PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
kleopatr4 wrote:Mialam to. Spróbuj spac bez poduszek, nogi miej ciągle złączone przez parę dni i umów wizytę u osteopaty. Przysięgam ci że osteopata pomoże, ale zainwestuj w dobrego. Mnie jeszcze tkanki się nie ustawiły całkowicie ale nie czuję już bólu w pachwinach. Zrezygnowałam chwilowo z ruchu i ćwiczeń, ale po kolejnej wizycie wrócę do tego.
Co do bkm to najlepsza inwestycja dla dziecka jest według mnie… rodzeństwo.
Warto poczytać dokładnie o tym bankowaniu czy i jak niewiele chorób teoretycznie jest się w stanie wesprzeć komórkami.
Dziękuję za radę! Chyba faktycznie mnie to nie ominie
Co do bankowania- nie wiemy jakie zastosowanie będzie miało za kilka lat, medycyna caly czas idzie do przodu. Komórki krwi są namnażane z tego co pamiętam. I choroby genetyczne rodziców wykluczają z pobrania materiału. Sama mam z tym zagwozdkę z uwagi na wiele chorób nowotworowych w mojej rodzinie.
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
Współczuję problemów z zębami i trzymam kciuki za sprawne rozwiązanie 😞. U mnie na razie spokojnie, na jesień wyrywałam ostatnie 8ki, później na krótko przed zajściem w ciążę miałam powikłania… odpukać do dzisiaj jest ok.
Co do bankowania to na razie tylko moja prowadząca poinformowała mnie o tym, ale ze swojej strony nie polecała. Nie czytałam nic na ten temat po tej rozmowie.
Niecierpliwa2, snieżka lubią tę wiadomość
-
Ja planuję czekać do jutra, żeby zadzwonić do punktu, w którym tą plombę mi robili. Terminy do tej dentystki są do października zajęte, ale zakładam, że mnie gdzieś wcisną jak nie do niej to do kogokolwiek. To powinno być chyba w ramach gwarancji? Chociaż na tym etapie, to już nieistotne czy będę musiała zapłacić, byle mnie wcisnęli gdzieś najlepiej jeszcze na jutro👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
02.26 FET cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
08.06 330g 🩵🧸
01.07 660g ☀️

-
Tak, powinno być na gwarancjiWhite1 wrote:Ja planuję czekać do jutra, żeby zadzwonić do punktu, w którym tą plombę mi robili. Terminy do tej dentystki są do października zajęte, ale zakładam, że mnie gdzieś wcisną jak nie do niej to do kogokolwiek. To powinno być chyba w ramach gwarancji? Chociaż na tym etapie, to już nieistotne czy będę musiała zapłacić, byle mnie wcisnęli gdzieś najlepiej jeszcze na jutro
White1 lubi tę wiadomość
31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
snieżka wrote:Widzę, że niestety dużo z nas ma ostatnio problem z zębami

Ja po środowym plombowaniu i silnym bólu, miałam 2 dni przerwy (bolał tylko przy gryzieniu). Za to wczoraj byłam na przyjęciu ślubnym u przyjaciółki i znów zaczął się silny ból utrzymujący się cały czas
Apap na krótką chwilę pomógł, ale ja napiłam się wody to znów się pogorszyło 
Jak dzisiaj będzie podobnie to planuję jechać na pogotowie stomatologiczne. Jak będzie do zniesienia to zadzwonię jutro do przychodni w której zakładali mi plombę, ale obawiam się, że termin nie znajdzie się szybko
A w prywatnych gabinetach ceny za leczenie zębów są straszne 😥
A wiecie jak jest z RTG zębów w ciąży?
Czytam, że nie jest to zakazane w ciąży, ale jednak zawsze słyszałam, że fale rentgenowskie nie są bez znaczenia
Ja miałam zdjęcie zębów robione kilka lat wstecz i musiałam im wysłać bo powiedzieli ,że nie będą w ciąży robić zdjęcia ,klinika bardzo dobra ,renomowana.
Marty.Na, snieżka lubią tę wiadomość
-
Ja też mam na szczęście stare zdjęcie tego zębaKaros31 wrote:Ja miałam zdjęcie zębów robione kilka lat wstecz i musiałam im wysłać bo powiedzieli ,że nie będą w ciąży robić zdjęcia ,klinika bardzo dobra ,renomowana.
A jak goi Ci się zębodół? Wszystko okey? I czy byłaś u ginekologa wcześniej, by sprawdzić czy nie ma przeciwwskazań?31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30

-
Moja pasierbica miała bankowana krew i teraz minęło 10 lat i kończył się abonament i nie zdecydowaliśmy się przedłużyć. Tak jak było pisane, to już trochę przeżytek bo medycyna bardzo poszła do przodu i praktycznie nie wykorzystuje się tej krwi bo są inne metody. Młodemu też nie będziemy bankować z tego samego względu.
Niecierpliwa2, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
Co do bólu zęba to akurat na NFZ muszą Cię przyjąć z bólem tego samego dnia, a tym bardziej w ciąży. Najwyżej go rozwierci i oczyści a resztę możesz już zrobić w prywatnym gabinecie, bo niestety ale jak reaguje na temperaturę np. w przypadku picia wody to na bank będzie kanałowy:/ Lepiej wyleczyć go pod mikroskopem żeby uniknąć powikłań.
-
Mąż pomalował pokoik 🥹 przy ścianie stanie komoda z przewijakiem
PaulinKA, Niecierpliwa2, snieżka, Marty.Na, babajagapatrzy, aganieszkam, Martit, Ala87, Jenny93, kleopatr4, Paulina1106 lubią tę wiadomość
👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
08.06 330g 🩵🧸
01.07 660g ☀️

-
White, pieknie! Widze u was tez weekend remontowy xD u nas tak samo, nie mialam nawet pedzla w rece a jestem skonana bieganiem wkolo tego calego zamieszania 😁
Sam odrysował gorki czy to jakis szablon?? Na prawde wyszlo cudownie a górski vibe mega mi pasuje! 😍Tez o tym myslalam ale postanowiłam nie programować dziecka na swoje pasje haha xD oczywiście żartuję, po prostu nie umielibysmy tak ladnie namalować 🤣
My bedziemy robic taki ala "plotek" bo artyści z nas zadni a na przeciwleglej ścianie jakies naklejeczki itd. Na razie jest kolor bazowy tylko.
Znalazłam tez mega super lampe- balon i chyba sie na nia skusze 🤩
Co prawda wiem ze ten pokoik to realizacja moich fantazji bo na początek dzidzia i tak bedzie z nami no ale nie bede sobie odmawiać haha😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 19:47
-
Marty.Na wrote:Ja też mam na szczęście stare zdjęcie tego zęba
A jak goi Ci się zębodół? Wszystko okey? I czy byłaś u ginekologa wcześniej, by sprawdzić czy nie ma przeciwwskazań?
Byłam w czerwcu to mówiłam jak sytuacja wygląda i ,że może być potrzeba wyrwać zęba to lekarz powiedział, że ciąża przebiega prawidłowo i jeśli będzie infekcja lub ból silny to trzeba wyrwać niż się męczyć i doprowadzić do powikłań.
Szczekoscisk znika,ale boli dalej i do tego chyba zaciskalam szczękę w nocy bo bolą mnie wszystkie zęby jak się dotykają górne z dolnymi. Rana wygląda ,że się goi ,powstało takie coś biało/żółte chyba fibryna czy cos takiego. Dopiero w sumie 3 dzień więc zobaczymy co to będzie. Jednak już bym chciała ,żeby bólu nie było ,staram się unikać tabletek ale te dwa apapy dziennie muszę wziąć ,antybiotyku nie mam. -
Sami robiliśmy, kupiliśmy kilka kolorków, potem szkicowaliśmy ołówkiem na ścianie, wzór dość prosty, więc nie było źle. Potem mąż obkleił kształt taśmą i malował. Wyobrażam sobie taką lampę, musi być piękna. U nas pokoik będzie na ubranka i przewijanie, do spania to dostawka w naszej sypialni 🤭PaulinKA wrote:White, pieknie! Widze u was tez weekend remontowy xD u nas tak samo, nie mialam nawet pedzla w rece a jestem skonana bieganiem wkolo tego calego zamieszania 😁
Sam odrysował gorki czy to jakis szablon?? Na prawde wyszlo cudownie a górski vibe mega mi pasuje! 😍Tez o tym myslalam ale postanowiłam nie programować dziecka na swoje pasje haha xD oczywiście żartuję, po prostu nie umielibysmy tak ladnie namalować 🤣
My bedziemy robic taki ala "plotek" bo artyści z nas zadni a na przeciwleglej ścianie jakies naklejeczki itd. Na razie jest kolor bazowy tylko.
Znalazłam tez mega super lampe- balon i chyba sie na nia skusze 🤩
Co prawda wiem ze ten pokoik to realizacja moich fantazji bo na początek dzidzia i tak bedzie z nami no ale nie bede sobie odmawiać haha😁
Podrzucam zdjęcie, które było główną inspiracją projektu
PaulinKA, snieżka, Ala87 lubią tę wiadomość
👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
08.06 330g 🩵🧸
01.07 660g ☀️

-
Jenny93 wrote:Co do bólu zęba to akurat na NFZ muszą Cię przyjąć z bólem tego samego dnia, a tym bardziej w ciąży. Najwyżej go rozwierci i oczyści a resztę możesz już zrobić w prywatnym gabinecie, bo niestety ale jak reaguje na temperaturę np. w przypadku picia wody to na bank będzie kanałowy:/ Lepiej wyleczyć go pod mikroskopem żeby uniknąć powikłań.
Jejku, mam nadzieję, że jednak obejdzie się bez kanałowego
Przed zmianą plomby nic mi nie dolegało w związku z tym zębem
Dopiero po wizycie.
Ale w razie czego kanałowe leczenie tylnich zębów jest refundowane dla kobiet w ciąży, prawda? Bo prywatnie na pewno nie mogłabym sobie na nie pozwolić -
Z tego co wiem to w ciąży na NFZ jest kanałowe jak scaling. W ciąży na NFZ powinni przyjąć w ciągu 7dni.snieżka wrote:Jejku, mam nadzieję, że jednak obejdzie się bez kanałowego
Dopiero po wizycie.
Ale w razie czego kanałowe leczenie tylnich zębów jest refundowane dla kobiet w ciąży, prawda? Bo prywatnie na pewno nie mogłabym sobie na nie pozwolić
snieżka lubi tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Powiem Ci tak, jako osoba pracująca w gabinecie na NFZ: jest refundowane, owszem, ale lekarze tak kombinują, żeby odroczyć to do porodu, że jedynie otworzy Ci zęba, wyczyści kanały i włoży lek. Nie dokończy Ci tej kanałówki w ciąży, bo najzwyczajniej w świecie im się to nie opłaca. Za kanałowe na NFZ s ciszy są śmieszne pieniądze dla nich i nie chcą sobie często tym brudzić rączek. Oczywiście, pomoc dostaniesz, pisałam jaką, ale ostateczne wypełnienie na pewno będzie już po, gdzie na fundusz nie będzie Ci przysługiwać i będziesz musiała zapłacić.snieżka wrote:Jejku, mam nadzieję, że jednak obejdzie się bez kanałowego
Dopiero po wizycie.
Ale w razie czego kanałowe leczenie tylnich zębów jest refundowane dla kobiet w ciąży, prawda? Bo prywatnie na pewno nie mogłabym sobie na nie pozwolić
No, chyba, że to ząb od 3 do 3. Wtedy czy ciąża czy nie, na NFZ się kanałowe należy31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
🔬
♀️
💊
🔬
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30

-
aganieszkam wrote:Z tego co wiem to w ciąży na NFZ jest kanałowe jak scaling. W ciąży na NFZ powinni przyjąć w ciągu 7dni.
W tej przychodni mówili mi, że to 7 dni obowiązuje tylko jak jest zagrożenie życia. No, ale jednak taki ciągły ból (zwłaszcza po leczeniu u nich) nie jest jak taka zwykła wizyta jak nic nie boli.
Zadzwonię tam z samego rana, a jak się nie uda to umówiłam się też już na wszelki wypadek prywatnie, bo nie chce dłużej sie z tym męczyć. Teraz trochę odpuściło po apapie -
Marty.Na wrote:Powiem Ci tak, jako osoba pracująca w gabinecie na NFZ: jest refundowane, owszem, ale lekarze tak kombinują, żeby odroczyć to do porodu, że jedynie otworzy Ci zęba, wyczyści kanały i włoży lek. Nie dokończy Ci tej kanałówki w ciąży, bo najzwyczajniej w świecie im się to nie opłaca. Za kanałowe na NFZ s ciszy są śmieszne pieniądze dla nich i nie chcą sobie często tym brudzić rączek. Oczywiście, pomoc dostaniesz, pisałam jaką, ale ostateczne wypełnienie na pewno będzie już po, gdzie na fundusz nie będzie Ci przysługiwać i będziesz musiała zapłacić.
No, chyba, że to ząb od 3 do 3. Wtedy czy ciąża czy nie, na NFZ się kanałowe należy
No właśnie to tylni ząb
-
No to pewnie otworzą, przepłukają kanały, poszerzą, włożą tlenek cynku i zakończą po porodzie, żeby im się to opłaciło. Oczywiście mam nadzieję, że Twój lekarz nie jest taki i zrobi to jeszcze w trakcie ciąży, ale jakoś mało prawdopodobne. Jak mówię, najzwyczajniej w świecie się to nie opłacasnieżka wrote:No właśnie to tylni ząb
31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
🔬
♀️
💊
🔬
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30

-
Marty.Na wrote:No to pewnie otworzą, przepłukają kanały, poszerzą, włożą tlenek cynku i zakończą po porodzie, żeby im się to opłaciło. Oczywiście mam nadzieję, że Twój lekarz nie jest taki i zrobi to jeszcze w trakcie ciąży, ale jakoś mało prawdopodobne. Jak mówię, najzwyczajniej w świecie się to nie opłaca
Ja jednak mam nadzieję, że to jednak źle zrobione wypełnienie. Na szybko miałam zrobione dwa zęby i może coś poszło nie tak. Pamiętam, że jako dziecko/nastolatka miałam podobną sytuację i wystarczyło coś delikatnie poprawić i było ok.
Oby teraz też tak było 🙏 -
snieżka wrote:Jejku, mam nadzieję, że jednak obejdzie się bez kanałowego
Dopiero po wizycie.
Niestety nie wiem jak jest z refundacją.. Natomiast jeżeli chodzi o ból to kiedyś miałam identycznie. Ząb nie bolał, założyłam nowe wypełnienie i zaczął boleć. Okazało się, że stara plomba była nieszczelna i było ujście, a po założeniu nowej tak jakby robiło się podciśnienie. Niestety był do leczenia kanałowego, ale udało się go uratować.