X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • Artopa Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do spania na brzuchu, mi już ta mała oponka przeszkadza. Ostatnio z mężem grałam w grę i dla wygody chciałam się chociaż na chwilę położyć na brzuchu, szybko pożałowałam. Ledwo się przekręciłam i poczułam takie dziwne uczucie w brzuchu, nie ból ale jakby dosłownie mały przeze mnie się przesunął 😅. Na szczęście na późniejszym usg wyszło że jednak go nie uszkodziłam

• Ala87 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również polecam książkę "Jak przestać się martwić i zacząć żyć" - autor opisał w niej wiele ciekawych historii, które pomagają zmienić punkt widzenia :-)

Z suplementów aktualnie jestem na Pueria Uno Active, zostało mi 15 dawek, zamierzam wykorzystać do końca i przerzucić się na suple dla II trymestru gdy te się skonczą tj. 15+4 tc, lekarz zwrócił uwagę jedynie żeby nie suplementowac żelaza (u mnie ferrytyna 66,02ng/ml, żelazo 8,8umol/l).

• Kasia0504 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a obserwujcie może dietetyków, którzy sprzedają/udostepniają jakieś jadłospisy dla kobiet w ciąży? Z jedzeniem myślę, że już u mnie lepiej i mam zamiar bardziej świadomie komponować posiłki... Co prawda mam jakieś jadłospisy, ale chciałabym coś konkretnie na te minimum 27 mg żelaza dziennie...
    Ostatnio hemoglobina zaczęła mi spadać, a jeszcze niedawno miałam ferrytyna ponad 50 :(

Na razie poprosiłam chat o jakieś koktajle i zobaczymy jak mi to wejdzie :)

• PaulinKA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @kasia, ja niestety nie bardzo umiem zyc według rozpiski wiec po prostu:
    Jem wołowinkę taż z 1, 2x w tygodniu
    buraki surowe i gotowane
    Pietruszkę
    Pestki dyni

To wszyatko w towarzystwie wit C - papryki, cytryny itd aby polepszyć wchłanianie.

W 10tc ferrytyne mialam ponad 80, hemoblobine mam prawie 13 wiec chyba cos to daje. Ale tak samo mozesz zapytać czata o np dania obiadowe z żelazem, kolacje itd. To juz jest takie narzędzie ktore wygeneruje ci lepsza diete niz jakis kiepski dietetyk któremu bedziesz musiala zapłacić:)))

Ala87 lubi tę wiadomość

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

"Zes*am się, a nie dam się."
  • Kasia0504 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinka chyba będę tak robić :) dorzucę jeszcze strączki, szpinak i może jakoś to będzie.

Pije pierwszy koktajl od chatu i nawet jest dobry :D

PaulinKA lubi tę wiadomość

• aganieszkam Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarzycielkaMadzik wrote:
    Nie polecam octaniseptu przy noworodkach. Moj synek miał dziurkę w pepku psikalam octaniseptem i synek byl pod wpływem alkoholu. Uważajcie na to.... nie chce was straszyć ale ja swoje przeszłam i dlatego nie polecam. Lekarz w Szczecinie jak i w Poznaniu zabronili. Trafiliśmy na oddzial i wyleczyliśmy synka. Ale 6 tyg walki z dziurka w pepku. I przez 6 tyg psikalam mu 2 razy dziennie.
    Tak, to prawda, już się odchodzi od Octaniseptu. Teraz nie używa się żadnych preparatów do kikuta po pępowinie i ładnie odchodzi 😊

02/26 Naturals Beta 1979, 4205
    Cudzie trwaj 😍
    preg.png

age.png

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
    26dpt USG jest serduszko
    20dpt-2mm zarodek
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB

Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
    21dpt USG- 2,5mm szczęścia
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
    23dpt jest serduszko
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    Niedrożne jajowody ❌
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blossomka wrote:
    Ja raczej nie odczuwam stresu, raczej mam takie podejście z dystansem… Kiedyś w nabraniu tego dystansu bardzo pomogło mi jedno szkolenie, na którym były omawiane kręgi wpływu/kontroli. Jak macie chwilę i nie znacie tej koncepcji to zachęcam Was do poczytania :). Jedna z Was przytoczyła też pytanie “co najgorszego może się wydarzyć?” z książki “jak przestać się martwić i zacząć żyć” również bardzo polecam.

Przychodzę też z pytaniem - jak podchodzicie do zmiany suplementów z 1 trymestru na 2? Zostały mi 4 tabletki, według wczorajszych wyliczeń idealnie skończę ostatnią 13+5 a z z OM to będzie 13+0. Zastanawiam się czy nowe kupić już na 2 trymestr… jak do tego podchodzicie? Z serii trudne sprawy 🙈.
    Najlepiej dokończyć opakowanie z 1 trymestru. Myślę, że to nie ma większego znaczenia 😊 ja od początku ciąży lłykam tabletki dla 2 trymestru, bo mają więcej witamin w składzie a karmiłam piersią. Wcześniej na początku ciąży to łykałam jeszcze Prenatal lacto, bo bez sensu zostawiać kilka tabletek i potem wyrzucać. Też te suplementy tanie nie są

Cudzie trwaj 😍
    preg.png

age.png

26dpt USG jest serduszko
    20dpt-2mm zarodek
    24.08.2024- transfer 4BB

23dpt jest serduszko
    Niedrożne jajowody ❌
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA wrote:
    @blossomka, ja normalnie wybrałam opakowanie do końca i potem przeszlam na inne. Tam sa chyba dosc kosmetyczne zmiany w proporcjach, no chyba ze wybierasz teraz suplement z żelazem, ale watpie zeby nawet ten tydzien czy dwa brania zestawu 1 zamiast 2 jakos zaszkodziło. Jak organizm jest ladnie wysycony mineralami to i pare dni bez witamin by mu nie zaszkodzilo :))

Co do stresu, ojj ja przedtem myslalam ze po swoich doświadczeniach nie bede umiała przeżywać spokojnie tej ciąży.. a jednak jestem tu gdzie jestem i celebruje wdzięczność i milosc do Okruszka... życzę życzę tego samego bo na prawde inaczej dni mijają w spokoju i radości niz w tym ciągłym napięciu (wiem, bo w staraniach nieustannie tam bylam :( )

Natomiast dzis obudziłam sie w nocy leżąc na brzuchu i jednak sie troche zestresowałam ze zgniotłam Dzidziusia, masakra 🤭 mam nadzieje ze jednak jakos sie tak ulozyl pomimo wyrodnej matki ;) i mialan tez sen o krwi na majtkach, i takim swoim przeraźliwym "Nie, nie, nie!" Ale wierze ze sny sie snia na odwrót i ze bedzie wszystko dobrze :) juz nie moge doczekać sie wizyty za tydzien, a dzis oficjalnie skończyłam 15 tc! :))

A co dla malucha zamiast octaniseptu?? Ja tez nie jestem fanem tego specyfiku bo on ma phenoxyetanol a po co taka chemia dla dziecka, no ale nie do końca znam alternatywę... niby jest pielęgnacja kikuta na sucho ale kurde nie jestem przekonana, wolałabym cos odkazajacego miec jednak...

Wg od 2 dni rozrysowuje nowy układ mieszkania, w pokoju ktory bedzie biurem musi sie zmieścić teraz masa rzeczy i biegam z miarką i zeszytem by to wszystko rozrysowac🤭 planuje tez szafy w ikea, szukam inspiracji na ładny kolorowy pokoik (chyba nie chce takiego typowego boho w stlumionych kolorach...) I choc do realizacji zostały jeszcze miesiące to ja juz chce miec jakis zarys, uwielbiam urządzać i dla mnie to mega frajda robic to dla wymarzonego członka rodziny :)
    Nie bój się, nie zgnieciesz dziecka. Tak, w ciąży sny są realistyczne i często przerażające. Ja dziś taki miałam 🙈

Co do pielęgnacji pępka to 2 dzieci stosowałam Octanisept, bo tak zalecali. No i babrał się ten kikut okropnie. Przy trzecim dziecku spróbowałam tej suchej pielęgnacji. Tzn. normalnie namaczałam w wanience pępek, po kąpieli dokładnie osuszalam patyczkami kosmetycznymi, podważając go do góry i dość szybko odpadł i ładnie się zagoił.

PaulinKA lubi tę wiadomość

Cudzie trwaj 😍
    preg.png

age.png

26dpt USG jest serduszko
    20dpt-2mm zarodek
    24.08.2024- transfer 4BB

23dpt jest serduszko
    Niedrożne jajowody ❌
  • White1 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszły mi wyniki z krwii z pappa i z tego co czytam, to ryzyka niskie. W poniedziałek z rana usg, więc kalkulację będę miała od razu na wizycie 💕

Niecierpliwa2, Malina90, snieżka, BlackAmericano, Karos31, babajagapatrzy, Martit, Blossomka, aganieszkam lubią tę wiadomość

👧99' 🧑98' 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ ⏳️05.24

🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
    ✅️ AMH 6, drożność, nasienie
    ❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle

01.26 IVF 💉 Menopur 150
    18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
    09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny | EmbryoGlue

7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕

8+0 1.65cm 🧸 11+0 4.21cm

preg.png
  • babajagapatrzy Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Ja mam dziś straszliwy zjazd energetyczny 🫠 a miało być lepiej w drugim trymestrze 🫢

Co do witamin: ja przerzuciłam się na puerię duo active po wykorzystaniu opakowania puerii uno.

Muszę dziś ogarnąć chatę, bo jutro mam szkolenie, a najchętniej zakopałabym się w koce.

Pisałyście o spaniu na brzuchu: ja nie lubię i zwykle sypiam na boku. Nawet gdybym lubiła, to moje piersi nadal tak bolą, że nie ma szans, że bym wytrzymała. Ostatnio mnie przytulała moja przyjaciółka i aż pisnęłam z bólu.

• Niecierpliwa2 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martit wrote:
    Wyników panoramy nadal nie mam :/

I jak tam, drgnęło coś? Mi to info, że będzie następnego dnia po godz. 7 wrzucili do systemu jakoś popołudniu :)

preg.png
  • Niecierpliwa2 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babajagapatrzy wrote:
    Cześć! Ja mam dziś straszliwy zjazd energetyczny 🫠 a miało być lepiej w drugim trymestrze 🫢

Co do witamin: ja przerzuciłam się na puerię duo active po wykorzystaniu opakowania puerii uno.

Muszę dziś ogarnąć chatę, bo jutro mam szkolenie, a najchętniej zakopałabym się w koce.

Pisałyście o spaniu na brzuchu: ja nie lubię i zwykle sypiam na boku. Nawet gdybym lubiła, to moje piersi nadal tak bolą, że nie ma szans, że bym wytrzymała. Ostatnio mnie przytulała moja przyjaciółka i aż pisnęłam z bólu.

U mnie podobnie, jakby nawrót mdłości i zmęczenia. Do tego boli mnie brzuch, nic poważnego, raczej znowu takie lekkie rozciąganie, ale nadaję się tylko do leżenia...

preg.png
‹‹ 175 176 177 178 179
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ