Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczynki
Moj mezczyzna zalatwil juz internet na nowym mieszkanku bo wkoncu pracuje zdalnie wiec bez internetu ani rusz. Ja od rana staram sie chociaz minimum zrobic bo nie umiem odnazlezc się wśród tych wszystkich kartonów i worków ale przed nami jeszcze dłuuuuuuuga droga. Na szczęście w sobote przyjeżdża mamuśka i teściowa umyć okna itd więc mam nadzieję, że w poniedziałek będzie już posprzątane na cacy i wtedy rozejrzę się za łóżeczkiem dla małej i innymi rzeczami, których nam jeszcze brakuje. Widze ze dzisiaj humorki nijakie, w sumie tak jak u mnie. Muszę przyzwyczaić się do nowego otoczenia.
Aniqa wczoraj jechałam 4 godziny samochodem i nie było tak źle. Oczywiście po 15 minutach zaczęły boleć mnie plecy ale znalazłam poduszkę i jakoś dotrwałam do mety. Tylko, że ja nie mam takich objaw jak plamienia i twardnienie brzuszka, więc najlepiej Ty zdecydujesz czy czujesz się na siłach.
Idę doczytać co tam jeszcze u Was i wkleje też swój numer na facebooku.
-
sylwia1985 wrote:Aniqa a ja sie codziennie mecze- codziennie mowi co mam jesc i jak wychodze do pracy to zawsze oglada jak sie ubralam i komentuje- rece opadaja
Współczuję.. Ja bym ze swoją na codzienne nie wytrzymała💙 2014
❤️ 2016
Czekamy na dziewczynkę...
-
Juz po spotkaniu z polozna, dzis bylo o karmieniu
dowiedzialam sie miedzy innymi, ze laktatory manualne sa bardzo dobre i wcale nie ustepuja tym elektrycznym. Jesli chce sie odciagac pokarm od czasu do czasu to powinno sie kupic laktator manualny - bardzo zachwalala sobie Medela
Jesli bedzie sie odciagac pokarm czesto bo np ma sie duzo obowiazkow i trzeba czesto dziecko zostawic pod opieka kogos innego a mleko w butelkach - to trzeba raczej kupic elektryczny.
Powiedziala tez, ze na poczatku laktator nie jest potrzebny i nie radzila spieszyc sie z kupnem.
Z butelek tez polecila Medela raczej ze wzgledu na konstrukcje smoczka, ktory w srodku ma zainstalowana membrane i jesli dziecko nie pociagnie tak mocno jak ssie piers to nic z tej butelki nie poplynie.
Uczylam sie tez dzisiaj jak ukladac poduszke do karmienia i jak ustawiac na niej dziecko do ssania piersi - wszystko to zapowiada sie bardzo przyjemnie
paradise, ataga4, Zielono mi:-))))), ao12., Aniqa, lubek lubią tę wiadomość
-
sylwia1985 wrote:Aniqa a ja sie codziennie mecze- codziennie mowi co mam jesc i jak wychodze do pracy to zawsze oglada jak sie ubralam i komentuje- rece opadaja
Sylwia, Ty powinnas dostac medal za cierpliwosc. Pewnie gdybym mieszkala z tesciowa mialabym taka sama sytuacje jak Ty bo tez lubi powciskac nosa i ciagle wyglaszac swoje zdanie.Aniqa lubi tę wiadomość
-
Wiem, ze są 2 tygodnie tylko dla ojca, ale nie wiem jak z odpłatnością. Poza tym może wziąć część rodzicielskiego albo cały
Mój teraz nie da rady, a chciałby, bo musi się wyrobić ze stażami w szpitalu do końca października, ale mówi, ze przy następnym dziecku sobie odbije i weźmie cały rodzicielski
nie wiem, czy mu oddam aż całe 26 tygodni
💙 2014
❤️ 2016
Czekamy na dziewczynkę...
-
Umowilam sie w pn z polozna ktora chce wykupic zeby byc spokojna- maz mowil ze mi da na nia
troche drogo 800 zl ale moze nie bede sie tak stresowac wowczas.Zrobie wszystko by Nikus sie urodzil w ludzkich warunkach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2014, 15:10
Kajaoli, paradise, Anoolka, Bergo, ao12., Aniqa lubią tę wiadomość
-
U nas mlody tata ma prawo do 11 dni wolnego (z sobotami i niedzielami) i placi kasa chorych.
Tylko, ze troche skomplikowali sprawe bo okazuje sie, ze nie mozna wykorzystac tych dni od razu po narodzinach dziecka.
Trzeba wyslac list polecony wraz z aktem urodzenia do pracodawcy, wtedy tamten informuje kase chorych i mozna wybrac to wolne dopiero po miesiacu.
Za to jak zaczne rodzic to moj moze wyjsc z pracy w kazdej chwili zeby byc przy mnie i przysluguje mu 3 dni wolnego na porod - placone przez pracodawceao12. lubi tę wiadomość
-
U nas położna bierze od 300 do 500zł ja też biorę.
Wiem że urlop ojcowski to 14 ciągłych dni do wykorzystaniu do roku dziecka. Mój chcialby wykorzystać od razu ale ciekawa jestem jak za to płacą.
A i kazdemu tatusiowi przysługuje 2 dni urlopu okolicznosciowego na urodzenie dziecka. -
Wiem, ze moj wezmie te 3 dni, ktore mu przysluguja na porod oraz wykorzysta kilka dni urlopu aby byc ze mna przez pierwsze dni w domku
Jesli chodzi o rodzicielskie to zdecydowalismy, ze wybierze je na dwa razy w pozniejszym czasie, wiedzac ze trzeba je wykorzystac do 4 miesiaca zycia dziecka. -
sylwia1985 wrote:Umowilam sie w pn z polozna ktora chce wykupic zeby byc spokojna- maz mowil ze mu da na nia
troche drogo 800 zl ale moze nie bede sie tak stresowac wowczas
Sylwia, wcale nie tak drogo - w Warszawie, a nawet pod Warszawą (u mnie w Piasecznie) w większości szpitali koszt 1500 złza 800zł pewnie bym się zdecydowała, bo prywatna położna to na pewno super sprawa i komfort psychiczny. Jeśli w ogóle będę miała szansę na poród sn, bo codziennie budzę się z nadzieję, że jednak się mała przekręciła, a tu nic - pęcherz i szyjkę mam skopaną.
-
My na razie w tej kwestii ustaliliśmy, że na pewno wykorzysta wolne na poród i nasz pobyt w szpitalu. Potem i tak pracuje w domu więc w razie potrzeby nie ma problemu, żeby na chwilę oderwał się i mi pomógł. Ma niestety tak skonstruowaną umowę, że w jego przypadku bardziej opłacalne będzie jak siądzie do komputera na 1-2h dziennie niż jak wykorzysta ten urlop, za który dostałby śmieszne pieniądze.
Kajaoli, ao12. lubią tę wiadomość
-
U nas nie ma mozliwosci wykupic poloznej, zeby byla przy porodzie. Za to bedzie mi towarzyszyl i odbieral porod moj ginekolog, ktory zajmuje sie nami od poczatku
Ale gdybym mieszkala w Polsce tez zdecydowalabym sie na polozna - zawsze jest razniej -
Smutas wrote:Dziewczyny jak to jest z urlopem ojcowskim? Czy wasi mężowie idą i jak to jest placone za to?
Szczerze powiem, że już nie może się doczekać tego urlopu bo ten, który miał w wakacje wykorzystał w bardzo dużej mierze na nasz remont i nie był za bardzo z tego zadowolony. Nawet wczoraj mi powiedział, że w ogóle nie wypoczął w wakacje:I Zobaczymy, czy jak już dziecko będzie na świecie czy wypocznie bardziej
Cieszy się też z tego, że będzie mógł wykorzystać do końca roku dwa dni opieki na dziecko
W sumie to ustaliliśmy, że zawsze mój małżonek będzie wykorzystywał opiekę bo ja pracując w szkole mam trochę mniej godzin i wolę mu oddać te dni
A co do płacenia za urlop ojcowski to płatny jest 100 % wynagrodzeniaTylko trzeba 7 dni przed jego rozpoczęciem złożyć wniosek do pracodawcy a pracodawca nie może odmówić jego udzielenia
A i co ważne urlop ojcowski to jest co innego niż urlop tacierzyński- ojcowski może wykorzystać tylko ojciec, jak go w ciągu roku od urodzenia dziecka nie wykorzysta to przepada:) I rodzice nie muszą być małżeństwem żeby urlop ojcowski przysługiwałWiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2014, 15:46
-
nick nieaktualny