PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
babajagapatrzy wrote:Black, daj znać co u Ciebie!
Ja od wczoraj mam uczucie, że mała się przesunęła i zupełnie inaczej czuję jej ruchy: nie przy ścianie zewnętrznej, a gdzieś w dole pod pępkiem. Zastanawiam się czy to ok, doktor czat uspokaja. A wizyta dopiero za dwa tygodnie 🫢 nie miałam jeszcze też tak silnych ruchów, jak Wy opisujecie: że widzicie je przez skórę.
Też dzisiaj myślałam o Black! Daj znać jak tam 😊
U mnie ruchy też nie są bardzo intensywne, raz czy dwa czułam przez skórę, ale tak to raczej nadal takie smyranie.
babajagapatrzy lubi tę wiadomość
-
Wiecie co mnie przeraża w kontekście wyprawki? Że nie dość, że tego jest tak dużo, to po prostu nie można wpisać „szczoteczka na ciemieniuchę” czy „laktator”, tylko o każdej jednej pierdole, od mokrych chusteczek po fotelik trzeba najpierw zrobić doktorat czytając milion opinii 🫠 dlatego cieszę się jak coś polecacie, nie muszę wtedy sama tyle energii w to wkładać. Wczoraj przy okazji zakupu pieluch, kupiłam też woreczki na pokarm (bez czytania opinii! 🫢), wkładki laktacyjne, lanolinę, waciki, płyn do prania i mydło dla bobasa. No i dziś mi się ten płyn wyświetlił na insta jako 7/10, bo ma kompozycje zapachową. Można oszaleć 🤯
FloristKa, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
PaulinKA wrote:A na pewno w wersji bambusowe?? Bo one występują w wersji bambusowa wyściolka (drozsze) i bawełniana (tansze) .
Ja wlasnie tez cala chemię kupuje na necie (głównie allegro) , bo taniej no i dzwigac nie musze, i wiekszy wybor eko produktow 😅
ale te pieluszki to akurat na allegro widzialam tylko bawełniane stąd sie skusiłam na te z Rossmanna zeby sobie porównać czy wg jest różnica dla nas
Na pewno oglądał kiedyś bambiboo bambusowe, bo widziałam. Ale jaka była cena to nie pamiętam 😅 -
Zastanawiamy się nad zakupem takiej komody z przewijakiem https://vox.pl/product/komoda-z-przewijakiem-sande-5278660
Tylko ten przewijak jest ułożony tak, że trzeba chyba przewijać dziecko bokiem. Czy to w ogóle możliwe? 😅
Mieliśmy nie kupować na razie łóżeczka, tylko używać na początku kosza mojżesza, ale na olx wyświetliło mi się moje wymarzone łóżeczko z woodies w bardzo dobrym stanie i cenie o połowę niższą niż w sklepie. I chyba się zdecydujemy
-
Kochana, nie przejmuj się tak. nie da się ciągle szukać wszystkiego naj, bo człowiek by oszalał 🙂 balans i umiar jak zawsze 😘babajagapatrzy wrote:Wiecie co mnie przeraża w kontekście wyprawki? Że nie dość, że tego jest tak dużo, to po prostu nie można wpisać „szczoteczka na ciemieniuchę” czy „laktator”, tylko o każdej jednej pierdole, od mokrych chusteczek po fotelik trzeba najpierw zrobić doktorat czytając milion opinii 🫠 dlatego cieszę się jak coś polecacie, nie muszę wtedy sama tyle energii w to wkładać. Wczoraj przy okazji zakupu pieluch, kupiłam też woreczki na pokarm (bez czytania opinii! 🫢), wkładki laktacyjne, lanolinę, waciki, płyn do prania i mydło dla bobasa. No i dziś mi się ten płyn wyświetlił na insta jako 7/10, bo ma kompozycje zapachową. Można oszaleć 🤯
jeśli mogę tylko coś doradzić - nie szalejcie z zakupami np. pieluch czy mokrych chusteczek. takie rzeczy lepiej kupować najpierw po 1 opakowaniu, bo dzieci czasem mają uczulenia na pupie od niektórych i najpierw najlepiej sprawdzić jak zareaguje skóra 🙂
PaulinKA, Fox, babajagapatrzy, Frena, Niecierpliwa2, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Pewnie z czasem mi przejdzie 🫣😁 co do pieluch i chusteczek: kończę na tym co mam: 4 paczki chustek i sześć paczek pieluch. Najwyżej będę oddawać koleżankom, mam dwie z ciążą młodszą niż mojaespoir wrote:Kochana, nie przejmuj się tak. nie da się ciągle szukać wszystkiego naj, bo człowiek by oszalał 🙂 balans i umiar jak zawsze 😘
jeśli mogę tylko coś doradzić - nie szalejcie z zakupami np. pieluch czy mokrych chusteczek. takie rzeczy lepiej kupować najpierw po 1 opakowaniu, bo dzieci czasem mają uczulenia na pupie od niektórych i najpierw najlepiej sprawdzić jak zareaguje skóra 🙂
Śnieżko, które łóżeczko Ci się podoba?
My komodę kupujemy zwykłą, chyba hemnesa i na to adapter do przewijania. -
Kurde ja sie tylko rozglądam. Troche Wam zazdroszcze takiej beztroski. Ja ciagle w głowie mam moja historie i historie kuzynki i jakoś nie spieszy mi sie z wyprawka. Robie sobie listę, ale 🫣
Pamiętam, że moja inna kuzynka miała komodę z przewijakiem i mówiła ze wkurza ją, że ten przewijak wystawał i schylanie się po rzeczy do komody było bardzo upierdliwe.
Ja nawet nie zamierzam kupować przewijaka po prostu chce kupic mate do przewijania i bede przewijać na kanapie, bo juz nie mam miejsca 🤣 -
babajagapatrzy wrote:Pewnie z czasem mi przejdzie 🫣😁 co do pieluch i chusteczek: kończę na tym co mam: 4 paczki chustek i sześć paczek pieluch. Najwyżej będę oddawać koleżankom, mam dwie z ciążą młodszą niż moja

Śnieżko, które łóżeczko Ci się podoba?
My komodę kupujemy zwykłą, chyba hemnesa i na to adapter do przewijania.
woodies noble cot vintage
Ma ono 140 cm długości, zdejmowane szczebelki i obniżany materac, więc może posłużyć na długo
babajagapatrzy lubi tę wiadomość
-
@floristka, @espoior, no wlasnie ja tez planuje bez przewijaka , podkłady i tyle. A jak po tygodniu stwierdze ze na lozku czy macie mi zle to przewijak dokupimy 😅
@floristka, z ta beztroska to wiesz.. kazda ma inną historie za sobą... mi ciagle ciezko uwierzyć ze rosnie we mnie zycie. Ale jednocześnie robienie tej wyprawki umacnia we mnie wiarę w bobasa, nie odmawiam wiec sobie tego. A niestety cos pójść nie tak moze na każdym etapie... na prawde na każdym , nawet takim kiedy wyprawka bedzie przygotowywana doslownie na ostatnią chwile
@babajaga, tez mnie wkurza to ze serio nie mozesz pójść do sklepu powiedzieć dzien dobry poproszę chusteczki nawilżane i Elo xD dlatego ja sie np nie dodawałam do żadnych grup ciążowych na fb bo wydaje mi sie se tam to dopiero miszmasz informacji 😅 pewnie tez sporo wiedzy mi przez to umyka ale czy to na prawde ma znaczenie? Staram sie nie wkręcać na maxa, tak jak z tym wózkiem, wiedzialam ze kilka osob u nas poleca anexa i juz nawet nie ogladalam innych tylko szlam w to 😅 i w wielu kwestiach tak podchodze troche na łatwiznę 😅
babajagapatrzy, snieżka, FloristKa, Ala87 lubią tę wiadomość
-
Ja robiłam tylko w drugiej ciąży, bo miałam cukrzycę ciążową i to było wskazaniem. Tak to nie robię, nie mam wskazań. Jakby coś było nie tak na prenatalnych to bym pewnie zrobiłaSawka8 wrote:Hej Dziewczyny, czy same z siebie zdecydowałyście się na echo serca płodu czy takie było zalecenie lekarza? Mi póki co żaden z ginów nic nawet nie wspominał… wiadomo, że lepiej wiedzieć czy wszystko ok.
Moja malutka wczoraj dała mi nieźle popalić, chyba imprezę sobie zorganizowała w moim brzuchu / kręciła się niemiłosiernie. Dziś od rana podobnie 😅 może to rzeczywiście zbyt duża ilość zjedzonego arbuza i truskawek teraz przynosi efekty 🙈02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Nie popadajmy w paranoję 😅 waciki, czy woreczki kupuję jakie akurat się trafią 😉 ale fakt, oszaleć można. Jak pierwszy raz robiłam wyprawkę te kilka lat temu to był o wiele mniejszy wybórbabajagapatrzy wrote:Wiecie co mnie przeraża w kontekście wyprawki? Że nie dość, że tego jest tak dużo, to po prostu nie można wpisać „szczoteczka na ciemieniuchę” czy „laktator”, tylko o każdej jednej pierdole, od mokrych chusteczek po fotelik trzeba najpierw zrobić doktorat czytając milion opinii 🫠 dlatego cieszę się jak coś polecacie, nie muszę wtedy sama tyle energii w to wkładać. Wczoraj przy okazji zakupu pieluch, kupiłam też woreczki na pokarm (bez czytania opinii! 🫢), wkładki laktacyjne, lanolinę, waciki, płyn do prania i mydło dla bobasa. No i dziś mi się ten płyn wyświetlił na insta jako 7/10, bo ma kompozycje zapachową. Można oszaleć 🤯
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca, 14:19
02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Rzeczywiście dziwny ten przewijak 🙈 może jest nakładka na komodę?snieżka wrote:Zastanawiamy się nad zakupem takiej komody z przewijakiem https://vox.pl/product/komoda-z-przewijakiem-sande-5278660
Tylko ten przewijak jest ułożony tak, że trzeba chyba przewijać dziecko bokiem. Czy to w ogóle możliwe? 😅
Mieliśmy nie kupować na razie łóżeczka, tylko używać na początku kosza mojżesza, ale na olx wyświetliło mi się moje wymarzone łóżeczko z woodies w bardzo dobrym stanie i cenie o połowę niższą niż w sklepie. I chyba się zdecydujemy

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Fajną alternatywą dla przewijaka jest przewijak na łóżeczko 😉 polecam. Można przewijać na kanapie czy podłodze, ale wtedy jednak plecy obrywają.
FloristKa lubi tę wiadomość

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Ja od jakiś dwóch dni czuję znacznie mocniejsze ruchy, nawet wczoraj udało mi się nagrać jak Mała szalała, aż cały brzuch skakał 🙈 trochę się obawiam, że będzie ruchliwym dzieckiem i da mi wycisk w 3 trymestrze 😅
Ja już trochę lepiej z przeziębieniem. Jeszcze zatoki bolą, katar, kaszel jest, ale powolutku wychodzę z najgorszego. Także jest szansa, że do wtorku będę zdrowa. Ale się nie mogę doczekać połówkowych 😍🥰
Za to mam coraz gorszego tego żylaka na nodze i kroczu 😭 muszę się umówić do mojej flebolog, ale na razie widzę , że nie ma terminów 😔 jak rano nie ubiorę od razu pończochy uciskowej to zaraz ten żylak wyłazi i boli okropnie 😑
Ale jest jedna dobra wiadomość, mam nadzieję że nie zapeszę, ale po 8 tygodniach plamień w końcu jest czysto. Rano tylko kilka kropelek poleciało po nocy. Mam nadzieję, że krwiak już zniknął 🍀
PaulinKA, snieżka, Niecierpliwa2, Frena, kleopatr4, Ala87 lubią tę wiadomość

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Piękne to łóżeczko, Śnieżko!
No właśnie dla mnie chyba ten mniejszy wybór byłby lepszy. Podobnie, jak Paulinka, nie jestem w żadnej grupie na fb, ale na insta atakują mnie ciągłe filmiki z polecanymi i niepolecanymi rzeczami.
Pokosiłam trochę ogródek i mnie zakłuło w podbrzuszu, leżę sobie i czekam na jakiś ruch, a tam jak na złość cisza i spokój 🫠Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca, 17:20
snieżka, Niecierpliwa2 lubią tę wiadomość
-
U nas mały też już się rozszalał że go ręka ale wczoraj się przekręcił i cały dzień go nie czułam więc o 23 pojechaliśmy na SOR. Oczywiście wszystko jest ok ale po ostatnich wygibasach spanikowaliśmy, jak się cały dzień nie ruszał.
Akurat mój lekarz był na dyżurze więc cała akcja zamknęła się w godzinę.
Co do zakupów mam kilka dni temu kupiłam Chicco baby hug 5w1. Oczywiście używany.
Wszystkich innych rzeczy mamy bardzo dużo od znajomych. Ostatnio dostaliśmy wanienkę stokke ze stojakiem i wkładką dla niemowlaka i wielki wór ubrań, osuszarki do butelek, sterylizator, otulacz do fotelika z lepre. Bardzo dużo rzeczy dla mnie po porodzie bo koleżanka zrobiła pełną wyprawkę dla siebie a większości rzeczy nie używała bo finalnie miała cc i brak laktacji. Z takich do szpitala dla mnie to chyba tylko zostaje mi maść z lanoliną i gatki porodowe do kupienia. Resztę wynalazków mam.
Co do pieluch to na razie jestem zdecydowane na bambo nature. Jakoś mnie przekonują bo są produkowane w Danii, a ponoć balbiboo w Chinach. -
No właśnie on już zawiera ten nakładany przewijak 🙈 Może uda nam się podejść do niego od bocznej strony 😅aganieszkam wrote:Rzeczywiście dziwny ten przewijak 🙈 może jest nakładka na komodę?
-
espoir wrote:zjedz coś słodkiego - po słodkim maluszki się uaktywniają w brzuchu 🙂
Ja jem bardzo dużo słodkiego i praktycznie nie czuję dzidzi 😥 Jak coś czuję bardzo delikatnie to też nie jestem pewna czy to ona, bo to jest naprawdę bardzo subtelne i nie pojawia się też codziennie