 25zł. Z metkami, super jakość i właśnie można ich używać jako zwykłe kurtki a mają też dopinane "kurteczki dla dziecka". Nie wypróbowałam jeszcze ale wygląda to porządnie a cenowo to już w ogóle super.

ver6ena lubi tę wiadomość

19.06.2024 połówkowe, dziewczynka 420 g 💗
    26.08.2024 badanie III trym. na NFZ 1500 g dziewczynki
  • mewa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila92 wrote:
    Na Allegro kupiłam dwie kurtki zimowe z Bonprix, jedna do kolan, druga a'la kożuszek. Nowe ale ze zwrotów, za śmieszne pieniądze ok. 25zł. Z metkami, super jakość i właśnie można ich używać jako zwykłe kurtki a mają też dopinane "kurteczki dla dziecka". Nie wypróbowałam jeszcze ale wygląda to porządnie a cenowo to już w ogóle super.
    Jak Ty je znalazłaś? Ja widzę na allegro bpc ale po sto parę zł cenowo dalej spoko ale nie 25 zł 🤪
    Verbena a jaki to płaszcz? Spoko pomysł.
    Ja się zastanawiam czy nie kupić softshella od greyse i pod spód ciepła bluza ale nie wiem czy to wystarczy.
    Anna bella jak wcześniej nie nosiłaś to serio polecam doradczynię. Ja zawsze powtarzam i mi też tak mówili źle zawiązana chusta to gorzej niż wisiadlo

• merry_merry Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze jak ja probowalam wsadzic Julka do chusty lub nosidla to on zamiast wyluzowac i polozyc glowke na bok i przytulic sie albo zasnac to on wali nosem jak dziobak w srodek pewnie szukajac cyca. Caly czas ta glowa majta i sie tylko denerwuje.
    Z reszta ja tez nie moge polozyc go sobie na klacie i sie potulic jak juz nie mam sily go nosic, bo robi to samo. Nigdy na mnie tak nie zasnal ani nawet nie polezal w spokoju 5min ☹️
    Macie na to jakas rade? Probowalam i na gola klate i na gruby sweter (myslalam, ze moze mniej mleko bedzie ode mnie czuc), ale jest to samo.

[age.png

’95 🙎🏼‍♀️

30.01 ⏸️
    31.01 173 beta HCG
    7.02 2582 beta HCG
    15.02 6+2 CRL 4 mm fasolki z bijącym serduszkiem 💓
    12.03 10+0 CRL 3.14 cm maluszka
    29.03 12+3 I badanie prenatalne 🩺 CRL 6.20 cm wstępnie chłopczyk 👶🏼
    15.04 15+0 CRL 10.90 cm 119g 💙 Julian
    31.05 21+4 II badanie prenatalne 🩺 530g 🧸
    26.07 29+4 III badanie prenatalne 🩺 1702g dużego synka 🩵
    11.08 31+6 kontrola na IP 2300g 🫶🏽
    12.09 36+3 ostatnia wizyta 2950g 🩺

27.09.2024 g.22.36 🤍
    3070g 55cm ✨
‹‹ 1036 1037 1038 1039 1040 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ