PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny! Jestem z grupy listopadowej i przyszłam się Was poradzić. Za miesiąc lecę na wyprawę polarną na Svalbald (wiem jak to brzmi 🤣) , ale to wyprawa dla rodzin z dziećmi, mamy 7 letnie dziecko a najmłodszy uczestnik będzie miał 5 lat. Oczywiście bookowalam to w styczniu jak nic nie zapowiadało ciąży, a nasza historia to 2 lata starań i poronienia, więc nie chcieliśmy odkładać marzeń i czekać.
Kluczowe pytanie z jakim przyszłam: jakie największe Wasze wyzwania w 24/25 tc? Jestem w 20, rzygalam niemiłosiernie 1 trymestr i w łóżku 1,5 mc, w drugim pełna aktywność zawodowa, aktywność sportowa poszła w las, a mdłości ciągle przychodzą wraz ze zmęczeniem. Czy któraś z Was miała loty 5 godzinne w tym czasie? Jak zmęczenie czy inne dolegliwości? Wiem, że każda z nas przechodzi inaczej, ale zaczynam się szykować i bardzo by mi pomogły Wasze opinie.
Życzę Wam wszystkiego dobrego i samych cudownych dni w październiku. 🥰 -
Hej dark! Brzmi super 😀 ale też jak wyzwanie 😅 Ja akurat od początku ciąży nigdzie nie leciałam, więc tu nie pomogę. Ale miesiąc temu jechałam pociągiem 3h i w tym miesiącu już się nie zdecydowałam na powtórkę. Moją bolączką jest puchnięcie nóg od dłuższego siedzenia i ból kości ogonowej. Poza tym czuję się raczej dobrze i sporo jeszcze chodzę, spaceruję, ćwiczę, ale czuję, że szybciej się męczę niż kiedyś. Muszę robić przerwy choćby krótkie.
PS niektórzy chyba zalecają te pończochy/podkolanówki uciskowe na czas lotu, ale nigdy nie korzystałamWiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca, 20:57
dark lubi tę wiadomość
-
Dark, jeśli miewasz dalej mdłości to pomyślałabym o jakimś wsparciu tej kwestii przed wyjazdem - Czy korzystałaś z osteopaty i np. terapii czaszkowo-krzyżowej? Ja w 1 trymestrze dwukrotnie i pomogło mi w jakimś stopniu.
Co do puchnięcia stóp jak wyżej to doraźnie możesz sobie okleić łydki taśmami aby zrobić drenaż. Może jakiś masaż limfatyczny? Lub praktykuj po prostu układanie codziennie nóg w górze na 15 minut.
Kupiłabym opaskę na oczy żeby móc przespać lot i zabezpieczyłabym się na wypadek infekcji gardła, bo przy takim czasie coś może Cię dopaść. Na zmęczenie po prostu dać sobie przestrzeń aby zatrzymać się i wyrównywać rytm serca, dbać żeby nie było skoków glukozy. Np. Jak jesz daktyla to z masłem albo przed posiłkiem woda z octem.
Nie przejmowałabym się pogoda, bo raczej nie będą Ci straszne 30st upały tak jak w Polsce;)
Apteczka jaka bym sobie przygotowała to elektrolity lub sól Kłodawska z wit c, magnez, węgiel, olejek lawendowy, enzymy trawienne, dmso (jak jesteś zaznajomiona) lub srebro).
dark lubi tę wiadomość
-
Możesz mieć początek cukrzycy i wywala Ci cukier po cukrach prostych a przy odpowiedniej diecie możesz mieć cukry w normie 🙂 w ciąży mierzy się 1h po posiłkach i na czczo. A i tą 1h mierzymy od rozpoczęcia posiłku, nie od zakończenia. A na czczo mierzymy od razu po wstaniu z łóżka, nie za jakiś czas. Ja rano jak wstanę to idę siku, myje ręce i mierzę cukier.Frena wrote:Dzisiaj byłam na krzywej i już mi przyszedł wynik po 1h, też niestety glukoza podwyższona - 189 😟 na czczo 76, a na wynik po 2h jeszcze czekam. Wizytę u ginekolo mam we wtorek i pewnie też będzie skierowanie do poradni 😟 humorek mi to troche popsuło. Akurat miałam w domu glukometr to zmierzyłam tak ok. 1-1,5 h po obiedzie, to było 90, jakieś dziwne rzeczy. Domówiłam pasków i pomierzę przez te parę dni do wizyty.
kleopatr4, Frena lubią tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Ja na razie dobrze znoszę upały, ale jestem ciepłolubna i w 22 st. Chodzę w swetrze 🙈 więc na razie jest spoko. U nas ma być najgorzej w niedzielę, 39 stopni. Myślę, że zamkniemy się w domu do wieczora. Najgorsze jest to, że muszę nosić pończochy przeciwzakrzepowe. Bez nich żyły mi chce rozerwać, tak boli 😔 więc niestety muszę się "gotować", albo robić co chwilę przerwy z nogami w górze, a przy trójce dzieci ciężko 🙈
Mdłości niestety wracają ale dalej biorę Bonjeste. Jak raz zapomniałam wziąć o tej porze jak zawsze, to potem walczyłam, żeby nie zwymiotować 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca, 00:47
02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Ja sie ciesze, ze mamy domek nad jeziorem. W te upaly idealnie.
Wlasnie sie szykujemy na zakonczenie roku szkolnego i jedziemy.
Jak u was z opalaniem? Co na ten temat sadzicie?
Ja brzucha nie przykrywam, ale smaruje filtrem 50. Duzo czasu spedzan z dzieciakami w wodzie.
Natknelam sie na wpis mamy ginekolog odnosnie opalania. Ze dla niej to mit z przykrywaniem brzucha. Dziecko ani wody plodowe sie " nie zagotuja".
U nas wszystko dobrze. Mala w brzuszku tak szaleje, ze nieraz to mam dosyc 🤣 Wypina sie tak, ze moj nlodszy ostatnio sie smial i sie zastanawialismy czy to glowa csy dupka 🤣Ewelinaxx -
Ja kupiłam kostiumy dwuczęściowe ale górna część to taka bluzeczka na ramiączka więc zakrywają brzuch. Nie boję się zagotowania tylko jakiś przebarwień na skórze i innych zmian, które w ciąży przynajmniej u mnie się wzmogły. Reszta ciała spf 30 i 50, zależy co tam po ręką. Po 2,5 tygodnia i tak jestem opalona, mimo że czas na leżaku obowiązkowo pod parasolem.
-
Od kiedy nie przyjmuje olejów roślinnych nie smażę się jak frytka. A jestem fenotypem 1.
Warto sobie budować od wiosny stopniowo tolerancje na słońce i dzięki temu nie bać oparzeń. Ja stosuję zasadę 15 minut ekspozycji i odpoczynek. Wełna, jedwab, długi rękaw, kapelusz, nawodnienie. Jak cały dzień to krem z łoju z cynkiem.
Nie opalam się celowo, ale daje brzuszkowi czasem złapać ciepełko.
Niestety, niedzielne weselicho odpuszczamy… dziś nie mam głosu. Na ślubie się pojawimy, jest w plenerze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca, 08:51
-
Dziewczyny, a jak jest u Was ze spaniem? Ja nie miałam z tym problemu, ale od 4 dni budzę się przy każdym przekręceniu na drugi bok
ogólnie sen jest bardzo płytki. Mocno zasypiam ok 5 i budzę się późno
brzuch mam mały, jeszcze mi nie dokucza, ale pilnuje się, żeby nie spać na plecach
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
Mam parę pytań do Was.
Czy ktoś przyjmuje lub przyjmował glicynę? W jakim celu, kierowane na co? Albo żelatynę wołową?
Czy korzystałyście z kakao “ceremonialnego”? Macie jakieś czyste kakao do polecenia?
Zaopatrujecie się gdzieś w internecie w podroby? -
Ja się nie lubię opalać 🫣 także nie mam tego problemu. Jak w pierwszej ciąży byłam w Grecji ja wakacjach to miałam kostium z zakrytym brzuchem. Po prostu tylko w taki weszłam 😅Ewelinaxx wrote:Ja sie ciesze, ze mamy domek nad jeziorem. W te upaly idealnie.
Wlasnie sie szykujemy na zakonczenie roku szkolnego i jedziemy.
Jak u was z opalaniem? Co na ten temat sadzicie?
Ja brzucha nie przykrywam, ale smaruje filtrem 50. Duzo czasu spedzan z dzieciakami w wodzie.
Natknelam sie na wpis mamy ginekolog odnosnie opalania. Ze dla niej to mit z przykrywaniem brzucha. Dziecko ani wody plodowe sie " nie zagotuja".
U nas wszystko dobrze. Mala w brzuszku tak szaleje, ze nieraz to mam dosyc 🤣 Wypina sie tak, ze moj nlodszy ostatnio sie smial i sie zastanawialismy czy to glowa csy dupka 🤣02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
dark wrote:Cześć Dziewczyny! Jestem z grupy listopadowej i przyszłam się Was poradzić. Za miesiąc lecę na wyprawę polarną na Svalbald (wiem jak to brzmi 🤣) , ale to wyprawa dla rodzin z dziećmi, mamy 7 letnie dziecko a najmłodszy uczestnik będzie miał 5 lat. Oczywiście bookowalam to w styczniu jak nic nie zapowiadało ciąży, a nasza historia to 2 lata starań i poronienia, więc nie chcieliśmy odkładać marzeń i czekać.
Kluczowe pytanie z jakim przyszłam: jakie największe Wasze wyzwania w 24/25 tc? Jestem w 20, rzygalam niemiłosiernie 1 trymestr i w łóżku 1,5 mc, w drugim pełna aktywność zawodowa, aktywność sportowa poszła w las, a mdłości ciągle przychodzą wraz ze zmęczeniem. Czy któraś z Was miała loty 5 godzinne w tym czasie? Jak zmęczenie czy inne dolegliwości? Wiem, że każda z nas przechodzi inaczej, ale zaczynam się szykować i bardzo by mi pomogły Wasze opinie.
Życzę Wam wszystkiego dobrego i samych cudownych dni w październiku. 🥰
Ja co prawda nie leciałam samolotem ale jechałam samochodem kilkanaście godzin jednego dnia w okolicy 23 t. Nie czułam dyskomfortu, może częściej zmieniałam pozycję na fotelu i robiliśmy postoje co 2-3 h na rozprostowanie nóg. Oczywiście po całym dniu w trasie byłam zmęczona, ale to też dlatego, że było ciepło i jednak po takiej trasie zawsze czuć zmęczenie. Jeśli miałaś mdłości to warto pomyśleć o czymś, żeby pod tym kątem się na wszelki wypadek zabezpieczyć na podróż i na pewno warto w czasie lotu sobie wstać, trochę się przejść. Trzymam kciuki 🤞🍀 i zazdroszczę takiej wyprawy polarnej, zwłaszcza w kontekście tego, że teraz w Polsce straszne upały 🥵
dark lubi tę wiadomość
👩+👦+🐶
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, i S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, PRL, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, inhibina B
I IVF
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷; 12+6: I prenatalne: 7,4 cm; 19+6: II prenatalne: 320 g 💖

-
Ja byłam w podróży służbowej na Litwie w drugim trymestrze, ale wybrałam jednak auto, nie samolot. A, że mieszkam na południu, to była podróż ponad 10h, zniosłam dobrze, było jeszcze chłodno

Na zwolnieniu mam mniej czasu na telefon niż w pracy, ale cały czas Was nadrabiam! Mam nadzieję, że Wasze podwyższone cukry to tylko czerwona flaga i wystarczy dieta
Black, super, że w szpitalu Cię uspokoili!
A ja właśnie zbieram się na babski weekend w SPA gdzieś pod Wrocławiem. Wybieramy się z paczką ze studiów (udało nam się całą 6!) z okazji 10-lecia obrony, mam zamiar leżeć, pachnieć i dać się masować! Lekarka wystawiła mi zaświadczenie, że mogę odbywać masaże, a na basen zaleciła zakładać tampon, mam ogromną ochotę na kąpiel, ale nie wiem czy przemogę strach przed infekcją.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca, 10:19
FloristKa, Frena, snieżka, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
kleopatr4 wrote:Mam parę pytań do Was.
Czy ktoś przyjmuje lub przyjmował glicynę? W jakim celu, kierowane na co? Albo żelatynę wołową?
Czy korzystałyście z kakao “ceremonialnego”? Macie jakieś czyste kakao do polecenia?
Zaopatrujecie się gdzieś w internecie w podroby?
Niestety, zero doświadczenia w każdym z tych tematów. Jedynie co do mięsa z internetu, zastanawiałam się nad jakimś lepszej jakości np. w kontekście rozszerzania diety później, ale zrezygnowałam. Jednak obawa o transport przeważyła
-
@dark ostatni raz samolotem leciałam jakis miesiac temu i faktycznie bylo mi troszke gorzej niz poza ciaza bo dokucza mi zespół niespokojnych nog- po prostu nie moglam sobie znalezc miejsca. Stawałam wiec w korytarzu. Robilam jakies mini cwiczonka typu unoszenie kolan, kręcenie stopami. Ja jestem na heparynie wiec zakrzepow sie nie boje ale chyba rozwazylabym ponczochy uciskowe. Ogolem lot samolotem nie zrobi dziecku krzywdy, jesli cos miałoby sie wydarzyć to wydarzyło by sie tez na lądzie. Ale jednak w tym samolocie to trzymałam sie za brzuszek i analizowalam czy dzieciątko sie rusza😄 powodzenia!
@kleopatra, w necie nie ale moja kolezanka wątrobę wołowa kupowała po prostu bezpośrednio w zakładzie masarskim. Czy tam w rzeźni, nie wiem, no gdzies "bezposrednio". Moze warto takie miejsca obczaić? Te wszystkie bio eko sklepy z neta maja horrendalna przebitke a przeciez podroby to ogólnie tanizna jest
@babajaga oo i bedziesz miala zwykly masaz?? Kurde ja myslalam ze w ciazy to tylko na prenatalne moge chodzic😃 musze zapytać swojej lekarki jak ona to widzi. No I cudny weekend sie szykuje- korzystaj, daj sobie odpoczynek i relaks bo nie wiadomo czy to nie ostatni taki solo wypad na dlugi dlugi czas😄 pięknego czasu🥰
Ja sie lubie opalać, ale teraz w ciazy to jak pisze kleopatra- wychodze sobie na slonce na 15 20 min jednorazowo, sie odslaniam:)
Duzo wiecej czasu spędzam w cieniu, ale tez nie unikam słonka jak ognia. Jednak chyba zrobiło mi sie jedno przebarwienie na policzku wiec z tym to trzeba uwazac- bede walczyć po ciazy😄
dark lubi tę wiadomość
-
Noo ja sloneczko uwielbiam... ale zawsze nakrycie glowy jest. Przebarwien zadnych nie dostalam, ale nigdy od slonca sie nie choealam wiec skora jest "nauczona".
Ostatnio nogi sobie spieklam, ale to przez to ze z mlodszym lezelismy na materacach na wodzie. Nie pomyslala blondynka ze w wodzie bardziej lapie 🤣
Ewelinaxx -
Ja leciałam miesiąc temu, więc to był 18tc dopiero, ale wszystko było w porządku, lot trwał 2.5-3h, większość przespałam. Przy wznoszeniu poczułam pierwsze kopniaczki, które później pojawiały się codziennie 🥹
Co do opalania, to ja smarowałam brzuch SPF 50 lub zakrywałam, ale codziennie z rana kiedy jeszcze aż tak nie smażyło, to wychodziłam na 15 min z odkrytym brzuszkiem 😊 chyba dobrze był zakryty, bo odcień brzucha jest zupełnie inny niż rąk i nóg 😂
babajagapatrzy ja ostatnio się dowiedziałam, że są specjalne tampony probiotyczne na basen, nie wiem czy wiedziałaś o czymś takim
snieżka, babajagapatrzy lubią tę wiadomość
👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
02.26 FET cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
08.06 330g 🩵🧸
01.07 660g ☀️
27.07 1120g 🦭

-
Dark, z tym lotem to nie pomogę bo nie byłam do tej pory w ciąży w żadnej dłuższej podróży ale życzę wspaniałej wyprawy, wrażenia na pewno będą niezapomniane! 🙂
Opalać też się nie lubię, tak jak Niecierpliwa chodzę blada cały rok 😀
Co do kłopotów ze snem, to też ostatnie kilka dni mam problem żeby zasnąć, potem się przebudzam, wiercę się, jestem w takim półśnie. Wydaje mi się że to częściowo przez pogodę, a częściowo przez to że zamieniłam się z mężem na strony łóżka, żeby mieć bliżej do łazienki no i muszę się przyzwyczaić no nowego miejsca. Zawsze mi się trudno śpi w nowym miejscu, np w podróży, jak widać, strona łóżka też się liczy 😆
Niecierpliwa2, dark lubią tę wiadomość
-
A jeszcze chciałam się podzielić z Wami radą od Pana ze sklepu z wózkami, żeby tak raz na 3 miesiące zdjąć koła, wyczyścić porządnie i nałożyć smar silikonowy. Mówił, że dużo reklamacji jest z tego powodu, ludzie zgłaszają, że koła popsute, skrzypią itd, a wystarczy odpowiednio konserwować.
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość