Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
świtezianka wrote:Ja nie chcę zamawiać przez internet staników, bo właśnie też mam dość spory biust (miseczka 75E) i nie wiem, czy chcę się bawić w kupowanie w ciemno i odsyłanie. Muszę się wybrać właśnie do H&Mu i tych takich sieciówek, polecacie też Sinsay, więc obczaję.
Co do wieku, to ja za niecałe 2 tygodnie kończę 28 lat. Choć czuję się na 18 😂
Byłam znowu wczoraj u dentysty. Wydam chyba na to krocie, ale tłumaczę sobie, że oszczędzam bardzo dużo na chodzeniu do ginekologa na NFZ, ostatnio też byłam u endokrynologa i będę miała mnóstwo badań i USG tarczycy na NFZ, więc mogę dzięki temu płacić dentyście 😂 A poszłam, bo tak podejrzewałam, że mam kilka plomb do wymiany, bo jednak one też po czasie robią się nieszczelne, a jak byłam rok temu na kontroli u innego dentysty, to już mi wspominał, że niedługo będą do zmiany. I stwierdziłam, że muszę zrobić wszystko na tip top, żeby potem dzidziulka nie daj Boże nie zarazić próchnicą.
A’propos zarażania - dziewczyny, planujecie jakieś szczepienia w ciąży?
Ja też już jestem zapisana do dentysty, muszę jeden ubytek uzupełnić i ogarnąć jakoś 3 ósemki. Generalnie są do wyrwania, ale w ciąży nikt tego nie zrobi, a coś się zaczyna z nimi dziać...
Ja planuję krztusiec tak jak w poprzedniej ciąży i grypę, to drugie ze względu na czas porodu -
Maszonek wrote:A co do smaków - najwcześniejszym objawem ciąży było to że marzyły mi się pikantne rzeczy. Normalnie prawie nie jem ostrego, a teraz przepadam za nim i na przykład na kanapkę kładę sobie paprykę jalapeno 🔥.
ostre na chłopaka i to się wokół mojej rodziny i znajomych zawsze sprawdzało (nie jakies tam kwaśne,słone itp) 😃Maszonek lubi tę wiadomość
86r.( 3 córki )
05.2016r. - poronienie
05.2023r -puste jajo płodowe
"Zwyciężca to po prostu marzyciel, który się nie poddał."
6.02- data cudownej nowiny
8.02- 35dc beta hcg 3283,00
28.05 - Moja maleńka 0,5 kg. Lili ❤
29.07 -1930g szczęścia ❤
15.09 - ok 3000❤
11.10 - termin porodu OM
Liliana ur. 30.09 o godz. 5:46 SN
3360g , 50cm ❤ -
Marta1993 wrote:Powiedzmy 3 palce poniżej pępka
chwilę po przebudzeniu sprawdzałam. Wczoraj próbowałam wieczorem to nic nie było słychać, dzidzia strajkowała i się schowała 😁
Ja detektora nie mam jeszcze, ale na kazdym usg zawsze znajdujemy dzidzie 3 palce poniżej pępka i ciut w prawo😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2024, 10:43
Marta1993 lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Nejt wrote:Ja od rana muszę zjeść szybko i cokolwiek a potem negocjacje z brzuchem mniejsze lub większe, żeby nie oddał tego co zjadłam przed chwilą 😆 później jest lepiej, ogólnie powoli wchodzę w tryb: jestem cały czas głodna, ale nie wiem co bym zjadła 🤪
Pijesz dużo wody? Może nie jesteś nawodniona, gdzieś dziewczyny polecały wodę Muszynianke z solą, u mnie regionalnie można kupić wodę Krystynkę i ona jest słona, co prawda dla mnie to bariera nie do pokonania, bo mam wrażenie jakbym piła wodę z Morza Martwego, ale może komuś smakuje i pomoże
Pogoda ostatnio też nie rozpieszcza, więc może te bóle głowy są od tych zmian
Jesteś ♋️ czy♌️?
No właśnie piję dużo tak mi się wydaje, może to chwilowy napad . Ale pije wodę źródlaną bo czytałam że najlepsza w ciąży. Może kupię te co polecasz żeby dołożyć minerałów:)
Jestem team 🦁 a Ty?? -
Hera098 wrote:Ja detektora nie mam jeszcze, ale na kazdym usg zawsze znajdujemy dzidzie 3 palce poniżej pępka i ciut w prawo😊
Kurde, już kolejna z Was pisze, ze znajduje dziecko niedaleko pępka, za to mój bobo jest dosłownie leciutko nad linią, gdzie zaczynają rosnąć włoski, czyli wydaje mi się, że bardzo nisko w porównaniu do Was
Co do szczepień to ja właśnie rozważam na pewno krztusiec i też czytałam o tym RSV. A jak to jest, kiedy ta szczepionka ma być dostępna? -
świtezianka wrote:Kurde, już kolejna z Was pisze, ze znajduje dziecko niedaleko pępka, za to mój bobo jest dosłownie leciutko nad linią, gdzie zaczynają rosnąć włoski, czyli wydaje mi się, że bardzo nisko w porównaniu do Was
Co do szczepień to ja właśnie rozważam na pewno krztusiec i też czytałam o tym RSV. A jak to jest, kiedy ta szczepionka ma być dostępna?
A to nie jest tak, że ona jest dostępna, tylko po prostu trzeba szczepić się na zimę? Ja kiedyś wymyśliłam sobie szczepienie na grype w maju😂 i babki powiedziały, że po co - szczepimy sie na zime, więc chyba o to chodzi.
Więc we wrześniu możemy podchodzić do tematu 😜
Ja bym chciala na grypę, rsv oraz krztusiec.
Nie wiem tylko jaki odstep czasu musi byc pomiedzy tymi szczepionkami.
Edit: Niektóre z nas zapewne musiałyby zacząć szczepienia już w drugiej połowie sierpnia i pewnie stąd zagwozdka czy będą szczepionki wtedy dostępne. Ale myślę, że jak sie do placówki zadzwoni, wyjaśni sprawę, to załatwią wszystko i będzie można przyjść😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2024, 11:01
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Ja o szczepieniach nie myslalam szczerze mówiąc . Ale mam fajnego lekarza więc zobaczymy czy coś będzie sugerował
Ja miałam mieć dentystę w tamten czwartek ale mi odwołali… i dopiero idę w maju. Ale tak kontrolnie na przegląd i na piaskowanie czy tam skaling, nigdy nie pamiętam czym to się różni 🤪
Ale się wkurzyłam. Wysłałam do kliniki moje wyniki PLGF , właśnie mi dzwonili , że wyniki w innej jednostce ale sobie przeliczą, a już się bałam że 170 zł poszło w…. Tlyko żeby nie było tak pięknie to Pani mówi, że muszę jeszcze im dosłać pomiar ciśnienia aktualny albo przyjechać zmierzyć . Czemu odrazu nikt nie powiedział to bym to zmierzyła jak tak byłam….To stwierdziłam, że zrobię u siebie w przychodni bo mam pod nosem i doślę . Oczywiście muszę zapłacić 50 zł i tak za to że mi te ryzyko wyliczą🙈 -
świtezianka wrote:Kurde, już kolejna z Was pisze, ze znajduje dziecko niedaleko pępka, za to mój bobo jest dosłownie leciutko nad linią, gdzie zaczynają rosnąć włoski, czyli wydaje mi się, że bardzo nisko w porównaniu do Was
Co do szczepień to ja właśnie rozważam na pewno krztusiec i też czytałam o tym RSV. A jak to jest, kiedy ta szczepionka ma być dostępna?
Gdzieś czytałam, ze podobno od maja ma być dostępna ale czy napewno to nie wiadomo, liczę na to, ze do sierpnia już będzie -
Mój ginekolog mówił, że szczepienia dopiero po 20 tyg ciąży. Dalej zastanawiam się nad 4 dawką covid. U mnie w otoczeniu co chwilę jest covid.
@Świtezianka też nie lubię zamawiać biustonoszy itp z neta, wolę przymierzyć. Byłam w h&m, c&a itp czy sinsayach i załamałam się, bo ciążowe rzeczy tylko online. W tych sklepach najblizej mnie, może w innych mają ten asortyment. Nawet lepiej, bo sobie na spokojnie w domu przymierze, zrobie parę ruchów a nie to w ciasnej przymierzalni.
Widzę, że część dziewczyn tak jak i ja myślała, że ciąża przyjdzie wcześniej 😅 a tu nie takie hop siup.
Mnie dzisiaj polepszyło się, czuję się lepiej. Ból gardła i kaszel ustępują. Wrzucam pościel z zarazkami do prania i oby to była moja ostatnia choroba w ciąży.
My tu gadu gadu a, że odżyłam to idę posprzątać w domu. Nienawidzę syfu i już część osób mi powiedziało, że nie wie jak ja zniosę bałagan jak będzie dziecko. Oj tam, zniosę albo nie zniosę 😁😅
Hera098, Vam lubią tę wiadomość
👩'88 🧔♂️'86
2023 💔 puste jajo płodowe
2024 🤰 ⏸️ 17.10.2024 🎀 🩷
______________________ -
świtezianka z tego co widziałam, to szczepienie na RSV ma być dostępne od maja. Ale koszt to ok. 1000 zł, dlatego się zastanawiam. Tym bardziej, że planuje starszaka zostawić w domu najprawdopodobniej do wiosny, więc ryzyko zarażenia trochę spada
świtezianka, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Anna_bella wrote:Ja o szczepieniach nie myslalam szczerze mówiąc . Ale mam fajnego lekarza więc zobaczymy czy coś będzie sugerował
Ja miałam mieć dentystę w tamten czwartek ale mi odwołali… i dopiero idę w maju. Ale tak kontrolnie na przegląd i na piaskowanie czy tam skaling, nigdy nie pamiętam czym to się różni 🤪
Ale się wkurzyłam. Wysłałam do kliniki moje wyniki PLGF , właśnie mi dzwonili , że wyniki w innej jednostce ale sobie przeliczą, a już się bałam że 170 zł poszło w…. Tlyko żeby nie było tak pięknie to Pani mówi, że muszę jeszcze im dosłać pomiar ciśnienia aktualny albo przyjechać zmierzyć . Czemu odrazu nikt nie powiedział to bym to zmierzyła jak tak byłam….To stwierdziłam, że zrobię u siebie w przychodni bo mam pod nosem i doślę . Oczywiście muszę zapłacić 50 zł i tak za to że mi te ryzyko wyliczą🙈
To dziwne, że Ci nie powiedzieli 😉 bo ja się dowiedziałam odrazu, że będzie możliwość za 200 zł dodatkowo to zrobić i jak oddawałam krew to mi odrazu ciśnienie pomierzyła i wszystko 😁 a byłyśmy w tej samej klinice i u tej samej lekarki 😁👧32 👦33
Starania od 2021
Naturalny cud ❤️
⏸️26.01.2024
27.03.24 - usg prenatalne 🥰 CRL 5,88cm
22.05.24 - połówkowe wielowadzie rozwojowe
08.06.24 - 22+6 Aniołek 👼 😞
-
Hera szczepienie na krztusiec jest na pewno dostępne cały rok, grypa pojawia się w aptekach koniec sierpnia/początek września (o ile nie ma opóźnień w hurtowniach), natomiast RSV dopiero w maju będą pierwsze szczepionki, ale cena trochę poraża
Hera098 lubi tę wiadomość
-
Cezarowa wrote:@Świtezianka też nie lubię zamawiać biustonoszy itp z neta, wolę przymierzyć. Byłam w h&m, c&a itp czy sinsayach i załamałam się, bo ciążowe rzeczy tylko online
. W tych sklepach najblizej mnie, może w innych mają ten asortyment. Nawet lepiej, bo sobie na spokojnie w domu przymierze, zrobie parę ruchów a nie to w ciasnej przymierzalni.
O nieee, zniszczyłaś moje ambitne plany 😖 Czyli jednak muszę zamówić w ciemno i przymierzyć w domu. -
Ja miałam 22 jak zaszłam w ciąże,a rocznikowo 23 jak urodziłam pierwsze dziecko
Druga ciąża 31 💔 , i teraz rocznikowo 32
Mnie od wczorajszego wieczora tak głowa boli... Tragedia ,nic się nie chce , ta pogoda do dupy, zimno...Hera098 lubi tę wiadomość
02.2015 - 🩷🤱
11.2023 - 14 tydz 🩵💔 Trisomia 18
06.2024 - 23 tydz 🩷💔 Rozszczep kręgosłupa, wielowadzie.