PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Panna_M wrote:Cześć dziewczyny 🌸 ja jestem po pierwszym dniu weekendowej szkoły rodzenia. Bardzo podobały mi się zajęcia i dostaliśmy urocze upominki
dodatków cały dzień w klimatyzowanej sali pomógł przetrwać upał 
Ostatnie noce mam ciężkie, często się budzę.
Dzisiaj zauważyłam u siebie w nocy właśnie ból nogi jakby w biodrze i ciągnie się przez udo. Występuje w lewej nodze gdy zbyt długo leżę/śpię na tym boku. Gdy przewracam się na prawy to przechodzi. Też macie nocne bóle? Zastanawiam się czy poduszka na to pomoże
Ja od miesiąca miewam takie bóle, najpierw były co noc, jedno biodro potem drugie też. Po czterech dniach akurat wypadła mi wizyta u Urofizjo i zaleciła mi krążek przeciw odleżynom - to był game changer. Od kiedy śpię na tym krążku jest mega poprawa, czasem nie trafię idealnie krętarzem w tą dziurę w środku albo mi spadnie jakoś z łóżka to mam bóle, ale mniej nasilone niż na samym początku.
-
Dziewczyny już wróciłam i mam dostęp do kompa więc proszę o przypominajkę, komu jakie wizyty wypisać🙂 i informacje, które chcecie umieścić.
-
Pracodawcę można poinformować w dowolnej formie ale chyba najlepiej wysłać maila. A ZUS to ja się zalogowałam do ZUS PUE, i tam po wybraniu zakładki ubezpieczony jest taka opcja pismo ogólne. Myślę, że można też wylać pocztą to może mieć swoje plusy bo zdążysz wrócić zanim oni ogarną Twoją informację 🙂
Jak wysłać to pismo przez ZUS PUE to polecam wpisać na YT: jak wysłać pismo ogólne do ZUS i są krótkie filmiki gdzie to znaleźć.
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
Ninia, ja poproszę o wpisanie wizyty u lekarza prowadzącego 13.07 i III prenatalnych 6.08. Dzięki🥰02.25 cb💔
10.25 cb💔
✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕
🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10
⏸️12.02.26
18.02.26 - 2,8 mm Sezamka
03.03.26 - 0,67 cm i ❤️
26.03.26 - 2,77 cm bobaska
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
Zauważyłyście u siebie może problem z nadmiernym wypadaniem rzęs? Bo u mnie jest jakaś tragedia. Ponad poła rzęs wypadła mi z jednego oka i mam okropne luki, gdzie nic nie rośnie. Za tydzień jadę na wesele do przyjaciółki a za niewiele ponad miesiąc mam swój ślub a wyglądam strasznie
Zamówiłam sobie jakieś sztuczne rzęsy magnetyczne, ale nie jestem pewna czy to się sprawdzi, bo one zatrzaskują się na rzęsach a ja nie mam ich za wiele
-
snieżka wrote:Zauważyłyście u siebie może problem z nadmiernym wypadaniem rzęs? Bo u mnie jest jakaś tragedia. Ponad poła rzęs wypadła mi z jednego oka i mam okropne luki, gdzie nic nie rośnie. Za tydzień jadę na wesele do przyjaciółki a za niewiele ponad miesiąc mam swój ślub a wyglądam strasznie
Zamówiłam sobie jakieś sztuczne rzęsy magnetyczne, ale nie jestem pewna czy to się sprawdzi, bo one zatrzaskują się na rzęsach a ja nie mam ich za wiele 
Ja nie zaobserwowałam u siebie nadmiernego wypadania włosów. Na głowie wręcz się zagęściły i mniej się przetłuszczają, a na nogach mam wrażenie, że przestały rosnąć 🙈👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
snieżka wrote:Zauważyłyście u siebie może problem z nadmiernym wypadaniem rzęs? Bo u mnie jest jakaś tragedia. Ponad poła rzęs wypadła mi z jednego oka i mam okropne luki, gdzie nic nie rośnie. Za tydzień jadę na wesele do przyjaciółki a za niewiele ponad miesiąc mam swój ślub a wyglądam strasznie
Widziałam taką rolkę na ig, że dziewczynie bardzo dużo rzęs wypadło w ciąży i wtedy z ciekawości sprawdziłam swoje. Mam wrażenie, że trochę takich dłuższych poleciało, ale nie ma dramatu na razie. Takie magnetyczne rzeczywiście mogą być problematyczne. Może spróbuj takich na pasku niezbyt gęstych, żeby efekt był naturalny? Ja sama sobie nigdy nie kleiłam, zawsze makijażystka mnie malowała na większe wyjścia i wtedy raczej pojedyncze kępki stosowała, ale chyba raz czy dwa miałam na pasku i byłam zadowolona z efektu
Może któraś dziewczyna jest tu lepiej zorientowana i doradzi konkretne rozwiązania 😊
-
Dziewczyny, w przyszłym tygodniu planuje wybrać się na krzywą cukrową 😖 to badanie mnie przeraża. Rano na czczo wciąż mam mdłości. Wydaje mi się, że nawet kilka tygodni temu były mniejsze niż teraz

Myślicie, że omdlenia i wymioty faktycznie tak często się zdarzają? Podobno u kobiet cierpiących na niepowściągliwe wymioty zdarza się to częściej
Znacie kogoś kto nie dał rady zrobić tego badania i miał glukozę skontrolowaną w jakiś alternatywny sposób?
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
Panna_M wrote:Ja nie zaobserwowałam u siebie nadmiernego wypadania włosów. Na głowie wręcz się zagęściły i mniej się przetłuszczają, a na nogach mam wrażenie, że przestały rosnąć 🙈
To u mnie podobnie, na głowie zmniejszyło się wypadanie, boję się co będzie po ciąży... a na przedramionach, które miałam dość owłosione włosy są rzadsze i jaśniejsze. -
Martit wrote:Tragicznie znoszę te upały, nie śpię w nocy, jestem opuchnięta i wymiotuję 🤦🏼♀️
Jeszcze dwa dni i powinno być lżej
Współczuję
nie lubię upałów, a takie to już totalny kosmos, ale poza poceniem i zmęczeniem jest nieźle. Bardzo dużo piję i robię sobie przerwy na leżenie z uniesionymi nogami. Też już czekam na ochłodzenie.
-
Panna_M wrote:Dziewczyny, w przyszłym tygodniu planuje wybrać się na krzywą cukrową 😖 to badanie mnie przeraża. Rano na czczo wciąż mam mdłości. Wydaje mi się, że nawet kilka tygodni temu były mniejsze niż teraz

Myślicie, że omdlenia i wymioty faktycznie tak często się zdarzają? Podobno u kobiet cierpiących na niepowściągliwe wymioty zdarza się to częściej
Znacie kogoś kto nie dał rady zrobić tego badania i miał glukozę skontrolowaną w jakiś alternatywny sposób?
Biedna 🫂 wydaje mi się, że kleopatr4 pisała o alternatywym badaniu, ale nie wszyscy lekarze to akceptują, więc pewnie musiałabyś skonsultować. Ja też idę w środę i ciekawa jestem jak będzie. Cieszę się jedynie, że powinno już być chłodniej trochę, bo jeszcze w te upały się badać to już całkiem dramat. Teraz to w ogóle przeczytałam, że teoretycznie takie temperatury mogą zaburzyć wynik
ale nie mam już za bardzo na kiedy przełożyć przed wizytą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca, 11:28
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Planuje kupić glukozę i spróbować jej w domu. Podobno cytrynowa jest nie jest taka zła. Wiecie może
Czy dla laboratorium to jakieś znaczenie czy glukoza jest smakowa?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca, 11:49
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
A to z włosami na nogach mam tak co ciążę 😊 to jest jedyny korzystny objaw 😅Panna_M wrote:Ja nie zaobserwowałam u siebie nadmiernego wypadania włosów. Na głowie wręcz się zagęściły i mniej się przetłuszczają, a na nogach mam wrażenie, że przestały rosnąć 🙈
Natomiast rzęsy mam raczej normalne. Może to niedobór jakiś witamin? Anemia? Tarczyca? Jak wyniki ok to pewnie od hormonów 🙈02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Ja różnie znoszę to badanie. Ale na Bonjesta jest nawet spoko 😊 dobrze, żeby kolację zjeść dość sytą ale z niskim IG, żeby rano nie mieć wilczego głodu. Mdłości też są z głodu często 😑Panna_M wrote:Dziewczyny, w przyszłym tygodniu planuje wybrać się na krzywą cukrową 😖 to badanie mnie przeraża. Rano na czczo wciąż mam mdłości. Wydaje mi się, że nawet kilka tygodni temu były mniejsze niż teraz

Znacie kogoś kto nie dał rady zrobić tego badania i miał glukozę skontrolowaną w jakiś alternatywny sposób?02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Zależy od labu, ale raczej się nie czepiają, przynajmniej ja się nie spotkałam. U mnie w diagnostyce mają cytrynowa, więc nie kupuję dodatkowo. Kup sobie cytrynową, lepiej mieć, niż pić zwykłą. Są jeszcze inne smaki, ja w poprzedniej ciąży kupiłam mango i ona smakuje tak samo jak cytrynowa ale ma dodany aromat mango 😅 więc w sumie bez różnicy, dla mnie obydwie obrzydliwe. Ale zatykam nos i pije na raty walcząc o życie 🤣Panna_M wrote:Planuje kupić glukozę i spróbować jej w domu. Podobno cytrynowa jest nie jest taka zła. Wiecie może
Czy dla laboratorium to jakieś znaczenie czy glukoza jest smakowa?
Ja OGTT już robiłam chyba z 9 razy w swoim życiu, za każdym razem inaczej się czułam, więc nie ma reguły.
Ja mam powtórkę krzywej za jakieś 2 tygodnie 😭 ale jak mus... W każdej ciąży próbowałam się wymigać od tego badania, kilku lekarzy chciałam przekonać, że ja mogę glukometrem sprawdzać te cukry, ale nie 🫣 wartość diagnostyczną ma dla nich tylko ten test.
Ale ostatnio byłam u diabetologa i powiedziała mi, że jak nie dam rady wytrzymać podczas badania (silne mdłości, wymioty, omdlenie, złe samopoczucie, itp) to mam przerwać badanie, zjeść coś i się nie męczyć.02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Ja mam całą fioletową nogę, dobrze że w środę flebolog. Wyszedł mi dodatkowo kolejny żylak na kroczu i na pośladku 🙈 wczoraj chodziłam bez pończoch na żylaki i niestety widać efekty...także dziś w domu się z nią męczę, dobrze że mamy chłodno w salonie.
Co do dziwnych objawów ciążowych to wyszła mi taka jakby egzema na przedramionach? Nie wiem od czego 🙈
W od tygodnia czuję coraz mocniejsze ruchy, kopie jak szalona 🙈 ciekawe jaka będzie poza brzuchem. Trochę się boję, że trafi mi się taki hajnid jak pierwsza córka 😑 wtedy będzie ciekawie..
Dodatkowo u starszej zdiagnozowano autyzm atypowy. Także teraz podwójny stres, czy kolejne dziecko też będzie miało? Na szczęście u niej przebiega on mega łagodnie, nie ma większych problemów. Natomiast u niej jest taka silna nadwrażliwość na dźwięki, że od niemowlaka panicznie bała się hałasu (odkurzacz, zabawki).Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca, 12:21
02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
aganieszkam wrote:A to z włosami na nogach mam tak co ciążę 😊 to jest jedyny korzystny objaw 😅
Natomiast rzęsy mam raczej normalne. Może to niedobór jakiś witamin? Anemia? Tarczyca? Jak wyniki ok to pewnie od hormonów 🙈
No właśnie ostatnio ferrytyna wyszła mi 9, ale hemoglobina 12,3. TSH trochę mi skacze i ostatnio znów musiałam podwyższyć dawkę euthyroxu -
aganieszkam wrote:Zależy od labu, ale raczej się nie czepiają, przynajmniej ja się nie spotkałam. U mnie w diagnostyce mają cytrynowa, więc nie kupuję dodatkowo. Kup sobie cytrynową, lepiej mieć, niż pić zwykłą. Są jeszcze inne smaki, ja w poprzedniej ciąży kupiłam mango i ona smakuje tak samo jak cytrynowa ale ma dodany aromat mango 😅 więc w sumie bez różnicy, dla mnie obydwie obrzydliwe. Ale zatykam nos i pije na raty walcząc o życie 🤣
Ja OGTT już robiłam chyba z 9 razy w swoim życiu, za każdym razem inaczej się czułam, więc nie ma reguły.
Ja mam powtórkę krzywej za jakieś 2 tygodnie 😭 ale jak mus... W każdej ciąży próbowałam się wymigać od tego badania, kilku lekarzy chciałam przekonać, że ja mogę glukometrem sprawdzać te cukry, ale nie 🫣 wartość diagnostyczną ma dla nich tylko ten test.
Ale ostatnio byłam u diabetologa i powiedziała mi, że jak nie dam rady wytrzymać podczas badania (silne mdłości, wymioty, omdlenie, złe samopoczucie, itp) to mam przerwać badanie, zjeść coś i się nie męczyć.
A jakie kolacje i o której polecasz zjeść ostatni posiłek?
jesteś już w tym temacie weteranką 🙈
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳