Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
paaolka wrote:Magdzialenka a powiedz jak to jest z tym kryterium na osobę? Czy te 1922zł na osobę to już tez obejmuje nowo narodzone dziecko? W sensie że jak to bedzie nasze pierwsze dziecko to mamy z mężem nasze dochody podzielić już na 3 osoby? I czy liczą się do tego becikowego tylko te comiesieczne dochody podstawowe, czy tez np premie kwartalne tez jakos tam sie podlicza? Bo ja tez zielona w tym temacie jestem...
-
Ulcio wrote:dziewczyny becikowe liczone jest na wszystkie osoby w tym nowego członka rodziny też
musicie dokładnie dopytać w urzędzie miasta lub gminy bo czasem biorą dochodzy za cały rok (jak urodzisz w 2014 to za 2013) a czasem z 3 ostatnich miesięcy
tu jest dużo informacji
http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/swiadczenia-rodzinne/rodzaje-i-wysokosc-swiadczen-rodzinnych-kryteria-uzyskania-/jednorazowa-zapomoga-z-tytulu-urodzenia-sie-dziecka/za trzy miesiące nigdy. Jeśli było uzyskanie dochodu (np. mąż zmienił pracę) to dochód netto za drugi przepracowany miesiąc.
-
Scęście wrote:A jak ja w maju 2013 za maz wyszlam to tez do maja i moje i meza dochody sie daje? Bo nie jestesmy malzenstwem caly 2013 rok to nie wiem czy to tak samo?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2014, 07:43
Scęście lubi tę wiadomość
-
Kurcze zestresowalalyscie mnie tym ze tylko ja serduchuje- na to wychodzi.My niby nie mamy zakazu bo poki co jest wszystko wporzadku ale tez jak skonczymy serduchowac to zastanawiam sie czy cos nie zrobilismy Ninie ale na tych warsztatach gin mowil ze nic nie grozi dziecku
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2014, 10:32
-
nick nieaktualny
-
Sylwia nie martw sie ja też serduszkuje, trochę żadziej niz zwykle ale raz w tyg na pewno. Jeśli nie masz przeciwskazań to nic złego stać sie nie może, a podobno maleństwo lubi takie kołysanie i działa to na dobre
oczuwiscie endorfiny też docieraja do maleństwa za sprawą orgazmu heheh wiec nic tylko serduszkować
Kajaoli, sylwia1985 lubią tę wiadomość
-
sylwia1985 wrote:Kurcze zestresowalalyscie mnie tym ze tylko ja serduchuje- na to wychodzi.My niby nie mamy zakazu bo poki co jest wszystko wporzadku ale tez jak skonczymy serduchowac to zastanawiam sie czy cos nie zrobilismy Ninie ale na tych warsztatach gin mowil ze nic nie grozi dziecku
Sylwia, jesli dziewczyny maja zakazy to nie serduszkuja. Ty takiego zakazu nie masz i wszystko jest w porzadku wiec nie rozumiem czym ty sie stresujesz. Przeciez w kazdej ksiazce o ciazy przeczytasz, ze sex nie jest zabroniony, lekarz powie ci to samo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2014, 11:04
sylwia1985 lubi tę wiadomość
-
Anoolka, czy dentysta robil ci przeswietlenie zeba? Czy udalo ci sie tego uniknac? Musze zapisac sie na wizyte bo niestety zjadlam ostatnio karmelka i poszla mi scianka z jednej strony zeba. Wiem, ze moj dentysta bedzie chcial mi zrobic takie przeswietlenie bo w tamtym roku, jak bylam w ciazy i poszlam do niego to namowil mnie na takie zdjecie. Wtedy zostalam pokryta kamizelka z olowiem ktora podobno nie przepuszcza promieni rentgena. Tylko ze stracilam te ciaze i nikt do tej pory nie potrafi mi wytlumaczyc dlaczego powstal taki problem. Wiec teraz unikam wszystkiego co by moglo zaszkodzic dziecku.
Czy ktoras z was rozmawiala o tym ze swoim dentysta?
Mam wizyte u ginekologa i na pewno porusze ten temat w nastepnym tygodniu ale chcialabym isc do dentysty jak najszybciej, zeby nie wdala sie jakas infekcja.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2014, 11:31
-
Ja tez nie lubie badan robic- igly sie nie boje bo przyzwtczajona jestem bo caly czas chodzilam na nie(2 lata) bo nie moglam zajsc w ciaze ale jest mi poprostu niedobrze bo musze byc na czczo i z glodu mnie tak sciska w zoladku ze szok
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2014, 11:56
-
Też byłam dzisiaj w przychodni na badaniach: morfologia, mocz i ta glukoza...
Ale powiem Wam że nie było tak źle jak myślałam, nawet mi to smakowałoi tylko trochę mnie zemdliło, a tak to ok
no tylko że łącznie 5 wkuć miałam...na początku, potem po godzinie krew mi się zagęściła i nie chciała lecieć, wiec drugi raz zaraz próbowała babka i sie udało, no i po dwóch godzinach powtórka z rozrywki - tez za gęsta krew i mało leciało, z drugiej ręki poleciało dopiero..
No a jak wracałam do domu to ledwo dotarłam bo tak mnie do toalety pogoniło...
No także przeczyszczona, trochę krwi pozbawiona idę się zdrzemnąć, bo dużo wrażeń od rana...Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2014, 12:21
renatkach, Kajaoli, ao12. lubią tę wiadomość
-
Kajaoli wrote:Anoolka, czy dentysta robil ci przeswietlenie zeba? Czy udalo ci sie tego uniknac? Musze zapisac sie na wizyte bo niestety zjadlam ostatnio karmelka i poszla mi scianka z jednej strony zeba. Wiem, ze moj dentysta bedzie chcial mi zrobic takie przeswietlenie bo w tamtym roku, jak bylam w ciazy i poszlam do niego to namowil mnie na takie zdjecie. Wtedy zostalam pokryta kamizelka z olowiem ktora podobno nie przepuszcza promieni rentgena. Tylko ze stracilam te ciaze i nikt do tej pory nie potrafi mi wytlumaczyc dlaczego powstal taki problem. Wiec teraz unikam wszystkiego co by moglo zaszkodzic dziecku.
Czy ktoras z was rozmawiala o tym ze swoim dentysta?
Mam wizyte u ginekologa i na pewno porusze ten temat w nastepnym tygodniu ale chcialabym isc do dentysty jak najszybciej, zeby nie wdala sie jakas infekcja.
Ja do tej pory w ciazy mialam dwa leczenia kanalowe. Dentystka pytala czy mam jakiejs stare zdjecie bo nie chce dawac mi skierowania na przeswietlenie w czasie ciazy. A ze owego zdjecia nie posiadalam, stwierdzila ze poradzimy sobie bez a przeswietlenie wykonamy jak juz urodze. Czytalam ze podczas przeswietlenia dawka promieniowania nie jest az tak silna aby miala zagrazac dziecku ale mimo wszystko czulam sie dobrze ze mnie to ominelo.Kajaoli lubi tę wiadomość
-
sylwia1985 wrote:Ja tez nie lubie badan robic- igly sie nie boje bo przyzwtczajona jestem bo caly czas chodzilam na nie(2 lata) bo nie moglam zajsc w ciaze ale jest mi poprostu niedobrze bo musze byc na czczo i z glodu mnie tak sciska w zoladku ze szok
Mi towarzyszy dokladnie to samo uczucie, nienawidze wychodzic z domu bez sniadania.
-
Hej dziewczyny:)
Ale dyskusję rozgorzały przez weekend;)
A więc co do becikowego, to dochód się liczy nie tylko na naszą dwójkę, tylko na maluszka także? 3844 na 3 osoby się dzieli?
Co do badań ja tez ich nie cierpię...igły się boje on małego, ale cóż...jutro idę na ta glukozę, picia cukru się nie boje, ale milionów wkłuć już tak. No zobaczymy, przeżyję, a co!paulina.b.1991 lubi tę wiadomość