Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Musisz przyjac moje zaproszenie do bycia przyjaciolka i potem mozemy pisacPauletta wrote:Scescie nie umiem wyslac wiad. Moj mail to [email protected]
-
Kajaoli! Efekt koncowy super! Slicznie ta komoda wyglada.
Ile modopochwoeaż 1/4 pojemniczka
Fotka usg z raczka jest boska
Usg w 21tyg :o boooze ja bym ze strachu umsrla do tej poryze genetyczne ominelam i w ogole nie wiem czy ok z malenstwem no i pleeec
Moj ginek mnie wkurza bo ostatni raz szyjke palcami w 14 tc i byla 4cm i od tamtej pory nie mialam badania rekami ani dopochwowego usg.. tylko brzuszek maca i dopplerem serdunio sprawdza.. 2 lipca mam wizyte to sie upomne. -
paulina.b.1991 wrote:Teraz już czasu nie cofnę niestety. Podobno można napisać jakieś oświadczenie że się póżniej dowiedziało o ciąży i też to jakoś przechodzi.
Jak dostaniesz odmowę w ośrodku (oni muszą czytać przepisy literowo) to się odwołaj do SKO, z doświadczenia wiem, że wyżej bywa różnie (oni bazują także na wyrokach sadów, czegomy nie możemy np) warto spróbowaćWiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2014, 18:26
paulina.b.1991 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Becikowe, to nazwa potoczna jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka, od jakiegoś czasu jest również uzależnione od dochodu, ale kryterium spore 1922zł netto na osobę.
To drugie "Becikowe" to dodatek do zasiłku rodzinnego, trzeba spełniać kryterium do rodzinnego tj. obecnie 539zł, od listopada będzie ciut wyższe.
Wypłacane są i jedno i drugie z tego samego źródła.
paulina.b.1991, Anoolka, anka_a lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Magdzialenka wrote:Niestety nie przejdzie, zajmuję się przyznawaniem becikowego na codzień. Ustawodawca wymyślił sobie, że musi być zaświadczenie od lekarza lub położnej zgodne ze wzorem: od którego tygodnia pod opieką lekarza i przynajmniej data jednej wizyty w każdym trymestrze.
Jak dostaniesz odmowę w ośrodku (oni muszą czytać przepisy literowo) to się odwołaj do SKO, z doświadczenia wiem, że wyżej bywa różnie (oni bazują także na wyrokach sadów, czegomy nie możemy np) warto spróbować
Magdzialenka, to rzeczywiscie jakis dziwny ten przepis. Wychodzi na to, ze jesli ktos nie ma pieniedzy na badania to dla ustawodawcy ta osoba nie jest w ciazy i nie nalezy jej sie becikowe, jesli dobrze zrozumialam. A moze istnieja jednak jakies rozwiazania dla kobiet nie posiadajacych zadnych srodkow finansowych?
Przeciez panstwo nie moze zostawiac tych ludzi na lodzie?
Przepraszam, tak mnie jakos to zastanowilo, po prostu ciekawa jestem jak to sie odbywa.
-
nick nieaktualnyKajaoli wrote:Magdzialenka, to rzeczywiscie jakis dziwny ten przepis. Wychodzi na to, ze jesli ktos nie ma pieniedzy na badania to dla ustawodawcy ta osoba nie jest w ciazy i nie nalezy jej sie becikowe, jesli dobrze zrozumialam. A moze istnieja jednak jakies rozwiazania dla kobiet nie posiadajacych zadnych srodkow finansowych?
Przeciez panstwo nie moze zostawiac tych ludzi na lodzie?
Przepraszam, tak mnie jakos to zastanowilo, po prostu ciekawa jestem jak to sie odbywa. -
Aniqa wrote:A co mają badania do tego, chodzi o wizyte u lekarza który stwierdzi ciąże. Ja już w 5 tyg miałam stwierdzoną. Są testy,i bhcg.
Acha, no dobrze chodzi o pierwsza wizyte lekarska tak? Ale nadal nie rozumiem na jakiej podstawie wyklucza sie osoby, ktore taka wizyte mialy duzo pozniej. Czy to oznacza, ze wedlug administracji nie sa w ciazy?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2014, 19:06
paulina.b.1991 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKajaoli wrote:Acha, no dobrze chodzi o pierwsza wizyte lekarska tak? Ale nadal nie rozumiem na jakiej podstawie wyklucza sie osoby, ktore taka wizyte mialy duzo pozniej. Czy to oznacza, ze wedlug administracji nie sa w ciazy?
-
paulina.b.1991 wrote:Poprostu by mieć szanse na becikowe trzeba mieć udokumentowaną wizytę u gin (ciążę) do 10 tyg. I jeszcze parę innych wizyt w ciagu ciąży + papierkologia.
Nie myslcie, ze mnie to omija, tutaj jest jeszcze wieksza biurokracja niz w Polsce. Aby dostac becikowe, musialam zglosic ciaze do odpowiedniego urzedu najpozniej w 4 miesiacu ciazy.
Becikowe wplynie na konto gdy bede w 7 miesiacu ciazy.
Gdybym jednak wyslala te papiery pozniej to nikt by mi nie odmowil becikowego, dostalabym je po prostu duzo pozniej, moze nawet po porodzie, to wszystko.
Aniqa lubi tę wiadomość