PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Tez robię buliony kolagenowe i potem je wekuje ale obecnie mam wciąż problem z produktami, które maja mięsny smak 🫣
-
babajagapatrzy wrote:Ja to naprawdę jestem w stanie błogosławionym, ani jednego rzyga, zero zgagi, zero mdłości. Jedynie zmęczenie i marzenie o L4.
Dziewczyny, pomocy! Ciąża jest pierwszą rzeczą w moim życiu, która poszła mi w cycki 🫢 no i dziś zauważyłam pierwsze rozstępy od dołu. Smaruję się już od dawna czystym olejem migdałowym, ale chyba to za słabe dla mnie. Polećcie mi coś 🙏🏻 brzucha nadal nie mam w ogóle, przyjaciółka chciała żebym je wysłała zdjęcie, a tu nie ma czego.
Na logikę myślę, że pod olejek (który jest emolientem) trzeba dać coś nawilżającego, czyli jakiś krem nawilżający albo serum. Z innymi częściami ciała ta zasada działa, więc myślę, że tu też ma sens. Jak znajdę jakiś sensowny, nawilżający produkt na biust, to podrzucę. Na razie nie miałam motywacji szukać, bo mój w ogóle nie chce rosnąć (a trochę na to liczyłam, bo jest bardzo mały, a chciałam zobaczyć, jak to będzie wyglądało z większym 😅)
babajagapatrzy, Ala87 lubią tę wiadomość
02.25 cb💔
10.25 cb💔
✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕
🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10
⏸️12.02.26
18.02.26 - 2,8 mm Sezamka
03.03.26 - 0,67 cm i ❤️
26.03.26 - 2,77 cm bobaska
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
Kleopatra, podpowiesz coś o szczotkowaniu? Mam szczotkę do szczotkowania ciała i inną do biustu, zaczynam drugi trymestr, więc myślałam o tym, że zacznę ich znowu używać, ale w internecie ze świecą szukać dobrych porad.
Jeśli chodzi o rozstępy, to nie umiem sieniami przejąć (ale może mnie jednak zmotywujecie do wprowadzenia jakiejś prewencji). Mi się zrobiła masa rozstępów, jak miałam 12 lat i bardzo szybko urosłam w krótkim czasie. No i nadal je mam, jestem do nich totalnie przyzwyczajona. Z drugiej strony, może jednak lepiej byłoby spróbować zapobiec kolejnym. Ja trochę mam tak, że mega dbam o twarz i włosy, a jak przychodzi do reszty ciała, jakiegoś smarowania, pillingowania, to nie mam motywacji. Trochę jest to podyktowane tym, że mam koszmarnie ciasną łazienkę i dużą wadę wzroku, więc jak się kąpię, to nie dość że jest ciasno, to nie widzę, co by tu jeszcze coś wysmarować 😅02.25 cb💔
10.25 cb💔
✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕
🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10
⏸️12.02.26
18.02.26 - 2,8 mm Sezamka
03.03.26 - 0,67 cm i ❤️
26.03.26 - 2,77 cm bobaska
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
Hej, u mnie mdłości niestety nie ustępują, jedynie zmieniły trochę grafik. Obecnie w ciągu dnia jak nie jestem głodna, to jest ok, ale jak wcześniej nie wymiotowałam, tak teraz coraz trudniej mi to pohamować. Najgorszej jest z samego rana (dzisiaj kroiłam jabłko, żeby zjeść cokolwiek i w trakcie miałam odruch wymiotny) oraz wieczorem od 20:30 aż do pójścia spać, muszę coś zjeść coś w tym czasie, ale praktycznie nic nie wydaje mi się wtedy zjadliwe. Zakładam, że wieczorem po prostu tabletka z poprzedniego dnia przestaje już działać. Dzisiaj napisałam z prośbą o wydłużenie recepty na Xonveę, nie wyobrażam sobie z nich zejść skoro obecnie biorę i są takie przeboje 🙁
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 💉 Menopur 150
18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
8+0 1.65cm 🧸 11+0 4.21cm 🧸 11+5 5.17cm 🩵?

-
White1 wrote:Hej, u mnie mdłości niestety nie ustępują, jedynie zmieniły trochę grafik. Obecnie w ciągu dnia jak nie jestem głodna, to jest ok, ale jak wcześniej nie wymiotowałam, tak teraz coraz trudniej mi to pohamować. Najgorszej jest z samego rana (dzisiaj kroiłam jabłko, żeby zjeść cokolwiek i w trakcie miałam odruch wymiotny) oraz wieczorem od 20:30 aż do pójścia spać, muszę coś zjeść coś w tym czasie, ale praktycznie nic nie wydaje mi się wtedy zjadliwe. Zakładam, że wieczorem po prostu tabletka z poprzedniego dnia przestaje już działać. Dzisiaj napisałam z prośbą o wydłużenie recepty na Xonveę, nie wyobrażam sobie z nich zejść skoro obecnie biorę i są takie przeboje 🙁
Polubiłam zamiast zacytować 🤦♀️
U mnie na szczęście nie jest aż tak źle, ale też miewałam kiepskie momenty i wtedy, zwłaszcza wieczorami, jako tako sprawdzały się wafle kukurydziane. Nie jest to wybitnie odżywcza i zdrowa przekąska, ale trochę zapycha... Z innych ciążowych odkryć, migdały u mnie trochę pomagają na mdłości, więc też kilka razy dziennie po kilka chrupię. Nie przepadam za imbirem, więc tego klasyka w ogóle nie próbowałam.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:28
-
Dzięki za porady produktowe!
Nie chcę właśnie za dużo nakładać na skórę, bo jednak to się wchłania. Meg, dzięki za wskazówkę, może poszukam czegoś z kwasem hialuronowym, ale najpierw pogadam z gpt czy jest bezpieczny.
Chciałam ostatnio kupić kurze łapki i graniczy to z cudem. Moi rodzice mają kury, ale to są takie święte kury od jajek, które umierają śmiercią naturalną, muszę we wsi rozpytać czy ktoś ma takie na mięso.
Ja też ma rozstępy z wieku dojrzewania, chciałam uniknąć nowych 🫢Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:57
-
Poczułam ruchy! Wczoraj lekko, nie byłam pewna, a dziś jestem pewna na 100%. Jakie to jest fajne
Niecierpliwa2, Megmery, BlackAmericano, snieżka, White1, aganieszkam, Ninia, Niaha, pandzia 🐼, babajagapatrzy, Karos31, kleopatr4, Paulina1106, Guśka21, Sawka8, Mimblanee lubią tę wiadomość
-
Martit, ale zazdroszczę ❤️ też bym już chciała, ale jest to moja pierwsza ciąża i do tego łożysko na przedniej ścianie, więc wiem że będę musiała sporo poczekać 😅
-
@martit, ale super! Ja od paru dni pukam do mojej dzidzi i sie wsłuchuje i chwilami mam wrazenie ze cos czuje ale potem dochodzę do wniosku ze to proces trawienny jednak😅
No ale Ty juz bedziesz miala uspokajacza, zbędne usg
)
@Kleopatra, pytałaś o masaz. To byl taki zwykly masaz prenatalny, tylko u fizjo a nie w salonie masażu. Okazało sie ze mialam okropnie pospinane pośladki, wg tego nie czułam, a pani powiedziala ze w ciazy to bardzo czeste... wiec tak mnie tam łokciem przetyrala ze dzis sie czuje jak po nauce jazdy na nartach, z obitym tylkiem:)) poza tym fajnie pomasowala plecki, ramiona, nogi. Cały czas leżałam na bokach, z walkiem między nogami, doslownie ostatnie 5 czy 10 min na plecach, celem przemasowania ud. Na fizjoterapię zalecala wrócić kolo 20tc
Jeju jeju u nas wyszlo slonce i pije kawkę na balkonie!! Ależ to jest cudne🌸😍🌞 odslonilam białe łydki i lapie witaminkę
)
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
Ja biorę Bonjeste rano i wieczorem i najgorsze mdłości mam rano i wieczorem 🙈 wymioty najczęściej rano.White1 wrote:Hej, u mnie mdłości niestety nie ustępują, jedynie zmieniły trochę grafik. Obecnie w ciągu dnia jak nie jestem głodna, to jest ok, ale jak wcześniej nie wymiotowałam, tak teraz coraz trudniej mi to pohamować. Najgorszej jest z samego rana (dzisiaj kroiłam jabłko, żeby zjeść cokolwiek i w trakcie miałam odruch wymiotny) oraz wieczorem od 20:30 aż do pójścia spać, muszę coś zjeść coś w tym czasie, ale praktycznie nic nie wydaje mi się wtedy zjadliwe. Zakładam, że wieczorem po prostu tabletka z poprzedniego dnia przestaje już działać. Dzisiaj napisałam z prośbą o wydłużenie recepty na Xonveę, nie wyobrażam sobie z nich zejść skoro obecnie biorę i są takie przeboje 🙁02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka?🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Ja też mam na przedniej, tak lekko z boku poczułam.BlackAmericano wrote:Martit, ale zazdroszczę ❤️ też bym już chciała, ale jest to moja pierwsza ciąża i do tego łożysko na przedniej ścianie, więc wiem że będę musiała sporo poczekać 😅
Ale wiem, że to że poczułam dziś, nie oznacza, że jutro też. Na takie prawdziwe kopniaki to jeszcze chwilę poczekam.
BlackAmericano lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczynki
z 8 lat temu bardzo interesowałam się kosmetykami do pielęgnacji, teraz już nie ale pamiętam, że nie należy stosować olejków na suchą skórę tylko najlepiej na mokrą/wilgotną zaraz po kąpieli przed osuszeniem się ręcznikiem. Stosowanie ich na suchą skórę wywołuje efekt odwrotny i wysusza naskórek. Ciekawa jest też sytuacja z gliceryną która nie powinna być stosowana w warunkach niskiej wilgotności powietrza ponieważ wtedy wyciąga wodę z głębszych warstw naszej skóry (gliceryna przyciąga wodę z miejsca, gdzie jest jej więcej. W normalnych warunkach pobiera ją z wilgotnego powietrza i dostarcza do naskórka, dlatego przy jej stosowaniu należy używać emolientów lub mieszanek gliceryna+lipidy).
Generalnie bardzo odmieniło mi się podejście do pielęgnacji od tamtych czasów, aktualnie jestem team "genów nie wydłubiesz" i używam jedynie olejku do kąpieli SVR, i balsamu CeraVe.
Buliony za to polecam
ja robię klasyczne drobiowo-wołowe i również wekuję by mieć bazę pod zupki które uwielbiam
Niecierpliwa2, Ninia, kleopatr4, Megmery, BlackAmericano, Mimblanee lubią tę wiadomość
-
Właśnie wracam z prenatalnych, ryzyka tak niskie że skala się skończyła 😁 tris 21 1:16576 reszta ponad 20000. Według lekarza możliwe, że chłopak ale jeszcze nie potwierdza. Mąż też się zarzeka że siurek był sterczący w górę 😂 Mały uparty oczywiście nie chciał współpracować i żeby pokazał nosek trzeba było nim trochę porzucać
Karos31, babajagapatrzy, Ala87, PaulinKA, Abstrakcja, aganieszkam, snieżka, Megmery, White1, BlackAmericano, Malina90, Sawka8, Mimblanee, Paulina1106 lubią tę wiadomość
-
Artopa, świetne wiadomości, gratuluję!
Do moich drugich prenatalnych zostały 3 tygodnie 🥹 już nie mogę się doczekać. Muszę na kolejnej wizycie zapytać o moje łożysko, bo w sumie nie wiem gdzie mam. Ruchów jeszcze nie czułam, zazdroszczę, Martit! Miałyśmy do pewnego czasu ten sam wiek ciąży, więc może i u mnie coś niedługo będzie można poczuć.
snieżka, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
babajagapatrzy wrote:Artopa, świetne wiadomości, gratuluję!
Do moich drugich prenatalnych zostały 3 tygodnie 🥹 już nie mogę się doczekać. Muszę na kolejnej wizycie zapytać o moje łożysko, bo w sumie nie wiem gdzie mam. Ruchów jeszcze nie czułam, zazdroszczę, Martit! Miałyśmy do pewnego czasu ten sam wiek ciąży, więc może i u mnie coś niedługo będzie można poczuć.
Ale ja jestem do tyłu z moją ciążą
Dopiero miałam pierwsze prenatalne a na kolejne mam się umawiać dopiero za tydzień jak zadzwonią z wynikami badań z krwi.
Ja łożysko mam na tylniej ścianie, to mam nadzieję, że jeszcze moment i poczuję pierwsze ruchy 🥹Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:09
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
U mnie też wyszło łożysko na tylnej ścianie, co prawda lekarz powiedział że jest nisko, ale jakoś się tym nie przejął plus czytałam jak pisałyście, że z czasem może się podnieść. Ja kolejna wizyta za 4 tyg, ciekawe czy lekarz już potwierdzi płeć bo teraz tak studiuje zdjęcia 3d i na jednym widać wyjście pępowiny a poniżej jakby coś tam jeszcze rosło 😁 Mąż jeszcze nie chce imienia wybierać póki się nie potwierdzi
-
Śnieżka, Artopa szczerze mówiąc to wydaje mi się, że jest na to szansa
Oficjalnie podobno ruchy odczuwalne są od 18tc ale czytałam na innych wątkach, ze dziewczyny odczuwały subtelne ruchy nawet w 13tc. Ja jestem w 15+1 (łożysko na tylnej ścianie) i wczoraj wieczorem poczułam tu gdzie gmerają na USG głowicą delikatne muśnięcie jakby rybka przepływała, jestem prawie pewna, że to był Bibiś. Znam swoje jelita aż za dobrze, przeżyłam wszystkie imprezy jakie się w nich urządzały i to co wyprawiali w nich nieproszeni goście...w rytm disco, techno i rock'n'rolla i stwierdzam, że tym razem to nie były jelita
snieżka lubi tę wiadomość
-
Co do ruchów to ja zazwyczaj czuję pierwsze delikatne ruchy od 16-17tc. Teraz mam łożysko na tylnej ścianie, więc pewnie niedługo zacznę czuć maluszka 😊 zazwyczaj ruchy czuje się tak 18-20tc, także na spokojnie. Zależy gdzie jest łożysko i pewnie też wielu innych czynników. I te pierwsze ruchy mogą pojawiać się i znikać bo maluszek jest malutki. Wystarczy, że obróci się przodem do naszego kręgosłupa i już nie czuć tych pierwszych ruchów. Takie regularne ruchy to raczej w 3 trymestrze i końcówka drugiego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 21:00
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka?🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -