PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja stoję z wyprawką, ale chciałam Wam napisać, że jestem po kolejnych indywidualnych zajęciach z przygotowania do porodu i jestem bardzo zadowolona. Dzisiaj ćwiczyłyśmy techniki parcia w 2 fazie 🥹. Przede mną jeszcze wspólne zajęcia z mężem z technik łagodzenia bólu i jego wsparcia w pozycjach wertykalnych.
Nie mogę się doczekać porodu 🙈. Oczywiście wiem, że niczego nie jesteśmy w stanie przewidzieć i zaplanować, ale dzięki tym zajęciom czuję się pewniej, znam różne możliwości i jestem bardzo ciekawa tego doświadczenia🤞.
Niecierpliwa2, pandzia 🐼, snieżka, PaulinKA, kleopatr4, Frena, White1 lubią tę wiadomość
-
Blossomka wrote:Ja stoję z wyprawką, ale chciałam Wam napisać, że jestem po kolejnych indywidualnych zajęciach z przygotowania do porodu i jestem bardzo zadowolona. Dzisiaj ćwiczyłyśmy techniki parcia w 2 fazie 🥹. Przede mną jeszcze wspólne zajęcia z mężem z technik łagodzenia bólu i jego wsparcia w pozycjach wertykalnych.
Nie mogę się doczekać porodu 🙈. Oczywiście wiem, że niczego nie jesteśmy w stanie przewidzieć i zaplanować, ale dzięki tym zajęciom czuję się pewniej, znam różne możliwości i jestem bardzo ciekawa tego doświadczenia🤞.
Brzmi super 😊 a przypomnisz jakie to są zajęcia? U fizjo urogin czy coś innego? -
Blossomka, rzeczywistość może wszystko poukładać różnie ale warto iść na porodówkę z takim właśnie nastawieniem! Fajnie jak mążowie/ partnerzy są tak zaangażowani w poród ☺️
aganieszkam, Blossomka, Niecierpliwa2 lubią tę wiadomość
2023:
2x CB
2x puste jajo płodowe
💔
Diagnostyka poronień nawykowych
2024:
Marzec ⏸️
Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
słabe przyrosty bety-> zwiększenie Accofilu ✅
26.11 G. 2890g 54cm 💖
2026:
29.01 beta 344, prog 24.3, TSH 3.5 🔴
31.01 beta 1049, prog 26
02.02 beta 3460, prog 33.5
16.02 CRL 7.3mm 128♥️
Duphaston, cyclogest, neoparin, acard, encorton, euthyrox, prolutex
Czekamy na chłopca 🥰🩵

-
Niecierpliwa2 wrote:Brzmi super 😊 a przypomnisz jakie to są zajęcia? U fizjo urogin czy coś innego?
To zajęcia z trenerką okołoporodowa. Jeśli jesteś z Krakowa to chodzę do Liliany Bik-Ruszkiewicz. Zaczęłam od grupowych, one są takie bardziej ogólne z rozruszania miednicy i przygotowania ogolnofizycznego a teraz mam 3 zajęcia indywidualne, 1 faza porodu, 2 faza porodu i techniki łagodzenia bólu i wspólne pozycje z partnerem ☺️. U fizjo-uro jeszcze nie byłam, ale mam 2 wizyty w pakiecie w szkole rodzenia - przed i po porodzie. Zapisałam się chyba za 2 tygodnie. Z tego co pamiętam to dziewczyny tutaj sobie chwaliły, więc też jestem ciekawa jak będzie.
Niecierpliwa2, snieżka, aganieszkam, pandzia 🐼 lubią tę wiadomość
-
Blossomka wrote:Nie mogę się doczekać porodu 🙈. Oczywiście wiem, że niczego nie jesteśmy w stanie przewidzieć i zaplanować, ale dzięki tym zajęciom czuję się pewniej, znam różne możliwości i jestem bardzo ciekawa tego doświadczenia🤞.
I tak byc powinno! Piekne nastawienie i bardzo ze mną rezonuje💪💪💪
Obyśmy odkryly tę wielką moc w sobie w trakcie tego procesu 🥹❤️
Blossomka lubi tę wiadomość
-
Niecierpliwa2 wrote:Dzięki za konkretną polecajkę, jestem z Krakowa, więc chętnie się wybiorę o ile tylko będą terminy! 😊 Do fizjo też chodzę i jestem zadowolona, ale właśnie szukam kogoś, kto pomoże mi z oddechami, czy na pewno dobrze ćwiczę.
Ćwiczyłyśmy oddechy, do tego obserwuje ciało i na bieżąco wprowadza korekty / podaje inne ćwiczenia, które pomagają przejść do dobrego oddechu. Teraz idzie na urlop, ale od września będzie, więc trzymam kciuki 🤞. Na pewno można się zapisać przez fizjohutę, ale ma jeszcze chyba zajęcia gdzieś w centrum.
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
Cześć Wam!
Najpierw odpowiem na to co dziś pisałyście, ale zbiorczo, bo już nie pamiętam komu.
>Słyszałam wiele opinii o Neno, jakoby to były wyrwijsuty😬 Na pewno dla osób planującym kpi tyko i wyłącznie muszlowe, a w szczególności polecam momcozy, który sama mam. Bardzo mi się sprawdził.
>Ja chciałam kupić wiaderko, ale stwierdziłam że na za krótko będzie starczyć. Moja córka nie lubiła leżeć na plecach zarówno spiąć czy przy myciu i w takim wypadku trzymając w wiaderku na brzuchu lub bardziej na ręku w literkę C byłoby pewnie jej dość przyjemnie. Ale kupiłam i tak składana wanienkę i od kiedy zaczęła siedzieć to wprowadziliśmy tam zabawki i bardzo ją lubimy. Mamy spory prysznic walk in i mieścimy się tam oboje i ona i to nasz czas chichrania i szaleństw. Teraz dalej nam służy i czasem zabieram ją do ogrodu jako basen w gorąc, bo można szybko otworzyć zaworek i pozbyć się wody. W połogu było mi ciężko schylać się do tej wanny na podłodze, więc kupiliśmy też taki leżaczek składający się z drutów i materiału🫣 i tak sobie leżała i polewaliśmy wodą. Tych kapielo nie było też dużo w pierwszym miesiącu bo maksymalnie 3, a pierwszą po 10 dniach.
Dziewczyny jak te kurtyny cieplne wyglądają bo mnie temat zaciekawił
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
Z wyprawką jestem na finiszu, jutro biorę się za pranie 🙂 muszę jeszcze obmyślić miejsce na trzymanie ubranek. Przewijanie będzie w łazience, więc żeby mieć ubranka pod ręką, chyba przeorganizuję szuflady pod umywalką. Znalazłam w ikei pudełka, które w sam raz będą pasowały do środka.
Też już myślę bardziej o porodzie, mąż zaczął ze mną oglądać trochę materiałów żeby też się czuł pewniej 🙂 no i zdecydowaliśmy się na prywatną położną dla większego komfortu psychicznego 🙂 mam już Panią umówioną, jak wróci z urlopu to się spotkamy i wszystko omówimy. Cieszę się, większy spokój czuję dzięki temu.
kleopatr4, aganieszkam, Paulina1106 lubią tę wiadomość
-
Co do mnie…
Dostałam wynik gbs, który zrobiłam sobie testowo i wyszedł negatywny. Mimo wszystko wdrażam sobie teraz na 6 tygodni protokół probiotyczny od położnej.
Byliśmy odwiedzić porodówkę i jestem zadowolona względnie;) Dla mnie to jest jednak coś zupełnie z innego świata, ale akceptacja takiego scenariusza jest częścią mojego przygotowania.
Kiedy nie ma upałów to nic mi nie dolega, nie boli, nie rwie. Skrócił mi się oddech, ale masuje przeponę i ćwiczę zgodnie z instrukcjami trenerki (tyle że sama). Robię gimnastykę limfatyczną i czuję się lżej. Pojawiły się rwące skurcze w łydkach; wróciłam na wyższy magnez i przyjmuję też wapn od jakiegoś czasu. Zauważyłam że potrzebuje dużo więcej kalorii więc maslo wchodzi do wszystkiego. Dobowo przyjmuje 10-15h wit c, krew wołową, dorzuciłam foliany w tabsach i cynk 15-30g. A no i trochę siarki. Miedzi niestety nie mogę znieść bo wymiotuję, mdłości miewam dalej. Żelazo wysoko! Ferrytyna względnie 20 parę, ale nie spadła dużo od czasu sprzed ciąży.
Moje cycki to są tykające bomby i ważą łącznie pewnie z 4kg. Już przeciekają i starsza córka mi się dobiera jakby pamiętała, a mi się śni że faktycznie znowu ją karmie.
Szafę dziewczyn ogarnęłam; poukładałam Lili ubranka na pierwsze miesiace, mam pełną wyprawkę wielo, chusty, a dla Grażynki dokupiłam wełniane getry i sweter i parę koszulek. Buty na jesień i kombinezon nieprzemakalny też odhaczone. Pozbywam się zabawek i pluszaków które nie wiem skąd się u mnie wzięły🤣
Duzo ostatnio robimy plastycznych rzeczy więc będę celować w stworzenie kącika kreatywnego na połóg.
Potrzebuje zwiększyć aktywność i więcej się rozluźniać, ale wieczorami zajmuje się remontowani rzeczami… dam sobie max 2 tygodnie żeby pokończyć co zaczęłam czyli tapetowanie pokoju córek, przeyklejanie listew podłogowych i sufitowych, a później lecę z gotowaniem i przetworami, aktywnosciami dla starszej i już tylko odpoczynek mi zostanie. I codzienność
Niecierpliwa2, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Alicee98 wrote:Tak z ciekawości, spotkałyście się z tym, żeby ktoś was przepuszczał w kolejce ze względu na ciążę? ☺️
Tylko raz w lodzarni obsługa poprosiła mnie do przodu, bo mają taką politykę, że ciężarne mają pierwszeństwo
. Ogólnie nie oczekuję specjalnego traktowania, ale uznaję to za miły gest 😊 Mi samej głupio jest zapytać, więc zazwyczaj stoję w kolejkach wszędzie, na szczęście czuję się ok i nic mi się nie dzieje od stania. Gorzej jest z komunikacją miejską, bo tam jednak boję się upadku przy hamowaniu, więc albo poluję na miejsce, albo poprosiłam kogoś, żeby zabrał siatki, które nie muszą siedzieć -.-. Mąż twierdzi, że długo miałam zbyt mało widoczny brzuch, ale nie wiem czy to jest powodem. Część osób chyba też się obawia niezręczności, sama kiedyś ustąpiłam kobiecie, która powiedziała, że nie jest w ciąży i było to niezręczne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia, 23:32
-
Alicee98 wrote:Tak z ciekawości, spotkałyście się z tym, żeby ktoś was przepuszczał w kolejce ze względu na ciążę? ☺️
2 razy zostałam przepuszczona i 2 razy pani w sklepie otworzyła dla mnie osobną kasę🧑32
🧒26
🐶5
06.2024 start starań
03.2025 Torbiel endometrialna
08.2025
Zmiana lekarza i kliniki na klinikę Bocian
stwierdzona endometrioza IV stopnia
AMH 3,7
09.2025 Ciężka laparoskopia Usunięcie torbieli oraz zrostów na jajnikach, zrostów w jajowodach, jelitach, splocie pochwowo odbytniczym, uwolnienie z zrostów mięśni miednicy i krzyża
15.01.2026
AMH 1,3
USG pęcherzy widoczny
pierwszy cykl stymulowany zastrzykiem ovitrelle
Duphaston 2x10
27.01.2026 beta 34,9 progesteron 28 ❤️
29.01.2026 beta 115
01.02.2026 beta 415
03.02.2026 beta 975 progesteron 22,73

-
O, nie słyszałam o takich zajęciach 🤔 ale chyba uro-fizjo też może zrobić takie przygotowanie.Blossomka wrote:To zajęcia z trenerką okołoporodowa. Jeśli jesteś z Krakowa to chodzę do Liliany Bik-Ruszkiewicz. Zaczęłam od grupowych, one są takie bardziej ogólne z rozruszania miednicy i przygotowania ogolnofizycznego a teraz mam 3 zajęcia indywidualne, 1 faza porodu, 2 faza porodu i techniki łagodzenia bólu i wspólne pozycje z partnerem ☺️. U fizjo-uro jeszcze nie byłam, ale mam 2 wizyty w pakiecie w szkole rodzenia - przed i po porodzie. Zapisałam się chyba za 2 tygodnie. Z tego co pamiętam to dziewczyny tutaj sobie chwaliły, więc też jestem ciekawa jak będzie.02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Tak, też lubię jej podcasty, niedługo planuje ich słuchać wieczorami ☺️kleopatr4 wrote:O i w zeszłym tygodniu powtórzyłam sobie „poród podkast” Izy Dembińskiej i polecam, fajnie oswaja nawet jeśli już macie za sobą to doświadczenie.
kleopatr4 lubi tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Tak, ale meeega rzadko to się zdarzało. W poprzedniej ciąży miałam niefajną sytuację, ale finalnie dobrze się skończyła. Ustawiłam się do kasy pierwszeństwa w Biedronce, jakieś Panie mi się wrypały, bo one mają mało rzeczy, a ja cały koszyk. Ja je wręcz okrzyczałam, że jestem w ósmym miesiącu ciąży, jest mi słabo i nie mam zamiaru ich przepuszczać 🙈 potem mnie przepraszały i tłumaczyły, że nie zauważyły 🙃 dużo osób udaje, że nie widzi brzucha 🙄 zwłaszcza w kolejce. Częściej mnie przepuszczali z maluchem, a nie w ciąży.Alicee98 wrote:Tak z ciekawości, spotkałyście się z tym, żeby ktoś was przepuszczał w kolejce ze względu na ciążę? ☺️
W diagnostyce proszę o pierwszeństwo i mnie wołają od razu, w sklepie kasjerki mi mówiły, żeby się nie krępować i się pchać do przodu 😅 ludzie krzywo patrzą, ale co tam, trzeba korzystać.
PaulinKA lubi tę wiadomość

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Pytam, bo miałam dzisiaj trochę nieprzyjemną sytuację. Ja również czuję się okej, nie oczekuję przepuszczania.
Dzisiaj byłam w sklepie budowlanym, zareklamować jedną rzecz. Była jedna kolejka do reklamacji i zwrotów. Wiadomo, zwroty szły ekspresowo, ale reklamacja jednak trochę trwa. Stojąc w kolejce zagadał mnie starszy pan, bardzo miły, spytał się czy się dobrze czuje i mogę stać będąc w ciąży 😉 Jak przyszła moja kolej, to powiedziałam temu starszemu panu o lasce, żeby wszedł przede mnie, bo miał jedną rzecz do zwrotu. Upewnił się jeszcze czy to na pewno nie jest problem i bardzo podziękował. Przyszła moja kolej, idę do kasy, a za mną babeczka około 40 lat z tekstem „ja też mam zwrot, mnie nie przepuścisz?” jeszcze takim bardzo niemiłym roszczeniowym tonem. Trochę mnie zatkało 😅 Spytałam się czy naprawdę wymaga od ciężarnej, żeby ją przepuszczała w kolejce. Pomyslam może, że jakimś cudem nie zauważyła i nie usłyszała, że jestem w ciąży 😅 a babka do mnie, że nic mi się nie stanie jak jeszcze poczekam, bo ona nie ma ochoty czekać, aż załatwię swoją sprawę 🫠
Ja do tej pory spotkałam się z miłymi gestami tylko od mężczyzn, od kobiety jeszcze ani razu 😅 -
Ja jutro idę z dziećmi na szczepienie i od razu sobie załatwię szczepienie na krztusiec. Razem raźniej 😅 niestety u mnie wieczorami nasiliły się znowu mdłości, dalej jadę na lekach i chyba już odpuszczę odstawienie. Już bliżej niż dalej. Na szczęście żylaki się uspokoiły, bolą mniej, za to mam jakieś dziwne bóle czy prądy przy szyjce 🙈pamiętam je z poprzednich ciąż, ale i tak mnie niepokoją 🙈 mam wrażenie, że Mała uparcie siedzi w poprzek. Nie chce zapraszać ale infekcja wyleczona, pakuje w siebie probiotyki i oby już nie wróciła 🍀 często mi twardnieje brzuch 🙈 ale w każdej ciąży tak mam. Zaczynam czuć presję, że to zaraz! A jakoś mam spadek energii, wyprawka w lesie, nic mi się nie chce 😭
Zapomniałam, że muszę się zgłosić do położnej, że ja niedługo rodzę i czy mi do dziecka przyjedzie 🤣 także to też pasuje ogarnąć. Co prawda nie odczuwam potrzeby, żeby przychodziła, ale niech przyjdzie raz czy dwa razy zobaczyć Malucha ☺️ ostatnio mi nawet dużo podpowiedziała, mimo że nie pierwsze dziecko 🙂
Wiecie, że mam jakieś lęki, że jednak będzie chłopiec 🤣 ciężko mi uwierzyć w dziewczynkę. Nawet nie odcięłam metek od ubranek typowo dziewczęcych 🙈02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Zauważyłam, że największą "znieczulicę" na ciążę mają panie 40-60lat. Bo przecież ciąża to nie choroba 🙃 i niektórzy mężczyźni w moim wieku udają, że nie widzą. Najczęściej zauważają ciążę młode kobiety, to jest bardzo miłe 🙂 starsze osoby różnie. Ale jak już jestem z niemowlakiem to już te starsze Panie: o jejku, jaki słodki, bla bla, zdjęcia nawet dziecku chcą robić 🙃 co też jest chore. Raz mi starszy Pan złapał syna za rękę... Wiem, że nie mają raczej złych intencji, ale są pewne granice...Alicee98 wrote:Pytam, bo miałam dzisiaj trochę nieprzyjemną sytuację. Ja również czuję się okej, nie oczekuję przepuszczania.
Dzisiaj byłam w sklepie budowlanym, zareklamować jedną rzecz. Była jedna kolejka do reklamacji i zwrotów. Wiadomo, zwroty szły ekspresowo, ale reklamacja jednak trochę trwa. Stojąc w kolejce zagadał mnie starszy pan, bardzo miły, spytał się czy się dobrze czuje i mogę stać będąc w ciąży 😉 Jak przyszła moja kolej, to powiedziałam temu starszemu panu o lasce, żeby wszedł przede mnie, bo miał jedną rzecz do zwrotu. Upewnił się jeszcze czy to na pewno nie jest problem i bardzo podziękował. Przyszła moja kolej, idę do kasy, a za mną babeczka około 40 lat z tekstem „ja też mam zwrot, mnie nie przepuścisz?” jeszcze takim bardzo niemiłym roszczeniowym tonem. Trochę mnie zatkało 😅 Spytałam się czy naprawdę wymaga od ciężarnej, żeby ją przepuszczała w kolejce. Pomyslam może, że jakimś cudem nie zauważyła i nie usłyszała, że jestem w ciąży 😅 a babka do mnie, że nic mi się nie stanie jak jeszcze poczekam, bo ona nie ma ochoty czekać, aż załatwię swoją sprawę 🫠
Ja do tej pory spotkałam się z miłymi gestami tylko od mężczyzn, od kobiety jeszcze ani razu 😅
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌