X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2024
Odpowiedz

Październik 2024

Oceń ten wątek:
  • Kasiap899 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙂

Mnie też kręgosłup boli w odcinku lędźwiowym chociaż brzucha raczej dużego nie mam. Mój mąż się ze mnie śmieje, że jak wstaję z łóżka to stękam jak jakaś babuszka 😂 Też się zastanawiam nad jakimś masażem albo zajęciami w wodzie dla kobiet w ciąży ale u mnie są prowadzone tylko w jednym miejscu i o godzinie 10 więc pracując to raczej się nie da skorzystać.

Co do dentysty to też się w końcu zapisałam na 4.06. i też idę na NFZ. Stwierdziłam, że nie będę płacić za samą wizytę kontrolną i czyszczenie. Najwyżej dopłacę do lepszego wypełnienia. Tam gdzie chodzę też przyjmują i prywatnie i na NFZ i sprzęt mają dobry więc nie ma sensu płacić za podstawowe rzeczy 🙂

age.png
  • Maa_dzik Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

@Hera- co do kanałowego leczenie to jak najbardziej robić można jedyny minus, że nie można robić zdjęcia dlatego ja bym zrobiła tylko jakby to było konieczne w innym wypadku poczekałabym do porodu, co do antybiotyków to dokładnie to już lekarz decyduje co jest bardziej konieczne i przyniesie więcej pożytku. Mnie też boli kręgosłup w odcinku lędźwiowym już ale ja też miałam problem z kręgosłupem przed ciążą więc mogę to czuć dwa razy bardziej 😉

Ja właśnie się szykuje i wybieram się do dentysty i też będzie mi robić dwa zęby na raz i wiem, że prawie 700 zł nie moje 🙈

Hera098, Vam lubią tę wiadomość

👧32 👦33
    Starania od 2021
    Naturalny cud ❤️
    ⏸️26.01.2024
    27.03.24 - usg prenatalne 🥰 CRL 5,88cm
    22.05.24 - połówkowe wielowadzie rozwojowe
    08.06.24 - 22+6 Aniołek 👼 😞
  • sernik_z_rodzynkami Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:
    Śliczne zdjęcie😍 Piękne przybliżenie główki❤️
    Tez macie wrażenie, że po samej twarzyczce na USG widać że to dziewczynka? Poprzednie zdjęcie w 4D to kolorowe też mialam wrażenie, ze od razu widać, że to dziewczynka🙈

Ja dzisiaj u dentysty 570zł zostawiłam, ostatni dzwonek, bo z zewnątrz wydawało się że wszystki ok, a kiedy odpadło mi te pół zęba to w środku dentystka znalazła takie cudo, że prawie skończyłoby się kanałówą🥺 Powiedziała, ze chyba trzeba bedzie pootwierać te wszystkie plomby zrobione 10/15 lat temu i zobaczyć co sie tam dzieje, bo tutaj ten ząb tez mial plombe i nic nie zapowiadało na to, że pod nią takie cudo się kryje... Próchnica styczna, przeszła na drugi ząb i oba naraz babka mi robiła. Powiedziała, że tylko cieszyć się, że ząb się sam złamał i przyszłam do niej zanim byłoby za późno i straszny ból😂
    Powiedziała, że raczej teraz nic nie powinno sie dziać, ale jakby zaczęło boleć to juz kanałówka.
    I teraz pytanko - miała któraś robioną kanałówkę w ciąży? 😝 Można w ogóle robić?😅

Ja miałam w poprzedniej ciąży 2 zęby robione. Można kanałowo, ale nie można robić zdjęcia, więc mój dentysta robił to na "ślepo". A zdjęcie żeby sprawdzić czy wszystko jest ok robił dopiero po porodzie

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka
    13.02.2024 cień na teście
    14.02.2024 beta HCG 49,67 mlU/ml
    17.02.2024 beta HCG 344,60 mlU/ml 🤞

age.png

age.png
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sernik_z_rodzynkami wrote:
    Ja miałam w poprzedniej ciąży 2 zęby robione. Można kanałowo, ale nie można robić zdjęcia, więc mój dentysta robił to na "ślepo". A zdjęcie żeby sprawdzić czy wszystko jest ok robił dopiero po porodzie

Ojaa, ja w życiu kanałowego nie miałam.. Jak rodzice zastępczy wzięli mnie do swojej rodziny, to cały pierwszy rok robili mi zęby - wydali fortune, bo u znanego ortodonty i potem przy okazji aparat na zęby - aby byly w jak najlepszym stanie i wiele wiele długich lat nie musiałam się z zębami w ogóle męczyć. Robili to dla mnie bo moja biologiczna mama straciła wszystkie zęby w wieku 30lat i nosiła sztuczną szczękę, ale na szczęście nie odziedziczyłam po niej słabych ząbków😝
    Ja na PZU mam 20% zniżki u ich dentystów, przynajmniej tyle zaoszczędzone❤️

Vam lubi tę wiadomość

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja słyszałam, że to mit, owszem zła higiena może zęby pogorszyć, ale nie ciąża. to nie tak, że w ciąży zęby psują się bardziej 🙂

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Maszonek Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie mój dentysta raczej mówił, że tak się zwala na ciążę - a problemem jest raczej brak dbania przed i w samej ciąży. Dodatkowo ciągle wiele kobiet uważa, że w ciąży do dentysty nie wolno iść....

21.10.2024 Krzyś jest z nami 👶

event.png
  • Yggy Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maszonek wrote:
    Krew na sanco oddana. Mam do siebie pretensje, że nie zrobiłam tego wcześniej bo trochę spodziewałam się że rezultat badania będzie słaby... Czas oczekiwania do 5 dni.

Maszonek przestań sobie robić jakieś kuku w głowie, każda z nas zakłada, że będzie dobrze. Ja mając 40 lat też czekalam najpierw na wyniki pappa, oczywiście spodziewając się tej niekorzystnie wypadającej statystyki.
    Sanco dostaniesz w nast tyg i będziesz świętować 💓 wiem, że łatwiej powiedzieć niż zrobić, ale miałaś badany zarodek, trzymaj się faktów. Życzę Ci dużo spokoju 🙏

Maszonek, Vam lubią tę wiadomość

• świtezianka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzicie, ja z kolei słyszałam, że w razie konieczności leczenia kanałowego normalnie wykonuje się punktowe zdjęcie RTG, jedynie nie robi się raczej panoramy, bo to już większa dawka promieniowania, ale to i tak jest dmuchanie na zimne, bo chociażby lot samolotem to dużo większa dawka promieniowania niż takie zdjęcie panoramiczne, a jednak kobiety w ciąży chętnie i powszechnie latają.

Jezu, strasznie długie zdanie sformułowałam. Dobrze, że ja jestem na tym zwolnieniu, bo jakby moi uczniowie brali ze mnie obecnie przykład, to nie wiem, jak by pisali wypracowania 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2024, 10:17

espoir, Kasiap899, Vam lubią tę wiadomość

29.01.2024: ⏸️
    Wynik NIFTY: zdrowy chłopczyk 💙

7.10.2024: Witaj na świecie, Julianku, mój ukochany synku ❤️

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2024, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!

Dziś już nic nie zdziałam, ale w poniedziałek zrobię dodatkową konsultację co do suplementów :)
    Dzwoniłam do Salve i mogę to poprzez teleporadę skonsultować z tym lekarzem, który robił mi prenatalne :)

Tym bardziej, że dziś oto taka porada dnia mi wyskoczyła :D i już mętlik w głowie :D

529beb724b62a.jpghttps://zapodaj.net/plik-0a6bmH5dJB

Vam, niby właśnie zalecają krzywą 24-28tc.. ja też jeszcze nie będę w tych widełkach :|

Maa_dzik lubi tę wiadomość

• espoir Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nawet kiedyś zrobiłam sobie zrzut jak był temat u ginki na insta prawda czy mit a propos zębów

2a4328812a556.jpg

i właśnie potwierdziła to położna (której mąż jest zresztą dentystą).

Maszonek, Kasiap899 lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Maszonek Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    świtezianka wrote:
    Widzicie, ja z kolei słyszałam, że w razie konieczności leczenia kanałowego normalnie wykonuje się punktowe zdjęcie RTG, jedynie nie robi się raczej panoramy, bo to już większa dawka promieniowania, ale to i tak jest dmuchanie na zimne, bo chociażby lot samolotem to dużo większa dawka promieniowania niż takie zdjęcie panoramiczne, a jednak kobiety w ciąży chętnie i powszechnie latają.

Jezu, strasznie długie zdanie sformułowałam. Dobrze, że ja jestem na tym zwolnieniu, bo jakby moi uczniowie brali ze mnie obecnie przykład, to nie wiem, jak by pisali wypracowania 😂
    Dokładnie, podobno przy tym zdjęciu punktowym i nowoczesnym aparacie dawka promieniowania jest minimalna.

event.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój brzuch osiągnął już ten poziom, że jak usiądę bokiem w wannie i zacznę wypuszczać wodę, to z jednej strony jest pusta, a z drugiej dalej pełna wanna 🥸🫣😅😅 tama idealna 🤷🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2024, 10:49

Yggy, strzyga, Tajlandia22, Vam lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2024, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak kichacie? Ja mieszkam na terenach wiejskich i jest masakra.. nie wiem czy to trawa pyli czy zboże.. ale czasem jak kichnę, to aż mam taki nieprzyjemny ścisk brzucha.

Maszonek, Tajlandia22, Hera098 lubią tę wiadomość

• mewa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:
    Zaraz odkładam telefon i nie spamuję, spróbuję zasnąć, ale skoro już tu jestem, to zadam jeszcze pytanko😝
    Czu to możliwe, żeby na tym etapie ciąży zaczął juz pomału boleć kręgosłup?
    Po dłuższym spacerze lub zabieganym dniu lędźwia mnie bolą.
    Którąś z Was tez bolą czasem plecy?🙈
    Brzuch mam dość spory, ale to wiadomo, że nie jest tylko dzidziuś, ale też tłuszcz. Macica wysunęła się do przodu.

Ja jestem zdania że w ciąży trzeba dbać o sprawność fizyczna bo niestety nasze kręgosłupy mocno cierpią od rosnącego ciężaru. Ważne są mięśnie głębokie. W ciąży zmienia się postawa, to ma wpływ na mięśnie i kręgosłup. Jak bolą lędźwie to polecam wzmocnienie mięśni głębokich brzucha. To one w dużej mierze wspierają kręgosłup. Plus regularne rozciąganie i dobre nawodnienie żeby odciążyć kręgi i uelastycznić kręgi.

Yggy, Vam, Maja2023 lubią tę wiadomość

• Maszonek Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strzyga wrote:
    Też tak kichacie? Ja mieszkam na terenach wiejskich i jest masakra.. nie wiem czy to trawa pyli czy zboże.. ale czasem jak kichnę, to aż mam taki nieprzyjemny ścisk brzucha.
    Tak - mam turbo rzut alergii. Kochanie, kaszel i swędzące oczy. Łącze się w bólu...

Hera098 lubi tę wiadomość

event.png
  • Maa_dzik Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi zębami też mój dentysta jest takie zdania, w ciąży jedynie nasila się krwawienie dziąseł ale mimo tego trzeba dbać o ząbki i je szczotkować nawet jak krwawi 😉

A co do masaży do ja chodzę regularnie do fizjo ważne żeby była to doświadczona osoba w pracy z kobietami w ciąży 😉 można też do urofozjoterapeutki iść ona też zaleci odpowiednie ćwiczenia 😉

Yggy, Kasiap899 lubią tę wiadomość

👧32 👦33
    Starania od 2021
    Naturalny cud ❤️
    ⏸️26.01.2024
  • Yggy Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się, ale u mnie bóle się pojawiły, pomimo jogi, treningów siłowych, ogólnie dobrej formy, pierwszy trymestr głównie musiałam odpoczywać i zero treningów... Coś tam pooszukiwalam, 2x w tyg. robiłam delikatna jogę dla ciężarnych i spacerowałam, nie na wszystko mamy wpływ, a tym bardziej gdy są już jakieś skłonności organizmu bądź wady... Trzeba przetrwać, stękanie przy wstawianiu to moj główny objaw w 5msc 🤣

Dziewczyny, szczególnie mamy z doświadczeniem, jak radzicie z laktatorem? Myślę o nano primo (czy jakoś tak), ale narazie srednio ogarniam temat kp. I wielkość oraz materiał wykonania butelki, są w różnych rozmiarach, trzeba kupować od tego minimalnego, czy to nie ma sensu? Szklo czy plastik? Ten temat to dla mnie jakaś czarna magia 🤡 bajerów jest tyle na rynku, a ja strasznie nie lubię nadmiaru rzeczy...

• Maa_dzik Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strzyga wrote:
    Dzień dobry!

Dziś już nic nie zdziałam, ale w poniedziałek zrobię dodatkową konsultację co do suplementów :)
    Dzwoniłam do Salve i mogę to poprzez teleporadę skonsultować z tym lekarzem, który robił mi prenatalne :)

Tym bardziej, że dziś oto taka porada dnia mi wyskoczyła :D i już mętlik w głowie :D

529beb724b62a.jpghttps://zapodaj.net/plik-0a6bmH5dJB

Vam, niby właśnie zalecają krzywą 24-28tc.. ja też jeszcze nie będę w tych widełkach :|

Mi wyskoczyła dziś ta sama ciekawostka i odrazu pomyślałam o Tobie 🙈 daj znać co Ci powiedzą po konsultacji 😉

Dokładnie w przedziale 24-28 też mi mówiła ginekolog, że zrobimy krzywą cukrową. Ja będę u niej w 22 tyg j potem za 4 tyg w 26 już z wynikiem krzywej

👧32 👦33
    Starania od 2021
    Naturalny cud ❤️
    ⏸️26.01.2024
  • espoir Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak tak, i mimo wszystko w ciąży trzeba chodzić do dentysty na kontrole chociażby dlatego, że nieleczone zęby mogą prowadzić do porodu przedwczesnego, więc to jest święta prawda 🙂

co do kręgosłupa to mój kwiczy już od jakiegoś czasu... ale ja też noszę dużo Najmłodszego, więc i to mi wpływa na stan pleców... jak Stary w robocie i ja musze usypiać Najmłodszego to jak go ululam (na rekach) to potem mam problem się zgiąć go odłożyć 🫣🫣🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2024, 12:25

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Tajlandia22 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2024, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strzyga wrote:

Taaaak, to jest masakra! Dosłownie przed chwilą rozmawiałam o tym z teściową - wszystko teraz kwitnie i pyli jednocześnie. Rzepak niby już przekwitł, ale za to akacja jest w pełnym rozkwicie, do tego sosna i różne zielska zaczynają pylić

👩🏻27 👱🏼‍♂️26
    👰🏻‍♀️🤵🏼 04.2023

30.01.2024 - ⏸️🤞🏼
    14.02.2024 - wizyta u ginekologa ❤️ CRL 0,22
    27.03.2024 - prenatalne ❤️ CRL 5,43 cm, wszystko dobrze!
    22.05.2024 - połówkowe, 343 g 🩷
    05.10.2024 - Gabrysia na świecie! 3960g 💪🏼🌸♎️

age.png
‹‹ 376 377 378 379 380 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ