Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKajaoli wrote:Nie myslcie, ze mnie to omija, tutaj jest jeszcze wieksza biurokracja niz w Polsce. Aby dostac becikowe, musialam zglosic ciaze do odpowiedniego urzedu najpozniej w 4 miesiacu ciazy.
Becikowe wplynie na konto gdy bede w 7 miesiacu ciazy.
Gdybym jednak wyslala te papiery pozniej to nikt by mi nie odmowil becikowego, dostalabym je po prostu duzo pozniej, moze nawet po porodzie, to wszystko. -
Ja też jestem z ciebie dumna! Bardzo w moim stylu! Pieknie wyszłoKajaoli wrote:Witam w to niedzielne popoludnie, u nas piekna pogoda a ja zakasalam rekawy i przemalowalam mebel do przedpokoju, ktory kupilismy za grosze na pchlim targu
Tak wygladal przed:
A tak po:
Koniecznie chcialam przemalowac w stylu postarzanym.
Jestem z siebie dumnaKajaoli lubi tę wiadomość
-
Trzeba mieć odbytą wizytę, nie badania i tyle, to nie chodzi o to, że wg administracji nie jest się w ciązy. Myślę, że ustawodawca chciał wymusić, aby kobiety chodziły do lekarza, a wierzcie mi znam takie co kasę by chciały za każde dziecko, ale jego zdrowie mają gdzieś.
Sama uważam, że przepis jest nie do końca przemyślany, ale jest i my tego nie zmienimyAniqa, anka_a lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPrzepis nie jest zły. Mam znajomą która gdy była w ciąży jeszcze przed wejściem tego przepisu to ani razu nie była u lekarza i urodziła martwe dziecko. Teraz pewnie by leciała jak na skrzydłach byleby tylko becikowe wyrwać
Aniqa, Magdzialenka lubią tę wiadomość
-
Magdzialenka wrote:Becikowe, to nazwa potoczna jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka, od jakiegoś czasu jest również uzależnione od dochodu, ale kryterium spore 1922zł netto na osobę.
To drugie "Becikowe" to dodatek do zasiłku rodzinnego, trzeba spełniać kryterium do rodzinnego tj. obecnie 539zł, od listopada będzie ciut wyższe.
Wypłacane są i jedno i drugie z tego samego źródła.
Magdzialenka a powiedz jak to jest z tym kryterium na osobę? Czy te 1922zł na osobę to już tez obejmuje nowo narodzone dziecko? W sensie że jak to bedzie nasze pierwsze dziecko to mamy z mężem nasze dochody podzielić już na 3 osoby? I czy liczą się do tego becikowego tylko te comiesieczne dochody podstawowe, czy tez np premie kwartalne tez jakos tam sie podlicza? Bo ja tez zielona w tym temacie jestem... -
nick nieaktualnydziewczyny becikowe liczone jest na wszystkie osoby w tym nowego członka rodziny też
musicie dokładnie dopytać w urzędzie miasta lub gminy bo czasem biorą dochodzy za cały rok (jak urodzisz w 2014 to za 2013) a czasem z 3 ostatnich miesięcy
tu jest dużo informacji
http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/swiadczenia-rodzinne/rodzaje-i-wysokosc-swiadczen-rodzinnych-kryteria-uzyskania-/jednorazowa-zapomoga-z-tytulu-urodzenia-sie-dziecka/Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2014, 21:18
paaolka lubi tę wiadomość
-
ao12. wrote:znalazłam fajnego bloga, może którejś z Was się przyda: http://wyprawkabobasa.blogspot.nl/2013/03/jakie-i-ile-ubranek-kupic-dla.html
Wlasnie jestem na tym etapie tzn. sporzadzam sobie liste
Staram sie na nia wpisywac minimum gdyz uwazam, ze reszte mozna dokupic po narodzinach dziecka.
Chetnie zajrze na ten blog.