Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Zaczarowan wrote:Dziewczyny, a jeszcze tylko spytam czy u kogoś też dzieciątko śpi niekiedy z otwartą buzią? U nas się tak zdarza, raz z zamknięta, raz z otwartą. W naszym przypadku nie ma to związku z zatkanym noskiem..
Jeżeli tak, to czy była może któraś z was z tym u neurologopedy?
Ogólnie dziecko do 1 roku życia nie umie oddychać przez usta - tak pisała kiedyś Espoir. Więc otwarta buźka musi być przyczyną czegoś innego. Neurologopedka mówiła mi, że to może być przez wędzidełko albo jakieś napięcia w szyji / buźce. Też trzeba obserwować czy dzidzia uwielbia mieć otwartą buźkę razem z lekko wysuniętym języczkiem- nam na to zaradziła osteopatka masażami szyjnymi, bo to szło ponoć od spięcia w obrębie klatki, ramion i szyji.
Edit: w związku z tym, że niemowlaczki oddychają tylko przez nosek to bardzo ważna jest jego codzienna pielęgnacja oraz odciąganie w czasie choroby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2024, 23:09
sundari86 lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Hera098 wrote:A skąd wiecie, że to okres, a nie pozostałości z połogu? Już kilka z Was napisało, że dostało - a mi moja ginekolog mówiła, że raczej dostanę za pół roku.
Ja byłam u ginekologa i potwierdził, że to okres (mój juz trwa 10’dziej😒)Hera098 lubi tę wiadomość
-
ja przyznaje, że nie wierzę w magiczne moce kobiecego mleka. tzn może pomoże łatwiej przejść infekcje, ale to żaden pewniak, raczej loteria czy dziecko zachoruje czy nie. inaczej by dzieci karmione piersią nigdy nie chorowały dopóki są na mleku matki...
ja okres po cc zawsze dostaje około pół roku po, tylko w przypadku pierwszego razu dostałam po 2 miesiącach, bo nie karmiłam piersią.Apka lubi tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Ja nadal młodą usypiam 😕
Od 20ej
Jak tak ma być po każdym szczepieniu, to chyba nie chce już mieć żadnych więcej ☹️Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 01:05
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Hera098 wrote:Ja odciągam 2x dziennie Katarkiem, zawsze jest jakiś biały lub przezroczysty glut. Zakrapiam solą. Pediatra - a wcześniej też położna- nie widziała nic w tym złego. Tego płukania noska bałabym się bardziej, że to jednak jakaś dużo poważniejsza ingerencja niż 5 sekund odkurzaczem na szybko. Mam nadzieję, że znajdziecie przyczynę charczenia i nie będzie to coś poważnego ❤️ Najważniejsze, że osłuchowo wyszło dobrze i pediatra nie zauważyła przeziębienia/choroby.
To jest plukanie solą i to się robi tylko jak jest potrzeba. Któraś z Was pisała chyba też o tym, że tak robi, wlewa dużo soli i kładzie na brzuszek. No ja na pewno tego nie powtórzę bo malutka strasznie płakała i serce mi się kraje 🤧 Hera a Laura ma Katar, że czyścisz codziennie aspiratorem? Z tego co pamiętam z tym trzeba uważać bo za często może podrażniać, a a dwa nosek się przyzwyczai, że ktoś „robi robotę „ za niego.
U ans pierwszy raz z tuliłem. Powiem Wam całkiem fajna sprawa 😁 tylko nie ogarniam jak na filmikach dzieci są wkładane w tuliki/ otulacze i ręce leżą grzecznie przy ciele . U nas nie ma mowy bo Emi nimi wierzga i zaraz próbuje wyciągnąć 😅 zawsze rączki ma zgięte wyżej . Ale spała fajnie, zobaczymy zaraz jak dalej będzieWiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 02:19
-
Zaczarowan wrote:Dziewczyny, a jeszcze tylko spytam czy u kogoś też dzieciątko śpi niekiedy z otwartą buzią? U nas się tak zdarza, raz z zamknięta, raz z otwartą. W naszym przypadku nie ma to związku z zatkanym noskiem..
Pisałyśmy o tym 😊
My pójdziemy do neuro bo właśnie jest otwarta buzia czasem do snu. W sumie hera już napisała wszystko w tym temacie. Warto sprawdzić 😉Zaczarowan lubi tę wiadomość
-
Maszonku, ja mówię zawsze że to pieprzę (mam jeszcze mniej mleka) i odpuszczam ale jak ja orzystawie i ona tak sobie ciumka to mnie tak rozczula że chce powalczyć.
I tak walczę. Ale chyba jednak się poddam. Teraz próbuje jeść więcej ale boje się przytyć za bardzo. Jestem po operacji bariatrycznej i wiem jak to łatwo przybrać, a ciężko zrzucić. Jeśli się okaże za tydzień że nie ma nic więcej mleka to pieprzę to na serio.
Hera, my właśnie wsadziliśmy młoda do łóżeczka i mamy nadzieję że zaśnie. Wypadł jej smoczek 🙈
Yggy, Wydra jest najlepszym przyjacielem również moim. Jak ja załączam to zaraz zasypiam 🙈 zastanawiam się skąd to powiedzenie, że ktoś śpi jak dziecko. Ja zasypiam lepiej i szybciej niż moje rodzone dziecko...Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 03:48
Hera098 lubi tę wiadomość
👩🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
👨🦱85 wyniki siusiakowe OK. HLAC ❌
AMH -1,01 ->1,59
Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G ❌
Kir AA ❌, białko S - 58% ❌
Kariotypy OK, brak stanu zapalnego endometrium.
12.2021 cb 😭
08.2023 start ivf
30.08 transfer 3BB 💔😭
11.2023 II podejście do ivf
❄️❄️❄️ na zimowisku
05.02 transfer 4AA (accofil, intralipid, encorton, prograf, bryophyllum, acard, heparyna)
5dpt - beta 24; 7dpt - beta 93; 9dpt - beta 214; 11 dpt - beta 600 22dpt mamy ♥️
8tc - 1,72 cm 🐣
21.08 - III prenatalne, zdrowa Amelka
-
U nas mistrzem kąpieli jest mój mąż. Nagrzewany łazienkę dodatkowo farelka, temperatura wody to ok. 37 stopni. Korzystamy z lezaczka, a młodego nakrywamy mokra, cieplutka pieluszka na czas, gdy myjemy inne części ciała. Do mycia używamy frotkowej myjki (piorę po każdym użyciu). Krzysiek kąpiel uwielbia i nie płacze wcale.
Apka lubi tę wiadomość
-
Warto się przejść. Sprawdź jeszcze jak ma ułożony język, jak śpi, powinien być uniesiony do podniebieniaZaczarowan lubi tę wiadomość
-
Tak we 3 mamy ten problem i ustaliłyśmy że będziemy informować na bieżąco, ja mam skierowanie do neurologa, ale wcześniej zapytam fizjoterapeuty, u nas to moim zdaniem osłabione napięcie, pediatra dał własne skierowanie do neurologa w związku z zaburzeniami napięcia. Natomiast neurologopeda to też dobry trop do napięć stricte w obrębie jamy ustnej i również warto skonsultować.Zaczarowan lubi tę wiadomość
-
Zaczarowana nasza Zuzia też nie polubiła się z kąpielą niestety tak samo jak kiedyś jej brat. I temperatura i wszystko pięknie sprawdzone, a ona zaczyna krzyczeć jak tylko dotknie wody 🤷 syn polubił wodę dopiero jak podrósł na tyle, żeby zauważyć jaką frajda jest machanie rekami i nogami i wylewanie jej wszędzie, więc może i księżniczce się przestawi...
Hera098, Zaczarowan lubią tę wiadomość
-
espoir wrote:Amelia ma katar - ja pierdole mam dość 😭😭😭
O kurcze, trzymaj się 😔 choroby to jest coś, co mnie przeraża przy takich maluchach -
Dziewczyny, jak Wy szybko produkujecie 😂
Co do tych skoków rozwojowych, to ja tak średnio i nie do końca wierzę w tę teorię. Julek zaczął się świadomie uśmiechać z dnia na dzień, wcale nie po tych kilku dniach dramy, które wcześniej uznałam za skok. No teraz jest znowu marudny i płaczliwy, znowu to może być niby skok i ma zacząć wkładać rączki do buzi - zobaczymy. Jak na razie to agresywnie wkłada sobie piąstki do buzi jak budzi się głodny i wiem wtedy, że muszę w te pędy wyciągać cyca 😂 -
espoir wrote:Amelia ma katar - ja pierdole mam dość 😭😭😭
Współczuję bardzo!
Po czym poznajecie katar?
U mnie Laura czasem zacharczy, 3x dziennie kichnie, Katarkiem zawsze wyciągniemy białego lub przezroczystego jednego glutka. Ale jeśli to miałoby być katarem to ma go już 1,5miesiaca. Chyba niemożliwe. Więc jak to rozróżniacie?Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Mys byliśmy u neurologopedy. Dostaliśmy ćwiczenia do wykonywania w domu i jeszcze zalecenie aby udać się do osteopaty bo mała ma za duże napięcie mięśniowe w obręczy barkowej, ale ma ten moment nie wiem czy to coś pomogło. Juz nawet śmialiśmy się ze Oliwka ma to po mnie bo ja od urodzenia śpię z otwartą buzią, nawet teraz, ale nie miałam z tego powodu żadnych problemów z mówieniem ani nic w tym stylu.Zaczarowan, Hera098, Vam lubią tę wiadomość
-
Hera098 wrote:Ja nadal młodą usypiam 😕
Od 20ej
Jak tak ma być po każdym szczepieniu, to chyba nie chce już mieć żadnych więcej ☹️
Współczuję ciężkiej nocki, u nas też wczoraj było szczepienie, na szczęście nic się po tym nie działo.Hera098 lubi tę wiadomość
-
Hera098 wrote:Współczuję bardzo!
U mnie Laura czasem zacharczy, 3x dziennie kichnie, Katarkiem zawsze wyciągniemy białego lub przezroczystego jednego glutka. Ale jeśli to miałoby być katarem to ma go już 1,5miesiaca. Chyba niemożliwe. Więc jak to rozróżniacie?
To kichanie to oczyszczanie noska. My oczyszczamy codziennie rano małej tez nosek solą Bo z rana ma zapchany a jak są te białe glutki to po cofającym się mleku najczęściej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2024, 11:13
Hera098 lubi tę wiadomość
-
Hera098 wrote:Współczuję bardzo!
U mnie Laura czasem zacharczy, 3x dziennie kichnie, Katarkiem zawsze wyciągniemy białego lub przezroczystego jednego glutka. Ale jeśli to miałoby być katarem to ma go już 1,5miesiaca. Chyba niemożliwe. Więc jak to rozróżniacie?
U mnie to samo, charczenie codziennie nad ranem mamy, ale to juz sie dowiedzialam, ze podobno to pokarm podchodzi do gardla i dlatego tak chrumkaja, charcza itp. Kicha tez kilka razy dziennie, nawet powiedzialabym ze z 5-7 razy na pewno, szczegolnie jak dam sol do noska to leci seria. I tak samo katarkiem zawsze jakiegos gluta wyciagne i to czasem takiego wielkiego, ze jestem w szoku jak on sie zmiescil w takim malutkim nosku 😂
Ja sobie wyobrazam katar jako cos co cieknie z noska, ale moze sie myle?Hera098 lubi tę wiadomość
[
’95 🙎🏼♀️
30.01 ⏸️
31.01 173 beta HCG
7.02 2582 beta HCG
15.02 6+2 CRL 4 mm fasolki z bijącym serduszkiem 💓
12.03 10+0 CRL 3.14 cm maluszka
29.03 12+3 I badanie prenatalne 🩺 CRL 6.20 cm wstępnie chłopczyk 👶🏼
15.04 15+0 CRL 10.90 cm 119g 💙 Julian
31.05 21+4 II badanie prenatalne 🩺 530g 🧸
26.07 29+4 III badanie prenatalne 🩺 1702g dużego synka 🩵
11.08 31+6 kontrola na IP 2300g 🫶🏽