PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi właśnie przyszły dwie pary ciążowych legginsów za jakieś 40 zł na zalando. Miałam duże opory, że trochę za wcześnie, jednak wszystkie spodnie mam z wysokim stanem, dosyć przylegające i mam wrażenie, że ich ucisk powoduje mocniejszy dyskomfort żołądka i jelit 😕 chodzę więc już od dwóch tygodni w dłuższych, luźniejszych spódnicach, oczywiście podciągniętych jak u Obelixa 😂
-
Właśnie rozmawiałam z koleżanką, która też ma dzieci rok po roku i wysłała mi fotkę swojego brzucha z drugiej ciąży w 8 tygodniu no i rzeczywiście już było mocno widać. Czyli to prawda, że w kolejnej ciąży może tak być. Ale kurcze, nie spodziewałam się, przecież nie wszyscy jeszcze wiedzą a już serio odstaje 😬 dla mnie to nierealne takie, dopiero raz byłam na USG a tu już brzuch rośnie 😅 i co jak ktoś zauważy i się spyta, który miesiąc a ja powiem, że ledwo drugi 😅
Dobrze, że mam dużo luźnych ciuchów, które kupiłam po porodzie
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Mimblanee wrote:Właśnie rozmawiałam z koleżanką, która też ma dzieci rok po roku i wysłała mi fotkę swojego brzucha z drugiej ciąży w 8 tygodniu no i rzeczywiście już było mocno widać. Czyli to prawda, że w kolejnej ciąży może tak być. Ale kurcze, nie spodziewałam się, przecież nie wszyscy jeszcze wiedzą a już serio odstaje 😬 dla mnie to nierealne takie, dopiero raz byłam na USG a tu już brzuch rośnie 😅 i co jak ktoś zauważy i się spyta, który miesiąc a ja powiem, że ledwo drugi 😅
Dobrze, że mam dużo luźnych ciuchów, które kupiłam po porodzie
To chyba dużo zależy od danej kobiety. Moja koleżanka w 5 miesiącu praktycznie wcale nie miała brzucha. Chociaż to była 1 ciąża. -
Moja koleżanka aktualnie jakoś na początku 6miesiąca podobnie, dopiero teraz ma mały brzuch, to druga ciążasnieżka wrote:To chyba dużo zależy od danej kobiety. Moja koleżanka w 5 miesiącu praktycznie wcale nie miała brzucha. Chociaż to była 1 ciąża.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 11:44
-
Ja tak miałam trochę, a potem w 8 wywaliło, skóra potrzaskała i w końcu zaczęli przepuszczać w kolejce…snieżka wrote:To chyba dużo zależy od danej kobiety. Moja koleżanka w 5 miesiącu praktycznie wcale nie miała brzucha. Chociaż to była 1 ciąża.
-
Ja miałam w pierwszej ciąży szybko brzuch i ogromny, ale nie aż tak szybko jak teraz więc aż się boję co będzie 😬
Ale mam też koleżankę, bardzo wysoką, która do końca miała malutki brzuszek, w 9 miesiącu jej mąż miał wciąż większy od niej 🤣 więc to rzeczywiście mocno indywidualna sprawa
snieżka lubi tę wiadomość
-
Dużo zależy od danej kobiety, od wagi wyjściowej, różnych czynników. Znam osoby które długo miały praktycznie płaski brzuch. Znam takie, którym praktycznie od razu zaczął trochę odstawać.
Ja na razie nie przytyłam, ale trochę mam tak, że dół brzucha mi odstaje i faktycznie trochę się to zmieniło od ostatniego tygodnia. Robiłam przegląd szafy i wychodzi mi, że jako posiadaczka dużej kolekcji ciuchów oversize oraz takich które się rozciągają (w tym dzianinowych sukienek) raczej nie będę musiała kupować dużej ilości ciuchów. Planuje sobie kupić jedne jeansy które wypatrzyłam na Vinted, pewnie kupię leginsy ciążowe i może jakąś sukienkę, ale to bardziej dlatego, że lubię sukienki, a to dobra okazja.
W sumie od tygodnia nie chodziłam w jeansach, ale to bardziej dlatego, że jestem na zwolnieniu i nie widzę sensu zakładania ich
pożyczyłam też od mamy dwie spódnice na gumce, bo są super wygodne 
Zaczęłam sobie czytać książkę „W oczekiwaniu na dziecko” - polecam, jednak lepsze od przeglądania internetu. Mnie trudne informacje bardzo triggeruja, a jednak staram się unikać stresu.02.25 cb💔
10.25 cb💔
✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕
🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10
II 12.02.26
18.02.26 - 2,8 mm Sezamka
03.03.26 - mamy serduszko❤️
26.03.26 - 2,77 cm bobaska
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
Ja z książek polecam serię "Mamy dla mamy", fajnie się czyta i dużo praktycznych informacji.
Hmm dostałam już wyniki porannych badań, wszystko super, ale w osadzie moczu wyszły bakterie (54) i inne nabłonki, leukocyty itp. Dziwne bo wynik pokazuje że norma dla bakterii jest od 0 do 385, zawsze mi się zdawało że ich nie powinno być praktycznie w ogóle.
Za to TSH 0,636, najniższe jakie miałam w życiu.
kleopatr4, snieżka, babajagapatrzy lubią tę wiadomość
-
Weronka89 wrote:Ja z książek polecam serię "Mamy dla mamy", fajnie się czyta i dużo praktycznych informacji.
Hmm dostałam już wyniki porannych badań, wszystko super, ale w osadzie moczu wyszły bakterie (54) i inne nabłonki, leukocyty itp. Dziwne bo wynik pokazuje że norma dla bakterii jest od 0 do 385, zawsze mi się zdawało że ich nie powinno być praktycznie w ogóle.
Za to TSH 0,636, najniższe jakie miałam w życiu.
Oo, to ja właśnie zamówiłam na Vinted tę serię i dzisiaj lub jutro powinny mi przyjść 3 tomy
Uważam, że fajne książki są z wydawnictwa Natuli, ale akurat ta o ciąży miała dosyć słabe opinie.
Ja bym zapytała się lekarze czy to tsh nie jest za niskie. Mi mówił, że lepiej żeby nie spadało po niżej 1Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 12:11
Weronka89 lubi tę wiadomość
-
Ogólnie to poza książkami czekam też aż przyjdą mi dzisiaj włóczki. Zaplanowałam sobie, że zrobię na szydełku koc temperaturowy z okresu ciąży, żeby mieć później taką pamiątkę
Od ponad miesiąca spisuję temperatury powietrza i każdy przedział temperatur ma swój kolor włóczki. Nie mogę się doczekać aż zacznę go robić 
Megmery, kleopatr4, BlackAmericano, White1, aganieszkam, Karos31, Mimblanee, pandzia 🐼 lubią tę wiadomość
-
Śnieżka, a szydełkujesz czy robisz na drutach? Ja robię na drutach, ostatnio męczę się z jedna bluzka, ale mam w planach po prenatalnych zamówić sobie włóczkę na kocyk dla dziecka
Teraz bym chętnie rozpoczęła jeszcze jakiś projekt, ale się nie mogę zdecydować który z tych, co mam na liście
koncentracja mi więdła w tym tygodniu, więc wolałabym chyba coś prostszego zrobić.
snieżka, BlackAmericano lubią tę wiadomość
02.25 cb💔
10.25 cb💔
✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕
🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10
II 12.02.26
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
Megmery wrote:Śnieżka, a szydełkujesz czy robisz na drutach? Ja robię na drutach, ostatnio męczę się z jedna bluzka, ale mam w planach po prenatalnych zamówić sobie włóczkę na kocyk dla dziecka
Teraz bym chętnie rozpoczęła jeszcze jakiś projekt, ale się nie mogę zdecydować który z tych, co mam na liście
koncentracja mi więdła w tym tygodniu, więc wolałabym chyba coś prostszego zrobić.
Szydełkuję
Na ten moment robię jeszcze bawełnianą torebkę z kwadratów babuni. A później będę już planować rzeczy dla dzidzi 
Może spróbuję też nauczyć się dziergać na drutach, bo na nich można zrobić fajne ubranka dla dziecka. A na szydełku wszystko bardziej sztywne wychodzi
BlackAmericano lubi tę wiadomość
-
To prawda, na druty jest masa fajnych wzorów na ubranka dla dzieciaczków. Kilka rzeczy mam upatrzonych do zrobienia. Świetne i proste są czapeczki, jedna już robiłam dla dziecka przyjaciółki. Fajne jest to, że można wykorzystać resztki po innych projektach
BlackAmericano, snieżka, pandzia 🐼 lubią tę wiadomość
02.25 cb💔
10.25 cb💔
II 12.02.26
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
Ja tez dziergam, zrobiłam w grudniu 2 czapki dla córci. Myślę o jakimś kocyku merino z bawełną.Megmery wrote:Śnieżka, a szydełkujesz czy robisz na drutach? Ja robię na drutach, ostatnio męczę się z jedna bluzka, ale mam w planach po prenatalnych zamówić sobie włóczkę na kocyk dla dziecka
Przypomniało mi się że jako wzór dostałam sweterek wydziergany w taki fajny ażurek, ma drewniane guziczki i kojarzy mi się totalnie z moją niunia. Chciałabym ten wzór odtworzyć i zrobić coś a la ogrodniczkiWiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 12:59
BlackAmericano, snieżka, Megmery lubią tę wiadomość
-
Oo, jak fajnie, że są tu pasjonatki rękodzieła
ja uwielbiam szydełkować i robię głównie maskotki.
Mam też za sobą kilka rzeczy na drutach i moim marzeniem jest zrobienie kocyka dla maleństwa. Mam nadzieję, że będzie mi dane go wykonać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 12:59
snieżka, kleopatr4, Talto109_ lubią tę wiadomość
-
Artopa, a bierzesz już Eutyrox? Wynik spory, ale lekarz albo ci zwiększy dawkę albo przepisze Eutyrox lub coś podobnego, powinno szybko spaść.02.25 cb💔
10.25 cb💔
II 12.02.26
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
A macie polecajki książkowe dla tatusiów? 😊👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 💉 Menopur 150
18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
7+0 0.93cm 🍤 8+0 1.65cm 🫘 10+0 2.7cm 🧸

-
White1 wrote:A macie polecajki książkowe dla tatusiów? 😊
Z tej serii " Mamy dla mamy" jest też książka Mamy dla mamy i taty - rodzicielstwo. Jeszcze nie wiem czy warta przeczytania, ale już jest w drodze do mnie
-
White1 wrote:A macie polecajki książkowe dla tatusiów? 😊
Ja kupiłam mężowi „Ciąża dla facetów. Całe dziewięć miesięcy” Mark Wood.
Czyta ją z własnej inicjatywy, z zainteresowaniem, wraca do mnie z ciekawostkami, a nie jest jednak miłośnikiem czytania. Sama ją trochę podczytywałam. Jest bardzo lekka, konkretnie i teściowe mówi o najważniejszych rzeczach z perspektywy faceta, czyli czego może się spodziewać w każdym miesiącu. Nie pomijasz trudniejszych tematów, takie ja strata.
O wiele lepiej mi się ją czytało niż tą, którą zamówiłam sobie: „Ważne! Ciąża” wydawnictwa natuli- niby treściwa, ale niezbyt przyjemnie mi się ją czyta, chyba potrzebuję jednak czegoś innego 😅
kleopatr4 lubi tę wiadomość