PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
@frena, kilo miłości, cudnie! ❤️🌸
Do luteiny nie używałam aplikatora. Luteina jest dość "tępa" wiec związałam [EDIT oczywiscie mialo byc- zwilżalam, durny slownik 😅] sobie tabletkę i dopiero wkładałam. Chyba ze jestes teraz mocno nawilżona to powinno pójść i bez tego.
Uwaga bo luteina moze podrażniać i jakby Ci sie działy jakies sprawy wyglądające na infekcje to pros o zmianę na utrogestan albo cyclogest.
W ogole to szyjka po 25tc ma prawo sie skracać, to juz jest fizjologiczne. Zatem spokojnie, choc dobrze ze lekarz czujny i baczy na takie zmiany ktore zachodzą z wizyty na wizytę. Obserwuj sie, i oszczędzaj na ile da sie w tym wizytowym trybie 🤭
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:26
Frena lubi tę wiadomość
-
PaulinKA wrote:@frena, kilo miłości, cudnie! ❤️🌸
Do luteiny nie używałam aplikatora. Luteina jest dość "tępa" wiec związałam sobie tabletkę i dopiero wkładałam. Chyba ze jestes teraz mocno nawilżona to powinno pójść i bez tego.
Uwaga bo luteina moze podrażniać i jakby Ci sie działy jakies sprawy wyglądające na infekcje to pros o zmianę na utrogestan albo cyclogest.
W ogole to szyjka po 25tc ma prawo sie skracać, to juz jest fizjologiczne. Zatem spokojnie, choc dobrze ze lekarz czujny i baczy na takie zmiany ktore zachodzą z wizyty na wizytę. Obserwuj sie, i oszczędzaj na ile da sie w tym wizytowym trybie 🤭
O kurcze, to ja się już boję jaką długość będzie miała moja szyjka po 25 tc, skoro teraz już na progesteronie mam w granicach 2,6-3 cm 😅 Tyle dobrze, że ja w sumie cały czas miałam długość niewiele większą niż 3 cm, więc jakiś gwałtownych spadków nie ma. Tylko trochę niepokoi mnie, że kontrolę szyjki będę miała dopiero za miesiąc
Najczęściej chodziłam na wizyty co 3 tygodnie, ale moja ginekolog ma urlop. Mówiła tylko, że jakbym miała jakieś objawy skracania się szyjki (ból brzucha, ciągnięcie) to żebym poszła do innego lekarza.
-
snieżka wrote:O kurcze, to ja się już boję jaką długość będzie miała moja szyjka po 25 tc, skoro teraz już na progesteronie mam w granicach 2,6-3 cm 😅 Tyle dobrze, że ja w sumie cały czas miałam długość niewiele większą niż 3 cm, więc jakiś gwałtownych spadków nie ma. Tylko trochę niepokoi mnie, że kontrolę szyjki będę miała dopiero za miesiąc
Najczęściej chodziłam na wizyty co 3 tygodnie, ale moja ginekolog ma urlop. Mówiła tylko, że jakbym miała jakieś objawy skracania się szyjki (ból brzucha, ciągnięcie) to żebym poszła do innego lekarza.
Śnieżko, czyli masz tak jak ja - w sumie całą ciążę mam niewiele ponad 3 cm, ma maxie 3,4 cm
snieżka lubi tę wiadomość
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
Ja ostatnio czyli prawie miesiąc temu miałam 3,6 cm i wg mojego lekarza to spoko. Cały czas zaleca aktywność fizyczna minimum 150 minut tygodniowo, ćwiczę 4-5 razy w tygodniu, nie tylko na zajęciach dla kobiet w ciąży, współżyję 2 razy w tygodniu. Teraz na wyjeździe pływałam w morzu. Nie wiem jakoś tak mam w tej ciąży, że się bardzo nie przejmuję. Kontrole mam w piątek, to będą 4 tygodnie od ostatniej wizyty i następną już mam umówioną za 3,5 tygodnia. Nie wiem skąd u mnie tyle luzu w tym wszystkim.
-
Ninia wrote:Ja ostatnio czyli prawie miesiąc temu miałam 3,6 cm i wg mojego lekarza to spoko. Cały czas zaleca aktywność fizyczna minimum 150 minut tygodniowo, ćwiczę 4-5 razy w tygodniu, nie tylko na zajęciach dla kobiet w ciąży, współżyję 2 razy w tygodniu. Teraz na wyjeździe pływałam w morzu. Nie wiem jakoś tak mam w tej ciąży, że się bardzo nie przejmuję. Kontrole mam w piątek, to będą 4 tygodnie od ostatniej wizyty i następną już mam umówioną za 3,5 tygodnia. Nie wiem skąd u mnie tyle luzu w tym wszystkim.
Ale 3,6 cm naprawdę brzmi dobrze, więc spokojnie możesz robić te wszystkie aktywności. Ja przy szyjce ok. 3 cm też ćwiczyłam na zajęciach jogi. Planuję też chodzić na gimnastykę ze szkoły rodzenia. Lekarz nawet przy tym pomiarze 2,65 nie mówił nic, żeby ograniczyć aktywność tylko, żeby zgłosić się na wizytę jakbym miała jakieś niepokojące odczucia, bóle. Chociaż nie ukrywam, że trochę mnie to stresuje, zwłaszcza, że zbliża się planowany termin porodu z mojej pierwszej ciąży
-
Śnieżka musisz przetrwać ten dzień tak jak dla Ciebie będzie najbardziej komfortowo, u mnie to był 6.04. Uroniłam łezkę i starałam się skupić na obecnej ciąży. Chociaż nie powiem teraz jak byłam nad morzem to chodziłam w pewne miejsca, gdzie spacerowałam w poprzedniej ciąży i opowiadałam synkowi, że tutaj też byłam z jego siostrą i też kilka łez poleciało. U mnie największy mindfuck to jak zacznę rozkminić, że gdyby ona nie umarła to by go nie było ale staram się szybko urywać takie myśli. Musimy z tym jakoś żyć… ale rana zawsze zostaje.
-
Dziewczyny i masz Ci babo placek. Robiłam morfologię i mocz. Hemoglobina 11,8 - norma od 12-16
Badanie moczu leukocyty wyszły mi 7 a norma od 0-5 czyli infekcja dróg moczowych. Nic mnie nie szczypie nic nie piecze. Oszaleć idzie.
Miałyście coś podobnego. Wizyta dopiero w piątek teraz nie wiem co zrobić. Nie wiem czy robić posiew moczu czy poczekać do wizyty bo wynik nie zdąży spłynąć.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:05
Starania od 01/23
AP-K- 03/2024
09/23 -IUI -❌
01/24 - FET (AZ)-❌
09/24 - FET (AZ)- ❌
10/24 - FET (AZ) - ❌
03/25 - FET (AZ) - ❌
01/26 - ET - (KD) ❤️🍀
6 komórek - 3.1.1❄️ 2.1.2❄️ mrozaczek 🤗
Ona: IO, endo, KIR Bx, amh - 0,52
cross match - 22,4%
allo mlr - 26,7%
Mikrobiom macicy - ✅
On: nasienie ✅ kariotyp ✅
Prenatalne 21.03.26 - ryzyka niskie prawdopodobnie 💙
Połówkowe 💙 - 480 gram

-
Śnieżka, rozumiem Cię 🫂 są takie daty, które są trudne z różnych względów, też tak mam. W kwietniu to była data straty synka, i to był 26 tc, czyli ten tydzień, co mam teraz w obecnej ciąży. No i jeszcze dzisiaj ta szyjka i cukrzyca, to głowa świruje. Tylko że wtedy to Maluch był chory, a u mnie wszystko było w porządku, więc powtarzam sobie, że to są całkiem inne sytuacje. Ale i tak to trudne po prostu i nic tego nie zmieni.
-
Ninia wrote:A na badaniu ogólnym nie ma info czy są bakterie i w jakiej ilości?
Nablonki płaskie - dość liczne
Leukocyty 7 - norma 0-5
Erytrocyty świeże 4 - norma 0-5
Pasma śluzu - pojedyncze
Bakterie - liczne w preparacie
Tylko tyle informacji podali.Starania od 01/23
AP-K- 03/2024
09/23 -IUI -❌
01/24 - FET (AZ)-❌
09/24 - FET (AZ)- ❌
10/24 - FET (AZ) - ❌
03/25 - FET (AZ) - ❌