PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do wózka, to też zaczęłam się rozglądać, w jakiś sposób jest to dla mnie najbardziej „poważny” elementy wyprawki
W tym tygodniu zamierzam pojechać z mamą do sklepu i obejrzeć różne modele na żywo. Jeszcze nie wiem czy zdecydujemy się na nowy i używany. Do tej pory byłam team używany, ale jakoś wczoraj poczułam, że chciałabym mieć nowy. Ale jak wybiorę model, to napewno będę też patrzeć na nie na olx, bo mogą się trafić super okazje.
Poza tym na razie jestem wyrodną matką i więcej kupiłam sobie niż dziecku 😅 kupiłam nowy (przynajmniej dla mnie) szlafrok na Vinted, wczoraj kupiłam nowe majtki i staniki. Za to kombinezon, który kupiłam na Vinted dla dziecka, nie został wysłany. Trochę szkoda, ale mam w ulubionych jeszcze inne opcje dodane
aganieszkam lubi tę wiadomość
02.25 cb💔
10.25 cb💔
✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕
🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10
⏸️12.02.26
18.02.26 - 2,8 mm Sezamka
03.03.26 - 0,67 cm i ❤️
26.03.26 - 2,77 cm bobaska
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
Witam w poniedzialek! Ja dzis w koncu odpoczynek😅 weekend byl pracowity, skorzystałam ze maz nie pracuje i ogarnęliśmy balkon, przesadzanie roślinek na zewnątrz i tych w mieszkaniu. Po przesadzaniu oczywiście trzeba bylo chatę posprzątać z tego pyłu i ziemi wiec ogolem intensywnie 😅
Przesadziłam chyba z 30 doniczek 😳
W tym tygodniu wpada do nas szwagierka z bobaskiem wiec bedzie mile towarzystwo małego lobuziaka 🌞
@babajaga, tez czekam na info jaki wozek kupiliście!
@nina, no i bardzo rozsądne podejscie, nie ma co na sile kupować rzeczy drogich czy nowych wiedząc ze ich potencjal po prostu nie zostanie wykorzystany!
Ja mieszkając w dużym miescie obawiam sie ze zimowych spacerow bedzie malo, u nas okropny smog od listopada do marca, wiec pewnie bede sie kręcić wewnątrz osiedla w dni kiedy nie bedzie siwo na dworze
zatem tez chcielibyśmy wozek nie za drogi, ktory bez zalu wymienimy latem na spacerówkę.
Jednocześnie taki ktory bedzie tez ok dla reszty naszych bobasow a wiec unisex😅
Na ten moment skłaniam sie ku Anex E type, to starszy model ale jest ich sporo na olx, w super cenach choc nowe chodzą nawet i po 5k. Dwie osoby z otoczenia mialy i sobie chwalą. Tylko jeszcze musimy podjechać gdzies i obejrzeć, sie przejechac, a stacjonarnie juz ich nie ma😵💫 wiec po prostu pojedziemy do któregoś z ogłoszeniodawców i tam stestujemy.. Wiem ze to ważny zakup ale mysle ze chyba spacerówka ważniejsza dla nas wiec nie bede jakos rwać nad tym włosów z glowy 😅
Kupiłam tez na vinted pajacyk z merino, komplet bodziaków i spodenek i wczoraj kolejne pajacyki, juz zwykle 🤣 mam tymczasowe pudło na te rzeczy i bede je sobie powolutku składać, a ze sprawia mi to przyjemność to sobie nie odmawiam buszowania po vinted. Aczkolwiek cześć nowych na pewno tez sie znajdzie, mysle ze bedzie mieszanka.
Mimblanee, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
Cześć!
Ja będę kupować ubrania dopiero jak będę mieć komodę, bo mamy mało miejsca i nie chce sobie narobić bałaganu
pojedziemy po komodę w dniu prenatalnych, czyli 14.05. Tego dnia zmówimy też kuchnię do nowego domu 🥹
Wózek kupiliśmy Thule Urban Glide 4. Mieszkamy praktycznie w lesie (w nowym domu będzie jeszcze głębiej w las), więc dla nas priorytetem były właściwości terenowe
nam się trafiła super okazja: wózek był z pierwszymi właścicielami raz w Tatrach, później stał, bo jest za duży na poruszanie się nim po mieście. Super się prowadzi, ma spowalniacz, na czym mi zależało, bo mieszkamy w miejscu, gdzie jest dużo stromizn i nieraz na spacerach z dzieciakami z przedszkola trzeba się zapierać żeby wózek nie jechał za szybko. Kupiliśmy go za 3 tys. Dziewczyna dorzuciła nam pałąk, uchwyt na kubek, takie akcesorium drukowane 3d żeby dziecko siedziało bardziej pionowo, ochraniacz przed deszczem. Został też jeszcze ponad rok gwarancji.
PaulinKA, aganieszkam, Mimblanee lubią tę wiadomość
-
Ja dostałam 2 wózki za darmo, więc nie wybrzydzam. Dla nas do miasta mamy lionelo luna (jeśli dobrze pamiętam) w zestawie gondola i spacerówka, tylko gondola do lekkiego podszycia, ale za darmo to nie widzę problemu 😁 a do teściów na wieś mamy terenową spacerówkę, nie pamiętam firmy ale dziewczyny jak oddawały to zachwalały, że faktycznie nie trzęsie dziećmi
aganieszkam, PaulinKA lubią tę wiadomość
-
Ja ja razie nic jeszcze nie kupiłam, ale też jestem trochę czasowo za wami 😋 zamówiłam sobie tylko segregator na dokumenty ciążowe i poduszkę ciążową, zobaczymy jak się sprawdzi. Na razie dorabiam mnóstwo badań, prenatalne miałam tydzień temu, a kolejną wizytę mam za 2 tygodnie, strasznie mi się dłuży. Co do wózka, to ciocia jest chętna na oddanie mi swojego (Cybex), za to moja mama chciałaby nam kupić nowy, w każdym razie ja nawet się nie rozglądam za nimi, bo tak czy siak jakiś dostaniemy 😅👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 💉 Menopur 150
18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
8+0 1.65cm 🧸 11+0 4.21cm 🧸 11+5 5.17cm 🩵?

-
Mi też strasznie się dłuży. Ostatnie USG miałam miesiąc temu i dopadają mnie czasem myśli, że co jeśli serduszko przestało bić 😥 Jestem już po jednym poronieniu zatrzymanym i te obawy chyba nie znikną 😖 Strasznie stresuję się jutrzejszymi prenatalnymi 😥
Marty.Na lubi tę wiadomość
-
Ja też jeszcze niczego nie kupiłam i w sumie nie wiem kiedy poczuję, że jest dobry moment, ale chyba będę celowała w końcówkę drugiego trymestru, początek trzeciego

Śnieżka, trzymam kciuki za prenatalne, wszystko będzie dobrze ❤️ Też czuję takie zawieszenie, od kiedy wizyty są co 4 tygodnie, ale nie chcę na siłę zagęszczać skoro lekarka nie widzi potrzeby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia, 11:06
snieżka lubi tę wiadomość
-
Śnieżka, ja też się zawsze stresuję przed badaniami. Po USG jestem szczęśliwa, ale zawsze przed kolejnym dopadają mnie czarne myśli. Może spróbuj dzisiaj jakoś odciągnąć uwagę od jutrzejszego badania, obejrzeć jakiś film, serial, może uda ci się z kimś spotkać albo pogadać? Ja dzień przed prenatalnymi byłam u rodziców i tyle się działo, ze prawie udało mi się zapomnieć o badaniu, stresowałam się tylko rano.
Niecierpliwa2, snieżka lubią tę wiadomość
02.25 cb💔
10.25 cb💔
✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕
🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10
⏸️12.02.26
18.02.26 - 2,8 mm Sezamka
03.03.26 - 0,67 cm i ❤️
26.03.26 - 2,77 cm bobaska
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
Ja mam dokładnie tak samo. Te obawy, stres przed wizytami. Kolejną wizytę mam w piątek i już wyczekuję, najchętniej bym przyspieszyła czas. Jeszcze dziś w nocy, w sumie nieświadomie tak zmieniłam pozycję, że wręcz wstałam i gruchnęłam na drugą stronę i zastanawiam się czy wszystko dobrzesnieżka wrote:Mi też strasznie się dłuży. Ostatnie USG miałam miesiąc temu i dopadają mnie czasem myśli, że co jeśli serduszko przestało bić 😥 Jestem już po jednym poronieniu zatrzymanym i te obawy chyba nie znikną 😖 Strasznie stresuję się jutrzejszymi prenatalnymi 😥31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
Rozumiem was dziewczyny, miałam tak samo w pierwszej ciąży. Odliczałam każdy kolejny dzień i tydzień a przed wizytą trzęsłam się ze strachu mimo, że nie miałam powodów, ale wszystkie historie o poronieniach, chociaż ich nie doświadczyłam, to bardzo mnie stresowały. Mogę wam powiedzieć, że na pewno będzie łatwiej gdy ruchy będą już mocno wyczuwalne;)
Teraz mam zupełnie inaczej, czas mi tak pędzi, że aż ucieka przez palce, wizyty co 4 tygodnie wydają mi się jak co tydzień, moim głównym zmartwieniem to załatwić opiekę dla małego i ogarnąć jakoś badania czy wizyty. A więc perspektywa mooocno inna, ale bardzo dobrze was rozumiem;)
Niecierpliwa2, White1, snieżka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, mocno trzymam kciuki za Wasze wizyty ❤️ też zawsze jestem mocno zestresowana przed każdą kolejną. Wydaje mi się, że chyba nie ma momentu, w którym stwierdzę, że już nie ma czym się stresować 😅
Najpierw było serduszko, potem I prenatalne, następnie czy na pewno serduszko dalej bije, teraz za kilka tygodni połówkowe i tak od wizyty do wizyty 😅
Co do wózka, to moi rodzice zaproponowali kupno, ale siostra ma mi oddać swój, więc nie ma co na darmo wydawać kasy. Ma muuvo quick spacerówkę. My tylko dokupimy sobie gondolę, ale to mały koszt w porównaniu do całego wózka. Około 400-500 zł. A prowadzi się bardzo przyjemnie
snieżka, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
Ja nie byłam 4 tygodnie u lekarza i mam lekki stresie przed wizytą w środę. Niby brzuch rośnie ale niepokoją mnie te ciągnięcia, chociaż na 99% są normalne.
-
Ja specjalnie byłam kiedyś z tego powodu na dodatkowej wizycie u swojego ginekologa i powiedział, że to normalne. Wytłumaczył mi to ładnie na przykładzie balonika, który pod wpływem dmuchania rośnie i mówił, że macica wygląda tak samo i to normalne, bo się rozciąga jak ten balonNinia wrote:Ja nie byłam 4 tygodnie u lekarza i mam lekki stresie przed wizytą w środę. Niby brzuch rośnie ale niepokoją mnie te ciągnięcia, chociaż na 99% są normalne.31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
Próbowałam się umówić do Poradni Genetycznej do szpitala na Polnej w Poznaniu i mi pani powiedziała, że z racji badań prenatalnych w innym miejscu niestety nie mogą mnie przyjąć. Miałam też skierowanie do Poradni Ginekologiczno-Położniczej, więc tam próbowałam się dostać. Wyznaczyli mi termin na 11 maja 😳 ale stwierdziłam, że zadzwonię bezpośrednio do poradni gdzie robią amniopunkcję i miałabym ją w tym tygodniu, tylko muszę mieć skierowanie do tej konkretnej poradni. Już pisałam do prowadzącego, także czekam na skierowanie
-
Mro_22 wrote:Próbowałam się umówić do Poradni Genetycznej do szpitala na Polnej w Poznaniu i mi pani powiedziała, że z racji badań prenatalnych w innym miejscu niestety nie mogą mnie przyjąć. Miałam też skierowanie do Poradni Ginekologiczno-Położniczej, więc tam próbowałam się dostać. Wyznaczyli mi termin na 11 maja 😳 ale stwierdziłam, że zadzwonię bezpośrednio do poradni gdzie robią amniopunkcję i miałabym ją w tym tygodniu, tylko muszę mieć skierowanie do tej konkretnej poradni. Już pisałam do prowadzącego, także czekam na skierowanie
Nie rozumiem argumentu, że prenatalne w innym miejscu... Dobrze, że działasz, powodzenia ❤️ -
No to powiem Ci, że masakra. Jak ja dzwoniłam się umawiać do IMiD to Pani mi powiedziała, że nawet bez skierowania mi zrobią amnio bo sami wystawią skierowanie wewnętrznie na podstawie opisu badań prenatalnych. Ja się jednak bałam iść bez skierowania i mi wystawił pierwszy lepszy lekarz z pakietu PZU. Taka byłam zadowolona jak to w PL teraz wszystko działa, jak widać nie wszędzie.Mro_22 wrote:Próbowałam się umówić do Poradni Genetycznej do szpitala na Polnej w Poznaniu i mi pani powiedziała, że z racji badań prenatalnych w innym miejscu niestety nie mogą mnie przyjąć. Miałam też skierowanie do Poradni Ginekologiczno-Położniczej, więc tam próbowałam się dostać. Wyznaczyli mi termin na 11 maja 😳 ale stwierdziłam, że zadzwonię bezpośrednio do poradni gdzie robią amniopunkcję i miałabym ją w tym tygodniu, tylko muszę mieć skierowanie do tej konkretnej poradni. Już pisałam do prowadzącego, także czekam na skierowanie
Dobrze, że spróbowałaś bezpośrednio. Czas jest mega ważny w takim przypadku bo każdy dzień tych nerwów jest straszny. -
Mro_22 wrote:Próbowałam się umówić do Poradni Genetycznej do szpitala na Polnej w Poznaniu i mi pani powiedziała, że z racji badań prenatalnych w innym miejscu niestety nie mogą mnie przyjąć. Miałam też skierowanie do Poradni Ginekologiczno-Położniczej, więc tam próbowałam się dostać. Wyznaczyli mi termin na 11 maja 😳 ale stwierdziłam, że zadzwonię bezpośrednio do poradni gdzie robią amniopunkcję i miałabym ją w tym tygodniu, tylko muszę mieć skierowanie do tej konkretnej poradni. Już pisałam do prowadzącego, także czekam na skierowanie
O kurcze, a to nie wystarczy skierowanie do genetyka i amniopunkcję na NFZ i możesz się umówić gdziekolwiek (gdziekolwiek można robić na NFZ)?
Najważniejsze, że działasz 🍀 trzymam mocno kciuki i dawaj znać 🤞👩+👦+🐶 | starania od 05.2023
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana biopsja mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, wit D, B12, inhibina B
I IVF - 04.2025
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF - 06.2025
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF - 10.2025
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 22 dpt: β 17318; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷

-
classy wrote:O kurcze, a to nie wystarczy skierowanie do genetyka i amniopunkcję na NFZ i możesz się umówić gdziekolwiek (gdziekolwiek można robić na NFZ)?
Najważniejsze, że działasz 🍀 trzymam mocno kciuki i dawaj znać 🤞
Mi akurat lekarz wystawił do poradni genetycznej i w razie czego do poradni połozniczo-ginekologicznej, bo chyba nie chciał mnie od razu wysyłać na amniopunkcję, tylko żebym jeszcze przedyskutowała to z genetykiem. Gdybym od razu miała skierowanie na punkcję byłoby inaczej