Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Hera a czy ten fotel przeszedł jakieś testy bezpieczeństwa? Np popularne testy ADAC? System isofix teraz jest w prawie każdym samochodzie i wiele modeli jest na isofix. Więc nie tylko tym się kierujcie a bezpieczeństwem i wygodą. Na wszystkim innym oszczędzajcie ale nie na tym. Najlepiej podjechać do dobrego sklepu z fotelikami gdzie są doradcy. No sklepy osiem gwiazdek lub inne w Twoim mieście. Tam doradca podejdzie z tobą do samochodu, dopasuje fotelik, pokaże na co zwracać uwagę.
Pamiętaj że nasze maluszki urodzą się w zimnych miesiącach. Wyobraź sobie teraz że pada śnieg jest mega zimno a ty śpiącego maluszka musisz na dworzu wyciągać i wkładać do wózka albo na ręce. Łupina jest dużo wygodniejsza. Zakładasz otulacz który w samochodzie ściągasz, dziecko się nie grzeje w aucie. Potem wyciągasz łupinę, w samochodzie zostaje baza. I ta łupinę wpinasz na wózek. Na sam stelarz z kołami. Nie potrzebujesz gondoli. A tak będziesz musiała zawsze taszczyć gondolę z wózkiem.Hera098 lubi tę wiadomość
-
Moim zdaniem też trzymanie fotelika na zapas jako drugiego jak dziecko podrośnie może się nie sprawdzić. Nie wiecie jak szybko będzie rosło dziecko i na czym będzie wam zależało. Np. Moja miała problem z pasem zapinanym na brzuszku i jak wybieraliśmy drugi fotelik to siadała na kilku i kilka jej nie pasowało przez jeden głupi element. Drobnostka sama bym na to nigdy nie wpadla.
https://8stars.com/pl/nasze-sklepy To są te sklepy które się specjalizują w fotelikach. Widzę że na ich stronie są też te co ja mam maxi cosi i britax i cybex. Nie kupowałam i nich bo tak jak pisałam jakiś czas temu polecam sklepy Mama i ja ale o tych 8 gwiazdkach dużo dobrego słyszałam i na wielu forach od lat ich polecają. -
Rety, mega dzięki za porady❤️
Fotelik anulowany.
Prawda jest taka, ze dostaje baty od narzeczonego, że wszystko na co patrze to kosztuje dużo i kazal mi patrzec na wszystko co najtańsze. Nie powiem jak sie kłóciłam... Chce dobry wózek, dobry fotelik samochodowy i ciągle jestem szykanowana, bo jak dobre i bezpieczne to kosztuje taki fotelik dużo. Tak jak mówiłam - nastawialam sie na wydanie nawet 2 koła na fotelik/nosidelko, to chłop znalazł za 500zl i to nadal za drogie....
Ale na 1tygodniowy wyjazd za granice nie było problemu wywalić 10tys zł.... Była awantura jak nie wiem.
W zeszłym roku bylismy na 3 wyjazdach zagranicznych i żadnego mu żal nie bylo, a na dziecko to mam patrzeć na same badziewia... Nawet mi wysłał obrypane, brzydkie łóżeczko używane... Gdzie widziałam takie podobne 50zł drożej ale nowe, i już zły...
Powiedziałam już mu, że dosłownie wszystko kupię sama. Kazdą rzecz ze swoich pieniędzy. Ma byc porządnie i bezpiecznie.
Fotelik to jak będzie musial jechać i kupić w sklepie jakiś drogi dopasowany do auta, to sie przecież załamie... Ja naprawdę czasami mam dość jego podejścia😵💫
Cud, ze anulowaliśmy zakup, bo poczytalam mu Wasze komentarze, a jesteście doświadczone mamuśki, i coś do niego dotarło.Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
W fotelik lepiej zainwestować więcej i mieć pewność, ze jest dobrze dobrany
wózek to już inna sprawa, tutaj można i popatrzeć używane a ja jestem zdania po dwójce dzieci, ze w gondole lepiej dużo nie inwestować bo dziecko szybko wyrasta 🙈 lepiej później kupić fajną i dobrą spacerówkę bo zazwyczaj ta z zestawu 2w1 jest ciężka i zajmująca dużo miejsca
Hera098, Vam lubią tę wiadomość
-
Ja gdzieś czytałam, że nie da się kupić bezpiecznego fotelika z takim zakresem wiekowym. Jednak taki noworodzio ma zupełnie inne potrzeby niż kilkuletnie dziecko. My będziemy pewnie dobierać w jakimś salonie, bo o ile przy wózku zależy mi na wyglądzie, tak tutaj wyłącznie na bezpieczeństwie
Hera098, Maszonek lubią tę wiadomość
-
Mewa, właśnie przeczytałam mu Twoją wypowiedź i nagle stary zgadza sie z Tobą w 100%😂😂😂 że masz racje, że zima, że nosidełko, że bezpieczeństwo, że stelaż i nosidełko jako wózek bedzie lepszy niz wyciąganie go do gondoli...
Także @Mewa uratowałaś mi dzień i następne miesiące😂 Bo jak ja gadam to ja na pewno gadam po to aby kupić cos co bardzo chce pod swoje widzi-mi-się, ale jak Ty to napisałaś to już faktycznie musi być prawda😁😁😁 Dziękuję❤️mewa lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Ja tylko z jedną rzeczą się delikatnie nie zgodzę. Nie widzę kłopotu w kupieniu na przykład używanego łóżeczka, jeśli jest w dobrym stanie, czy też używanych ubranek. Ja sama planuję tak zrobić-i to nie dlatego że mnie nie stać.
Fotelik to jednak dla mnie kluczowy przedmiot ponieważ chodzi tu o bezpieczeństwo, nie o estetykę czy widzimisię. Dobry fotelik ratuje zycie. Wolę nie wydać kupy kasy na ciuszki, czy inne pierdółki, a zainwestować więcej w fotelik.mewa, Apka, Marta1993, Miphuhiz lubią tę wiadomość
-
Maszonek wrote:Ja tylko z jedną rzeczą się delikatnie nie zgodzę. Nie widzę kłopotu w kupieniu na przykład używanego łóżeczka, jeśli jest w dobrym stanie, czy też używanych ubranek. Ja sama planuję tak zrobić-i to nie dlatego że mnie nie stać.
Fotelik to jednak dla mnie kluczowy przedmiot ponieważ chodzi tu o bezpieczeństwo, nie o estetykę czy widzimisię. Dobry fotelik ratuje zycie. Wolę nie wydać kupy kasy na ciuszki, czy inne pierdółki, a zainwestować więcej w fotelik.
Łóżeczko i wózek może byc używane, no pewnie❤️ Sama patrzyłam niedawno na używane wózki, ale tej firmy którą upatrzyłam, bo mi się mega spodobała.
Chodzi o to, że Łóżeczko jakie moj facet znalazł to mogłoby leżeć równie dobrze na wysypisku śmieci... Jak kupować używane to chociaż w dobrym stanie, a nie takie co rozleci się po miesiącu, ale to moje zdanie 😊 I absolutnie nie mam nic do używek, bo sama patrze na używane wózki Moon Resea i Muuvo Quick🥰Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Paula00 wrote:Hera a sprawdzaliście czy fotelik będzie pasował z kątem nachylenia u was w samochodzie ? Taki fotelik chyba nie jest tez wyjmowany jak fotelik nosidełko i np do szpitala nie weźmiesz, żeby wsadzić dziecko plus dla starszego dziecka lepiej dobrać fotelik razem z dzieckiem
Dokladnie, ja dla 4latki mam juz trzeci fotelik bo :
Naipierw łupina
Potem drugi forelik od 9 kg do 18 kg bodajze
I dopiero od niedawna ma taki do 36 kg
Drugi i trzeci fotelik dobieralismy w sklepie razem z dzieckiem i w samochodzie, przymierzalismy po 4 foteliki zeby dopasować idealnie. Jedynie lupina bez przymiarki ale to wiadomo 😅
Na tym punkcie mam kuku bo bezpieczenstwo dla mnie priorytet, bardzo duzo jezdze sama z mloda plus jezdzimy co roku po 1200 km na Chorwacje i fotelik musi byc git.
Taki 0-36 kg to chyba antymandat bez testow jak dobrze mysle ?Hera098 lubi tę wiadomość
Starania o drugiego bobasa od 06.2023
06.2019 - I ciąża , brak serduszka 8tc , poronienie wywoływane w szpitalu
06.2020 - II ciąża , 3254 g cuducóreczka jest z nami
09.2023 - III ciąża , ciąża biochemiczna
12.2023 - IV ciąża , 6tc serduszko bije -> 8tc poronienie samoistne , poronienie chybione
06.02.2024 cień cienia
07.02 beta 17.90
9.02 beta 61.70
20.02 beta 10 688
26.02 usg 5+4tc , FHR + 💓🤞🤰
01.04 10+4 tc , maluszek rośnie- 41 mm
11.04 - I prenatalne
Mutacja genu MTHFR, PAI1
Niski progesteron
PCOS
PrenaCare complete, jod, duphaston , heparyna -
Ja już nie spamuję na ten temat, ale dzięki Wam mamy z narzeczonym dużo szersze pojęcie i nagle nam się oczy szeroko otworzyły...
Porozmawialiśmy teraz naprawdę dużo na ten temat i już mamy plan działania. W końcu bez nerwów❤️ Ale duża zasluga w tym, że musialam mu przeczytać wszystkie Wasze rady😝 Dziękuję mocno❤️mewa lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Anna_bella wrote:Tajlandia i co zostawisz ten 20+0 na połówkowe?? Bo ja mam teraz zagwozdkę czy jednak nie za wcześnie, chciałabym żeby dobrze było widać dzidzie
Zostawiam. Teoretycznie USG prenatalne II semestru powinno się robić między 18 a 22 tygodniem, na raporcie z pierwszego prenatalnego mam że między 20 a 24, więc tak czy inaczej się mieszczę xD będzie to równo 8 tygodni po pierwszych prenatalnych. Jeśli moja lekarka powie, że mam przełożyć, to przełożę, ale na ten moment zostawiam jak jest 😊Anna_bella lubi tę wiadomość
-
Haha cieszę się że mogłam pomóc
Co do wózka to akurat też uważam że nie ma na nim co oszczędzać wiadomo są pewne granice dla mnie np cybexy są za drogie i kupiłam inny ale wygląd w wózku to nie wszystko. Liczy się też jak się składa, jaki jest duży, ciężki itd. Oczywiście używany też jest spoko jeśli jest to dobra marka.
Niestety Hera twój facet musi się nastawić że ta wyprawka na początku was troche pociągnie. I niech się facet dokłada absolutnie nie płac za wszystko sama. Mój też się krzywił kiedyś to go szybko spacyfikowałam. Ja np oszczędzałam na ubrankach. Kupiłam używane na Olx i Vinted. Te ciuszki dla noworodka dziecko ponosi kilka dni. I tak pierzesz je w 60st więc używane są bezpieczne. Oszczędzic możesz tez na Kosmetykach dla noworodków (dziecko serio nie potrzebuje tych wszystkich wynalazków, olejek migdałowy i maść pośladkowa dostać można za grosze. To samo lanolina na sutki. Produkt naturalny dziecko przy karmieniu może to zlizać a na kremy do sutkow i lanoliny pod piękną nazwą firmy robią niezłe biznesy. 🤪 Za moich czasów była ziaja za kilka zł. Dużo dostaje się w prezentach. Jak będą was ludzie pytać co kupić dla maluszka to śmiało mówcie co potrzebujecie zamiast dostać kolejnego pluszowego misia 😂 czy gryzak.Hera098, Vam lubią tę wiadomość
-
Hera na spokojnie, Ty od początku nie rób sama sobie tego, że uniesiesz się honorem i wszystko kupisz sama, bo potem tak go nauczysz i będziesz miała jeszcze ciężej.
wyprawka to jest szok cenowy dla każdego i jak tak ktoś się nie orientuje w tym wszystkim, to nic dziwnego, że może być w szoku ile tego i za ile 🤪
weź sobie na insta znajdź fotelik_info mają mnóstwo filmików uczących co jest ważne, jak przewozić dziecko (brak kurtki, dociąganie pasów tak żeby nie było luzu, nie dawanie jedzenia podczas drogi w aucie itp), dużo z tego można się nauczyć i będziesz wiedziała na co zwracać uwagę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2024, 15:00
Hera098, mewa lubią tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
świtezianka wrote:Ja gdzieś czytałam, że nie da się kupić bezpiecznego fotelika z takim zakresem wiekowym. Jednak taki noworodzio ma zupełnie inne potrzeby niż kilkuletnie dziecko.
Hera098, mewa, świtezianka, Nera lubią tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Tak czytając Wasze komentarze na temat fotelików sobie pomyslalam, że podjedziemy z tym, co dostaniemy od kuzyna, do takiego właśnie profesjonalnego salonu i zapytamy, czy w ogóle będzie dobry. Pod nasz samochód, wymogi etc. Jeśli tak, to super. Jeśli nie - trzeba będzie kupić. I tak bardzo dużo uda nam się zaoszczędzić, więc nie będziemy żałować na bezpieczeństwo malucha
mewa, Maszonek, Anna_bella, Maja2023 lubią tę wiadomość
-
Ja dziś kupilam pare ubranek i pieluszki muślinowe i moj narzeczony tez mowi, ze zwariowalam, ze kupimy w sierpniu/wrzesniu. To mu uświadomiłam, ze porod moze sie odbyc wczesniej, ze moge nie miec sil pod koniec ciazy na bieganie po sklepach i wybieranie, a do tego nie chce kupowac wszystkiego na raz tylko powoli sobie dzielic te wydatki. Pomyslal, pomyslal i pokiwal glowa ze moze mam racje…. Ah te chlopy 😂
mewa, Vam, Hera098 lubią tę wiadomość
[
’95 🙎🏼♀️
30.01 ⏸️
31.01 173 beta HCG
7.02 2582 beta HCG
15.02 6+2 CRL 4 mm fasolki z bijącym serduszkiem 💓
12.03 10+0 CRL 3.14 cm maluszka
29.03 12+3 I badanie prenatalne 🩺 CRL 6.20 cm wstępnie chłopczyk 👶🏼
15.04 15+0 CRL 10.90 cm 119g 💙 Julian
31.05 21+4 II badanie prenatalne 🩺 530g 🧸
26.07 29+4 III badanie prenatalne 🩺 1702g dużego synka 🩵
11.08 31+6 kontrola na IP 2300g 🫶🏽
12.09 36+3 ostatnia wizyta 2950g 🩺
pogoda u nas taka, że mi Maluchy 3 godzinę śpią 🫣🫣
jeszcze póki mam chwilę, a jest temat bezpiecznej jazdy to napisze tylko, żebyście potem mając brzuszek pamiętały, że pas biodrowy powinien przechodzić poniżej kolców biodrowych. jeśli w Waszym aucie się nie da tak ustawić (podobno w większości aut się da) i przechodzi powyżej, to to jest jedyna sytuacja w której się stosuje adapter (bo to mniejsze zło, ale jeśli da się u Was ustawić poprawnie pasy, to nie kupujcie tego, bo w razie wypadku to Wam może złamać kości udowe).Anna_bella lubi tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Hera098 wrote:Dzięki za rady - warkocza nie kupię😁 Dopiero co z partnerem wynegocjowaliśmy łóżeczko 3 poziomowe, bo ja takiego nie chciałam, bo nie mam w pokoju miejsca na takie wymiary i wolałabym kosz mojżesza albo jakieś naprawdę małe łóżeczko😑 Więc jak już zaczelam patrzeć w internet na te łóżeczka poziomowe to zobaczyłam warkocz i się zakochałam, ale faktycznie nie będę kupować😁
A co do łóżeczka to mam jeszcze 5 miesięcy, żeby partnera przekonać do czegoś małego narazie😂 Bo juz nie bede miala gdzie się wyprostować w tym pokoju😂
Więc skoro już temat warkocza odpadł, to teraz sie zastanawiam po co ten kokon jest😝
No bo fajna sprawa, ale dziecko w nim tez wolalabym nie kłaść do spania bo może sie udusić. I teraz pytanie, czy ten kokon do czegos sie przyda - możecie cos podpowiedzieć po co go miałyście?
Matulku, ja taka zielona, że mi wstyd :c
Dzisiaj partner kupił fotelik samochodowy❤️ Już tak szybko, bo nam się bardzo spodobał, a ostatnie sztuki zostały, i w dodatku tani😀
Ja tu myślałam, ze na fotelik wydam 1200-2000zł, a patrzcie to cudeńko:
https://allegro.pl/oferta/fotelik-samochodowy-i-size-40-150cm-sesttino-oktagon-pro-0-36kg-isofix-15437967053
Mam w samochodzie system ISOFIX, więc właśnie na takie patrzyliśmy😀
Hera, dla maluszków najlepsza będzie łupina (właśnie takie nosidło, które na krótkie trasy - lekarz, szybkie zakupy można wpiąć w stelaż wózka), w tym z linku maluszek będzie bardzo źle leżał. W Poznaniu bardzo Ci polecam sklep 8 gwiazdek (przejrzyj sobie ich stronę najpierw), podjeżdżasz tam autem, a oni Ci wszystko dobiorą i wytłumaczą ( jak wozić, jak zapinać) ☺️Hera098 lubi tę wiadomość
-
To mój mnie sam zachęcał, żeby już powoli kupować wszystko, co gdzieś mi wpadnie w oko w dobrej cenie, bo jak sobie wszystko zostawimy na wrzesień, to się pos…ramy 😂
Na koniec to sobie zostawię takie rzeczy jak kosmetyki, leki, pieluszki, takie już szczegóły.Nera lubi tę wiadomość