PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Jasne, może być nawet minimalnie za wysoki w zgryzie i to powoduje bólsnieżka wrote:Ja jednak mam nadzieję, że to jednak źle zrobione wypełnienie. Na szybko miałam zrobione dwa zęby i może coś poszło nie tak. Pamiętam, że jako dziecko/nastolatka miałam podobną sytuację i wystarczyło coś delikatnie poprawić i było ok.
Oby teraz też tak było 🙏
Ale jeśli jest reakcja na zimno, to raczej kanałowe
Ja też właśnie miałam leczony ząb, właśnie w ciąży i właśnie też mnie boli przy dotyku, ale to ząb martwy31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
Marty.Na wrote:Jasne, może być nawet minimalnie za wysoki w zgryzie i to powoduje ból
Ale jeśli jest reakcja na zimno, to raczej kanałowe
Ja też właśnie miałam leczony ząb, właśnie w ciąży i właśnie też mnie boli przy dotyku, ale to ząb martwy
Taka reakcja na zimno w sumie była tylko raz wczoraj. Chociaż nie wiem czy to było związane z temperaturą czy z tym, że coś dotyka zęba. Ten ból pojawia się falami. Ale zwykle jak zacznie boleć to trwa to kilka godzin.
Marty.Na lubi tę wiadomość
-
Snieżka a ja wierzę, że obejdzie się bez kanałówki. Powodzenia w przyszłym tygodniu dziewczyny na wizytach tych ciążowych jak i dentystycznych 😋
snieżka, Niecierpliwa2, kleopatr4, FloristKa lubią tę wiadomość
👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
02.26 FET cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
08.06 330g 🩵🧸
01.07 660g ☀️
27.07 1120g 🦭

-
Hej dziewczyny, odnośnie zębów i to na NFZ nie wypowiem się. Byłam na przeglądzie tydzień lub dwa temu i 2 mam do zrobienia bo wypełnienie się wykrusza na styku. Zdecydowałam że poczekam z pół roku z tematem. Ostatni raz byłam na przeglądzie jak ściągnęłam aparat czyli 4 lata temu i jak na 2 zęby, ciąże i kp to niezły wynik.
-
Myślę, że mimo to będzie dobrze i że nie jesteś w takiej dupie jak ja 🙈 chciałam dobrze, chciałam wyleczyć ten ząb i teraz jestem taka zła na siebie, że go ruszałamsnieżka wrote:Taka reakcja na zimno w sumie była tylko raz wczoraj. Chociaż nie wiem czy to było związane z temperaturą czy z tym, że coś dotyka zęba. Ten ból pojawia się falami. Ale zwykle jak zacznie boleć to trwa to kilka godzin.
Teraz jestem między młotem a kowadłem czy usuwać czy nie. Mam świadomość z medycznego punktu widzenia, że ekstrakcja to najlepsze rozwiązanie, ale z punktu widzenia przyszłej mamy, mam obawy31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30

-
Śnieżko, a może miałaś możliwość poczytać o tym dmso? Kiedyś Ci o nim wspominałam. Tutaj myślę że przeciwbólowo i przeciwzapalnie mogłoby pomóc. Ja córce jak ząbkowała smarowałam. Doraźnie dopóki nie zadecydujesz jaką procedurę wybrać to bezpieczna opcja.
Marty.Na, a jaką alternatywę do usunięcia masz w tej chwili? Ja bym się nie zdecydowała chyba że to byłby ból po którym pot lałby mi się po plecach. Nie pamiętam o czym dokładnie wspominałaś w kontekście zabiegu, ale właśnie podobno są znieczulenia bez fluoru to mogłoby być rozwiązanie na mniejszą ilość leku. Jod suplementowany przed też mógłby zabezpieczyć przed substancjami podanymi w trakcie. Co o tym myślisz? -
O znieczulenia się nie martwię, ponieważ są specjalne z małą ilością adrenaliny. Bardziej o jakiej powikłania po zabiegukleopatr4 wrote:Śnieżko, a może miałaś możliwość poczytać o tym dmso? Kiedyś Ci o nim wspominałam. Tutaj myślę że przeciwbólowo i przeciwzapalnie mogłoby pomóc. Ja córce jak ząbkowała smarowałam. Doraźnie dopóki nie zadecydujesz jaką procedurę wybrać to bezpieczna opcja.
Marty.Na, a jaką alternatywę do usunięcia masz w tej chwili? Ja bym się nie zdecydowała chyba że to byłby ból po którym pot lałby mi się po plecach. Nie pamiętam o czym dokładnie wspominałaś w kontekście zabiegu, ale właśnie podobno są znieczulenia bez fluoru to mogłoby być rozwiązanie na mniejszą ilość leku. Jod suplementowany przed też mógłby zabezpieczyć przed substancjami podanymi w trakcie. Co o tym myślisz?31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
🔬
♀️
💊
🔬
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30

-
No nie do końca prawda. Jest 7 dni ustawowo i kropka. Wiem, że czasem ciężko jest im kogoś wcisnąć, grafik nie jest z gumy . Ale zawsze w różnych przychodniach próbowali mnie jak najszybciej wcisnąć i zazwyczaj czekałam do max 2 tygodni. Jak jest zagrożenie życia, ostry ból zęba to powinni Cię przyjąć tego samego dnia...snieżka wrote:W tej przychodni mówili mi, że to 7 dni obowiązuje tylko jak jest zagrożenie życia. No, ale jednak taki ciągły ból (zwłaszcza po leczeniu u nich) nie jest jak taka zwykła wizyta jak nic nie boli.
Zadzwonię tam z samego rana, a jak się nie uda to umówiłam się też już na wszelki wypadek prywatnie, bo nie chce dłużej sie z tym męczyć. Teraz trochę odpuściło po apapie
Stan zapalny zęba w ciąży to nie jest błahostka 🫣 już nie mówiąc o bólu zęba, na który paracetamol średnio pomaga.
Trzymam kciuki, żebyś szybko się dostała. Od pewnego czasu leczę zęby prywatnie, bo na NFZ to terminy są często odległe i plomby wypadają 🫣 niestety..
Niecierpliwa2, snieżka, kleopatr4 lubią tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
aganieszkam wrote:No nie do końca prawda. Jest 7 dni ustawowo i kropka. Wiem, że czasem ciężko jest im kogoś wcisnąć, grafik nie jest z gumy . Ale zawsze w różnych przychodniach próbowali mnie jak najszybciej wcisnąć i zazwyczaj czekałam do max 2 tygodni. Jak jest zagrożenie życia, ostry ból zęba to powinni Cię przyjąć tego samego dnia...
Stan zapalny zęba w ciąży to nie jest błahostka 🫣 już nie mówiąc o bólu zęba, na który paracetamol średnio pomaga.
Trzymam kciuki, żebyś szybko się dostała. Od pewnego czasu leczę zęby prywatnie, bo na NFZ to terminy są często odległe i plomby wypadają 🫣 niestety..
Zgadzam się, że to argument od czapy albo ktoś się nie zna, albo ma łatwy sposób na spławianie pacjentów
Śnieżko, nie wiem na ile masz siłę i ochotę się z nimi szarpać, ja rzadko mam tyle determinacji, ale jakby mi bardzo zależało to poszłabym osobiście z wydrukowaną podstawą prawną i w razie odmowy chciała ją na piśmie. Można takie sytuacje zgłosić do NFZu. Ale w większości sytuacji pewnie pogderają, ale termin znajdą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 00:19
aganieszkam, snieżka, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
Cześć!
White, przepiękny pokoik!
Przykro mi z powodu Waszych zębowych dolegliwości 🥺 też mam dentystę umówionego, niestety u mnie nie ma już czegoś takiego jak dentysta na NFZ. Miałam wszystko wyleczone początkiem roku, teraz mam przegląd po pół roku. Niestety mam mega słabe zęby genetycznie i od dziecka ją leczę, prostuję i dbam bardzo, a i tak wiecznie mam ubytki. Mam nadzieję, że nasza dziewczynka dostanie w genach zęby taty. -
Widzę, że u Was kompletowanie wyprawki już pełną parą 😁 też już troszkę zaczęliśmy kompletować kilka rzeczy, ale powiem Wam, że w sobotę miałam małą załamkę związaną właśnie z zakupami dla bobasa. Rozpłakałam się, bo znów myślałam, czy to nie za wcześnie na zakupy, że jeszcze tyle może się zdarzyć. Mam takie momenty, że przez te szyjkę boję się cieszyć. Na szczęście dostałam przytulasy od męża, trochę pogadaliśmy i już było lepiej.
Współczuję Wam przygód z zębami. Ja jakoś tydzień po szpitalu umówiłam się na przegląd. Do zrobienia miałam jeden ząb, a przy dwóch mam troszkę odsłonięte szyjki. Stomatolog powiedział, że jeżeli nie mam nadwrażliwości na ciepło i zimno to możemy poczekać i na kolejną wizytę , o ile nie wyjdzie nic nagłego mam się zgłosić po ciąży.
White cudownie wygląda Wasz malunek ❤️🥰
Powodzenia na wizytach w tym tygodniu. Ja wybieram się w czwartek do mojej Pani doktor i też się już trochę stresuję co tam i jak tam 😅
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
Kazali mi jutro przyjść popołudniu jak będzie dentysta, który zakładał mi plombę
BlackAmericano, Niecierpliwa2, Jenny93, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Wspólczuję Wam tych przygód z zebami. Ja byłam na czyszczeniu i przegladzie i wszystko na szczęsćie ok. Na pewno lepiej sprawdzić jak boli, moja przyjaciólka 2 lata temu miała leczenie kanałowe w 8 miesiacu bo trochę "przechodziła" ból ale w końcu stał się mega nieznośny. Pod koniec ciązy żaden dentysta nie chciał jej tego zrobić (prywatnie na NFZ nawet nie próbowała), w końcu trafiła do denstystki, która sama była w 7 msc i jej zrobiła uspokajajac, że leczenie kanałowe jest obecnie zupełnie bezpieczne a dentyści po prostu boją się leczyć cieżarnych bo jak coś by sie stało to jest o wiele większy dym niż u zwykłego pacjenta. Z tego co pamietam to miała robione zdjęcie RTG. Mi się też wydaje, że jak leczyłam zęby przygotowując się do ciąży to moja dentystka mówiła, że w razie czego teraz leczenie w czasie ciązy jest bezpiezene i mają aparaty, które ograniczaja promienowanie tylko do zęba, ale ja chodzę do dentysty prywatnie wiec może tam jest bardziej nowoczesny sprzęt niż na NFZ.
Uzupełniłam terminy wizyt w na 1 stronie. Zerknijcie czy wszystkie zgłoszenia są
Niecierpliwa2, snieżka, kleopatr4, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Ninia, to przy okazji ja jeszcze uzupełnię kilka dat:
🗓️ 23.07. - kontrola szpital
🗓️ 06.08. - wizyta z USG -
Cześć dziewczyny, melduję, że przetrwałam badanie krzywej cukrowej 🫡 i od początku czułam się naprawdę dobrze. Co mogło mi pomóc: zjedzenie kebaba na wieczór 😂 wzięłam ze sobą cytrynową glukozę i pan pielęgniarz rozpuścił mi ją w zimnej wodzie. Piłam ją przez słomkę (słyszałam, że to pomaga, by smak nie rozszedł się po całej jamie ustnej), chociaż jak nie przepadam za słodkim to ona była całkiem dobra. Dodatkowo wzięłam wachlarz gdyby zrobiło mi się słabo i męża w razie czego 😂 teraz czekam na wyniki, ale ze stresu zapomniałam zbadać ft4 więc czeka mnie kolejna wycieczka na pobranie jeszcze przed endokrynologiem.
Mam nadzieję śnieżko, że uda się zaleczyć zęba i nie będzie Ci już dokuczał.
White, pokoik prezentuje się pięknie 😊
Niecierpliwa2, snieżka, FloristKa, aganieszkam, Karos31 lubią tę wiadomość
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
U mnie pozytywny update, udało się znaleźć dentystę na 11, niestety podane znieczulenie bez adrenaliny specjalne w ciąży jest po prostu słabe i całe szczęście, że przed wypełnieniem dentysta tylko delikatnie zmatowił i tyle, bo było ciężko. W każdym razie udało się w ramach "naciągnięte gwarancji", ząb wypełniony i portfel szczęśliwy 🥰
Panna_M, Marty.Na, Niecierpliwa2, snieżka, kleopatr4, FloristKa, Jenny93 lubią tę wiadomość
👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
08.06 330g 🩵🧸
01.07 660g ☀️
27.07 1120g 🦭

-
Ja na 14 mam wizytę u doktorka od l4. Chwilę temu moja Lilka była nadto aktywna, jakieś dziwne chaotyczne ruchy i tak samo nagle wszystko ucichło i nie mogę jej dobudzić. W takich sytuacjach wiadomo jak to jest, trzeba się uspokoić i sprawdzić, więc poproszę żebyśmy zrobili usg. Chwilkę teraz leżę i będę słuchać afirmacji żeby uspokoić się przed jazdą autem.
-
Pewnie się wyszalała i poszła spać 😊kleopatr4 wrote:Ja na 14 mam wizytę u doktorka od l4. Chwilę temu moja Lilka była nadto aktywna, jakieś dziwne chaotyczne ruchy i tak samo nagle wszystko ucichło i nie mogę jej dobudzić. W takich sytuacjach wiadomo jak to jest, trzeba się uspokoić i sprawdzić, więc poproszę żebyśmy zrobili usg. Chwilkę teraz leżę i będę słuchać afirmacji żeby uspokoić się przed jazdą autem.
FloristKa, kleopatr4 lubią tę wiadomość
👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
08.06 330g 🩵🧸
01.07 660g ☀️
27.07 1120g 🦭

-
Kleo Na pewno się po prostu musiała wygodnie ułozyć i śpi, ale rozumiem Cię, bo ja tez tak mam, ze jak dziecko nagle szaleje a potem nagle cisza to z tylu głowy takie..może coś nie tak? Eh przekichane i to już tak zostanie, bedziemy się martwić do końca naszych dni.
Strasznie Wam współczuje zębowych atrakcji -.-'
kleopatr4 lubi tę wiadomość