Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Co laboratorium to obyczaj, mojej bratowej same pielęgniarki powiedziały, żeby przyniosła cytrynę. U mnie na szczęście nie mają problemu z tym, że sama przynoszę swoją cytrynową.
Gratulacje pozytywnych wizyt, ja połówkowe mam jutro ☺️ Już się nie mogę doczekać, żeby znowu zobaczyć małą. Wzięłam sobie też urlop, więc mam już weekend ❤️
Hera szalejesz z tą wyprawką 😁 mata ładna, ale słyszałam, że w takich matach te pałąki są za wysoko, żeby dziecko leżące na pleckach ich dosięgnęło, może dziewczyny co mają już dzieci coś podpowiecie? Warto takie kupować?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca, 17:52
-
nick nieaktualnyespoir wrote:niby tak i jesteśmy dorosłymi ludźmi tylko jak widać nie każdy się stosuje do ich zaleceń 🤪 więc też się im dziwie 🤪 żeby nie było, też nie rozumiem czemu nie możecie smakowej... ale ja mimo wszystko bym się bała tak dolewać bez ich wiedzy, chociażby dlatego, że ktoś mnie przyuważy i będę musiała 2 raz badanie robić, bo powiedzą, że tego mi nie zalicza...
A dlaczego te panie podważają zdanie lekarza, który mówi, że kilka kropelek soku z cytryny nie zakłóca badania? Te panie mają większą wiedzę? Bo ja szczerze wątpię.. jeśli patrzę na panie w moim laboratorium, które nie potrafią znaleźć głupiej żyły w zgięciu , a w szpitalu znaleźli mi bez problemu.. Ostatnio wyszłam pokłuta i posiniaczona od nich, że sam mąż kręcił głową.Maszonek lubi tę wiadomość
-
kiedyś mówili, że cytryny nie wolno, bo obniża cukier, czy jakoś tak, ale teraz coraz więcej labów pozwala, tylko są po prostu niektóre które dalej utrzymują tamto zdanie... u nas jak mówię nigdy nie mieli z tym problemów.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca, 17:58
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Dziewczyny gratulacje udanych wizyt i dobrych wiadomości. Ja mimo, że już po połówkowych i jeszcze wizycie u lek prowadzącego to też ostatnio wpadłam w jakieś czarne myśli i się znowu ta ciąża stresuje. Dodam, że nie kupiłam jeszcze ani jednej rzeczy poza używanym wózkiem od koleżanki. Jakoś nie mogę się przemóc i też nie mam do tego głowy, bo w pracy jestem całkowicie zawalona. Jeszcze bardzo słabo sypiaam, po 3/4 h maksymalnie, a przed komputerem siedzę potem po 12 godzin i czuję się jak zombie.
Co do wagi to boję się ważyć, bo ostatnio brzuch mi jakoś wystrzelił w kosmos 😯. Jeszcze dzisiaj w aplikacji HiMommy miałam info, że od teraz mogę tyć 0,5kg co tydzień i jak to przeliczyłam to się przeraziłam 😲 -
Kurczę widzę, że macie duże obawy przed wypiciem glukozy 😬
Te, które z Was będą piły po raz pierwszy… nie taki diabeł straszny, serio 😅
Ja już miałam dwa razy i będę mieć trzeci za 4 tygodnie.
Z iloma osobami bym nie rozmawiała, to każdy mówi o tym, że słyszał o omdleniach, wymiotach itp.
A jak pytałam o to w laboratorium to mówiła, że bardzo rzadko się zdarzają takie sytuacje.
W Niemczech nie ma opcji raczej na glukozę smakową - nie słyszałam nawet żeby ktoś taką pił 🤷♀️😅
Ja miałam w 10tc u dietetyka i przywalili mi taka końską dawkę tej glukozy 😬 Chyba wyszło 2 i pół kubeczka (takiego plastikowego).
Ja akurat dobrze zniosłam te krzywe i bez problemu 😉
Do tych, co nie miały - nie nakręcajcie się tak 😉 Pewnie wypijecie i za 3 min zapomnicie o słodyczy 🤷♀️😉espoir, Katka123, Hera098 lubią tę wiadomość
1 IVF/ 6 zapłodnionych komórek - została 1 blastocysta (nie zostało nic do mrożenia) / udało się 🩷
09.02.2023 - córeczka 🌸
2 IVF/ 9 zapłodnionych komórek - 3 ❄️❄️❄️/ z pozostałych 6 została 1 blastocysta/ udało się 💪🏻
14.02.2024 - test ciążowy pozytywny
29.02.2024 - mamy serduszko 🩷
04.04.2024 - wyniki NIFTY PRO - zdrowa dziewczynka ! 👧🏼
13.06.2024 - połówkowe
15.07.2024 - 900g
13.08.2024 - 1600g
03.09.2024 - 2300g
26.09.2024 - 3300g
11.10.2024 - 3700g
18.10.2024 - 4000g
23.10.2024 - termin porodu - czekamy na Melisę 🌸
-
Katka123 wrote:Ja od początku ciąży mam 5,5 kg na plusie z czego 3kg w ostatnim miesiącu. Trochę chyba schizuje że to dużo....
Chyba cały czas w głowie mam to , że ja mam tendencje do tycia i muszę się pilnować.
Najlepsze to, że ja naprawdę nie jem jakoś dużo więcej. Dużo warzyw, fakt są też owoce ale zawsze wkomponowane w posiłek żeby nie było wyrzutów cukru.
Nie pomagają mi też chyba rodzinne historie- całe życie słyszałam, że jak moja mama szła z moją siostra do porodu to ważyła 48 kg (fakt, nie jest wysoka ale to już zakrawa na jakąś niedowagę...). Za to siostra 2tyg po urodzeniu 2 dziecka ważyła mniej niż jak zaszła w 1 ciążę ( między dziećmi jest niecałe 2 lata różnicy).
Wiem że nie powinnam się porównywać ale jakoś to gdzieś siedzi w głowie. Ja zawsze byłam "dobrze wyglądająca" i gdzieś to cały czas we mnie siedzi.
Słodycze wyjadą u mnie stary. Więc ja mogę się załapać tyłki na nędzne resztki 🤪
Ja od początku ciąży przytyłam 8kg (25+1), ale moj lekarz co wizytę daje mi wyklad żebym uważała na węglowodany i tyła max do 2kg miesięcznie. Ostatnio stwierdziłam że zdejmę buty do ważenia to będzie poniżej 2kg i było (teraz to mi nawet głupio o tym mówić, dorosła kobieta a się boję że lekarz na mnie nakrzyczy).
Moja mama w 9 miesiącu ciąży ważyła mniej niż ja przed ciążą a zaznaczam że nigdy nadwagi nie miałam i raczej szczupła jestem. Na początku tez to porównywałam, ale teraz stwierdzialm że ja to mam po prostu ciężkie kości i dużo mięśni 😅Malutka 35, Kasiap899 lubią tę wiadomość
-
Ja właśnie tego nigdy nie piłam i jak słyszę że to takie straszę.... i tych wszystkich historii to się zastanawiam czy dam rady i jak mój organizm zareaguje. Ogólnie nie przepadam za większą ilością słodyczy a jak już zjem coś więcej to zaraz idę po kwaśne...
-
Hej z tą glukoza z reguły nie jest źle. Ja osobiście czułam się źle i mi to wybitnie nie smakuje, ale większość znosi dobrze. U nas pani pobiera krew na czczo i przy niej pije się glukozę więc nie ma opcji żeby wyjść do WC. W drugiej ciąży miałam możliwość dolania soku z cytryny, teraz dostałam po prostu smakową cytrynową. Każda jedna dla mnie była paskudna 🤭
Strzyga ja mam połówkowe 18 więc też na szarym końcu. 😁
Serniczku zdjęcie cudne. Mój syn miał problem z zastawką, do tej pory musimy sprawdzać. Robimy echo serca raz na 2-3 lata, na szczęście wszystko zanika, lekarz mówi że jest dobrze 👍 nie przeszkadza to młodemu w niczym, trenuje piłkę i normalnie funkcjonuje.
Gratuluję wszystkim udanych wizyt!
Hera nie przejmuj się wagą, chociaż tak jak mówi gin warto ograniczyć cukier jednak dla swojego własnego komfortu 😉
Ja to zjadłabym teraz mnóstwo pyszności od grochówki, po pyzy, kopytka, naleśniki czy sałatki, ale tak strasznie nie chce mi się tego robić, że szok 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca, 20:46
sernik_z_rodzynkami, strzyga, Yggy, Hera098, Nicole123, Katka123 lubią tę wiadomość
-
Ja miałam dziś wizytę na 18:00, ale zadzwonili, że mają kocioł i żebym przyjechała o 19:00 i tak siedzę w poczekalni i czekam 😅✌🏻
Nie dość, że na połówkowe czekałam i się doczekać nie mogłam to jeszcze w poczekalni 😅1 IVF/ 6 zapłodnionych komórek - została 1 blastocysta (nie zostało nic do mrożenia) / udało się 🩷
09.02.2023 - córeczka 🌸
2 IVF/ 9 zapłodnionych komórek - 3 ❄️❄️❄️/ z pozostałych 6 została 1 blastocysta/ udało się 💪🏻
14.02.2024 - test ciążowy pozytywny
29.02.2024 - mamy serduszko 🩷
04.04.2024 - wyniki NIFTY PRO - zdrowa dziewczynka ! 👧🏼
13.06.2024 - połówkowe
15.07.2024 - 900g
13.08.2024 - 1600g
03.09.2024 - 2300g
26.09.2024 - 3300g
11.10.2024 - 3700g
18.10.2024 - 4000g
23.10.2024 - termin porodu - czekamy na Melisę 🌸
-
Mi też jakoś nie było ciężko wypić glukozę w pierwszej ciąży. Wiadomo, najsmaczniejsze to nie jest, ale nie ma tragedi. Za to po badaniu się bardzo źle czułam (już w domu), miałam duże zawroty głowy i prawie cały dzień później przespałam.
-
Hera, ja zdobyłam identyczną matę dla małej! Na jednej grupie na fb udało mi się ja zgarnąć za tabliczkę czekolady 😎
W ogóle pierwszy raz zauważyłam, że delikatnie zaczyna mi się pokazywać siara. Jestem ciekawa, czy będzie teraz tego więcej, czy dopiero po porodzieYggy, Hera098 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTajlandia22 wrote:Hera, ja zdobyłam identyczną matę dla małej! Na jednej grupie na fb udało mi się ja zgarnąć za tabliczkę czekolady 😎
W ogóle pierwszy raz zauważyłam, że delikatnie zaczyna mi się pokazywać siara. Jestem ciekawa, czy będzie teraz tego więcej, czy dopiero po porodzie
Ja właśnie teraz sprawdziłam z ciekawości i minimalnie leci mi z lewej piersi, aż jestem w szoku!Tajlandia22 lubi tę wiadomość
-
Tez mam mate tego typu, chyba Kinderkraft.
Zgarnęłam za 2 kg truskawek 🤪❤️ pałąki mnie nerwują, ale sama mata żeby dzidziusia "brzuszkować" uważam, że może się przydać, co myślicie drogie mamy?
Ja robię krzywa 24 czerwca i prawdę mówiąc nie mogę się doczekać, po pierwsze bo chce mieć za sobą, po drugie bo tak się demonizuje to badanie, że aż chce sie na własnej skórze w końcu przekonać 🤣
Dziewczyny zazdro tych zdjęć buziek, ja już się nie mogę doczekać pierwszej foty 3d mojego 💙, kiedy jest najlepszy czas na takie zdj? Myślałam na 3cich prenatalnych dopiero...Hera098 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyVam wrote:Hej z tą glukoza z reguły nie jest źle. Ja osobiście czułam się źle i mi to wybitnie nie smakuje, ale większość znosi dobrze. U nas pani pobiera krew na czczo i przy niej pije się glukozę więc nie ma opcji żeby wyjść do WC. W drugiej ciąży miałam możliwość dolania soku z cytryny, teraz dostałam po prostu smakową cytrynową. Każda jedna dla mnie była paskudna 🤭
Strzyga ja mam połówkowe 18 więc też na szarym końcu. 😁
Sterniczku zdjęcie cudne. Mój syn miał problem z zastawką, do tej pory musimy sprawdzać. Robimy echo serca raz na 2-3 lata, na szczęście wszystko zanika, lekarz mówi że jest dobrze 👍 nie przeszkadza to młodemu w niczym, trenuje piłkę i normalnie funkcjonuje.
Gratuluję wszystkim udanych wizyt!
Hera nie przejmuj się wagą, chociaż tak jak mówi gin warto ograniczyć cukier jednak dla swojego własnego komfortu 😉
Ja to zjadłabym teraz mnóstwo pyszności od grochówki, po pyzy, kopytka, naleśniki czy sałatki, ale tak strasznie nie chce mi się tego robić, że szok 🤣
Ja już wytrzymać nie mogę do tych badań.. strasznie mi się dłuuuuży czas!Vam lubi tę wiadomość
-
ja też mam połówkowe 18 czerwca.
w ogóle ostatnio miałam swoim fotkę cyknąć z koszulkami informującymi o następnej ciąży, a się okazało, że bodziaka mi przez pomyłkę wysłali jak dla dziewczynki - no serio, mi?! 🤪Hera098, Yggy, Katka123, Miphuhiz lubią tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Hej 🙂
Ja też już właśnie po połówkowych i mamy 425g zdrowej dziewczynki 😊 tak więc dołączam do team córeczek 😊 łożysko też się podniosło i jest w całości na tylnej ścianie, szyjka ma 36 mm więc też jest wszystko ok. Bardzo mi ulżyło bo dzisiaj cały dzień miałam mdłości z tego stresu...nutella_, Maszonek, Hera098, Neta, strzyga, sernik_z_rodzynkami, Nejt, Vam, espoir, Tajlandia22, Nicole123, Yggy, Katka123, Olaura lubią tę wiadomość
-
Ja jestem już po wizycie z teściową u gina 🙂 bardzo się wzruszyła widząc wnuka i słysząc bijące serce. Cieszę się że zabrałam ją na te badania. Kobieta ma 67 lat, nigdy czegoś takiego nie widziała 🙂 synek waży ponad pół kilo super 😄
sernik_z_rodzynkami, Nejt, Kasiap899, Vam, espoir, Neta, Tajlandia22, Nicole123, Malutka 35, Yggy, Hera098, Katka123, Olaura lubią tę wiadomość
🧑 1985 🧒 1980
Czerwiec 2022 piękny chłopiec, 10 apgar
Marzec 2023 🫄
Kwiecień 2023 💔
15.02 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
21.02 8.2mm bije ❤️
05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
13.06 waga 540g 🙂
01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234 🙂
-
Yggy wrote:Tez mam mate tego typu, chyba Kinderkraft.
Zgarnęłam za 2 kg truskawek 🤪❤️ pałąki mnie nerwują, ale sama mata żeby dzidziusia "brzuszkować" uważam, że może się przydać, co myślicie drogie mamy?
Ja robię krzywa 24 czerwca i prawdę mówiąc nie mogę się doczekać, po pierwsze bo chce mieć za sobą, po drugie bo tak się demonizuje to badanie, że aż chce sie na własnej skórze w końcu przekonać 🤣
Dziewczyny zazdro tych zdjęć buziek, ja już się nie mogę doczekać pierwszej foty 3d mojego 💙, kiedy jest najlepszy czas na takie zdj? Myślałam na 3cich prenatalnych dopiero...
Mój lekarz akurat na każdym USG robi nam też jedno zdjęcie w 3d. Ale z pierwszej ciąży mam piękna fotkę synka z 3 prenatalnych 🙂Yggy lubi tę wiadomość