Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej 🙂
Mnie też kręgosłup boli w odcinku lędźwiowym chociaż brzucha raczej dużego nie mam. Mój mąż się ze mnie śmieje, że jak wstaję z łóżka to stękam jak jakaś babuszka 😂 Też się zastanawiam nad jakimś masażem albo zajęciami w wodzie dla kobiet w ciąży ale u mnie są prowadzone tylko w jednym miejscu i o godzinie 10 więc pracując to raczej się nie da skorzystać.
Co do dentysty to też się w końcu zapisałam na 4.06. i też idę na NFZ. Stwierdziłam, że nie będę płacić za samą wizytę kontrolną i czyszczenie. Najwyżej dopłacę do lepszego wypełnienia. Tam gdzie chodzę też przyjmują i prywatnie i na NFZ i sprzęt mają dobry więc nie ma sensu płacić za podstawowe rzeczy 🙂 -
Hej dziewczyny,
@Hera- co do kanałowego leczenie to jak najbardziej robić można jedyny minus, że nie można robić zdjęcia dlatego ja bym zrobiła tylko jakby to było konieczne w innym wypadku poczekałabym do porodu, co do antybiotyków to dokładnie to już lekarz decyduje co jest bardziej konieczne i przyniesie więcej pożytku. Mnie też boli kręgosłup w odcinku lędźwiowym już ale ja też miałam problem z kręgosłupem przed ciążą więc mogę to czuć dwa razy bardziej 😉
Ja właśnie się szykuje i wybieram się do dentysty i też będzie mi robić dwa zęby na raz i wiem, że prawie 700 zł nie moje 🙈Hera098, Vam lubią tę wiadomość
👧32 👦33
Starania od 2021
Naturalny cud ❤️
⏸️26.01.2024
27.03.24 - usg prenatalne 🥰 CRL 5,88cm
22.05.24 - połówkowe wielowadzie rozwojowe
08.06.24 - 22+6 Aniołek 👼 😞
-
Hera098 wrote:Śliczne zdjęcie😍 Piękne przybliżenie główki❤️
Tez macie wrażenie, że po samej twarzyczce na USG widać że to dziewczynka? Poprzednie zdjęcie w 4D to kolorowe też mialam wrażenie, ze od razu widać, że to dziewczynka🙈
Ja dzisiaj u dentysty 570zł zostawiłam, ostatni dzwonek, bo z zewnątrz wydawało się że wszystki ok, a kiedy odpadło mi te pół zęba to w środku dentystka znalazła takie cudo, że prawie skończyłoby się kanałówą🥺 Powiedziała, ze chyba trzeba bedzie pootwierać te wszystkie plomby zrobione 10/15 lat temu i zobaczyć co sie tam dzieje, bo tutaj ten ząb tez mial plombe i nic nie zapowiadało na to, że pod nią takie cudo się kryje... Próchnica styczna, przeszła na drugi ząb i oba naraz babka mi robiła. Powiedziała, że tylko cieszyć się, że ząb się sam złamał i przyszłam do niej zanim byłoby za późno i straszny ból😂
Powiedziała, że raczej teraz nic nie powinno sie dziać, ale jakby zaczęło boleć to juz kanałówka.
I teraz pytanko - miała któraś robioną kanałówkę w ciąży? 😝 Można w ogóle robić?😅
Ja miałam w poprzedniej ciąży 2 zęby robione. Można kanałowo, ale nie można robić zdjęcia, więc mój dentysta robił to na "ślepo". A zdjęcie żeby sprawdzić czy wszystko jest ok robił dopiero po porodzie -
sernik_z_rodzynkami wrote:Ja miałam w poprzedniej ciąży 2 zęby robione. Można kanałowo, ale nie można robić zdjęcia, więc mój dentysta robił to na "ślepo". A zdjęcie żeby sprawdzić czy wszystko jest ok robił dopiero po porodzie
Ojaa, ja w życiu kanałowego nie miałam.. Jak rodzice zastępczy wzięli mnie do swojej rodziny, to cały pierwszy rok robili mi zęby - wydali fortune, bo u znanego ortodonty i potem przy okazji aparat na zęby - aby byly w jak najlepszym stanie i wiele wiele długich lat nie musiałam się z zębami w ogóle męczyć. Robili to dla mnie bo moja biologiczna mama straciła wszystkie zęby w wieku 30lat i nosiła sztuczną szczękę, ale na szczęście nie odziedziczyłam po niej słabych ząbków😝
Ja na PZU mam 20% zniżki u ich dentystów, przynajmniej tyle zaoszczędzone❤️Vam lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Maszonek wrote:Krew na sanco oddana. Mam do siebie pretensje, że nie zrobiłam tego wcześniej bo trochę spodziewałam się że rezultat badania będzie słaby... Czas oczekiwania do 5 dni.
Maszonek przestań sobie robić jakieś kuku w głowie, każda z nas zakłada, że będzie dobrze. Ja mając 40 lat też czekalam najpierw na wyniki pappa, oczywiście spodziewając się tej niekorzystnie wypadającej statystyki.
Sanco dostaniesz w nast tyg i będziesz świętować 💓 wiem, że łatwiej powiedzieć niż zrobić, ale miałaś badany zarodek, trzymaj się faktów. Życzę Ci dużo spokoju 🙏Maszonek, Vam lubią tę wiadomość
-
Widzicie, ja z kolei słyszałam, że w razie konieczności leczenia kanałowego normalnie wykonuje się punktowe zdjęcie RTG, jedynie nie robi się raczej panoramy, bo to już większa dawka promieniowania, ale to i tak jest dmuchanie na zimne, bo chociażby lot samolotem to dużo większa dawka promieniowania niż takie zdjęcie panoramiczne, a jednak kobiety w ciąży chętnie i powszechnie latają.
Jezu, strasznie długie zdanie sformułowałam. Dobrze, że ja jestem na tym zwolnieniu, bo jakby moi uczniowie brali ze mnie obecnie przykład, to nie wiem, jak by pisali wypracowania 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2024, 10:17
espoir, Kasiap899, Vam lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzień dobry!
Dziś już nic nie zdziałam, ale w poniedziałek zrobię dodatkową konsultację co do suplementów
Dzwoniłam do Salve i mogę to poprzez teleporadę skonsultować z tym lekarzem, który robił mi prenatalne
Tym bardziej, że dziś oto taka porada dnia mi wyskoczyłai już mętlik w głowie
https://zapodaj.net/plik-0a6bmH5dJB
Vam, niby właśnie zalecają krzywą 24-28tc.. ja też jeszcze nie będę w tych widełkachMaa_dzik lubi tę wiadomość
-
świtezianka wrote:Widzicie, ja z kolei słyszałam, że w razie konieczności leczenia kanałowego normalnie wykonuje się punktowe zdjęcie RTG, jedynie nie robi się raczej panoramy, bo to już większa dawka promieniowania, ale to i tak jest dmuchanie na zimne, bo chociażby lot samolotem to dużo większa dawka promieniowania niż takie zdjęcie panoramiczne, a jednak kobiety w ciąży chętnie i powszechnie latają.
Jezu, strasznie długie zdanie sformułowałam. Dobrze, że ja jestem na tym zwolnieniu, bo jakby moi uczniowie brali ze mnie obecnie przykład, to nie wiem, jak by pisali wypracowania 😂 -
mój brzuch osiągnął już ten poziom, że jak usiądę bokiem w wannie i zacznę wypuszczać wodę, to z jednej strony jest pusta, a z drugiej dalej pełna wanna 🥸🫣😅😅 tama idealna 🤷🤪
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2024, 10:49
Yggy, strzyga, Tajlandia22, Vam lubią tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
nick nieaktualny
-
Hera098 wrote:Zaraz odkładam telefon i nie spamuję, spróbuję zasnąć, ale skoro już tu jestem, to zadam jeszcze pytanko😝
Czu to możliwe, żeby na tym etapie ciąży zaczął juz pomału boleć kręgosłup?
Po dłuższym spacerze lub zabieganym dniu lędźwia mnie bolą.
Którąś z Was tez bolą czasem plecy?🙈
Brzuch mam dość spory, ale to wiadomo, że nie jest tylko dzidziuś, ale też tłuszcz. Macica wysunęła się do przodu.
Ja jestem zdania że w ciąży trzeba dbać o sprawność fizyczna bo niestety nasze kręgosłupy mocno cierpią od rosnącego ciężaru. Ważne są mięśnie głębokie. W ciąży zmienia się postawa, to ma wpływ na mięśnie i kręgosłup. Jak bolą lędźwie to polecam wzmocnienie mięśni głębokich brzucha. To one w dużej mierze wspierają kręgosłup. Plus regularne rozciąganie i dobre nawodnienie żeby odciążyć kręgi i uelastycznić kręgi.
Yggy, Vam, Maja2023 lubią tę wiadomość
-
strzyga wrote:Też tak kichacie? Ja mieszkam na terenach wiejskich i jest masakra.. nie wiem czy to trawa pyli czy zboże.. ale czasem jak kichnę, to aż mam taki nieprzyjemny ścisk brzucha.
Hera098 lubi tę wiadomość
-
Z tymi zębami też mój dentysta jest takie zdania, w ciąży jedynie nasila się krwawienie dziąseł ale mimo tego trzeba dbać o ząbki i je szczotkować nawet jak krwawi 😉
A co do masaży do ja chodzę regularnie do fizjo ważne żeby była to doświadczona osoba w pracy z kobietami w ciąży 😉 można też do urofozjoterapeutki iść ona też zaleci odpowiednie ćwiczenia 😉Yggy, Kasiap899 lubią tę wiadomość
👧32 👦33
Starania od 2021
Naturalny cud ❤️
⏸️26.01.2024
-
Zgadzam się, ale u mnie bóle się pojawiły, pomimo jogi, treningów siłowych, ogólnie dobrej formy, pierwszy trymestr głównie musiałam odpoczywać i zero treningów... Coś tam pooszukiwalam, 2x w tyg. robiłam delikatna jogę dla ciężarnych i spacerowałam, nie na wszystko mamy wpływ, a tym bardziej gdy są już jakieś skłonności organizmu bądź wady... Trzeba przetrwać, stękanie przy wstawianiu to moj główny objaw w 5msc 🤣
Dziewczyny, szczególnie mamy z doświadczeniem, jak radzicie z laktatorem? Myślę o nano primo (czy jakoś tak), ale narazie srednio ogarniam temat kp. I wielkość oraz materiał wykonania butelki, są w różnych rozmiarach, trzeba kupować od tego minimalnego, czy to nie ma sensu? Szklo czy plastik? Ten temat to dla mnie jakaś czarna magia 🤡 bajerów jest tyle na rynku, a ja strasznie nie lubię nadmiaru rzeczy...
-
strzyga wrote:Dzień dobry!
Dziś już nic nie zdziałam, ale w poniedziałek zrobię dodatkową konsultację co do suplementów
Dzwoniłam do Salve i mogę to poprzez teleporadę skonsultować z tym lekarzem, który robił mi prenatalne
Tym bardziej, że dziś oto taka porada dnia mi wyskoczyłai już mętlik w głowie
https://zapodaj.net/plik-0a6bmH5dJB
Vam, niby właśnie zalecają krzywą 24-28tc.. ja też jeszcze nie będę w tych widełkach
Mi wyskoczyła dziś ta sama ciekawostka i odrazu pomyślałam o Tobie 🙈 daj znać co Ci powiedzą po konsultacji 😉
Dokładnie w przedziale 24-28 też mi mówiła ginekolog, że zrobimy krzywą cukrową. Ja będę u niej w 22 tyg j potem za 4 tyg w 26 już z wynikiem krzywej👧32 👦33
Starania od 2021
Naturalny cud ❤️
⏸️26.01.2024
-
tak tak, i mimo wszystko w ciąży trzeba chodzić do dentysty na kontrole chociażby dlatego, że nieleczone zęby mogą prowadzić do porodu przedwczesnego, więc to jest święta prawda 🙂
co do kręgosłupa to mój kwiczy już od jakiegoś czasu... ale ja też noszę dużo Najmłodszego, więc i to mi wpływa na stan pleców... jak Stary w robocie i ja musze usypiać Najmłodszego to jak go ululam (na rekach) to potem mam problem się zgiąć go odłożyć 🫣🫣🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2024, 12:25
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
strzyga wrote:Też tak kichacie? Ja mieszkam na terenach wiejskich i jest masakra.. nie wiem czy to trawa pyli czy zboże.. ale czasem jak kichnę, to aż mam taki nieprzyjemny ścisk brzucha.
Taaaak, to jest masakra! Dosłownie przed chwilą rozmawiałam o tym z teściową - wszystko teraz kwitnie i pyli jednocześnie. Rzepak niby już przekwitł, ale za to akacja jest w pełnym rozkwicie, do tego sosna i różne zielska zaczynają pylić