X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa dokladnie jeszcze miesiac i nie wyobrazam sobie pracowac do tej pory- pojde sie zapytac do rodzinnego czy mi da na 2tygodnie a potem juz mam nadzieje ze gin mi juz da bo jesli nie to sie wkurze na maxa

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    Aniqa dokladnie jeszcze miesiac i nie wyobrazam sobie pracowac do tej pory- pojde sie zapytac do rodzinnego czy mi da na 2tygodnie a potem juz mam nadzieje ze gin mi juz da bo jesli nie to sie wkurze na maxa
    Ja juz bym byla zdenerwowana dawno dawno na takiego lekarza, przeciez 17 wrzesnia ty bedziesz w 37 tyg ( jak dobrze licze) !!! Rozumie ze mozna pracowac do samego porodu, ale ty przeciez zglaszasz dolegliwosci, wiec co za burak jakis.
    Ja siedze tyle msc na l4 i nawet z zus nikt nie zadzwonil,zeby zprawdzic l4 , a łazilam po miescie ile wlezie, do tesciow na dlugi czas jezdzilam, teraz juz nie ale chodzi o fakt, ze nie kontroluja tak czesto.

Kajaoli, Anoolka lubią tę wiadomość

• Nelly Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985, współczuję, doskonale Cię rozumiem, bo mam podobnie - na wizycie 1.09. chcę poprosić o zwolnienie, ale obawiam się, że go nie dostanę i też się zastanawiam, do kogo pójść :-(

Jeśli chodzi o staniki, to kupiłam już kilka i wszystkie mnie uwierają, cisną itp. Ale najmniej przeszkadza mi ten: http://allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-alles-mama-ii-70g-bialy-i4477742374.html Polecam

Wczoraj byliśmy na pierwszych zajęciach bezpłatnej szkoły rodzenia. Zanim się obejrzeliśmy, minęły 3 godziny - bardzo nam się podobało :-)

Jakiej wielkości pieluchy tetrowe kupujecie? Kwadratowe 80x80, czy prostokątne 60x80 lub 70x80? A może jeszcze inne?

Czy któraś zamierza używać pieluch wielorazowych? Jeżeli tak, to głównie kieszonek, formowanek z otulaczami czy składanych (te ostatnie jakiej wielkości)?

Czy kupujecie podkłady poporodowe (nie chodzi mi o mega-podpaski tylko o podkłady na łóżko takie jak do przewijania)? Jeżeli tak, to ile i w jakim rozmiarze (widziałam 60x40, 60x60, ale są i 60x90)?

Kajaoli lubi tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    Jakiej wielkości pieluchy tetrowe kupujecie? Kwadratowe 80x80, czy prostokątne 60x80 lub 70x80? A może jeszcze inne?

Czy któraś zamierza używać pieluch wielorazowych? Jeżeli tak, to głównie kieszonek, formowanek z otulaczami czy składanych (te ostatnie jakiej wielkości)?

Czy kupujecie podkłady poporodowe (nie chodzi mi o mega-podpaski tylko o podkłady na łóżko takie jak do przewijania)? Jeżeli tak, to ile i w jakim rozmiarze (widziałam 60x40, 60x60, ale są i 60x90)?

Ja tetry kupilam 70/80 i są w sam raz, lepiej troszke wieksze kupic niz te male, pieluch wielorazowych nie bede uzywala napewno, a co do podkladow na lozko to zamowilam bo przydadza mi sie nawet do podlozenia przy zmianie dziecku pampersa, i pod przescieradlo do lozeczka, do szpitala tez biore 2. Ale nie wiem co to byl za rozmiar, chyba 60/90 .

Nelly lubi tę wiadomość

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly a jaka Ty masz prace?

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • agatas Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    serek_84 wrote:
    Hej. U mnie zaczyna się 31 tydzień i waga malutkiej to 1400. Średnia w tym tygodniu to 1560. U mnie główką u góry ułożone. Ilość wód, łożysko i szyjka ok.

To nasze córki podobnej wielkości - moja w 29w6d miała 1386g :D

serek_84 lubi tę wiadomość

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    sylwia1985, współczuję, doskonale Cię rozumiem, bo mam podobnie - na wizycie 1.09. chcę poprosić o zwolnienie, ale obawiam się, że go nie dostanę i też się zastanawiam, do kogo pójść :-(

Jeśli chodzi o staniki, to kupiłam już kilka i wszystkie mnie uwierają, cisną itp. Ale najmniej przeszkadza mi ten: http://allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-alles-mama-ii-70g-bialy-i4477742374.html Polecam

Wczoraj byliśmy na pierwszych zajęciach bezpłatnej szkoły rodzenia. Zanim się obejrzeliśmy, minęły 3 godziny - bardzo nam się podobało :-)

Kieszonek i otulaczy pul, na początek mam 7 kieszonek i jeden otulacz, do każdej wkład bambusowy + jakieś 5 dodatkowych wkładów, olejek lawendowy, kosz na pieluchy, nappy fresh i bibulki 300 sztuk. Wydaje mi się, że to wystarczy 'na sprobowanie'. Wrzucę zdjęcie swoich zaraz na fb, może się któraś z Was zdecyduje, jak zobaczy, jakie ładne robią wzory :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2014, 14:17

Nelly lubi tę wiadomość

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    Nelly a jaka Ty masz prace?
    Cały dzień siedzę przy biurku i komputerze, położna mówi, że to najbardziej niezdrowa praca dla kręgosłupa i krążenia. Od początku lipca 2 dni w tygodniu pracuję w domu, co jest dla mnie ogromną ulgą, bo mogę często zmieniać pozycję, wyjść na spacer czy się położyć, a robotę zrobić później, ale ostatnio brzuch mnie już boli/kłuje/ciągnie ze wszystkich stron, więc dojrzałam do tego, by już się z pracy wycofać. Tylko czy dostanę zwolnienie?

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 60x80 tetrowki. 10 sztuk, kupie 5 falnelowych i to tyle.
    podklady na lozko kupilam 60x60 5 sztuk i mam sie tym obyc, sadze ze wiecej mi nei ebdzie potrzeba a pewnie i zostana ze 2 wiec w domu wykorzystam pod malego ;)
    Nelly wrote:

Nelly lubi tę wiadomość

• Scęście Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no jak nie dostaniesz tzn ze istnieje wiecej lekarzy kretynow ;/
    Nelly wrote:
    Cały dzień siedzę przy biurku i komputerze, położna mówi, że to najbardziej niezdrowa praca dla kręgosłupa i krążenia. Od początku lipca 2 dni w tygodniu pracuję w domu, co jest dla mnie ogromną ulgą, bo mogę często zmieniać pozycję, wyjść na spacer czy się położyć, a robotę zrobić później, ale ostatnio brzuch mnie już boli/kłuje/ciągnie ze wszystkich stron, więc dojrzałam do tego, by już się z pracy wycofać. Tylko czy dostanę zwolnienie?

Nelly, Kajaoli lubią tę wiadomość

• Nelly Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lubek wrote:
    Kieszonek i otulaczy pul, na początek mam 7 kieszonek i jeden otulacz, do każdej wkład bambusowy + jakieś 5 dodatkowych wkładów, olejek lawendowy, kosz na pieluchy, nappy fresh i bibulki 300 sztuk. Wydaje mi się, że to wystarczy 'na sprobowanie'.
    Super, ja mam wszystkiego po trochu. Na większości forów piszą, że kieszonki i formowanki lepiej się sprawdzają przy kilkumiesięczniakach, a na początku najlepsza jest tetra składana na "formowankę" i otulacz, ale tu właśnie 80x80 wydaje mi się zbyt wielka, a wzory do składania są na pieluchy kwadratowe, więc się zastanawiam, czy od razu nie przyciąć i obszyć kilku pieluch...
    lubek wrote:
    Wrzucę zdjęcie swoich zaraz na fb, może się któraś z Was zdecyduje, jak zobaczy, jakie ładne robią wzory :)
    Wrzuć tu, nie każdy ma konto na fb :-)

km5svcqg6fuae1xg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lubek wrote:
    Kieszonek i otulaczy pul, na początek mam 7 kieszonek i jeden otulacz, do każdej wkład bambusowy + jakieś 5 dodatkowych wkładów, olejek lawendowy, kosz na pieluchy, nappy fresh i bibulki 300 sztuk. Wydaje mi się, że to wystarczy 'na sprobowanie'. Wrzucę zdjęcie swoich zaraz na fb, może się któraś z Was zdecyduje, jak zobaczy, jakie ładne robią wzory :)
    Kurcze jak to sie " montuje" jakies wklady, bibulki, kurcze tym bardziej mi sie by tego niechcialo robic, tylko podlozyc pampersa i juz. Podziwiam, naprawde te osoby ktore beda tego uzywac.

• paaolka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Kurcze jak to sie " montuje" jakies wklady, bibulki, kurcze tym bardziej mi sie by tego niechcialo robic, tylko podlozyc pampersa i juz. Podziwiam, naprawde te osoby ktore beda tego uzywac.

Ja tak samo..podziwiam dziewczyny które decydują się na używanie wielorazówek, ja z wygody nie zdecydowałabym się na to, mam wrażenie,że takie przewijanie tez dłużej trwa... Ciekawa jestem wrażeń jakie będą miały Lubek i Nelly po jakimś czasie użytkowania tych pieluch :)

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paaolka wrote:
    Ciekawa jestem wrażeń jakie będą miały Lubek i Nelly po jakimś czasie użytkowania tych pieluch :)
    Większość dzieci znajomych po plastikowych jednorazówkach miała odparzenia, wysypki itp., skóra niemowlaka otulona oddychającymi bawełną czy bambusem na pewno będzie zdrowsza i nie będzie się godzinami kisiła w bakteriach i chemii, o oszczędzeniu kilku drzew i uniknięciu generowania ton odpadów, które kilkaset lat będą zalegać na wysypiskach śmieci nie wspominając. Poza tym nowoczesne wielorazówki są śliczne, jak wspominała Lubek, nawet mój mąż się na nie napalił. Patrząc po ilości i różnorodności asortymentu oraz entuzjastycznych opiniach na ten temat, zakładam, że nie pożałujemy, to podobno bardzo wciąga ;-) A zaoszczędzonych na jednorazówkach kilka tysięcy zł z przyjemnością przeznaczymy na coś innego :-)

km5svcqg6fuae1xg.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    Wrzuć tu, nie każdy ma konto na fb :-)

tego nie wiedzialam i w skladanie tetry chyba nie bede wchodzic, uznalam, ze zaczne 'probe', jak uznam, ze obydwoje jestesmy gotowi, na pewno nie wczesniej niz po 2tyg, moze miesiacu zycia, jak ja juz bede zupelnie pewna w 'obsludze' :)

Nie mam za bardzo czasu teraz wrzucac tu, bo pisze z tel, z tel na fb szybciutko, jutro wrzuce. Mam dzisiaj wizyte ciotki, pieke ciasto, robie curry, sprzatam, jeszcze mnostwo roboty mam :)

Jestem w szoku z lekarzem, slyszalam o takich, ale uwazam, ze to nie w porzadku, tez bym poszla do internisty, kazdy Ci da zwolnienie, na bol plecow czy cokolwiek ;)

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • agatas Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Ja siedze tyle msc na l4 i nawet z zus nikt nie zadzwonil,zeby zprawdzic l4 , a łazilam po miescie ile wlezie, do tesciow na dlugi czas jezdzilam, teraz juz nie ale chodzi o fakt, ze nie kontroluja tak czesto.

A ja 29 sierpnia idę drugi raz na komisję lekarską do zus-u :D
    Hehe, coś im chyba ostatnio ciężarówki zalazły za skórę, że mnie na te komisje ciągają...Mogli by sobie dać spokój :)

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatas wrote:
    A ja 29 sierpnia idę drugi raz na komisję lekarską do zus-u :D
    Hehe, coś im chyba ostatnio ciężarówki zalazły za skórę, że mnie na te komisje ciągają...Mogli by sobie dać spokój :)
    Ja mam od poczatku lezace l4 , wiec dla jaj jakby mnie wezwali to zaprosilabym do domu, bo musze lezec przeciez. Ale mna sie nie zainteresowali jeszcze, pewnie juz tak zostanie.
    Zreszta z moimi schorzeniami kazdy by mi te L4 wypisal.

• agatas Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:

Nelly, ja pieluszki kupiłam 70x80 (chyba najbardziej uniwersalne). Co do podkładów, to kupiłam paczkę seni 5szt. 60x90. Koleżanka, która rodziła jakiś czas temu, mówiła, że mniejsze mogą być za małe.

Nelly lubi tę wiadomość

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • agatas Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Ja mam od poczatku lezace l4 , wiec dla jaj jakby mnie wezwali to zaprosilabym do domu, bo musze lezec przeciez. Ale mna sie nie zainteresowali jeszcze, pewnie juz tak zostanie.
    Zreszta z moimi schorzeniami kazdy by mi te L4 wypisal.

Już pisałam kiedyś, że mój lekarz mówił, że mam się tymi komisjami nie przejmować, bo z moimi przebojami mi się to należy. Dodał do tego, że by się nie odważył wysłać mnie z powrotem do pracy, bo porostu mogłoby się to nie najlepiej skończyć.
    Ja cieszę się, że mam normalne L4, bo skoro u mnie tak kontrolują, to bałabym się pewnie po bułki wyskoczyć do sklepu, gdyby było leżące :P

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i sa madrzy lekarze? no sa... ale i glupich nie brakuje, rosna jak grzyby po deszczu ;/

‹‹ 564 565 566 567 568 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ