Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
To ja gotuję zazwyczaj szparagi. Jak dla mnie to te fajniejsze są zielone, bo ich nie trzeb obierać i nie są łykowate jak białe. Jedyne co, to płuczę je, odcinam lub łamię końcówki i sru do osolonej wody. I tak z 10 minut? Nawet nie wiem, zawsze dźgnę je widelcem (w tą część dolną), żeby sprawdzić czy są miękkie. I tyle. Dodatki typu oliwa czy parmezan według uznania, ale same w sobie też pyszka 😁
Hera098 lubi tę wiadomość
-
To ja w życiu jadłam szparagów 🤣 ale jakoś mnie do nich nie ciągnie 🙂 teraz weszłam w etap, że nie wiem co chce jeść. Przeszły mi większe mdłości, ale nie mam fazy na nic konkretnego chyba 🤔 przynajmniej nic mi nie przychodzi do głowy. Jeszcze tydzień temu zajadalam się pomidorami koktajlowymi.
-
Ja uwielbiam zielone szparagi owinięte szybką szwarzwaldzką, skropione oliwą i posypane sezamem i cyk do piekarnika na 200 st bez termoobiegu
trzeba tylko te zdrewniałe części oderwać wcześniej, opędzlowałam w tym tygodniu 2 takie obiady jeden był jeszcze z jajkiem sadzonym i ziemniakami do tego, ale już mi się znudziły :p
Mam ten sam problem co Vam - jadłabym, ale sama nie wiem co... wczoraj wieczorem natomiast zjadlam pyszną sałatkę z grillowanym kurczakiem, gruszką marynowaną, mozzarella, sałata, pieczywo czosnkowe, pomidorki koktajlowe i wszystko skropione sosem vinegrette
Uwielbiam brukselkę i buraczki, ale nienawidzę selera naciowego, obrzydliwy jest...Hera098 lubi tę wiadomość
-
@Nejt możesz zerknąć na zaproszenie do przyjaciółek? Wysłałam już jakiś czas temu, ale nie zakceptowałas jeszcze a chcialam pogadać o tej cukrzycy i diecie by tu nie spamować wszystkim dziewczynom
-
Marta1993 wrote:@Nejt możesz zerknąć na zaproszenie do przyjaciółek? Wysłałam już jakiś czas temu, ale nie zakceptowałas jeszcze a chcialam pogadać o tej cukrzycy i diecie by tu nie spamować wszystkim dziewczynom
-
Ja lubię szparagi białe, zielone i fioletowe. Wręcz kocham. Pod każdą postacią, która nie zawiera mięsa.
Szparagi trzeba zawsze obrać bo mają łyko.
Białe to uwielbiam do ziemniaków duszonych i jajka sadzonego ugotowane i posypane bułką tartą lub jako zupę z koperkiem.
Zielone są idealne właśnie na risotto we włoskim stylu. Wtedy ja gotuję je pokrojone w kawałki ( główki są najdłuższe), z solą gdy trochę zmiękną wyjmuję główki, gotuję jeszcze trochę a następnie blenduje z tą wodą.
I taki przetarty płyn dodaję do ryżu na risotto i go w tym gotuję. Na koniec gdy jest gotowy dodaje główki mieszam.
Na talerz posypuję jeszcze parmezanem i gotowe.
Niestety synkowi risotto nie smakowało 😩😩😩😩Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2024, 08:58
-
Dzień dobry! 😁
Ale tu z rana zapachniało szparagami hahaha
Ja osobiście uwielbiam zielone. Odłamuje te końcówki i albo owijam boczkiem potem skraplam oliwią i sól i pieprz albo bez boczku i na grilla elektrycznego albo zwykłego działce 😁
Ewentualnie odłamuje końcówki wkładam na blachę do piekarnika. Polewam oliwą z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem na to pomidorki te paprykowe albo koktajlowej i posypuję parmezanem i fru do piekarnika na 15 min 🥰🥰Hera098 lubi tę wiadomość
👧32 👦33
Starania od 2021
Naturalny cud ❤️
⏸️26.01.2024
27.03.24 - usg prenatalne 🥰 CRL 5,88cm
22.05.24 - połówkowe wielowadzie rozwojowe
08.06.24 - 22+6 Aniołek 👼 😞
-
Alexs wrote:
Zielone są idealne właśnie na risotto we włoskim stylu.
Taaaak my często robimy takie risotto, a raczej mąż. W zależności od sezonu najczęściej właśnie ze szparagami, a jesienią z dynią. Aż mi ślinka pociekła na samą myśl 🤤Alexs lubi tę wiadomość
-
Ja też dzisiaj kupuje i robie szparagi😁
Dzięki za rady, porobiłam screeny i coś wybiorę z tego i będzie na obiad😊Alexs, Maa_dzik lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Wyłamie się. Próbowałam zrobić szparagi w piekarniku, ale niestety nie zasmakowały mi. Może to kwestia złego przyprawienia. Jakoś się zraziłam i od tamtej pory nie próbowałam w takiej formie.
Za to... Uwielbiam je w tym sosiku 😍 moja miłość i ulubione danie 😍 Nie dodaje tylko kurkumy, bo nie lubię 😉
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/schab-gotowany-w-sosie-ze-szparagamiAlexs lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny jak tam wasze brzuszki? Mi wywaliło i się boje co będzie później 🙈😂 a to dopiero 4 msc 😆
Czuje,że będę się toczyć bo ja niska to taka kulka 😂
Alexs, Paula00, nutella_, espoir, Nicole123, Hera098, Nera, Kruszyna35, Laura , Vam lubią tę wiadomość
02.2015 - 🩷🤱
11.2023 - 14 tydz 🩵💔 Trisomia 18
06.2024 - 23 tydz 🩷💔 Rozszczep kręgosłupa, wielowadzie. -
nick nieaktualnyespoir wrote:Mój też ma dzisiaj kupić, chociaż ja się boję robić nowości, że nie ogarnę czy już dobre czy nie... 🫣
miłego dnia 🌸🌼🍀
To też będzie mój pierwszy raz
Pisałaś o piwie bez %, ja też piłam te smakowe jak już nie wiedziałam po czym będzie mi lepiejw lato jak będą upały ,to na bank będę się ratować takim zimnym
espoir lubi tę wiadomość
-
Karos31 wrote:
Ja mam troszkę większy ale to tez moja 3 ciąża 🙈 chociaż i tak podobno jak na kolejną ciąże nie mam jeszcze dużego brzuchaVam lubi tę wiadomość
-
Ja mam też już spory zdecydowanie wiekszy niż w pierwszej 😆 Raczej już się nie ukryje 🤣
Dzis byłam u fryzjera ale Malenstwu chyba nie podobał się ten pomysł bo mi się tak słabo zrobiło że musiałam dokończyć strzyżenie na siedząco wachlując się gazeta i pijac wodę bo bym fiknela. Śmiałyśmy się z fryzjerka ze mały pewnie nie chciał tak rano wstawać i nie był zadowolony z tego pomysłu aby matka o siebie zadbala 🤣🤣🤣Hera098 lubi tę wiadomość
Starania od 05.2019
IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany
IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
BetaHCG- 432(11dpt)
BetaHCG- 1077(13dpt)
Mamy serduszko ❤️- 13.03.2024
Prenatalne I-trymest 15.04.2024 ( ryzyka niskie )
Stan 3 - ❄️
👩 37l.
🧔 35l.
👼 02.2020 (10 tc)
👶 09.2022 - córeczka
👶 10.2024- synek
❌MTHFT-A1298C hetero
❌PAI-1 homo
❌ niedrożność jajowodów L i P
✔ AHM 4.0