X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli wrote:
    Ania.g, tak zerkam nieraz na zdjecie twojego dzieciaczka przy suwaczku i mnie za kazdym razem zachwyca :) zapowiada sie bardzo ladne dziecko :) z ktorego tygodnia jest to usg?
    Dziękuję, miło mi :) Zdjęcie zrobione 23 tyg+0. Ostatnio jak byłam w 29 to Marcel nie dał sobie zrobić zdjęcia buzi. Teraz idę w następny piątek to może się uda.

Kajaoli, lubek lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • theagnes87 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja położnej tez nie wykupywałam...Co ma być to będzie...Nie wiem czy za takie pieniądze i to przy obcej kobiecie to miałabym nie wiadomo jaki komfort...Tyle że ja słyszałam że w Warszawie ceny chodzą od 1500 zł do 2000 zł...a dla mnie to zbyt dużo...wole te pieniądze spożytkować na inny cel

iv09hdgejbmeoi5c.png

w57vskjoejp0xr0f.png

• ania.g Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja też nie wynajmuję położnej po porodzie. Znam opinie o szpitalu w którym będę rodzić i tam położne pomagają nawet bez opłat. Poza tym w ciągu dnia będzie ze mną mąż który będzie pomagał i mi i w opiece. Przy tych wszystkich wydatkach, położna dla nas to już zbyt dużo.
    Mąż będzie również przy cc. Siedzi wtedy grzecznie przy głowie i robi zdjęcia jak nadejdzie pora :)

pestka lubi tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czym polega to wynajmowanie poloznej, slyszwlam o tym ale nieznam nikogo kto tak zrobil. Chodzi o to ze umawiacie sie z polozna , i jak zacznie sie porod np o 3 w nocy to jedzie z wami do szpitala i co dalej, czy moze inaczej?
    Tak z ciekawosci pytam.

• Smutas Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak połozna przyjeżdza do porodu i czuwa juz nad wszystkim, u mnie od razu po porodzie się zmywa.

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też pierwsze słyszę o takiej położnej, nie wiedziałam ze cos takiego wogole jest. Mam wybrana położna w mojej przychodni i po porodzie mam tylko poinformować przychodnie o tym, ze urodziłam.

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • Eva0507 Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciliśmy z wizyty. Niunia wazy 2189g. Wszystko ok zrobił gbs i czekamy n wyniki. Nast wizyta 18 września :)

nick nieaktualny, Kajaoli, lubek, nick nieaktualny, MartaR.., ao12., pestka, renatkach, paradise, Kasiula09 lubią tę wiadomość

ckai43r8qxen3hco.png
    hchy9jcg3aamtfbp.png
  • theagnes87 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu chodzi o to że jest ona z Tobą przy porodzie i że niby lepiej...

iv09hdgejbmeoi5c.png

w57vskjoejp0xr0f.png

• MOI Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny widzę, że poruszyłyście ważne tematy urlopów tatusiów :) Położna na szkole rodzenia mówiła nam a propos tacierzyńskiego (z mojego punktu widzenia to bardzo ważne, więc może też wam się przyda), że:
    - te 14 dni kalendarzowych przysługuje 2 tygodnie po złożeniu wniosku do pracodawcy i PRACODAWCA NIE MOŻE ODMÓWIĆ. Jeśli macie dobrego pracodawcę, to można oczywiście się dogadać i nie czekać tych dwóch tygodni
    - ponadto tatusiowi przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego
    - i jeszcze do tego trzeba pamiętać, że w roku kalendarzowym PRZYSŁUGUJĄ 2 DNI TZW. OPIEKI płatnej 100%, więc jeśli nie wykorzysta się ich do końca roku, to przepadną (nie przejdą na następny rok)
    Poza tacierzyńskim tatusiowie mają więc jeszcze 4 dni urlopu płatnego 100% (reszta - to wiadomo, płatne w 80%, albo trzeba wybrać urlop wypoczynkowy).

lubek, pestka lubią tę wiadomość

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę miała "swoją" położną. Fakt, 1500 zł to straszna drożyzna, ale dałam się namówić bratowej, która przy drugim dziecku skorzystała z takiej usługi i bardzo sobie chwaliła, bo świadomość, że w każdej chwili może do niej zadzwonić z pytaniami czy wątpliwościami bardzo poprawiła jej komfort psychiczny, podobnie jak obecność znajomej już osoby przy tak intymnym wydarzeniu. Niezależnie od uczestnictwa w moim porodzie, moja położna niezależnie od ginekologa prowadzi moją ciążę i dużo więcej wynoszę z wizyt u niej niż z gabinetu lekarza NFZ. Jeżeli nie będzie komplikacji, przy moim porodzie będzie obecna tylko ona i mąż, a żaden obcy personel medyczny nie będzie mi się pałętał.

Mój mąż oczywiście zamierza skorzystać z ojcowskiego, okolicznościowego i opieki, a jak się da, to jeszcze ze zwolnienia. No i wybiera się też na rodzicielski. Zami9erza w pełni dzielić się ze mną obowiązkami, a jak będzie naprawdę, życie pokaże...

Kajaoli, ao12., nick nieaktualny lubią tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:
    Pestka, właśnie zauważyłam, ze naszych Franków dzielą tylko dwa dni :-) jeszcze będziemy razem rodzić ;-)

a wszystko możliwe;)

DeLaCruz lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI wrote:
    Dziewczyny widzę, że poruszyłyście ważne tematy urlopów tatusiów :) Położna na szkole rodzenia mówiła nam a propos tacierzyńskiego (z mojego punktu widzenia to bardzo ważne, więc może też wam się przyda), że:
    - te 14 dni kalendarzowych przysługuje 2 tygodnie po złożeniu wniosku do pracodawcy i PRACODAWCA NIE MOŻE ODMÓWIĆ. Jeśli macie dobrego pracodawcę, to można oczywiście się dogadać i nie czekać tych dwóch tygodni
    - ponadto tatusiowi przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego
    - i jeszcze do tego trzeba pamiętać, że w roku kalendarzowym PRZYSŁUGUJĄ 2 DNI TZW. OPIEKI płatnej 100%, więc jeśli nie wykorzysta się ich do końca roku, to przepadną (nie przejdą na następny rok)
    Poza tacierzyńskim tatusiowie mają więc jeszcze 4 dni urlopu płatnego 100% (reszta - to wiadomo, płatne w 80%, albo trzeba wybrać urlop wypoczynkowy).
    No właśnie już wcześniej o tym pisałam, tylko ze te dwa tygodnie to jest urlop ojcowski a tacierzynski to jest co innego :) A jeśli chodzi o te dwa dni opieki to może je wykorzystać tylko jedno z rodziców, albo ojciec albo matka. W przypadku gdy matka jest na macierzyńskim to oczywiście wykorzystuje to ojciec a po powrocie matki do pracy to np. tylko mama:)

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • lubek Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama86 wrote:
    No właśnie już wcześniej o tym pisałam, tylko ze te dwa tygodnie to jest urlop ojcowski a tacierzynski to jest co innego :) A jeśli chodzi o te dwa dni opieki to może je wykorzystać tylko jedno z rodziców, albo ojciec albo matka. W przypadku gdy matka jest na macierzyńskim to oczywiście wykorzystuje to ojciec a po powrocie matki do pracy to np. tylko mama:)

Jestes pewna, ze to dwa dni? Bo jest opieki 14 dni w roku na czlonka rodziny, mozna (tak mi sie wydaje) wykorzystac zaraz po porodzie, a ojcowski pozniej, wiec, jesli chce sie 'ciagiem' to moze to wygladac:

2 okolicznosciowego + 14 opieki + 14 ojcowski

zobaczcie tu:
    http://grzeczneczyniegrzeczne.blox.pl/2014/02/Wolne-dla-taty.html

"Następnie przy wypisie żony ze szpitala tata otrzyma dwutygodniowe zwolnienie lekarskie z tytułu opieki nad członkiem rodziny (żoną, nie dzieckiem). Takiego l4 nie może dostać ojciec dziecka, który nie jest małżonkiem matki, gdyż wyraźnie zaznacza się tu, że chodzi o członka rodziny a nie partnera. Za takie zwolnienie przysługuje świadczenie pieniężne w wysokości 80% wymiaru. Nie jest to wynagrodzenie chorobowe ani zasiłek chorobowy, lecz zasiłek opiekuńczy wypłacany przez ZUS."

pestka lubi tę wiadomość

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • renatkach Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak opieki po porodzie jest 14 ale to na żonę. A jeszcze jest opieka na dziecko, przysługują dwa dni w roku dla jednego z rodziców.
    W sumie mężczyzna może być w domu po porodzie :
    2 dni okolicznościowy
    2 dni opieki
    14 dni opieki na żonę
    14 dni urlop ojcowski

lubek, pestka lubią tę wiadomość

3i49tv7325tdkkap.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a cos wiecie, czy te 14 to jest norma i kazdy szpital wypisuje, czy trzeba o to poprosic, czy jak?
    i jaki jest 'proces' na te dwa dni opieki na dziecko?

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • renatkach Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 04:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy od polityki szpitala. W moim szpitalu dają tydzień, po drugi tydzień mąż musi się zgłosić do rodzinnego z zaświadczeniem, że się urodziło :)

A te dwa dni, po prostu idzie i zgłasza. Pracodawca nie może odmówić :)

lubek lubi tę wiadomość

3i49tv7325tdkkap.png
  • MartaR.. Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja znów dziś nie śpię juz 3h :-( wiec witam się z rana i życzę miłego dnia

7a4aio4pfp2702id.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaR.. wrote:
    A ja znów dziś nie śpię juz 3h :-( wiec witam się z rana i życzę miłego dnia
    Ja dziś wyjątkowo spałam, jestem wypoczęta i zadowolona, nawet mega słońce mi nie przeszkadza za oknem.

MartaR.., ao12., ania.g, pestka lubią tę wiadomość

• MartaR.. Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas tez ładna pogoda się zapowiada ale najbardziej cieszy mnie fakt ze małżonek dostanie dziś chyba zaległy przelew z zeszłego miesiąca to zasiade do komputera i zrobię małe zamówienie w Gemini i na allegro :-)

ao12. lubi tę wiadomość

7a4aio4pfp2702id.png
  • ISZTAR Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja kolejna noc z głowy przez ciągłe wstawanie do toalety. Czy któras z Was ma problem z hemoroidami na tym etapie ciązy??? jak sobie radzicie?

ganns65gk1nf21bw.png
    f2w3rjjgoonjbtgg.png
‹‹ 599 600 601 602 603 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy to nie wszystko: Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą.

Co najmniej dwa fakty na temat folianów i suplementacji przed ciążą naprawdę Cię tu zaskoczą. Zebraliśmy najczęstsze pytania naszej społeczności i na ich podstawie stworzyliśmy kompletny, oparty na badaniach przewodnik po mądrej suplementacji. Jeśli myślisz, że „zacznę brać coś po pozytywnym teście” - koniecznie sprawdź, dlaczego nauka mówi coś zupełnie innego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ