X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • paradise Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki :) Moj mezczyzna zalatwil juz internet na nowym mieszkanku bo wkoncu pracuje zdalnie wiec bez internetu ani rusz. Ja od rana staram sie chociaz minimum zrobic bo nie umiem odnazlezc się wśród tych wszystkich kartonów i worków ale przed nami jeszcze dłuuuuuuuga droga. Na szczęście w sobote przyjeżdża mamuśka i teściowa umyć okna itd więc mam nadzieję, że w poniedziałek będzie już posprzątane na cacy i wtedy rozejrzę się za łóżeczkiem dla małej i innymi rzeczami, których nam jeszcze brakuje. Widze ze dzisiaj humorki nijakie, w sumie tak jak u mnie. Muszę przyzwyczaić się do nowego otoczenia.

Aniqa wczoraj jechałam 4 godziny samochodem i nie było tak źle. Oczywiście po 15 minutach zaczęły boleć mnie plecy ale znalazłam poduszkę i jakoś dotrwałam do mety. Tylko, że ja nie mam takich objaw jak plamienia i twardnienie brzuszka, więc najlepiej Ty zdecydujesz czy czujesz się na siłach.

Idę doczytać co tam jeszcze u Was i wkleje też swój numer na facebooku.

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    Aniqa a ja sie codziennie mecze- codziennie mowi co mam jesc i jak wychodze do pracy to zawsze oglada jak sie ubralam i komentuje- rece opadaja

Współczuję.. Ja bym ze swoją na codzienne nie wytrzymała :-P

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to jest z urlopem ojcowskim? Czy wasi mężowie idą i jak to jest placone za to?

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz po spotkaniu z polozna, dzis bylo o karmieniu :) dowiedzialam sie miedzy innymi, ze laktatory manualne sa bardzo dobre i wcale nie ustepuja tym elektrycznym. Jesli chce sie odciagac pokarm od czasu do czasu to powinno sie kupic laktator manualny - bardzo zachwalala sobie Medela :)

Jesli bedzie sie odciagac pokarm czesto bo np ma sie duzo obowiazkow i trzeba czesto dziecko zostawic pod opieka kogos innego a mleko w butelkach - to trzeba raczej kupic elektryczny.
    Powiedziala tez, ze na poczatku laktator nie jest potrzebny i nie radzila spieszyc sie z kupnem.

Z butelek tez polecila Medela raczej ze wzgledu na konstrukcje smoczka, ktory w srodku ma zainstalowana membrane i jesli dziecko nie pociagnie tak mocno jak ssie piers to nic z tej butelki nie poplynie.

Uczylam sie tez dzisiaj jak ukladac poduszke do karmienia i jak ustawiac na niej dziecko do ssania piersi - wszystko to zapowiada sie bardzo przyjemnie :)

paradise, ataga4, Zielono mi:-))))), ao12., Aniqa, lubek lubią tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    Aniqa a ja sie codziennie mecze- codziennie mowi co mam jesc i jak wychodze do pracy to zawsze oglada jak sie ubralam i komentuje- rece opadaja

Sylwia, Ty powinnas dostac medal za cierpliwosc. Pewnie gdybym mieszkala z tesciowa mialabym taka sama sytuacje jak Ty bo tez lubi powciskac nosa i ciagle wyglaszac swoje zdanie.

Aniqa lubi tę wiadomość

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, ze są 2 tygodnie tylko dla ojca, ale nie wiem jak z odpłatnością. Poza tym może wziąć część rodzicielskiego albo cały :-) Mój teraz nie da rady, a chciałby, bo musi się wyrobić ze stażami w szpitalu do końca października, ale mówi, ze przy następnym dziecku sobie odbije i weźmie cały rodzicielski :-) nie wiem, czy mu oddam aż całe 26 tygodni ;-)

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umowilam sie w pn z polozna ktora chce wykupic zeby byc spokojna- maz mowil ze mi da na nia :) troche drogo 800 zl ale moze nie bede sie tak stresowac wowczas.Zrobie wszystko by Nikus sie urodzil w ludzkich warunkach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2014, 15:10

Kajaoli, paradise, Anoolka, Bergo, ao12., Aniqa lubią tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mlody tata ma prawo do 11 dni wolnego (z sobotami i niedzielami) i placi kasa chorych.
    Tylko, ze troche skomplikowali sprawe bo okazuje sie, ze nie mozna wykorzystac tych dni od razu po narodzinach dziecka.
    Trzeba wyslac list polecony wraz z aktem urodzenia do pracodawcy, wtedy tamten informuje kase chorych i mozna wybrac to wolne dopiero po miesiacu.
    Za to jak zaczne rodzic to moj moze wyjsc z pracy w kazdej chwili zeby byc przy mnie i przysluguje mu 3 dni wolnego na porod - placone przez pracodawce :)

ao12. lubi tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas położna bierze od 300 do 500zł ja też biorę.

Wiem że urlop ojcowski to 14 ciągłych dni do wykorzystaniu do roku dziecka. Mój chcialby wykorzystać od razu ale ciekawa jestem jak za to płacą.

A i kazdemu tatusiowi przysługuje 2 dni urlopu okolicznosciowego na urodzenie dziecka.

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, ze moj wezmie te 3 dni, ktore mu przysluguja na porod oraz wykorzysta kilka dni urlopu aby byc ze mna przez pierwsze dni w domku :)
    Jesli chodzi o rodzicielskie to zdecydowalismy, ze wybierze je na dwa razy w pozniejszym czasie, wiedzac ze trzeba je wykorzystac do 4 miesiaca zycia dziecka.

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to u nas do roku dziecka ale chyba nie mozna na raty.

Kajaoli lubi tę wiadomość

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • Kaszulator Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    Umowilam sie w pn z polozna ktora chce wykupic zeby byc spokojna- maz mowil ze mu da na nia :) troche drogo 800 zl ale moze nie bede sie tak stresowac wowczas

Sylwia, wcale nie tak drogo - w Warszawie, a nawet pod Warszawą (u mnie w Piasecznie) w większości szpitali koszt 1500 zł:( za 800zł pewnie bym się zdecydowała, bo prywatna położna to na pewno super sprawa i komfort psychiczny. Jeśli w ogóle będę miała szansę na poród sn, bo codziennie budzę się z nadzieję, że jednak się mała przekręciła, a tu nic - pęcherz i szyjkę mam skopaną.

atdc82c3zv5r778l.png
    relg3e5echnxgpnz.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na razie w tej kwestii ustaliliśmy, że na pewno wykorzysta wolne na poród i nasz pobyt w szpitalu. Potem i tak pracuje w domu więc w razie potrzeby nie ma problemu, żeby na chwilę oderwał się i mi pomógł. Ma niestety tak skonstruowaną umowę, że w jego przypadku bardziej opłacalne będzie jak siądzie do komputera na 1-2h dziennie niż jak wykorzysta ten urlop, za który dostałby śmieszne pieniądze.

Kajaoli, ao12. lubią tę wiadomość

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, taka położna to fajna sprawa. Może też zorientuje się co i jak.

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma mozliwosci wykupic poloznej, zeby byla przy porodzie. Za to bedzie mi towarzyszyl i odbieral porod moj ginekolog, ktory zajmuje sie nami od poczatku :)
    Ale gdybym mieszkala w Polsce tez zdecydowalabym sie na polozna - zawsze jest razniej :)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutas wrote:
    Dziewczyny jak to jest z urlopem ojcowskim? Czy wasi mężowie idą i jak to jest placone za to?
    Mój idzie i nawet w pracy już zapowiedział, że mają się nastawić na taki urlop :) Szczerze powiem, że już nie może się doczekać tego urlopu bo ten, który miał w wakacje wykorzystał w bardzo dużej mierze na nasz remont i nie był za bardzo z tego zadowolony. Nawet wczoraj mi powiedział, że w ogóle nie wypoczął w wakacje:I Zobaczymy, czy jak już dziecko będzie na świecie czy wypocznie bardziej :) Cieszy się też z tego, że będzie mógł wykorzystać do końca roku dwa dni opieki na dziecko :) W sumie to ustaliliśmy, że zawsze mój małżonek będzie wykorzystywał opiekę bo ja pracując w szkole mam trochę mniej godzin i wolę mu oddać te dni :)
    A co do płacenia za urlop ojcowski to płatny jest 100 % wynagrodzenia :) Tylko trzeba 7 dni przed jego rozpoczęciem złożyć wniosek do pracodawcy a pracodawca nie może odmówić jego udzielenia :)
    A i co ważne urlop ojcowski to jest co innego niż urlop tacierzyński- ojcowski może wykorzystać tylko ojciec, jak go w ciągu roku od urodzenia dziecka nie wykorzysta to przepada:) I rodzice nie muszą być małżeństwem żeby urlop ojcowski przysługiwał :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2014, 15:46

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • serek_84 Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja położna bierze 2 tys. Ale to jakiś cały pakiet w to wchodzi.

9qeydmw.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A urlop tacieżyński t co to jest?

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli mój mąż jak ja będe w szpitalau to zlozy wniosek o ten urlop ojcowski i miedzy czasie wykorzysta te 2 dni urlopu okolicznosciowego zeby na moje wyjscie ze szpitala być ze mną i dzieckiem

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    serek_84 wrote:
    Moja położna bierze 2 tys. Ale to jakiś cały pakiet w to wchodzi.
    Ale drożyzna :P

‹‹ 597 598 599 600 601 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ