Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
espoir wrote:Anna_bella jeśli to taki dzwiek jak tutaj to ma to Amelka i miał Franek (przy infekcjach dalej to słychać u niego).
https://youtu.be/X25CWJj9DQA?si=eJCPDDaYxmh4-nfX
No właśnie to chyba jednak nie to. Koleżanka mi też wysłała jej córkę która ma wiotkość krtani i porównywałam. U nas to się pojawia raz na jakiś czas w ciągu dnia, po jedzeniu np lub jak mała mocno płacze. Więc podejrzewam raczej sapkę. Kropimy solą i lepiej
O matko ale dzisiaj ta moja córa marudna… od 15 prawie nie śpi:.. miała 3 krótkie drzemki. Wieczorem tylko na cycu by siedziała ale ileż można . A do południa było tak pięknie to wiadomo że to nie mogło trwać wiecznie. Chyba mi dała wczoraj pospać na zapas 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2024, 23:55
-
Z tą pielęgniarką i wizytą w domu to też pomyślałam, że gdyby to działało to by nie było tyle dzieci wychowujących się w patologii. Ale z drugiej strony przyjaciółka pracuje w sądzie rodzinnym i sama stwierdziła, że sędziowie olewają sprawy. Akta leżą tygodniami czy miesiącami, dopóki się jakaś tragedia nie wydarzy. Oczywiście nie wszyscy ale większość tak ma.
Hera, Ty miałaś u Laury podcinane wędzidełko laserem czy tradycyjnie? Ile się to goiło?Yggy lubi tę wiadomość
-
Skarpetki sensoryczne to dostałam od sąsiadów, ale za mało grzechoczą i patrzę za jeszcze innymi😝 O bransoletkach nie miałam pojęcia, że są też! Dzięki za info😁 Chętnie też kupię lub dopiszę do listy prezentów na święta.
Laura miała podcinane wędzidełko zwykłymi nożyczkami chirurgicznymi. Uważam, że dość ryzykownie laserem, bo dziecko może się przypadkiem wyrwać pielęgniarce z rąk i co jak utną coś innego? A nożyczki szybko można wyciągnąć z buzi. Taka moja opinia. Pewnie jedmk k drugie ma minusy i plusy. Laser zapewne szybciej, precyzyjniej (jeśli dziecko się nie wierci, ale akurat Laura się próbowała rzucać) i pewnie lepiej się po laserze goi.
U nas już na drugi dzień na kontroli neurologopeda powiedziała, że goi się niesamowicie szybko. Trzy dni po cięciu było już wygojone.Yggy, Kasiap899 lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Zaopatrzyć się w butlę z helem to dobry pomysł😁 Ja narazie kupiłam tak po prostu balony z helem. Ale za oporządzenie ich w hel poszło 20zł. Strasznie drogo. A one oba 10zł koszt.
Jednak efekt wart tego- Laura wczoraj 2x bawiła się nimi po 30min i była wręcz poirytowana jak ktoś do niej podchodził i coś mówił do niej lub próbował ją dotknac😂😂 Tak się skupiła na zabawie. Za pierwszym razem przywiązałam jej tw balony do jednej nogi i jednej ręki, a za drugim do obu rąk i tutaj szybko ogarnęła o co chodzi i w pokoju było istane szaleństwo i armagedon, tak rzucała łapami i cieszyła się😂
Edit: no i tak ją te balony "wyciągły", że po obu zabawach spała 2h😜Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 04:56
Yggy, Miphuhiz, Vam, sundari86 lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Cześć dziewczyny.. jestem podczytuje cały czas, ale uwierzcie mi, że mam totalny brak czasu
Mały w dzień mi bardzo mało śpi, jego drzemki to 15 minut, pręży się do czerwoności i denerwuje.. na dworze śpi po 4h, ale wiadomo, że codziennie nie wychodzimy, bo pogoda czasem nie pozwala.. i włączyło mi się myślenie, że jednak nie nadaje się na matkę, bo nie potrafię zrobić tak, aby synek miał chociaż raz w dzień porządną drzemkę 😞 😓 jak on idzie na te drzemki, to ja też, bo co z tego że mąż go po pracy na trochę weźmie jak on ciągle ogląda się za mną.. 🫠 taki to mój synek malutki.. nie wiem czemu tak mało mi śpi, czy coś mu dolega.. czy wasze maluchy też tak mają? Muszę się tym zamartwiać? (Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 06:54
-
Hejka strzyga!
Widzę, że mamy około miesiąca różnicy pomiędzy naszymi bobasami, może Kacper wkracza w skok 6tyg., wtedy sa tez problemy z odkładaniem i snem, i tez mialam sajgon i kryzysy psychicznie miesiąc temu.
Nie ma rady, trzeba przetrwać. A na kolki doraźnie pomoc lekami, termoforem i masażami. Z biegiem czasu poprawiala się u nas regularność snu, co nie znaczy, ze zawsze tak samo fajnie, a kolki tez juz popuścily trochę, jesteśmy aktualnie 10 tydzień, właśnie dziś. Trzymaj sie i nie watp w siebie, jesteś najlepszą mama dla Kacperka, tule 🫂💙
@Hera wczoraj kupilam zestaw, to dam znac jak to wygląda i jak grzechotki, pewnie w pon dojdzie 🙂
Miphuhiz, Hera098, Katka123 lubią tę wiadomość
-
Dajcie znać dziewczyny, jak te zabawki na rączki i nóżki.
moja się robi coraz bardziej kumata i takie skarpetki etc będą jak znalazł.
u nas (wstyd się przyznać) trochę się odparzyla szyja. z Amelki zrobił się taki pucek że nie zauważyliśmy że pod tą fałdka skóra się zaczerwienila 🥴
ale już sytuacja opanowana .
życzę Wam miłego i spokojnego dnia. my dzisiaj jedziemy do teściów, bo teściowa już marudziła że nie widziała wnuczki 2 tygodnie i obawiamy się że będzie nam chciała zrobić wjazd na chate. Dla nas to bardzo kłopotliwe więc już wolimy sami tam pojechaćWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 08:18
Yggy lubi tę wiadomość
👩🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
👨🦱85 wyniki siusiakowe OK. HLAC ❌
AMH -1,01 ->1,59
Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G ❌
Kir AA ❌, białko S - 58% ❌
Kariotypy OK, brak stanu zapalnego endometrium.
12.2021 cb 😭
08.2023 start ivf
30.08 transfer 3BB 💔😭
11.2023 II podejście do ivf
❄️❄️❄️ na zimowisku
05.02 transfer 4AA (accofil, intralipid, encorton, prograf, bryophyllum, acard, heparyna)
5dpt - beta 24; 7dpt - beta 93; 9dpt - beta 214; 11 dpt - beta 600 22dpt mamy ♥️
8tc - 1,72 cm 🐣
21.08 - III prenatalne, zdrowa Amelka
-
strzyga wrote:Cześć dziewczyny.. jestem podczytuje cały czas, ale uwierzcie mi, że mam totalny brak czasu
Mały w dzień mi bardzo mało śpi, jego drzemki to 15 minut, pręży się do czerwoności i denerwuje.. na dworze śpi po 4h, ale wiadomo, że codziennie nie wychodzimy, bo pogoda czasem nie pozwala.. i włączyło mi się myślenie, że jednak nie nadaje się na matkę, bo nie potrafię zrobić tak, aby synek miał chociaż raz w dzień porządną drzemkę 😞 😓 jak on idzie na te drzemki, to ja też, bo co z tego że mąż go po pracy na trochę weźmie jak on ciągle ogląda się za mną.. 🫠 taki to mój synek malutki.. nie wiem czemu tak mało mi śpi, czy coś mu dolega.. czy wasze maluchy też tak mają? Muszę się tym zamartwiać? (
Może faktycznie ma jakiś skok i raz dwa przejdzie? Musisz być zmęczona tymi nie przespanymi dniami 😘 a jak śpi w nocy? W ciągu dnia w ogóle nic nie pomaga? A próbowałaś go usypiać w domu w wózku?
U nas wczorajszy dzień to masakra. Mam dosłownie zakwasy dziś na rękach. Większość dnia małą nosiłam, bujałam była NIEODKLADALNA, a wieczorem napad kolki darła się jakby ją ze skóry obdzierano. W nocy lepiej. Spala ładnie, pobudki co 2h. Teraz póki co nieźle, liczę że wyjdziemy dziś na spacer. Jeśli to było po szczepieniu to boje się kolejnej dawki... -
Strzyga, na pewno robisz wszystko dobrze ☺️ może akurat taki czas macie 🤷
U nas od wczoraj gorączka po szczepieniu, ale taka do opanowania -
Hera super pomysł z tymi balonami, kiedyś też to widziałam i muszę wypróbować. Póki co zamontowałam wczoraj karuzelkę i dziś z rana Zuzia gapiła się w nią zafascynowana.
Skarpetki sensoryczne miałam dla syna, ale nie było efektu wow, jak podrósł i podnosił nogi zaczęły go bardziej interesować z tym że ciągle je wtedy ściągał 😂 ciekawa jestem jak Zuzia więc może na święta sobie takie zażyczy 😉
I też Cię podziwiam jeśli chodzi o te wszystkie atrakcje. Dla mnie atrakcją to spacer a jak pomyślę o jakimkolwiek wyjedzie to pot mnie oblewa. Jedynie do mamy chce jechać, ale to za jakieś 2 tygodnie. Jestem wesoła i zadowolona z życia, ale dość zmęczona ogarnianiem małej, domu i starszaków. Są dni kiedy sporo się dzieje i takie, gdzie nie robimy 'NIC'.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 08:45
Hera098 lubi tę wiadomość
-
Miphuhiz no co Ty! Zaden wstyd! My tez mielismy odparzenie z tylu na szyjce i to dosc mocne - zupelnie zapomnialam o tym miejscu… teraz dbam zeby osuszac dobrze ta faldke po kapieli i smarujemy ☺️
Strzyga jestes super Mamusia 🙏🏼🧸 moze to taki okres, u nas tez tak chwile bylo. A moze na raczkach go trzymaj lub odkladaj pozniej? U mnie w tym trudnym okresie dopiero odkladalam po 30 min - a tak to bujalam, tulilam. Rece mi odpadaly, ale tez innej rady nie bylo.
Moze dlugo mu zajmuje wejscie w sen gleboki lub nie umie polaczyc cyklow?
Wyczytalam tez w takiej ksiazce, ze jak widzimy, ze dziecko nie moze polaczyc cyklow i widzimy ze budzi sie zawsze po takim samym czasie np. po tych 40 min to 5-10 min przed tym czasem kiedy juz zaczyna sie wybudzac bierzemy na rece i bujamy/tulimy i pomagamy mu przejsc do tego kolejnego cyklu i dopiero odkladamy i po kilku razach powinno mu byc coraz latwiej. Upierdliwe, ale u mnie kilka razy zadzialalo. Ja to podczas tego okropnego skoku to cuda robilam i moje zycie krecilo sie tylko wokol usypiania, jak sie wybudzal i znow od poczatku to plakac mi sie chcialo 😂 Na pocieszenie powiem, ze u mnie te turbodrzemki i wybudzanie minely - trwalo to 2 tygodnie 😘
My juz czujemy sie na szczescie dobrze. Julek powrocil do pelni sil po praktycznie 24 godzinach snu, a wiec w nocy chcial sie pobawic 😂😵💫 jedziemy dzis na pierwszy „wyjazd” - ex chcial prababci pokazac prawnuka. Czeka nas trasa samochodem 3 godziny, jedziemy tylko na jeden dzien, a mam wrazenie, ze tyle rzeczy trzeba zabrac i troche sie stresuje. No, ale bedzie to tez fajny dla mnie test co potrzeba, jak spi w obcym miejscu i czy poradze sobie z nim w jakiejs innej podrozy sama, w ktora bardzo chcialabym sie wybrac 😊
Vam, sernik_z_rodzynkami, Miphuhiz, Yggy, Hera098, Kasiap899 lubią tę wiadomość
[
’95 🙎🏼♀️
30.01 ⏸️
31.01 173 beta HCG
7.02 2582 beta HCG
15.02 6+2 CRL 4 mm fasolki z bijącym serduszkiem 💓
12.03 10+0 CRL 3.14 cm maluszka
29.03 12+3 I badanie prenatalne 🩺 CRL 6.20 cm wstępnie chłopczyk 👶🏼
15.04 15+0 CRL 10.90 cm 119g 💙 Julian
31.05 21+4 II badanie prenatalne 🩺 530g 🧸
26.07 29+4 III badanie prenatalne 🩺 1702g dużego synka 🩵
11.08 31+6 kontrola na IP 2300g 🫶🏽
12.09 36+3 ostatnia wizyta 2950g 🩺
Merry_merry
ja jestem już troche zaprawiona w braniu rzeczy na wyjścia, bo mam siostrę który mieszka niedaleko mnie i zawsze jak idziemy na spacer i tam wjedziemy to siedzimy parę godzin. i zawsze musi się młodej zechcieć jeść, zrobi 10 kup, uleje się. Jak idzie gdzieś indziej w gości to nie, tylko u mojej siostry. więc już jestem przygotowana na każdą ewentualność i mam w wózku dosłownie wszystko. Brakuje mi tylko dziada i baby.
Z tymi odparzeniami to przekichane. Teraz już oglądam młoda prawie pod lupą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 10:56
Kasia111 lubi tę wiadomość
👩🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
👨🦱85 wyniki siusiakowe OK. HLAC ❌
AMH -1,01 ->1,59
Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G ❌
Kir AA ❌, białko S - 58% ❌
Kariotypy OK, brak stanu zapalnego endometrium.
12.2021 cb 😭
08.2023 start ivf
30.08 transfer 3BB 💔😭
11.2023 II podejście do ivf
❄️❄️❄️ na zimowisku
05.02 transfer 4AA (accofil, intralipid, encorton, prograf, bryophyllum, acard, heparyna)
5dpt - beta 24; 7dpt - beta 93; 9dpt - beta 214; 11 dpt - beta 600 22dpt mamy ♥️
8tc - 1,72 cm 🐣
21.08 - III prenatalne, zdrowa Amelka
-
Alleluja u nas kupa po 4 dniach! Ale za to jaka… fuuuj - taka gęsta, kleista i zapach jak po dlugim posiedzeniu doroslego chlopa 😂 masakra, a podobno dopiero przy rozszerzaniu diety mialy zaczac smierdziec 😄
Yggy, Hera098, Miphuhiz lubią tę wiadomość
[
’95 🙎🏼♀️
30.01 ⏸️
31.01 173 beta HCG
7.02 2582 beta HCG
Merry_merry cieszę sie, ze lepiej. Kibicuje wyprawie! Ja często wychodzę ze młodym sama, ale nie mogę doczekać się wyjazdu we 3 z tym całym majdanem 🤣 ze mnie taki wyjazdowy freak, ze robię listę na miesiąc przed i planuje, i pakuję, i układam... Czuję wtedy niezdrowe podniecenie hahah 🤣🤣 także w sumie zazdro wycieczki, u nas póki TZ ma taki sajgon w firmie przed końcem roku, to mogę pomarzyć o wyprawie...
Skarpetki będą po weekendzie to zdam relacje. Narazie ksiazki odebrałam z empiku i chyba ja się jaram nimi obecnie najbardziej, ale młody, jak ostatnio mial faze na obrazki, to od dwóch dni interesują go tylko moje ręce, tulenie i kołysanie. A waży ponad 5 kg i po kilku godzinach tulenia, noszenia, bujania boli absolutnie wszystko.... Tez turbo drzemki, 15 minut i znowu ręce, a w nocy co 2h pobudka, na szczęście butka lub cyc i spanko... Ale wiemy ze 2h snu dzidzi nie oznacza 2h snu mamy...
U nas będzie już też czas na kupę, 3 dni jak nic minęły 😵💫wiec dziś polecany przez Was masaz ILU i gimnastyka... Liczę, ze obejdzie się bez rurki...
Wrócę na chwilę do tematu napełniania balonów helem, czy używaliście tego sprzętu z action? To jak sie uruchomi to trzeba zużyć całe, czy można jakoś zakręcić, przechować do następnych napełnien? Muszę tam podjechać i zobaczyć jak to wygląda, tylko dziś pewnie się nie wyrobimy z wszystkim.
Widziałam juz gdzieś te rolkę na insta z dzidziusiem z oceanarium, ale myślę sobie, ze dla takich naszych maleństw to jeszcze malo rozrywkowe, a bardziej może zakończyć się przestymulowaniem otoczeniem. Myślę, ze temat bardziej na okolice roczku, może nieco wcześniej. My mamy najbliżej w zoo w Ostravie, ale jakbym miała cos takiego bliżej, to bym z ciekawości może nawet spróbowała, choć bez przekonania. Teraz myślę kto ze znajomych ma jakies jebitne akwarium 🤣🤣 chyba tylko zoologiczne..Hera098, merry_merry lubią tę wiadomość
-
To czekam na relacje co to za bajer z bransoletką i jak tam te skarpety grzechotki😁
Ja już mam za sobą dwa wyjazdy samochodowe na noc. Najpierw nad jezioro, potem do Wrocławia mieliśmy i na drugi dzien od razu do Częstochowy (ale bez spania tutaj). U nas bez boxu samochodowego ani rusz - tyle trzeba rzeczy zabrac😂
Najlepsze jest to że nigdy mi się te "trumienki" na dachach nie podobały🤪 A teraz wielki ich znawca jestem😂 i nagle się spodobać musiały, bo pół chaty trzeba na taki wyjazd wywieźć 😂 W planach mamy kupić, bo na dłuższą metę nie opłaca się wypożyczać😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 13:50
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Strzyga współczuję bo u nas była ciężka noc i sobie nie wyobrażam takiego usypiania cały czas w dzień… Ale skoro lubi wózek i spacery to może warto spróbować w domu? Wiem, że to co innego bo na spacer otulamy dziecko - otulacz, kombinezon i to też robi robotę. Ale może spróbuj np otulić kocykiem cienkim lub otulaczem lub pieluchą tetrowa tak żeby zrobić kebaba ( unieruchomić rączki) i na to daj jeszcze kocyk większy tak żeby po bokach go jeszcze wsadzić i unieruchomić bejbika. Żeby miał podobne warunki jak na spacerze . U nas ogólnie dużo daje tulik/ otulacz bo jak mała macha rękami to często drzemki są krótkie bo ją to wybudza
Yggy, Katka123 lubią tę wiadomość
-
U nas była położna i mamy już 3870 g 😊 mała przybrała 125 g w 3 dni .
Ma sapke i krtań faktycznie nie jest dojrzała jeszcze na tyle i dlatego takie dźwięki. Mam się nie przejmować, kropić disnemarem, dużo wietrzyć, nawilżać powietrze i spacerować. A na trądzik i ewentualne początki ciemieniuchy kąpiele w Oilatum i przemywanie krochmalem .
Także jestem spokojniejsza uffYggy, Kasiap899, Vam lubią tę wiadomość
-
Yggy ja tez bylam takim freakiem. U mnie w ekipie podrozniczej wszyscy sa raczej „nie sprawdzilam nawet gdzie lece”. To ja kocham planowac, wyszukiwac tanie loty, super miejscowki, tworzyc plany zwiedzania na kazdy dzien - kocham! ❤️ teraz moze sie sprobuje przetestowac Polske samochodem ze dwa razy zanim sie porwe na lot samolotem i przemieszczanie sie z tymi klamotami, ale na pewno musze sie odwazyc, bo moja dusza podroznicza cierpi ☹️
Wlasnie spakowalam nas na 1 noc - mam rzeczy jak na tydzien conajmniej 🤣 era latania z bagazem podrecznym na pewno sie zakonczyla 😂 No i trumne do samochodu chyba tez czas rozwazyc hahahaHera098, Yggy lubią tę wiadomość
[
’95 🙎🏼♀️
30.01 ⏸️
31.01 173 beta HCG
7.02 2582 beta HCG
Hera, dzięki za odpowiedź. Też myślę, że u tak małego i ruchliwego dziecka te nożyczki są jakoś bardziej pewne niż laser ale byłam ciekawa jak to było u Was robione.
U Wiki też się odparzenia na szyjce robią. Jak się jedno zagoiło to się zrobiło drugie, na boku szyjki pomimo, że już bardzo zwracamy uwagę na te wszystkie fałdki. Wkurza mnie to ale co zrobić.
No i ma strasznie suchą skórę na czole, na uszach i za uszami. Smarujemy olejkiem ze słodkich migdałów i jest lepiej na środku czoła ale na brwiach i linii włosów chyba się zaczyna ciemieniucha robić 😔
I Wiki też nam łysieje i robią się jej zakola 😅 -
Strzyga, jesteś wspaniałą mamuśką❤️ Kacperek nie mógł wymarzyć sobie lepszej😍 Będzie lepiej, zobaczysz. To wszystko zwykle jest przejściowe, tylko musisz znaleźć metodę na niego, a jak nie metodę to przetrwać bo to może być skok i tutaj nic nie pomoże 🥴
Trzymam kciuki za Was i przytulam zmartwioną mamę🫂Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 14:35
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️