PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
z tymi kąpielami to ja nie do końca rozumiem, bo zawsze słyszałam, żeby iść do wanny z ciepłą wodą jak się zacznie i woda może pomóc wyciszyć skurcze i ja pierwsze co robię jak coś się zaczyna dziać, czy przesadzę z aktywnością, to właśnie wchodzę do wanny i mi to wycisza skurcze...
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:56
PaulinKA lubi tę wiadomość
-
espoir wrote:z tymi kąpielami to ja nie do końca rozumiem, bo zawsze słyszałam, żeby iść do wanny z ciepłą wodą jak się zacznie i woda może pomóc wyciszyć skurcze i ja pierwsze co robię jak coś się zaczyna dziać, czy przesadzę z aktywnością, to właśnie wchodzę do wanny i mi to wycisza skurcze...
Wlasnie ja tez nie do końca to czailam bo mam takie same ibserwacje jak ty- wszędzie piszą by przy 1 skurczach isc pod prysznic i jak sie wycisza to jeszcze nie porod.
Natomiast Kolega czat tlumaczy to tak:
Wzrost poziomu oksytocyny i endorfin: Ciepło i poczucie bezpieczeństwa stymulują organizm do produkcji oksytocyny – hormonu odpowiedzialnego za siłę i regularność skurczów macicy.
Blokowanie adrenaliny (redukcja stresu): Lęk i ból powodują wyrzut adrenaliny, która potrafi wyciszyć lub całkowicie zatrzymać akcję porodową. Ciepła woda uspokaja układ nerwowy, obniża poziom stresu i tym samym usuwa „hormonalny hamulec” porodu.
Rozluźnienie mięśni i szyjki macicy: Ciepło działa rozkurczowo na mięśnie dna miednicy, brzucha oraz samą szyjkę macicy. Gdy tkanki stają się bardziej elastyczne, stawiają mniejszy opór, co ułatwia i przyspiesza rozwieranie się szyjki.
Czyli w sumie ma to sens- przy przepowiadających rozluznienie pomaga skurczom sie wyciszyć ale poza tym ten efekt rozkurczowy wspiera szyjke i w odpowiednim momencie moze nakręcić akcje? Tak to rozumiem
W kazdym razie ciepła woda jest super i ciesze sie ze teraz "legalnie" moge ciut ten kurek przekręcić na goretszą, bo we wcześniejszych miesiacach nie chcialam bobunia przegrzewac jednak 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:12
espoir lubi tę wiadomość
-
hah no właśnie ja zawsze miałam takie WTF, bo z jednej strony wiele razy widziałam, że dziewczyny rezygnują z wanny w czasie ciąży, a z drugiej jak się coś dzieje to najlepiej iść poleżeć w wannie 👀
ale tak jak mówię, jak czuje, że coś mi brzuch wariuje, to zawsze wanna pomaga to uspokoić. chyba, że to faktycznie poród, to już nic nie pomoże 🫣 -