Planujesz zajść w ciążę jesienią?

Odkryj dopasowaną formułę z aktywnym folianem na czas starań o dziecko.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • Paulina1106 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Paulina, ja co prawda nie mam starszego dziecka, ale jako pedagog i prawie psycholog 😅 myślę, że te prezenty nie są dobrym pomysłem. Dla dziecka będzie to satysfakcja tylko na chwilę i ja to odbieram trochę jak próbę przekupienia dziecka. Ale ja jestem dużą przeciwniczką kar i nagród, bo nie działają one długofalowo, jedynie próbują wymusić w danym momencie jakieś zachowanie i nie wpływają rozwijająco na osobowość.
    Myślę, że dla takiego starszaka najważniejsze i najbardziej potrzebne będzie pamiętanie o nim po porodzie, znajdywanie chwili, żeby poświęcić mu trochę czasu, mówienie mu o tym jak jest dla nas ważne, żeby wiedziało, że pojawienie się nowego dziecka nie zmienia naszych uczuć do niego.
    Też próba angażowania dziecka w pomoc przy noworodku też może działać fajnie. Dziecko może wtedy poczuć swoją sprawczość i może to ułatwić nawiązanie relacji z maleństwem :)

Kingus, gratuluję 😍 Wszystkiego dobrego dla Was ❤️

Ja się zatrzymałam na czasach, że właśnie dobrze coś dziecku dać, ale nie jako nagrodę tylko właśnie drobny prezencik od dzidziusia, pierwsze głosy na nie usłyszałam jak jakaś influ kupiła dziecku iPhone z okazji pojawienia się rodzeństwa🤦🏼‍♀️
    a w sumie zalecenia i mody się zmieniają, więc byłam na etapie że pasuje coś kupić rodzeństwu:)

Oczywiscie u nas jest dużo tulenia i staram się poświęcać czas młodym- Iza bardzo dobrze poradziła sobie z przyjściem na świat pierwszej siostry, wiadomo, odczuła to ale obeszło się bez większych problemów:) teraz trochę ciężej będzie poświęcać czas dwójce plus maluszek u cyca.
    Ja podziwiam Was mamy większej gromadki bo jest to wyzwanie:)

Paulinka co do Twojego pytania- pierwszy masaż miałam bez mojej zgody i było to bardzo nieprzyjemne, krwawiłam po tym i generalnie to bolało, powinnam w sumie jakąś skargę pewnie za coś takiego napisać no ale to się potem dowiedziałam po fakcie co on zrobił.

Przy drugim porodzie miałam 3 podejścia u mojej położnej, mówiła dokładnie co robi, żeby wziąć oddech, że teraz obiedzie palcem główkę dziecka, i o ile nie należało to do przyjemnych procedur to jednak świadomie to robiąc nie było to tak nie przyjemne.
    Ale dzięki temu uniknęłam poważniejszej medykalizacji porodu, a moje dzieci no nie chcą się dać wygonić tak łatwo więc dla mnie procedura godna spróbowania jeśli „grozi” wam indukcja.
    Zobaczymy jak teraz, czy pójdzie samo czy będę musiała prosić lekarza na izbie przyjęć po ktg…

Mi zależy na tym żeby się nie zgłaszać wcześniej do szpitala bo jednak mam tą 2 w domu i nie chcę zostawiać dziewczynek bo nigdy nie wiadomo co będzie po porodzie i czy wtedy wyjdziemy sprawnie…

Kinguś gratuluję pojawienia się na świecie synka!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:17

👩‍💼 37
    👨‍💼 41

08.2020 💔
    03.2022 7+5 Lilka 👼
    01.2026 cb

MTFR hetero😿 PAI homo😿
    KIR BX nieobecny: 2DS3
    Cross match -25% ➡️ 2% 🎉
    Allo mlr- 37%➡️ 55,2🎉

14.11.2022 ⏸️ 🙏🏻
    03.08.2023 👶🏻 Izabela
    3920g, 57cm💪🏻

age.png

22.06.2024 ⏸️ 🙏🏻
    20.02.2025 👶🏼 Patrycja
    3120g, 55cm🍬

age.png

13.02.2026 ⏸️ 🙏🏻

preg.png
  • Ninia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które już są po KTG czy rysowały Wam się regularne skurcze? Pytam bo nie wiem na ile poważnie brać entuzjazm położnej, że wczoraj u mnie były całe badanie? Bardzo bym chciała by wszystko zaczęło się samo. Od dzisiaj biorę wiesiołek, wiem że ponoć doustnie nie ma takiej skuteczności ale dopochwowo się boje infekcji bo ponoć zmienia PH. Masuję też piersi. Zaraz kupię polecane przez Was daktyle.

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotypy ✅
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
    12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹
    1.2026⏸️ 2 cs
    03.2026 Panorama ok, czekamy na zdrowego 🩵

preg.png
  • Martit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina, w pierwszej ciąży poszłam do szpitala w dniu terminu, zrobili ktg, pisały się regularne skurcze. Do rana miałam urodzić. Urodziłam tydzień później, poród wywoływany, bo nic się nie działo.

preg.png
  • Martit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W naszym wątku ewidentnie chłopcy spieszą się na świat :)

Ninia lubi tę wiadomość

preg.png
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia wrote:
    Dziewczyny, które już są po KTG czy rysowały Wam się regularne skurcze? Pytam bo nie wiem na ile poważnie brać entuzjazm położnej, że wczoraj u mnie były całe badanie? Bardzo bym chciała by wszystko zaczęło się samo. Od dzisiaj biorę wiesiołek, wiem że ponoć doustnie nie ma takiej skuteczności ale dopochwowo się boje infekcji bo ponoć zmienia PH. Masuję też piersi. Zaraz kupię polecane przez Was daktyle.
    W każdej ciąży miałam skurcze na ktg, skurcze BH też się zapisują. Tydzień temu też miałam skurcze na ktg, ale wiedziałam, że to nie porodowe 😅 musisz czekać, aż organizm stwierdzi, że to już czas. Warto oczywiście się ruszać, żeby dziecko schodziło niżej 😊
    Najlepszym sposobem na wywołanie jest współżycie i dużo schodzenia po schodach 😅

02/26 Naturals Beta 1979, 4205
    Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷
    preg.png

age.png

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
    26dpt USG jest serduszko
    20dpt-2mm zarodek
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB

Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
    21dpt USG- 2,5mm szczęścia
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
    23dpt jest serduszko
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    Niedrożne jajowody ❌
‹‹ 470 471 472 473 474
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ