X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • Martit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyników panoramy nadal nie mam :/

preg.png
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @blossomka, ja normalnie wybrałam opakowanie do końca i potem przeszlam na inne. Tam sa chyba dosc kosmetyczne zmiany w proporcjach, no chyba ze wybierasz teraz suplement z żelazem, ale watpie zeby nawet ten tydzien czy dwa brania zestawu 1 zamiast 2 jakos zaszkodziło. Jak organizm jest ladnie wysycony mineralami to i pare dni bez witamin by mu nie zaszkodzilo :))

Co do stresu, ojj ja przedtem myslalam ze po swoich doświadczeniach nie bede umiała przeżywać spokojnie tej ciąży.. a jednak jestem tu gdzie jestem i celebruje wdzięczność i milosc do Okruszka... życzę życzę tego samego bo na prawde inaczej dni mijają w spokoju i radości niz w tym ciągłym napięciu (wiem, bo w staraniach nieustannie tam bylam :( )

Natomiast dzis obudziłam sie w nocy leżąc na brzuchu i jednak sie troche zestresowałam ze zgniotłam Dzidziusia, masakra 🤭 mam nadzieje ze jednak jakos sie tak ulozyl pomimo wyrodnej matki ;) i mialan tez sen o krwi na majtkach, i takim swoim przeraźliwym "Nie, nie, nie!" Ale wierze ze sny sie snia na odwrót i ze bedzie wszystko dobrze :) juz nie moge doczekać sie wizyty za tydzien, a dzis oficjalnie skończyłam 15 tc! :))

A co dla malucha zamiast octaniseptu?? Ja tez nie jestem fanem tego specyfiku bo on ma phenoxyetanol a po co taka chemia dla dziecka, no ale nie do końca znam alternatywę... niby jest pielęgnacja kikuta na sucho ale kurde nie jestem przekonana, wolałabym cos odkazajacego miec jednak...

Wg od 2 dni rozrysowuje nowy układ mieszkania, w pokoju ktory bedzie biurem musi sie zmieścić teraz masa rzeczy i biegam z miarką i zeszytem by to wszystko rozrysowac🤭 planuje tez szafy w ikea, szukam inspiracji na ładny kolorowy pokoik (chyba nie chce takiego typowego boho w stlumionych kolorach...) I choc do realizacji zostały jeszcze miesiące to ja juz chce miec jakis zarys, uwielbiam urządzać i dla mnie to mega frajda robic to dla wymarzonego członka rodziny :)

Niecierpliwa2, Ala87, aganieszkam lubią tę wiadomość

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

"Zes*am się, a nie dam się."
  • Megmery Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atropa, bardzo mi przykro z powodu dziadka, to okropne, gdy takie duże szczęście miesza się z nieszczęściem.

Ogólnie ja między pierwszą a drugą ciążą ogromnie się denerwowałam i poziom lęków wybił mi poza skalę. Chodziłam (w sumie chodzę, tylko dawno nie byłam) z innego powodu do psychiatry. Brałam przez chwile leki, które są bardzo bezpieczne w ciąży i szeroko przebadane. I plan był taki, że jeśli będę potrzebowała, to będę je brała w ciąży. Koniec końców ułożyłam sobie wszystko w głowie przed tą ciążą i nie potrzebuje niczego. Ale moja rada jest taka - jeśli czujesz, że potrzebujesz jakiś leków, żeby się wyciszyć, żeby sobie poradzić z sytuacją, to zapisz się do psychiatry. Tylko do jakiegoś dobrego, który ci wszystko wyjaśni i opowie.

PaulinKA lubi tę wiadomość

02.25 cb💔
    10.25 cb💔

✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕

🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10

⏸️12.02.26
    18.02.26 - 2,8 mm Sezamka
    03.03.26 - 0,67 cm i ❤️
    26.03.26 - 2,77 cm bobaska

preg.png[/url]

Jestem dobrej myśli 🙏💖
  • BlackAmericano Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos zmiany suplementów to lekarz mi powiedział, żeby w 16 tc zacząć brać pregne już z żelazem, ale jeśli zostanie mi tej bez to mam na spokojnie dokończyć opakowanie i dopiero wtedy zacząć brać tę nową wersję :)

05.02.26 r. - B-hcg: 3715, progesteron: 26,6
    07.02.26 r. - B-hcg: 7965,4, progesteron: 22,92

20.02. - CRL: 9,2 mm + ❤️ 🥹
    03.26 r. - Test Panorama: ryzyka niskie - zdrowa dziewczynka 💖
    27.03 - I prenatalne ok ✔️CRL: 51,8 mm; FHR: 162

preg.png
  • snieżka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie prawda, że trudne emocje są mniej szkodliwe niż leki. Tzn. to zależy w jakim stopniu to na nas wpływa i jak sobie z tym radzimy. Są leki przebadane i bezpieczne w ciąży, które może przepisać psychiatra. Jak chciałam całkowicie odstawić antydepresanty, bo nie miałam żadnego problemu ze zmniejszeniem dawki i czuję się dobrze. Ale psychiatra powiedziała, że obawia się, że jak całkiem odstawie, to jeszcze bardziej pogorszy się mój sen. Więc zostawiam. Do tego biorę małą dawkę leku na sen, który nie jest az tak pewnym lekiem, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, ale lekarz uznał, że ta dawka nie zaszkodzi. I jednak dużo większym ryzykiem dla dziecka byłoby to, że nie byłabym w stanie zasnąć i funkcjonować.

PaulinKa, ja śpię tylko na brzuchu i zamierzam tak spać dopóki się będzie dało 😅 Dla dziecka to bezpieczne:)

Mi w 12 TC skończyły się suplementy i przez te 2 tygodnie będę brała sam kwas foliowy+choline+ DHA. I mam już kupione suplementy dla 2 trymestr

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:39

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - 1:1280
    ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    OAT – Oligoasthenoteratozoospermia

12 cs💫11.2025 💔7tc
    1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
    06.03 - 0,59 cm 🫐 z bijącym serduszkiem 💓
    27.03 - 2,65 cm 🫒

preg.png
  • Karos31 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się skończyło opakowanie pueria uno active i wczoraj kupiłam pueria duo active i zaczęłam brać od razu.

Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość

👱33 🧔32

02.2015 - 🩷🤱

11.2023 - 14 tydz 🩵💔 Trisomia 18

06.2024 - 23 tydz 🩷💔 Rozszczep kręgosłupa, wielowadzie.

01.2026 zaczynamy starania ♥️

4.02 - ⏸️ jasna kreska 😍
    8.04 - prenatalne -7,13 cm maleństwa, wszystko prawidłowo 🩵

preg.png
  • Niecierpliwa2 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka powiedziała, że po prenatalnych mogę już zacząć brać Puerię Duo Active, więc skończyłam opakowanie Uno i zaczęłam brać Duo :)

preg.png
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihi dzieki śnieżko 🙈 spanie na brzuchu to moje guilty pleasure ale staram sie ogolem odzwyczajać, co nie zawsze wychodzi 🤭 mi chwilami juz troche brzuszek wadzi (po prostu kirdys mialam plaski i go nie czułam leżąc na brzuchu a teraz już wiem ze cos tam rosnie ;))

Na pleckach jeszcze możemy przez pare miesiecy sypiać ale chyba od 3 trymestru to juz tylko boczki nam zostają, prawda??

Btw musze sie oduczyć spac w zatyczkach (lata temu jak mieszkaliśmy w kawalerce nabrałam takiego nawyku a wiem ze przy bobasie to sie nie uda, wiec juz sie tak "zbieram" do paru nieprzespanych nocek by ten nawyk wykorzenić...😵‍💫

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

• Weronka89 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też śpię w dużej mierze na brzuchu, mi w pierwszej ciąży bardzo pomagała poduszka C, żeby w nocy nieświadomie się na niego nie przekręcać. Ale to dopiero jakoś koło 5-6msc kupowałam, z tym że wtedy powoli rósł mi brzuch. Teraz 13 tydzień i mam wrażenie że już ludzie mogą się domyślać jak mnie widzą 😅 w kurtce się nie dopinam, guzik mi na piersiach wyrwało, a wczoraj spadł śnieg 😅
    Co do suplementów to czy polecacie jakieś konkretne na 2 trymestr? Mi też się za kilka dni kończy opakowanie puerii uno i zastanawiam się co kupić dalej.

• snieżka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronka89 wrote:
    Ja też śpię w dużej mierze na brzuchu, mi w pierwszej ciąży bardzo pomagała poduszka C, żeby w nocy nieświadomie się na niego nie przekręcać. Ale to dopiero jakoś koło 5-6msc kupowałam, z tym że wtedy powoli rósł mi brzuch. Teraz 13 tydzień i mam wrażenie że już ludzie mogą się domyślać jak mnie widzą 😅 w kurtce się nie dopinam, guzik mi na piersiach wyrwało, a wczoraj spadł śnieg 😅
    Co do suplementów to czy polecacie jakieś konkretne na 2 trymestr? Mi też się za kilka dni kończy opakowanie puerii uno i zastanawiam się co kupić dalej.
    Ja kupiłam Prenacaps Multi 2 z formeds. Do tego osobno cholina i DHA również z formeds

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo

👦🏻33 lata

12 cs💫11.2025 💔7tc
    27.03 - 2,65 cm 🫒

preg.png
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Weronka ja mialam kupować Multi2 z formeds ale nie chciałam suplementu z żelazem (mam super morfologię, nie widze potrzeby by wzmagac swoje zaparcia🤣). Suplementacja żelazem nie jest twz obligatoryjna wg PTGiP. A jakbym miala brac żelazo wolałabym chyba osobno, by zmaksymalizowac jego wchłanianie, bla bla.

Wiec wybrałam puerie duo active, do tego biore jeszcze magnez, wit d, i choline bo w puerii jest jej dosc malo.

White pisala tu nie raz o suplach ktore maja jodek a nie jodan potasu, wyszukaj sobie w jej postach czego na pewno nie poleca 🤭

⏳️1.2024

2026🙏
    preg.png

• snieżka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA wrote:
    @Weronka ja mialam kupować Multi2 z formeds ale nie chciałam suplementu z żelazem (mam super morfologię, nie widze potrzeby by wzmagac swoje zaparcia🤣). Suplementacja żelazem nie jest twz obligatoryjna wg PTGiP. A jakbym miala brac żelazo wolałabym chyba osobno, by zmaksymalizowac jego wchłanianie, bla bla.

Wiec wybrałam puerie duo active, do tego biore jeszcze magnez, wit d, i choline bo w puerii jest jej dosc malo.

White pisala tu nie raz o suplach ktore maja jodek a nie jodan potasu, wyszukaj sobie w jej postach czego na pewno nie poleca 🤭

Jodek potasu ma na pewno Pregna Start - suplement, który brałam do tej pory 😅

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo

👦🏻33 lata

12 cs💫11.2025 💔7tc
    27.03 - 2,65 cm 🫒

preg.png
  • Ninia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blossomka wrote:
    Ja raczej nie odczuwam stresu, raczej mam takie podejście z dystansem… Kiedyś w nabraniu tego dystansu bardzo pomogło mi jedno szkolenie, na którym były omawiane kręgi wpływu/kontroli. Jak macie chwilę i nie znacie tej koncepcji to zachęcam Was do poczytania :). Jedna z Was przytoczyła też pytanie “co najgorszego może się wydarzyć?” z książki “jak przestać się martwić i zacząć żyć” również bardzo polecam.

Przychodzę też z pytaniem - jak podchodzicie do zmiany suplementów z 1 trymestru na 2? Zostały mi 4 tabletki, według wczorajszych wyliczeń idealnie skończę ostatnią 13+5 a z z OM to będzie 13+0. Zastanawiam się czy nowe kupić już na 2 trymestr… jak do tego podchodzicie? Z serii trudne sprawy 🙈.

Mi za jakieś 7 dni kończy się opakowanie Puerii Uno Active i zaczynam Puerie Duo Active. Nie przejmuję się, że jestem już w 2 trymetrze i kończę opakowanie, one praktycznie różnią się tylko ilością DHA w składzie. Jak teraz Ci się kończy opakowanie to kup już suple na 2 trymestr. Szkoda kupić całą paczkę i wybrać kilka tabletek.

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotypy ✅
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
    12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹
    1.2026⏸️ 2 cs
    03.2026 Panorama ok, czekamy na zdrowego 🩵

preg.png
  • Megmery Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, ja się właśnie zastanawiam co kupować dalej, zostało mi 10 tabletek Pueria Uno active, prenatalne mam w poniedziałek, a wizytę u lekarza prowadzącego pod koniec kwietnia. Zastanawiam się czy jest sens kupować duo, bo ja jeszcze i tak biorę dodatkowo 3 tabletki dziennie Prenatal DHA, a puerie się różnią chyba tylko liczbą tych tabletek z DHA. Nie wiem, bo to będzie wychodziło razem 5 tabletek samego DHA, to już dużo.

Kończy mi się też cholina dodatkowa, chyba dokupię następne opakowanie, bo jajka mi jednak wchodzą gorzej niż myślałam i jem ich mniej, niż jest zalecane w ciąży.

02.25 cb💔
    10.25 cb💔

✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕

🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10

⏸️12.02.26
    18.02.26 - 2,8 mm Sezamka
    03.03.26 - 0,67 cm i ❤️
    26.03.26 - 2,77 cm bobaska

preg.png[/url]

Jestem dobrej myśli 🙏💖
  • BlackAmericano Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze uwielbiałam spać na brzuchu. Kiedy nie mogłam zasnąć, to zawsze był mój ratunek. Bardzo trudno jest mi zmieniać swoje przyzwyczajenia związane ze snem, dlatego już teraz próbuje spać tylko na boku, a zwłaszcza na lewym.
    Podkładam sobie misia bokiem pod brzuch żeby mieć namiastkę spania na brzuchu 😂
    Na plecach nie jestem w stanie, bo mam wrażenie jakby lędźwie mi drętwiały 😅

05.02.26 r. - B-hcg: 3715, progesteron: 26,6
    07.02.26 r. - B-hcg: 7965,4, progesteron: 22,92

20.02. - CRL: 9,2 mm + ❤️ 🥹
    03.26 r. - Test Panorama: ryzyka niskie - zdrowa dziewczynka 💖
    27.03 - I prenatalne ok ✔️CRL: 51,8 mm; FHR: 162

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackAmericano wrote:
    Ja zawsze uwielbiałam spać na brzuchu. Kiedy nie mogłam zasnąć, to zawsze był mój ratunek. Bardzo trudno jest mi zmieniać swoje przyzwyczajenia związane ze snem, dlatego już teraz próbuje spać tylko na boku, a zwłaszcza na lewym.
    Podkładam sobie misia bokiem pod brzuch żeby mieć namiastkę spania na brzuchu 😂
    Na plecach nie jestem w stanie, bo mam wrażenie jakby lędźwie mi drętwiały 😅

Z tego samego powodu też już zaczęłam się przyzwyczajać do spania na bokach i na razie jest ciężko 😅 Boli mnie biodro. Śpię z poduszką między kolanami, ale chyba niedługo zakupię ciążową. Nie wiem tylko czy lepiej C, czy ten prosty wałek, muszę doczytać. No i już mężowi mówiłam, że rozważam zakup nowego materaca 🤭 ten mi się jakiś miękki zaczął wydawać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:27

BlackAmericano lubi tę wiadomość

preg.png
  • snieżka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja najchętniej wycięłabym dziurę w materacu na brzuch 🤣

BlackAmericano, Niecierpliwa2, Ala87 lubią tę wiadomość

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo

👦🏻33 lata

12 cs💫11.2025 💔7tc
    27.03 - 2,65 cm 🫒

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Ja najchętniej wycięłabym dziurę w materacu na brzuch 🤣

Pokazują mi się na ig takie dmuchane materace z dziurą, ale nie przekonuje mnie ten koncept na razie 🤭

snieżka lubi tę wiadomość

preg.png
  • pandzia 🐼 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina90 to u mnie pępowina była trojnaczyniowa a przy porodzie okazało się że dwu.. możliwe,że światło jednego naczynia zamknęło się pod koniec ciąży..
    Jeśli już masz stwierdzoną dwunaczyniowa to bez paniki, po prostu lekarz pewnie będzie chciał częściej kontrolować stan dziecka.
    PaulinKa, jeśli chodzi o pielęgnację pępka to nie potrzeba żadnych środków antyseptycznych. Wystarczy przemyć delikatnie zwilżonym gazikiem dno pępka a później na sucho. To wystarczy
    Jak mi się skończyły witaminki to po prostu zmieniłam na te po 13 tyg, zbiegło się to mniej więcej w tym czasie.
    Widziałam wpisy o szczepieniach noworodków. Pamiętajcie,że w szpitalu musicie wyrazić zgodę na każdą procedurę. Czasem wystarczy słowna jak przy Wit K, zabiegu credego. Przy szczepieniu pisałam oświadczenie,że się zgadzam. Więc Mimblanee dopytaj męża, pewnie jego.pytali :D u nas w szpitalu jak słyszę o kąpieli noworodka... Grrr. I to bez pytania.. to jest łamanie praw. Dlatego nie chcę tam rodzić ale rozważam ze względu na odległość. Mamy na rzut beretem do tego szpitala. Tylko wiem,że trzeba będzie się mocno pilnować bo mogą coś odwalić.

Martit, mam nadzieję,że narzekanie pomoże ☺️

Niecierpliwa2, Malina90 lubią tę wiadomość

2023:
    2x CB
    2x puste jajo płodowe
    💔
    Diagnostyka poronień nawykowych
    2024:
    Marzec ⏸️
    Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
    słabe przyrosty bety-> zwiększenie Accofilu ✅
    26.11 G. 2890g 54cm 💖
    2026:
    29.01 beta 344, prog 24.3, TSH 3.5 🔴
    31.01 beta 1049, prog 26
    02.02 beta 3460, prog 33.5
    16.02 CRL 7.3mm 128♥️
    Duphaston, cyclogest, neoparin, acard, encorton, euthyrox, prolutex

preg.png
    age.png
    age.png
  • Mimblanee Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKa nie trzeba octaniseptu ani nic innego, pielęgnacja na sucho pępka naprawdę super się sprawdza;)

Ja mam jeszcze z pół opakowania prenatal uno, teraz kilka dni nie brałam, bo nie byłam w stanie przez refluks i wymioty. Myślę, że przejdę na Duo dopiero jak wykończę to opakowanie. Duo ma żelazo a ja miałam ostatnio ładne wyniki więc myślę, że nic się nie stanie jak trochę przeciągnę ten suplement dla 1 trymestru chociaż później to żelazo to naprawdę leci na łeb na szyję, przynajmniej u mnie, ale mój lekarz twierdzi, że to dobrze, bo znaczy że dziecko "kradnie" czyli wszystko w normie;)

🩵 D 1.05.2025

preg.png
‹‹ 175 176 177 178 179
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Globulki dopochwowe z mio-inozytolem – naturalne wsparcie w dniach płodnych

Szukasz prostego sposobu, aby naturalnie wspomóc Wasze starania o dziecko? Czy wiedziałaś, że odpowiednie wsparcie środowiska wewnątrz pochwy może ułatwić zadanie plemnikom partnera? Specjalne globulki z mio-inozytolem mogą poprawiać jakość śluzu i chronić komórki przed niekorzystnymi czynnikami. Dzięki temu plemniki mogą poruszać się szybciej i sprawniej w drodze do celu, co może zwiększać szansę na zapłodnienie. To łagodne rozwiązanie, które może stać się Waszym cichym sprzymierzeńcem w najważniejszych dniach cyklu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ