X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli wrote:
    Ania.g, tak zerkam nieraz na zdjecie twojego dzieciaczka przy suwaczku i mnie za kazdym razem zachwyca :) zapowiada sie bardzo ladne dziecko :) z ktorego tygodnia jest to usg?
    Dziękuję, miło mi :) Zdjęcie zrobione 23 tyg+0. Ostatnio jak byłam w 29 to Marcel nie dał sobie zrobić zdjęcia buzi. Teraz idę w następny piątek to może się uda.

Kajaoli, lubek lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • theagnes87 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja położnej tez nie wykupywałam...Co ma być to będzie...Nie wiem czy za takie pieniądze i to przy obcej kobiecie to miałabym nie wiadomo jaki komfort...Tyle że ja słyszałam że w Warszawie ceny chodzą od 1500 zł do 2000 zł...a dla mnie to zbyt dużo...wole te pieniądze spożytkować na inny cel

iv09hdgejbmeoi5c.png

w57vskjoejp0xr0f.png

• ania.g Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja też nie wynajmuję położnej po porodzie. Znam opinie o szpitalu w którym będę rodzić i tam położne pomagają nawet bez opłat. Poza tym w ciągu dnia będzie ze mną mąż który będzie pomagał i mi i w opiece. Przy tych wszystkich wydatkach, położna dla nas to już zbyt dużo.
    Mąż będzie również przy cc. Siedzi wtedy grzecznie przy głowie i robi zdjęcia jak nadejdzie pora :)

pestka lubi tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czym polega to wynajmowanie poloznej, slyszwlam o tym ale nieznam nikogo kto tak zrobil. Chodzi o to ze umawiacie sie z polozna , i jak zacznie sie porod np o 3 w nocy to jedzie z wami do szpitala i co dalej, czy moze inaczej?
    Tak z ciekawosci pytam.

• Smutas Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak połozna przyjeżdza do porodu i czuwa juz nad wszystkim, u mnie od razu po porodzie się zmywa.

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też pierwsze słyszę o takiej położnej, nie wiedziałam ze cos takiego wogole jest. Mam wybrana położna w mojej przychodni i po porodzie mam tylko poinformować przychodnie o tym, ze urodziłam.

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • Eva0507 Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciliśmy z wizyty. Niunia wazy 2189g. Wszystko ok zrobił gbs i czekamy n wyniki. Nast wizyta 18 września :)

Anoolka, Kajaoli, lubek, Aniqa, MartaR.., ao12., pestka, renatkach, paradise, Kasiula09 lubią tę wiadomość

ckai43r8qxen3hco.png
    hchy9jcg3aamtfbp.png
  • theagnes87 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu chodzi o to że jest ona z Tobą przy porodzie i że niby lepiej...

iv09hdgejbmeoi5c.png

w57vskjoejp0xr0f.png

• MOI Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny widzę, że poruszyłyście ważne tematy urlopów tatusiów :) Położna na szkole rodzenia mówiła nam a propos tacierzyńskiego (z mojego punktu widzenia to bardzo ważne, więc może też wam się przyda), że:
    - te 14 dni kalendarzowych przysługuje 2 tygodnie po złożeniu wniosku do pracodawcy i PRACODAWCA NIE MOŻE ODMÓWIĆ. Jeśli macie dobrego pracodawcę, to można oczywiście się dogadać i nie czekać tych dwóch tygodni
    - ponadto tatusiowi przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego
    - i jeszcze do tego trzeba pamiętać, że w roku kalendarzowym PRZYSŁUGUJĄ 2 DNI TZW. OPIEKI płatnej 100%, więc jeśli nie wykorzysta się ich do końca roku, to przepadną (nie przejdą na następny rok)
    Poza tacierzyńskim tatusiowie mają więc jeszcze 4 dni urlopu płatnego 100% (reszta - to wiadomo, płatne w 80%, albo trzeba wybrać urlop wypoczynkowy).

lubek, pestka lubią tę wiadomość

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę miała "swoją" położną. Fakt, 1500 zł to straszna drożyzna, ale dałam się namówić bratowej, która przy drugim dziecku skorzystała z takiej usługi i bardzo sobie chwaliła, bo świadomość, że w każdej chwili może do niej zadzwonić z pytaniami czy wątpliwościami bardzo poprawiła jej komfort psychiczny, podobnie jak obecność znajomej już osoby przy tak intymnym wydarzeniu. Niezależnie od uczestnictwa w moim porodzie, moja położna niezależnie od ginekologa prowadzi moją ciążę i dużo więcej wynoszę z wizyt u niej niż z gabinetu lekarza NFZ. Jeżeli nie będzie komplikacji, przy moim porodzie będzie obecna tylko ona i mąż, a żaden obcy personel medyczny nie będzie mi się pałętał.

Mój mąż oczywiście zamierza skorzystać z ojcowskiego, okolicznościowego i opieki, a jak się da, to jeszcze ze zwolnienia. No i wybiera się też na rodzicielski. Zami9erza w pełni dzielić się ze mną obowiązkami, a jak będzie naprawdę, życie pokaże...

Kajaoli, ao12., Anoolka lubią tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:
    Pestka, właśnie zauważyłam, ze naszych Franków dzielą tylko dwa dni :-) jeszcze będziemy razem rodzić ;-)

a wszystko możliwe;)

DeLaCruz lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI wrote:
    Dziewczyny widzę, że poruszyłyście ważne tematy urlopów tatusiów :) Położna na szkole rodzenia mówiła nam a propos tacierzyńskiego (z mojego punktu widzenia to bardzo ważne, więc może też wam się przyda), że:
    - te 14 dni kalendarzowych przysługuje 2 tygodnie po złożeniu wniosku do pracodawcy i PRACODAWCA NIE MOŻE ODMÓWIĆ. Jeśli macie dobrego pracodawcę, to można oczywiście się dogadać i nie czekać tych dwóch tygodni
    - ponadto tatusiowi przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego
    - i jeszcze do tego trzeba pamiętać, że w roku kalendarzowym PRZYSŁUGUJĄ 2 DNI TZW. OPIEKI płatnej 100%, więc jeśli nie wykorzysta się ich do końca roku, to przepadną (nie przejdą na następny rok)
    Poza tacierzyńskim tatusiowie mają więc jeszcze 4 dni urlopu płatnego 100% (reszta - to wiadomo, płatne w 80%, albo trzeba wybrać urlop wypoczynkowy).
    No właśnie już wcześniej o tym pisałam, tylko ze te dwa tygodnie to jest urlop ojcowski a tacierzynski to jest co innego :) A jeśli chodzi o te dwa dni opieki to może je wykorzystać tylko jedno z rodziców, albo ojciec albo matka. W przypadku gdy matka jest na macierzyńskim to oczywiście wykorzystuje to ojciec a po powrocie matki do pracy to np. tylko mama:)

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • lubek Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama86 wrote:
    No właśnie już wcześniej o tym pisałam, tylko ze te dwa tygodnie to jest urlop ojcowski a tacierzynski to jest co innego :) A jeśli chodzi o te dwa dni opieki to może je wykorzystać tylko jedno z rodziców, albo ojciec albo matka. W przypadku gdy matka jest na macierzyńskim to oczywiście wykorzystuje to ojciec a po powrocie matki do pracy to np. tylko mama:)

Jestes pewna, ze to dwa dni? Bo jest opieki 14 dni w roku na czlonka rodziny, mozna (tak mi sie wydaje) wykorzystac zaraz po porodzie, a ojcowski pozniej, wiec, jesli chce sie 'ciagiem' to moze to wygladac:

2 okolicznosciowego + 14 opieki + 14 ojcowski

zobaczcie tu:
    http://grzeczneczyniegrzeczne.blox.pl/2014/02/Wolne-dla-taty.html

"Następnie przy wypisie żony ze szpitala tata otrzyma dwutygodniowe zwolnienie lekarskie z tytułu opieki nad członkiem rodziny (żoną, nie dzieckiem). Takiego l4 nie może dostać ojciec dziecka, który nie jest małżonkiem matki, gdyż wyraźnie zaznacza się tu, że chodzi o członka rodziny a nie partnera. Za takie zwolnienie przysługuje świadczenie pieniężne w wysokości 80% wymiaru. Nie jest to wynagrodzenie chorobowe ani zasiłek chorobowy, lecz zasiłek opiekuńczy wypłacany przez ZUS."

pestka lubi tę wiadomość

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • renatkach Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak opieki po porodzie jest 14 ale to na żonę. A jeszcze jest opieka na dziecko, przysługują dwa dni w roku dla jednego z rodziców.
    W sumie mężczyzna może być w domu po porodzie :
    2 dni okolicznościowy
    2 dni opieki
    14 dni opieki na żonę
    14 dni urlop ojcowski

lubek, pestka lubią tę wiadomość

3i49tv7325tdkkap.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a cos wiecie, czy te 14 to jest norma i kazdy szpital wypisuje, czy trzeba o to poprosic, czy jak?
    i jaki jest 'proces' na te dwa dni opieki na dziecko?

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • renatkach Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 04:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy od polityki szpitala. W moim szpitalu dają tydzień, po drugi tydzień mąż musi się zgłosić do rodzinnego z zaświadczeniem, że się urodziło :)

A te dwa dni, po prostu idzie i zgłasza. Pracodawca nie może odmówić :)

lubek lubi tę wiadomość

3i49tv7325tdkkap.png
  • MartaR.. Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja znów dziś nie śpię juz 3h :-( wiec witam się z rana i życzę miłego dnia

7a4aio4pfp2702id.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaR.. wrote:
    A ja znów dziś nie śpię juz 3h :-( wiec witam się z rana i życzę miłego dnia
    Ja dziś wyjątkowo spałam, jestem wypoczęta i zadowolona, nawet mega słońce mi nie przeszkadza za oknem.

MartaR.., ao12., ania.g, pestka lubią tę wiadomość

• MartaR.. Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas tez ładna pogoda się zapowiada ale najbardziej cieszy mnie fakt ze małżonek dostanie dziś chyba zaległy przelew z zeszłego miesiąca to zasiade do komputera i zrobię małe zamówienie w Gemini i na allegro :-)

ao12. lubi tę wiadomość

7a4aio4pfp2702id.png
  • ISZTAR Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja kolejna noc z głowy przez ciągłe wstawanie do toalety. Czy któras z Was ma problem z hemoroidami na tym etapie ciązy??? jak sobie radzicie?

ganns65gk1nf21bw.png
    f2w3rjjgoonjbtgg.png
‹‹ 599 600 601 602 603 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ