PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Martit wrote:Hej, byliśmy wczoraj na wizycie. Czekam na tę panoramę, pocieszałam się wizytą, a nawet nie zobaczyłam bejbika. USG dopochwowe, bo powiedział, że on ocenia mój stan, a od oglądania dziecka są prenatalne. Czyli zobaczę dziecko 25.05 na prenatalnych i potem po porodzie? Nie mam nawet zdjęcia

Pocieszam się, że to naprawdę ufam temu lekarzowi, że jeśli chodzi o badania i kontrole mojego stanu to naprawdę nie mogę narzekać. Ale jestem w ciąży i to chyba normalne, że chce na usg, raz w miesiącu zobaczyć dziecko.
Szyjka ponad 5 cm, wszystko jest ok, poza tym, że spada mi dhea, muszę dodatkowo suplementować.
Czegoś nie rozumiem, do tej pory miałam wszystkie USG przezpochwowo i normalnie widziałam dziecko. Nawet na prenatalnych część była przez brzuch, a część przezpochwowo, żeby były dokładniejsze pomiary. Nie rozumiem czemu lekarz nie pokazał Ci dziecka choćby na chwilę... To w pełni normalne, że chcesz je zobaczyć
Trzymam kciuki za ten wynik, niech już Cię nie trzymają w niepewności.
Karos31 lubi tę wiadomość
-
No to u mnie z lekarzem podobna sprawa - nie robi usg i dlatego zdecydowałam się na dodatkowe wizyty prywatne. W czwartek mam pierwszą i zobaczymy jak to będzie
Jeśli będę zadowolona to raz w miesiącu będę musiała wydać trochę kasy na podejrzenie bobasa 😅
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
Właśnie wymyśliłam, że zapiszę się na pamiątkowe usg 4d. Koszt 250 zł to sobie pozwolę
Dają nawet nagranie na płycie.
Niecierpliwa2 masz rację, na następnej wizycie powiem mu, że ma mi chociaż na chwilę pokazać.
BlackAmericano, pandzia 🐼, classy, Niecierpliwa2, snieżka lubią tę wiadomość
-
Wydaje mi się, ze z samych Stanów mogą przyjść, ale pytanie, czy ma kto je autoryzować tutaj w Polsce. Możliwe, że jeżeli punkt jest otwarty w weekend to jakaś szansa jest, ale nie wiem na 100%.Martit wrote:Czy wyniki mogą być w weekend?
Sawka8 lubi tę wiadomość
-
Martit chodzisz do lekarza na NFZ?
Jakoś nie wyobrażam sobie nie podglądać bajbika
przecież lekarz sprawdza też przepływy, później ilość wód płodowych itd
Ja mam przez brzuch i sprawdzana szyjkę USG dopochwowo
Trzymam bardzo kciuki za Twoje wyniki ✊🏼
Sawka gratulacje ☺️ 💗
Sawka8 lubi tę wiadomość
2023:
2x CB
2x puste jajo płodowe
💔
Diagnostyka poronień nawykowych
2024:
Marzec ⏸️
Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
słabe przyrosty bety-> zwiększenie Accofilu ✅
26.11 G. 2890g 54cm 💖
2026:
29.01 beta 344, prog 24.3, TSH 3.5 🔴
31.01 beta 1049, prog 26
02.02 beta 3460, prog 33.5
16.02 CRL 7.3mm 128♥️
Duphaston, cyclogest, neoparin, acard, encorton, euthyrox, prolutex

-
Bardzo dziwne z tym, że lekarze nie chcą na usg pokazywać dzidzi, trochę tego nie rozumiem bo przecież nic na tym nie tracą 😁 ja wczoraj policzyłam, że do tej pory byłam 6 razy na USG 😅 ale to dlatego, że byłam i po transferze, i u prowadzącej, i na prenatalnych, i jeszcze w LuxMed bo mam w pakiecie 😁 ale chyba się już uspokoję i nie będę tak często chodzić ☺️ jedyne co, że z każdego tego USG nie mam takiego dokładnego opisu, czasem po prostu tylko było usg żeby podejrzeć i sprawdzić co i jak tam ale zawsze dostawałam zdjęcia wydrukowane
A ostatnio też rozmawiałam z mama i teściowa, że jak były w pierwszych ciążach w latach 90tych to usg prawie w ogóle nie miały, może łącznie raz czy dwa na całą ciążę 😨Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:35
👩+👦+🐶 | starania od 05.2023
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana biopsja mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, wit D, B12, inhibina B
I IVF - 04.2025
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF - 06.2025
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF - 10.2025
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 22 dpt: β 17318; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷

-
pandzia 🐼 wrote:Martit chodzisz do lekarza na NFZ?
Jakoś nie wyobrażam sobie nie podglądać bajbika
przecież lekarz sprawdza też przepływy, później ilość wód płodowych itd
Ja mam przez brzuch i sprawdzana szyjkę USG dopochwowo
Trzymam bardzo kciuki za Twoje wyniki ✊🏼
Sawka gratulacje ☺️ 💗
A gdzie tam na NFZ, prywatnie. Wizyta 450 zł i jeżdżę 120 km
Ale ilość wód też sprawdzał. Skupia się po prostu na tym czy wszystko co potrzebne do rozwoju dziecka jest ok. Na kolejnej wizycie powiem, żeby mi pokazał na chwilę dziecko.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:03
-
Martit wrote:A gdzie tam na NFZ, prywatnie. Wizyta 450 zł i jeżdżę 120 km

Ale ilość wód też sprawdzał. Skupia się po prostu na tym czy wszystko co potrzebne do rozwoju dziecka jest ok. Na kolejnej wizycie powiem, żeby mi pokazał na chwilę dziecko.
Kurczę, jeszcze za tyle kasy, tym bardziej bym chciała podejrzeć, a nie musieć płacić gdzieś dodatkowo. Ja płacę 350 zł za wizytę i rozpisują to jako 250 zł konsultacja i 100 zł usg, bo do zwrotu z pakietu potrzebuję wyszczególnienia usług. Prywatnie jeszcze mi się nie zdarzyła wizyta bez usg, nawet jak byłam dodatkowo z wynikami badania moczu, to mi lekarka powiedziała, że zrobimy usg, żebym była spokojniejsza. -
Dziewczyny, nie wyobrażam sobie sytuacji, że lekarz robiąc mi usg nie chce mi pokazać dziecka ;/ Chodzę do lekarza na NFZ (tylko w przypadku krwawienia poszłam do lekarza prywatnie na cito) i powiem Wam, że nie dość, że razem oglądamy USG - tłumaczy mi co jest co, to po każdej wizycie drukuje mi zdjęcie dziecka. Jak poprosiłam o dwa egzemplarze, bo chciałam jedno nakleić na taką drewnianą kartkę by poinformować przyszłych dziadków o ciąży, to też nie robił problemów...
Tyle płacimy podatków, ZUSu, że serio mogliby nie żałować w tak wyjątkowej sytuacji... Może warto delikatnie nacisnąć na lekarza i pokaże dziecko?
Mój lekarz jedyne czego nie chciał póki co to puścić odgłosu bicia serca, bo powiedział, że fale ogrzewają płód i jest na to za wcześnie.
-
Dziwne praktyki, ja mam na kazdej wizycie usg do tej pory, place 250zl chodze wylacznie prywatnie, dodatkowo kontakt przez whattsapp z lekarzem tam mu wysylam wyniki badan np i inne sprawy.
Chyba jestem jedna z nielicznych ktora nie robila zadnych badan z wolnego dna plodowego na razie, usg mi wyszło dobrze, pewnie pappa wywinduje ryzyka ze wzgledu na wiek, ale jesli nie beda bardzo wysokie to odpuszczam te platne badania.
Wczoraj mialam taki dzien ze nie moglam sie najesc, wilczy apetyt straszny, mam nadzieje że to jednorazowe bo i tak musze pilnowac wagi boje sie ze utyje duzo a i tak mam nadwage😏
Ja witaminy juz biore pueria duo active skonczyly mi sie uno i kupilam juz te duo, lipa bo az dwie te okraglejsze tabletki a mi ciezko sie lyka, mam po prostu lek straszny i zawsze musze z jedzeniem tak zeby bron boze nie czuc w buzi ze jest tabletka🫣🤦🏻♀️
👩🏻86’ 👱🏻♂️79’
2011 👦🏻
1cs
11.02 ⏸️ 5dni przed 🐒
13.02 BHCG 102 prog 24,6
17.02 BHCG 595 tsh 0,912
03.03 pierwsza wizyta (6+1)❤️?
26.03 łyżeczkowanie po poronieniu zatrzymanym, serduszko się nie pojawiło
21.06 blada druga kreska w 14dpo
3.07 BHCG 953
05.07 ciąża pozamaciczna, metotreksat
Pol roku przerwy po cp
31.01.2026 słaba druga kreska 1cs
05.02 BHCG 163
07.02 BHCG 394
11.02 BHCG 2158
13.02 usg lokalizacyjne pęcherzyk w macicy👍🏻
27.02 wizyta serduszkowa? 7+2 tak jest ❤️ crl 1,08cm fhr 146

-
Martit wrote:A gdzie tam na NFZ, prywatnie. Wizyta 450 zł i jeżdżę 120 km

Ale ilość wód też sprawdzał. Skupia się po prostu na tym czy wszystko co potrzebne do rozwoju dziecka jest ok. Na kolejnej wizycie powiem, żeby mi pokazał na chwilę dziecko.
Myślałam ,że na NFZ ,bo za tyle kasy to trochę lipa ,że nie pokazuje dziecka. Ja płacę 350 za wizytę ale na każdej jest USG i mam zdjęcie. -
Dorka.38 wrote:Dziwne praktyki, ja mam na kazdej wizycie usg do tej pory, place 250zl chodze wylacznie prywatnie, dodatkowo kontakt przez whattsapp z lekarzem tam mu wysylam wyniki badan np i inne sprawy.
Chyba jestem jedna z nielicznych ktora nie robila zadnych badan z wolnego dna plodowego na razie, usg mi wyszło dobrze, pewnie pappa wywinduje ryzyka ze wzgledu na wiek, ale jesli nie beda bardzo wysokie to odpuszczam te platne badania.
Wczoraj mialam taki dzien ze nie moglam sie najesc, wilczy apetyt straszny, mam nadzieje że to jednorazowe bo i tak musze pilnowac wagi boje sie ze utyje duzo a i tak mam nadwage😏
Ja witaminy juz biore pueria duo active skonczyly mi sie uno i kupilam juz te duo, lipa bo az dwie te okraglejsze tabletki a mi ciezko sie lyka, mam po prostu lek straszny i zawsze musze z jedzeniem tak zeby bron boze nie czuc w buzi ze jest tabletka🫣🤦🏻♀️
Nie wiem czy dałabyś radę ze smakiem podobnym do tranu, ale może zapytaj lekarza o inne DHA w płynie. Ewentualnie jakieś ciążowe suplementy, które mają tę dawkę w jednej kapsułce, nie dwóch
Tylko wtedy może być większa pewnie
-
Ja też płacę 350 w Warszawie i na każdej wizycie mam USG podglądowe i mi zgrywa na pendrive zdjęcie 3d w tej cenie. Nie dostaję tylko opisu z każdej wizyty, tylko na pierwszej miałam USG to opisem to wtedy 450 zł zapłaciłam.
Wczoraj po 2 tygodniach wzięłam się za analizę opisu prenatalnych i wyczytałam że mam łożysko na przedniej ścianie więc na ruchy poczekam.
Sawka wpisuje różowe serduszko.
Martit Zmienić Ci termin porodu?
Komuś coś wpisać/kogoś przeoczyłam?
Martit co do Twojej panoramy to pomęcz ich na infolinii, nie wiem czy to badanie tak mogło utknąć w USA? Może ono w PL czeka na autoryzację? Ile dni roboczych minęło. Od koleżanek i bratowej, które robiły 2/3 lata temu wiem że wtedy standard to było 14 dni roboczych, jednak ostatnio to o wiele szybciej szło.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:05
-
Dorka.38 wrote:Dziwne praktyki, ja mam na kazdej wizycie usg do tej pory, place 250zl chodze wylacznie prywatnie, dodatkowo kontakt przez whattsapp z lekarzem tam mu wysylam wyniki badan np i inne sprawy.
Właśnie z uwagi na wiek i intensywne krwawienie zdecydowałam się na to drogie badanie...trochę poczekałam ale troszkę się uspokoiłam (wiadomo, nadal się martwię, czy wszystko będzie dobrze - ale taka już moja natura "zamartwiacza")...
Co do apetytu - to powiem Wam, że nie wiem jak Wy, ale ja mam ciążowe zachcianki i to bardzo wyraźne... Mam ochotę na słodkie i jem jak głupia, choć wcześniej ze słodyczy to najbardziej lubiłam ruskie pierogi i tatara ;P
Teraz to codziennie minimum jakieś dwie drożdzówki, lody i trochę czekolady ... Na szczęscie (odpukać) mam taką przemianę materii, że póki co przytyłam 1,25 kg i nic po mnie nie widać - rano brzuch jak zwykle, dopiero wieczorem wywala jak u fit Obelixa
Wszystko by było super, gdyby nie to, że cera mi się totalnie posypała... ale może jak ograniczę słodycze to wróci do normy

A jak u Was to wygląda, macie żywieniowe zachcianki?
-
Ninia wrote:Ja też płacę 350 w Warszawie i na każdej wizycie mam USG podglądowe i mi zgrywa na pendrive zdjęcie 3d w tej cenie. Nie dostaję tylko opisu z każdej wizyty, tylko na pierwszej miałam USG to opisem to wtedy 450 zł zapłaciłam.
Wczoraj po 2 tygodniach wzięłam się za analizę opisu prenatalnych i wyczytałam że mam łożysko na przedniej ścianie więc na ruchy poczekam.
Sawka wpisuje różowe serduszko. Zmienić Ci termin porodu?
Komuś coś wpisać/kogoś przeoczyłam?
Nina bardzo dziękuję, póki co u mnie nic na temat zmiany terminu porodu nie mówili, może w poniedziałek na Pappie usłyszę jakieś nowe rokowania - podejrzewam, że Mała przyjdzie na świat w pierwszym, max 2-gim tyg października
PS: powiem Wam, że choć było mi totalnie obojętne czy to będzie chłopiec czy dziewczynka, a po wynikach jestem sfokusowana na tym, że to będzie dziewczynka, to czekam jeszcze na potwierdzenie płci na USG - miałam sen i śniła mi się malutka dziewczynka w różowym bodziaku a u mnie ze snami zawsze było na odwrót
-
Sawka w widzę, ze w ogóle Cię nie ma na mojej skopiowanej 1 stronie albo mnie oczy mylą. Jaki termin wpisać?