PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Sama bym chętnie ucięła sobie drzemkę, tak jak Lilka - wierzę, że wszystko jest w porządku!
U mnie bardzo często zdarza się kilkugodzinny brak aktywności.
Wiecie, że zaczynam dziś już trzeci trymestr? Jestem przerażona, że to tak leci, ostanio mówiłam mężowi, że chętnie byłabym w ciąży tak długo jak słonica!
aganieszkam, White1, snieżka, kleopatr4, Karos31 lubią tę wiadomość
-
@kleopatra, czekamy na relacje z wizyty😍 ale to co opisujesz tez mnie czasem spotyka, takie ruchy wrecz jakby telepanie, albo cos co określam jako takie BZZZZZ.... no w kazdym razie nie szturchniecia i wypychanie tylko wlasnie jakas dyskoteka😵💫 ciekawe co te bobasy tam wyczyniają 🤣
@panna_m, ufff wspaniale ze dobrze znioslas krzywą! Balam sie o Ciebie jak ty wytrzymasz z takim delikatnym żołądkiem... to teraz czekamy na wyniki 🌸
@babajaga, u mnie z zębami to samo! Moja mama wcześnie musiala zaczac wyrywać swoje zeby, chyba gdzies... po ostatniej ciazy czyli po urodzeniu mnie
A ja wydałam juz tyle pieniędzy na orto i stomo, czyszczę jak oszalala a i tak za każdym razem mam cos do leczenia albo choc zbiera sie osad i trzeba usunąć, eh, smieje sie zawsze ze miec zdrowe zęby to jest wielkie bogactwo w życiu bo moje rachunki dentystyczne przyprawiają o gęsią skorke:/ pół mieszkania by bylo juz pewnie splacone😅
Edit- ja tez jutro oficjalnie wchodzę w 7 miesiac i 3 trymestr! Jeju jeju no prawie ze ostatnia prosta przed nami!💪🚀🥰
@blackamericano mam nadzieje ze najbliższa kontrola Cie uspokoi i uda Ci sie z większym spokojem podchodzić do ciazy🍀 pamiętaj kochana ze jesteśmy juz w tym momencie ciazy ktory jest coraz bezpieczniejszy a kazdy dzien maluszka w brzuchu to większa szansa na zdrowe jego zycie po porodzie! Znajoma z forum urodzila w 25+3 i jej dzidzia jest zywiolowa i sprawna jak malo kto! Choc Tobie oczywiście zycze by ciaza trwała jeszcze z 12 tygodni, ale pisze to tylko dla uspokojenia- na prawde jestes po bezpiecznej stronie mocy❤️🙏✊️Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 14:00
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
O, picie przez słomkę, to może być genialne! 😁Panna_M wrote:Cześć dziewczyny, melduję, że przetrwałam badanie krzywej cukrowej 🫡 i od początku czułam się naprawdę dobrze. Co mogło mi pomóc: zjedzenie kebaba na wieczór 😂 wzięłam ze sobą cytrynową glukozę i pan pielęgniarz rozpuścił mi ją w zimnej wodzie. Piłam ją przez słomkę (słyszałam, że to pomaga, by smak nie rozszedł się po całej jamie ustnej), chociaż jak nie przepadam za słodkim to ona była całkiem dobra. Dodatkowo wzięłam wachlarz gdyby zrobiło mi się słabo i męża w razie czego 😂 teraz czekam na wyniki, ale ze stresu zapomniałam zbadać ft4 więc czeka mnie kolejna wycieczka na pobranie jeszcze przed endokrynologiem.
Mam nadzieję śnieżko, że uda się zaleczyć zęba i nie będzie Ci już dokuczał.
White, pokoik prezentuje się pięknie 😊
Trzymam kciuki za dobre buty wynik. Ja też będę robić w tym tygodniu 🙈02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Ja też muszę w końcu ogarnąć dentystę, ostatnio byłam w poprzedniej ciąży, więc to już... 1,5 roku zleciało. Najlepszy na dentystę jest drugi trymestr, więc nie ma co odwlekać 🫣 czekałam aż mdłości mi przejdą, ale chyba się nie doczekam. Najważniejsze, że już nie mam odruchu wymiotnego jak myję zęby 🙈 w poprzedniej ciąży posypały mi się zęby przez wymioty, także trochę boję się, w jakim stanie są w tej ciąży...
Zaraz się zbieram do lekarza 😁 a jutro mam uro-fizjo, może mi trochę odciąży te żyły, bo noga z dnia na dzień coraz bardziej fioletowa 🫣 i wyszedł mi ogromny żylak na pośladku, wygląda jakby ktoś mnie pobił 🙈😅 a tyłek boli od siedzenia..Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 14:00
kleopatr4, Niecierpliwa2 lubią tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
To ja już 4 zęby robiłam w tym roku😅 Ale nigdy nie było z nimi większych problemów, jedynie plomby do wymiany. I też miałam kiedyś problem z bruksizmem i jedynki miałam tak strasznie starte, że już 2 razy musiałam je odbudowywać
-
Ja też nie miałam problemów z zębami. Ba, nawet myślałam, że te problemy z nimi to jest mit, a jednak daje mi było poczuć na własnej skórze, że jednak to prawda. Jestem taka zła na siebie, bo jak widzę niektóre, które mają to totalnie gdzieś, palą, piją i co tam jeszcze i ciążę umieją zdrowo donosić. Ja przez ten ząb nie umiem się nawet cieszyć z ciąży
FloristKa, Karos31 lubią tę wiadomość
31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
Ja dzisiaj po kolejnym pobieraniu krwi, o dziwo lepiej zniosłam krzywą w zeszłym miesiącu niż dzisiaj ale cóż.. od rana jakoś duszno mi było. Na szczęście mąż akurat wolne, więc wsparcie było, a i babki w kolejce się jakoś nie burzyły, że się wcięłam w kolejkę (bo oczywiście poco stać przy okienku jak mogły siedzieć na ławeczkach), więc nawet nie musiałam mówić że korzystam z pierwszeństwa. Faktycznie mąż zauważył, że już chcą się wykłócać ale akurat mi się w głowie zakręciło i się pochyliłam, żeby się nie przywrócić, przy czym zawsze brzuszek podtrzymuje bo mały nisko leży i czuje jakby mnie wręcz ciągnął
Niecierpliwa2, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Tak coś w tym jest, ja przecież dalej sprawdzam czy moja starsza oddycha w nocy. Wiem że nigdy nie przestanę, samo tak wychodzi.
Ja już po i doktor zasugerował że czasem tak się dzieje przez chwilowy ucisk pępowiny, czyli dla przykładu jak się dziecko bawi i uciśnie. To przerażająco urocze😅
No i waży niecały kilogramek, nie pamiętam ile dokładnie rzucił. A! I jest główką w dół więc teraz jak mam potwierdzenie dokładnego ułożenia nie będę miała litości i za wszelką cenę ją tak utrzymam😂
Niecierpliwa2, White1, aganieszkam, FloristKa, Karos31 lubią tę wiadomość
-
Black ja tez odczuwam to co Ty. Chyba nie umiem sie do konca cieszyć, ogolnie dla mnie ta ciaza jest czasem taka fikcyjna..nie wiem jak to opisać.. jakos mimo ze mam brzuchol i kopie mnie młody to jakos przez poprzednie doświadczenie nie jestem w stanie uwierzyć, ze dzidzia bedzie z nami. Chyba sie zaleje łzami jak już urodzę.
Babajaga miałam to samo pisać, że dziś w aplikacji patrze a tam trymestr 3, az mi ciezko uwierzyć. !
Dzis przyszedł sensor do cukrzycy. Zobaczymy co to będzie
Artopa ja jak byłam u diabetologa to babeczki w recepcji dały mi wielka kartkę z czerwonym napisem bez kolejki a i tak stara baba jedna sie wyklucała 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 16:03
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Poszłam jednak dzisiaj prywatnie do dentysty, bo już nie dawałam rady z bólem
Miałyście rację i potrzebne jest kanałowe
Okazało się, że w tym zębie nadal było sporo próchnicy i do tego stan zapalny nerwów. Jeden nerw już mi usunęła i zabezpieczyła ząb do leczenia kanałowego. W piątek jednak zrobię u niej to kanałowe, bo boję się, że na NFZ znów mi coś pogorszą... Okazało się też, że mam jeszcze w 3 innych zębach próchnicę, a na NFZ lekarka mówiła, że już wszystko mam wyleczone. Jestem zła, bo często chodziłam do dentysty (m w tym roku u tego na NFZ byłam już 3 razy) i powinien wcześniej wykryć, że coś jest nie tak.
Na szczęście ta dentystka z dzisiaj powiedziała, że poradzimy sobie bez zdjęcia RTG, wystarczy, że przyniosę jej stare (mam sprzed 2 lat).
Z tymi pozostałymi zębami chyba poczekam aż będę po ciąży, bo boję się je ruszać i też nie stać mnie na leczenie. A na NFZ już boję się iść. Poza tym wg nich te zęby są zdrowe.. -
Byłam dzisiaj pierwszy raz u fizjo i jestem mega zadowolona, wymasowana, dowiedziałam się jak ćwiczyć oddech przeponowy i miednicę na piłce. Zdecydowanie będę korzystać 😍
Po remoncie mogliśmy przenieść rzeczy do drugiego pokoju, więc eksperci zaczęli testować dostawkę 😂

snieżka, FloristKa, kleopatr4, aganieszkam, Frena lubią tę wiadomość
👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
02.26 FET cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
08.06 330g 🩵🧸
01.07 660g ☀️

-
Kurcze, to już ewidentnie wprowadzali cię w błąd... przecież nie możesz leczyć zębów jak nie wiesz, że są do leczenia.. bardzo współczuję ci tej całej sytuacji, mam nadzieję, że uda się to powoli jakoś odkręcić, niestety dentyści to droga impreza, a nie ma opcji na tym oszczędzać, bo będzie tylko gorzej. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to żeby wziąć prywatnie opis tego co jest do naprawy i na NFZ domagać się tych napraw (poza tym jednym gdzie ewidentnie skopali sprawę). Mój brat miał raz taki problem, że gdzieś po taniości miał zęba naprawianego lata temu, a tak to skopali, że skończyło się na prywatnym leczeniu kanałowym dwóch zębów... masakrasnieżka wrote:Poszłam jednak dzisiaj prywatnie do dentysty, bo już nie dawałam rady z bólem
Okazało się, że w tym zębie nadal było sporo próchnicy i do tego stan zapalny nerwów. Jeden nerw już mi usunęła i zabezpieczyła ząb do leczenia kanałowego. W piątek jednak zrobię u niej to kanałowe, bo boję się, że na NFZ znów mi coś pogorszą... Okazało się też, że mam jeszcze w 3 innych zębach próchnicę, a na NFZ lekarka mówiła, że już wszystko mam wyleczone. Jestem zła, bo często chodziłam do dentysty (m w tym roku u tego na NFZ byłam już 3 razy) i powinien wcześniej wykryć, że coś jest nie tak.
Na szczęście ta dentystka z dzisiaj powiedziała, że poradzimy sobie bez zdjęcia RTG, wystarczy, że przyniosę jej stare (mam sprzed 2 lat).
Z tymi pozostałymi zębami chyba poczekam aż będę po ciąży, bo boję się je ruszać i też nie stać mnie na leczenie. A na NFZ już boję się iść. Poza tym wg nich te zęby są zdrowe..
snieżka lubi tę wiadomość
👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
02.26 FET cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
08.06 330g 🩵🧸
01.07 660g ☀️

-
snieżka wrote:Poszłam jednak dzisiaj prywatnie do dentysty, bo już nie dawałam rady z bólem
Z tymi pozostałymi zębami chyba poczekam aż będę po ciąży, bo boję się je ruszać i też nie stać mnie na leczenie. A na NFZ już boję się iść. Poza tym wg nich te zęby są zdrowe..
Takie przypadki z zębami to była moja ogromna obawa przed zajściem w ciążę
ostatni rok chodziłam do dentysty prywatnie przynajmniej raz w miesiącu, z
Czego trzy razy miałam nagły ból i pilne leczenie. Na zęby poszła fortuna, w każdym plomba
Jedyny u plus to, że są proste.
Śnieżko, bardzo Ci współczuję, wiem jak taki ból potrafi dać w kość
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 18:01
snieżka lubi tę wiadomość
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
aganieszkam wrote:O, picie przez słomkę, to może być genialne! 😁
Trzymam kciuki za dobre buty wynik. Ja też będę robić w tym tygodniu 🙈
Zdecydowanie polecam słomkę, tym które nie tolerują tego smaku
dla mnie był okej. Moje wyniki 78-155-134.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 19:49
aganieszkam, snieżka, Frena lubią tę wiadomość
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
Śnieżko, ale podła historia 🤬 jak tu ufać lekarzom? Tak mnie złości to, że NFZ często jest taki olewający 🤬
Paulinko, mam podobnie: zęby leczone od małego, po drodze aparat, milion ubytków, irygatory, nici, skrobaki, szczoteczki magnetyczne, a i tak zawsze się coś znajdzie 🫠
Kolejne dwie szafy dziś wysprzątałam, coraz gorzej mi się zginać 🫢
Na Vinted mam już ponad 500zł z tych wyprzedaży, będzie dla małej!
Czy któraś z Was zamawiała ubranka z wyprawkowo? Bardzo podobają mi się kolory, nie mają pstrokacizny.
kleopatr4, aganieszkam, snieżka lubią tę wiadomość
-
kleopatr4 wrote:Tak coś w tym jest, ja przecież dalej sprawdzam czy moja starsza oddycha w nocy. Wiem że nigdy nie przestanę, samo tak wychodzi.
Ja już po i doktor zasugerował że czasem tak się dzieje przez chwilowy ucisk pępowiny, czyli dla przykładu jak się dziecko bawi i uciśnie. To przerażająco urocze😅
No i waży niecały kilogramek, nie pamiętam ile dokładnie rzucił. A! I jest główką w dół więc teraz jak mam potwierdzenie dokładnego ułożenia nie będę miała litości i za wszelką cenę ją tak utrzymam😂
Jak mój synek za długo śpi na drzemce to też chodzę sprawdzać czy oddycha 🙈 Dobrze, że z maluszkiem wszystko ok ♥️ Możesz spać spokojnie -
snieżka wrote:Poszłam jednak dzisiaj prywatnie do dentysty, bo już nie dawałam rady z bólem
Może z tymi pozostałymi spróbuj iść do innego lekarza na NFZ? Żebyś już miała spokojną głowę i nie musiała się tym przejmować po porodzie? Tylko zapisz sobie żeby konkretnie im wskazać te do leczenia
snieżka, Niecierpliwa2 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ktore używacie libre .. dzis założyłam i pokazuje mi mega niskie cukry 😅 czytałam ze moze byc tak w pierwszej dobie użytkowania, ale no troche dziwnie 😅
Dajcie znać czy twz tak miałyście i czy polecacie jeszcze dodatkowo glukometr? ( czy on tez jest na receptę refundowany?)
Zapisałam sie do fizjo z ta kością ogonową..termin 14sierpnia 🤣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 19:41

Od razu może dowiesz się ile waży, to będziesz miała aktualizację raz na jakiś czas