Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Maszonek, myślę że skoro zarodek był przebadany to wszystko jest w porządku. Tym bardziej, że z tych wartości procentowych wychodzi, że badanie zarodka jest dokładniejsze niż PAPPa. Ale dla spokoju głowy też pewnie bym zrobiła NIFTY albo Sanco. Na pewno będzie ok ☺️
Maszonek lubi tę wiadomość
-
Maa_dzik wrote:Ja tak tylko tutaj z krótkim przerywnikiem ubrań ale dla nas kupiłam sobie dziś w pepco śliczny muslinowy komplet na lato koszula i spodenki. 30 zł spodenki 40 zł koszula, a rewelacja! I mega wygodne będzie to też dla większego brzuszka! Jak macie gdzieś koło siebie to polecam! Ps. Jak ktoś jest mniejszy to pasują też dziecięce na 170 🙈😅 na reklamie jest do 134c a w sklepie do 170 😁
https://zapodaj.net/plik-pkrqjYexBf
Maa_dzik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMaa_dzik wrote:Ja też nawet lubię pepco 😁 często są tam bardzo fajne ubrania i do dzieci do dorosłych w niskich cenach. Ja jestem tam fanką piżam z pepco 😀 gatunek super i tanioszka 😁
Ooo właśnie o to mi chodzi, że ceny fajne ☺️ a ciuszki dla bobasów słodkie! Ja mam same piżamy z Pepco 🤣 także przybij piątkę ☺️
Dziewczyny, co do mojej suplementacji
, to czytałam kilka artykułów. Wnioski są, ale muszę się z tym przespać.. ☺️ Dziękuję za rady , a przede wszystkim za troskę. Jesteście nieocenione ❤️._ine, Maa_dzik lubią tę wiadomość
-
mewa wrote:Hmm kwas foliowy czy DHA są ciężko przyswajalne z diety szczególnie w dzisiejszych czasach. Odważna teza żeby odstawić witaminy. Może poczytaj jeszcze o tym albo skonsultuj z kimś jeszcze? Ja brałam witaminy dodatkowe nawet podczas karmienia piersią.
Dokladnie, plus dodatkowo DHA sa wazne dla prawidłowego rozwoju mozgu itd u dziecka wiec dlaczego odstawiać? Wiadomo ze zdrowa dieta to podstawa ale witaminy rowniez
Ja witaminy dla ciezarnych bralam do końca laktacji dopieroMaa_dzik lubi tę wiadomość
Starania o drugiego bobasa od 06.2023
06.2019 - I ciąża , brak serduszka 8tc , poronienie wywoływane w szpitalu
06.2020 - II ciąża , 3254 g cuducóreczka jest z nami
09.2023 - III ciąża , ciąża biochemiczna
12.2023 - IV ciąża , 6tc serduszko bije -> 8tc poronienie samoistne , poronienie chybione
06.02.2024 cień cienia
07.02 beta 17.90
9.02 beta 61.70
20.02 beta 10 688
26.02 usg 5+4tc , FHR + 💓🤞🤰
01.04 10+4 tc , maluszek rośnie- 41 mm
11.04 - I prenatalne
Mutacja genu MTHFR, PAI1
Niski progesteron
PCOS
PrenaCare complete, jod, duphaston , heparyna -
Dzięki wielkie dziewczyny! Ja na poziomie logiki znam argumenty na korzyśc tego, że jest ogromna szansa na to, że jest wszystko OK. Ale emocje nie rządzą się logika i - aby zapewnić sobie spokój - jutro lecę na Sanco. Już mam opłacone
. Mąż przeprosił i zrozumiał - oni chyba faktycznie wolniej "przetwarzają".
Maa_dzik, Apka, Kasiap899, Kasia111, Hera098, nutella_, _ine, sernik_z_rodzynkami, Maja2023 lubią tę wiadomość
-
strzyga wrote:Ooo właśnie o to mi chodzi, że ceny fajne ☺️ a ciuszki dla bobasów słodkie! Ja mam same piżamy z Pepco 🤣 także przybij piątkę ☺️
Dziewczyny, co do mojej suplementacji
, to czytałam kilka artykułów. Wnioski są, ale muszę się z tym przespać.. ☺️ Dziękuję za rady , a przede wszystkim za troskę. Jesteście nieocenione ❤️.
Ja co tam zaglądam to wychodzę chociaż z piżamką hahah 🙈 mój mąż się już śmieje jak mnie widzi w nowej 😁strzyga lubi tę wiadomość
👧32 👦33
Starania od 2021
Naturalny cud ❤️
⏸️26.01.2024
27.03.24 - usg prenatalne 🥰 CRL 5,88cm
22.05.24 - połówkowe wielowadzie rozwojowe
08.06.24 - 22+6 Aniołek 👼 😞
-
paulina9408 wrote:Kupiłam dzisiaj! Bardzo miłe i wygodne 😊
Maa_dzik lubi tę wiadomość
12.2021 ICSI -> 1 zarodeczek 5.1.1
17.02.2022 FET; cykl naturalny
23.02 6dpt: beta 23.07; prog 14.60
24.02 7dpt: beta 51.19; prog 32.35
26.02 9 dpt: beta 115.9; prog 40.72
02.03 beta 824.3; prog 33.54
Pierwsze USG 14.03 6w1d CRL 0.57 cm ibije
27.10.2022 urodził sie zdrowy Synek 💙
8dpt beta 122
10 dpt beta 345.18
13 dpt beta 1385.65
17 dpt beta 7032.83
12t1dc usg 1trym, ryzyka niskie, dziewczynka?
19t6dc USG 2trym, 334g córeczki
29t4dc USG 3 trym, 1510g naszej dziewczynki
26.09.2024 urodziła się zdrowa Córeczka
-
Maszonku kochany, trzymam mocno kciuki, żebyś dostała szybko wynik i się uspokoiła. O wynik się nie boję, bo jestem pewna, że wszystko jest w porządku. ❤️
Maszonek lubi tę wiadomość
-
_ine wrote:Cześć
wysyłam Ci zaproszenie do przyjaciółek, zaakceptuj mnie proszę, to wszystko Ci opowiem.
Hej, jestem na komórce na ovu friend i nie wiem jak to tutaj działaczy trzeba mieć wykupioną tą aplikację ? Bo ja mam podstawową. Nie widzę zaproszenia niestety na komórce. Sprawdzę jutro przez komputer czy jakoś inaczej tam jest
edit: na komputerze widzę opcję żeby zaprosić i cię zaprosiłam ale nie widzę zaproszenia od ciebieWiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2024, 22:07
_ine lubi tę wiadomość
06-08.01.2023 - poronienie zatrzymane
07.10.2023 - operacja przegrody macicy (prywatnie)
29.01.2024 - ciąża biochemiczna -
_ine wrote:Hera jak duże rozbieżności wyszły w wynikach prenatalnych pomiędzy tymi dwoma lekarzami, którzy ci robili? Tak z ciekawości jaka jest skala różnic
Ten z certyfikatem badał mnie bardzo szczegółowo, każdą kość, wszystko i wyszło mu T21 - po skorygowaniu 1 do 599, ale dziecko bylo źle ułożone, macica w skurczu i chciał mnie widzieć po 3 tyg, gdzie jak zbadał ponownie to T21 wyszło jednak 1:1492, a moja zrobiła tylko szybkich kilka pomiarów i wynik po skorygowaniu T21 - 1:1187.
On mi wyliczyl też preeklempsje 1:204, wewnatrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu 1:203, ryzyko wad cewy nerwowej 1:2326,
Ona z kolei nic poza trisomiami.
Więc takie różnice😜 dlatego nie sugerowałabym się samymi tymi badaniami - czasami inny dzień i wynik wychodzi zupełnie inny, a to same statystyki.
Poza tym u niego wynik w 5 dni, a u swojej czekałam 5 tygodni, bo specjalista z FMF musiał jej to podpisać wszystko i sie przedłużało😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2024, 23:24
_ine lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Jej dziewczyny jak Wy szybko piszecie!
Maszonku trzymam kciuki, na pewno wszystko będzie dobrze! 😘
Nutella piękne zdjęcie 😍
Strzyga, krzywą mam zrobić tuż przed wizytą więc to będzie jakoś 18 tydzień i któryś dzień. Dziwię się, że tak wcześnie. Poprzednio na pewno robiłam już po 20 tygodniu.Maszonek, strzyga lubią tę wiadomość
-
nutella_ wrote:
https://zapodaj.net/plik-THWVLDZiaU
Zosieńce jajka nie wyrosły, więc jest dalej Zosią 🤭
310g dziołchy. Dała niezły popis na wizycie i za nic nie było opcji zrobić normalnego zdjęcia 😅
Ale wszystko ok. Następna wizyta 10 czerwca, a już w poniedziałek w innym miejscu połówkowe. Na plusie już łącznie u mnie 4 kg
Śliczne zdjęcie😍 Piękne przybliżenie główki❤️
Tez macie wrażenie, że po samej twarzyczce na USG widać że to dziewczynka? Poprzednie zdjęcie w 4D to kolorowe też mialam wrażenie, ze od razu widać, że to dziewczynka🙈
Ja dzisiaj u dentysty 570zł zostawiłam, ostatni dzwonek, bo z zewnątrz wydawało się że wszystki ok, a kiedy odpadło mi te pół zęba to w środku dentystka znalazła takie cudo, że prawie skończyłoby się kanałówą🥺 Powiedziała, ze chyba trzeba bedzie pootwierać te wszystkie plomby zrobione 10/15 lat temu i zobaczyć co sie tam dzieje, bo tutaj ten ząb tez mial plombe i nic nie zapowiadało na to, że pod nią takie cudo się kryje... Próchnica styczna, przeszła na drugi ząb i oba naraz babka mi robiła. Powiedziała, że tylko cieszyć się, że ząb się sam złamał i przyszłam do niej zanim byłoby za późno i straszny ból😂
Powiedziała, że raczej teraz nic nie powinno sie dziać, ale jakby zaczęło boleć to juz kanałówka.
I teraz pytanko - miała któraś robioną kanałówkę w ciąży? 😝 Można w ogóle robić?😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2024, 23:16
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Hera098 wrote:Śliczne zdjęcie😍 Piękne przybliżenie główki❤️
Tez macie wrażenie, że po samej twarzyczce na USG widać że to dziewczynka? Poprzednie zdjęcie w 4D to kolorowe też mialam wrażenie, ze od razu widać, że to dziewczynka🙈
Ja dzisiaj u dentysty 570zł zostawiłam, ostatni dzwonek, bo z zewnątrz wydawało się że wszystki ok, a kiedy odpadło mi te pół zęba to w środku dentystka znalazła takie cudo, że prawie skończyłoby się kanałówą🥺 Powiedziała, ze chyba trzeba bedzie pootwierać te wszystkie plomby zrobione 10/15 lat temu i zobaczyć co sie tam dzieje, bo tutaj ten ząb tez mial plombe i nic nie zapowiadało na to, że pod nią takie cudo się kryje... Próchnica styczna, przeszła na drugi ząb i oba naraz babka mi robiła. Powiedziała, że tylko cieszyć się, że ząb się sam złamał i przyszłam do niej zanim byłoby za późno i straszny ból😂
Powiedziała, że raczej teraz nic nie powinno sie dziać, ale jakby zaczęło boleć to juz kanałówka.
I teraz pytanko - miała któraś robioną kanałówkę w ciąży? 😝 Można w ogóle robić?😅 -
Pepco na innym wątku też piszą o tym stroju 😏. Pójdę jutro przymierzyć oliwkowy o ile będzie rozmiar. Chcę poczuć się jak na Safari 😁.
Dentysta dziś byłam na czyszczeniu i w II trymestrze można robić. Sądzę, że mam mocne zęby i od młodości o nie dbałam, ale sądzę, że to głównie zasługa genów. Pani doktor mnie trochę przeraziła mówiąc, żebym zapisała się pod koniec ciąży na wizytę, bo wtedy dopiero widać problemy z zębami i mimo tego, że nigdy nie miało się problemów to ciąża może zmienić wszystko.
Nigdy nie byłam u dentysty na NFZ i ta wizyta była moją pierwszą. Jestem w szoku, bo w Krk co roku za czyszczenie płaciłam ok. 300-400 zł a na tej dostałam ten sam efekt za darmo... I jeszcze sympatyczna doktor. Może nie dawali takich bajerów jak prywatnie taka szczęka do rozszerzania ust, ale komfort był bardzo dobry. W tej placówce co byłam robią rzeczy NFZ i prywatnie, więc sprzęt taki sam jakbym poszła do nich prywatnie. Leczenie zębów przez to, że jestem w ciąży mam darmowe, jedynie to można dopłacić za lepszą jakość plomby.
Pamiętam jak z 2 lata temu znajoma mi mówiła, że ciąże prowadziła na NFZ i nie mogłam pojąć jak tak można. Wyobrażałam sobie gorszy sprzęt, lekarzy siedzących w gabinetach za karę.
A teraz co? Prowadzę ciążę na NFZ 😅. Mam dobrego lekarza i nowoczesną placówkę i nie widzę różnicy, czuję się jakbym prywatnie chodziła tylko nie używała karty płatniczej w recepcji. Nie wiem czemu mnie wzięło na takie rozkminy. Może dlatego, że cieszę się z zaoszczędzonych pieniędzy z wizyt, bo wiem, że je wydam na rzeczy wyprawkowe 🥰
I teraz mnie mrozi jak czasem @Hera098 napisze ile wydała na wizyty. Gdybym nie zaznała NFZ to tego uczucia bym nie znała 😏😁
@Hera098 nie chcesz spróbować czegoś na NFZ? Korzystaj póki ciąża 😁
Hera098, Maa_dzik lubią tę wiadomość
👩'88 🧔♂️'86
2023 💔 puste jajo płodowe
2024 🤰 ⏸️ 17.10.2024 🎀 🩷
______________________ -
Vam, aż mnie zmroziło😵💫😱
Jak w ogóle z tymi antybiotykami w ciąży? Bezpieczne są? Wiadomo, brane w ostateczności.
Któraś tutaj ostatnio też chorowała z tego co pamiętam i też dostała antybiotyk.
Jak siedzę tutaj na forum to mam wrażenie, że te wszystkie "mity" czy zalecenia w ciąży jakie znam to już jakieś przedawnione - że w dzisiejszych czasach prawie wszystko w ciąży można już robić😁 Jeszcze przed zajściem w ciążę miałam w głowie, że trzeba uważać, bo niemal wszystko w ciąży jest zabronione i jest dużym ograniczeniem, a tutaj jednak w niemal każdej sytuacji jest jakieś dozwolone lekarstwo, do fryzjera można chodzić na farbowanie, paznokcie hybrydowe robić, dentystę odwiedzac (to juz dla mnie szok - tego kompletnie sie nie spodziewalam, bo myślałam że dentysta to raczej przed ciążą i po) i że istanieje specjalne znieczulenie Bezpieczne dla kobiet w ciąży, i w sumie wiele innych rzeczy mnie czasem zaskakuje, że "hallo, wcale tak ciężko nie jest jak myślałam" (odpukać) 🤪
P.S. Cezarowa - dzisiaj też dowiedziałam się tego od swojej dentystki, że ciąża może zmienić wszystko. Dzidziuś pobiera sobie wszystko co potrzebuje, nawet z zębów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2024, 23:59
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Cezarowa, jutro będę umawiać się na NFZ do alergologa i do pulmunologa, bo muszą przyjąć mnie w 7 dni a to dla mnie bardzo pilne🤪
A jak mam możliwość to lubię korzystać z pakietu z PZU, ale niestety tam kobiety w ciąży chyba nie mają pierwszeństwa, czy takich przywilejów, nic mi nie wiadomo bynajmniej😜
Moja ginekolog daje mi leki na NFZ też, np Utrogestan mam za darmola❤️ Wchodze do apteki i śmieszy mnie, gdy nie muszę portfela wyciągać. Tylko kodzik, Pani podaje mi leki i wychodzę😂
A w PreMediCare (klinika od prenatalnych) pan doktor podciąga mi wszystko w laboratorium na NFZ, połowę wizyty pod PZU i tylko niewiele muszę dopłacić❤️
Także NFZ korzystam korzystam też 😁Cezarowa lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Zaraz odkładam telefon i nie spamuję, spróbuję zasnąć, ale skoro już tu jestem, to zadam jeszcze pytanko😝
Czu to możliwe, żeby na tym etapie ciąży zaczął juz pomału boleć kręgosłup?
Po dłuższym spacerze lub zabieganym dniu lędźwia mnie bolą.
Którąś z Was tez bolą czasem plecy?🙈
Brzuch mam dość spory, ale to wiadomo, że nie jest tylko dzidziuś, ale też tłuszcz. Macica wysunęła się do przodu.
W ogóle pomyslalam sobie dzisiaj o jakimś masażu, ale zaraz mam dreszcze na samą myśl - słyszałyście o tej babeczce co poszła na masaż bambusowy czy coś takiego, poprosiła o to by robić jej jak najmocniej się da i po skończonym masażu wstała zadowolona i powiedziała "no, to teraz mam nadzieję, że w końcu poronię".
Boziu, siedzi to we mnie tak, że żałuję, że to usłyszałam...☹️
Dobranoc❤️Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Hera z tymi antybiotykami jest tak, że po pierwsze tylko nieliczne są "bezpieczne" w ciąży a po drugie lekarz decyduje czy potrzeba przewyższa ryzyko ich brania. Ale owszem zdarza się, że w ciąży podaje się antybiotyki. Tak jak mówisz, nie wszystko jest zabronione.
Jeśli chodzi o kręgosłup to tak, może już boleć. Ja póki co nie odczuwam żadnych dolegliwości i mam nadzieję, że tak zostanie ale w drugiej ciąży bardzo bolały mnie plecy i później po porodzie dość długi czas.Hera098 lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry.
Od kilku dni nadrabiam, no miałam awarie telefonu 2 tyg i w sumie, przy okazji, zrobiłam sobie detoks od wielu spraw 🤣🫣
Co do bólu lędźwi, to ja od 3ego miesiąca jestem cała obolała, wstanie z łóżka to jest proces, mogę chodzić, ale czują spory dyskomfort... Gin wie, ale nie komentuje, zamierzam udać się do fizjo uroginekologicznej.
Jestem po RM, mam dyskopatie na dwóch odcinkach, pewnie to nie pomaga.
@Maszonek trzymam kciuki za szybki wynik sanco i spokój. Ja robiłam badanie we wtorek popołudniu, a w piątek w południe był wynik.
@Nutella piękne zdjęcie 💓
U mnie za tydzień połówkowe (już!!!
), też liczę na jakąś ładną fotkę.
Dobrego dnia!Maszonek, Hera098, Vam lubią tę wiadomość
-
Krew na sanco oddana. Mam do siebie pretensje, że nie zrobiłam tego wcześniej bo trochę spodziewałam się że rezultat badania będzie słaby... Czas oczekiwania do 5 dni.
Yggy, Cezarowa, _ine, Hera098, Maja2023, nutella_, strzyga, Miphuhiz, Vam lubią tę wiadomość