Planujesz zajść w ciążę jesienią?

Odkryj dopasowaną formułę z aktywnym folianem na czas starań o dziecko.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • espoir Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tymi kąpielami to ja nie do końca rozumiem, bo zawsze słyszałam, żeby iść do wanny z ciepłą wodą jak się zacznie i woda może pomóc wyciszyć skurcze i ja pierwsze co robię jak coś się zaczyna dziać, czy przesadzę z aktywnością, to właśnie wchodzę do wanny i mi to wycisza skurcze...

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:56

PaulinKA lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
    💜 10/2026 🤰

preg.png
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    z tymi kąpielami to ja nie do końca rozumiem, bo zawsze słyszałam, żeby iść do wanny z ciepłą wodą jak się zacznie i woda może pomóc wyciszyć skurcze i ja pierwsze co robię jak coś się zaczyna dziać, czy przesadzę z aktywnością, to właśnie wchodzę do wanny i mi to wycisza skurcze...

Wlasnie ja tez nie do końca to czailam bo mam takie same ibserwacje jak ty- wszędzie piszą by przy 1 skurczach isc pod prysznic i jak sie wycisza to jeszcze nie porod.

Natomiast Kolega czat tlumaczy to tak:

Wzrost poziomu oksytocyny i endorfin: Ciepło i poczucie bezpieczeństwa stymulują organizm do produkcji oksytocyny – hormonu odpowiedzialnego za siłę i regularność skurczów macicy.

Blokowanie adrenaliny (redukcja stresu): Lęk i ból powodują wyrzut adrenaliny, która potrafi wyciszyć lub całkowicie zatrzymać akcję porodową. Ciepła woda uspokaja układ nerwowy, obniża poziom stresu i tym samym usuwa „hormonalny hamulec” porodu.

Rozluźnienie mięśni i szyjki macicy: Ciepło działa rozkurczowo na mięśnie dna miednicy, brzucha oraz samą szyjkę macicy. Gdy tkanki stają się bardziej elastyczne, stawiają mniejszy opór, co ułatwia i przyspiesza rozwieranie się szyjki.

Czyli w sumie ma to sens- przy przepowiadających rozluznienie pomaga skurczom sie wyciszyć ale poza tym ten efekt rozkurczowy wspiera szyjke i w odpowiednim momencie moze nakręcić akcje? Tak to rozumiem

W kazdym razie ciepła woda jest super i ciesze sie ze teraz "legalnie" moge ciut ten kurek przekręcić na goretszą, bo we wcześniejszych miesiacach nie chcialam bobunia przegrzewac jednak 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:12

espoir lubi tę wiadomość

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

"Zes*am się, a nie dam się."
  • espoir Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hah no właśnie ja zawsze miałam takie WTF, bo z jednej strony wiele razy widziałam, że dziewczyny rezygnują z wanny w czasie ciąży, a z drugiej jak się coś dzieje to najlepiej iść poleżeć w wannie 👀

ale tak jak mówię, jak czuje, że coś mi brzuch wariuje, to zawsze wanna pomaga to uspokoić. chyba, że to faktycznie poród, to już nic nie pomoże 🫣

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
    💜 10/2026 🤰

preg.png
‹‹ 472 473 474 475 476
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ