Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Kajaoli wrote:Ania.g, tak zerkam nieraz na zdjecie twojego dzieciaczka przy suwaczku i mnie za kazdym razem zachwyca
zapowiada sie bardzo ladne dziecko
z ktorego tygodnia jest to usg?
Zdjęcie zrobione 23 tyg+0. Ostatnio jak byłam w 29 to Marcel nie dał sobie zrobić zdjęcia buzi. Teraz idę w następny piątek to może się uda.
Kajaoli, lubek lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
ja położnej tez nie wykupywałam...Co ma być to będzie...Nie wiem czy za takie pieniądze i to przy obcej kobiecie to miałabym nie wiadomo jaki komfort...Tyle że ja słyszałam że w Warszawie ceny chodzą od 1500 zł do 2000 zł...a dla mnie to zbyt dużo...wole te pieniądze spożytkować na inny cel
-
Dziewczyny ja też nie wynajmuję położnej po porodzie. Znam opinie o szpitalu w którym będę rodzić i tam położne pomagają nawet bez opłat. Poza tym w ciągu dnia będzie ze mną mąż który będzie pomagał i mi i w opiece. Przy tych wszystkich wydatkach, położna dla nas to już zbyt dużo.
Mąż będzie również przy cc. Siedzi wtedy grzecznie przy głowie i robi zdjęcia jak nadejdzie porapestka lubi tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
nick nieaktualnyNa czym polega to wynajmowanie poloznej, slyszwlam o tym ale nieznam nikogo kto tak zrobil. Chodzi o to ze umawiacie sie z polozna , i jak zacznie sie porod np o 3 w nocy to jedzie z wami do szpitala i co dalej, czy moze inaczej?
Tak z ciekawosci pytam. -
Ja też pierwsze słyszę o takiej położnej, nie wiedziałam ze cos takiego wogole jest. Mam wybrana położna w mojej przychodni i po porodzie mam tylko poinformować przychodnie o tym, ze urodziłam.
-
Dziewczyny widzę, że poruszyłyście ważne tematy urlopów tatusiów
Położna na szkole rodzenia mówiła nam a propos tacierzyńskiego (z mojego punktu widzenia to bardzo ważne, więc może też wam się przyda), że:
- te 14 dni kalendarzowych przysługuje 2 tygodnie po złożeniu wniosku do pracodawcy i PRACODAWCA NIE MOŻE ODMÓWIĆ. Jeśli macie dobrego pracodawcę, to można oczywiście się dogadać i nie czekać tych dwóch tygodni
- ponadto tatusiowi przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego
- i jeszcze do tego trzeba pamiętać, że w roku kalendarzowym PRZYSŁUGUJĄ 2 DNI TZW. OPIEKI płatnej 100%, więc jeśli nie wykorzysta się ich do końca roku, to przepadną (nie przejdą na następny rok)
Poza tacierzyńskim tatusiowie mają więc jeszcze 4 dni urlopu płatnego 100% (reszta - to wiadomo, płatne w 80%, albo trzeba wybrać urlop wypoczynkowy).lubek, pestka lubią tę wiadomość
-
Ja będę miała "swoją" położną. Fakt, 1500 zł to straszna drożyzna, ale dałam się namówić bratowej, która przy drugim dziecku skorzystała z takiej usługi i bardzo sobie chwaliła, bo świadomość, że w każdej chwili może do niej zadzwonić z pytaniami czy wątpliwościami bardzo poprawiła jej komfort psychiczny, podobnie jak obecność znajomej już osoby przy tak intymnym wydarzeniu. Niezależnie od uczestnictwa w moim porodzie, moja położna niezależnie od ginekologa prowadzi moją ciążę i dużo więcej wynoszę z wizyt u niej niż z gabinetu lekarza NFZ. Jeżeli nie będzie komplikacji, przy moim porodzie będzie obecna tylko ona i mąż, a żaden obcy personel medyczny nie będzie mi się pałętał.
Mój mąż oczywiście zamierza skorzystać z ojcowskiego, okolicznościowego i opieki, a jak się da, to jeszcze ze zwolnienia. No i wybiera się też na rodzicielski. Zami9erza w pełni dzielić się ze mną obowiązkami, a jak będzie naprawdę, życie pokaże...Kajaoli, ao12., Anoolka lubią tę wiadomość
-
MOI wrote:Dziewczyny widzę, że poruszyłyście ważne tematy urlopów tatusiów
Położna na szkole rodzenia mówiła nam a propos tacierzyńskiego (z mojego punktu widzenia to bardzo ważne, więc może też wam się przyda), że:
- te 14 dni kalendarzowych przysługuje 2 tygodnie po złożeniu wniosku do pracodawcy i PRACODAWCA NIE MOŻE ODMÓWIĆ. Jeśli macie dobrego pracodawcę, to można oczywiście się dogadać i nie czekać tych dwóch tygodni
- ponadto tatusiowi przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego
- i jeszcze do tego trzeba pamiętać, że w roku kalendarzowym PRZYSŁUGUJĄ 2 DNI TZW. OPIEKI płatnej 100%, więc jeśli nie wykorzysta się ich do końca roku, to przepadną (nie przejdą na następny rok)
Poza tacierzyńskim tatusiowie mają więc jeszcze 4 dni urlopu płatnego 100% (reszta - to wiadomo, płatne w 80%, albo trzeba wybrać urlop wypoczynkowy).A jeśli chodzi o te dwa dni opieki to może je wykorzystać tylko jedno z rodziców, albo ojciec albo matka. W przypadku gdy matka jest na macierzyńskim to oczywiście wykorzystuje to ojciec a po powrocie matki do pracy to np. tylko mama:)
-
mama86 wrote:No właśnie już wcześniej o tym pisałam, tylko ze te dwa tygodnie to jest urlop ojcowski a tacierzynski to jest co innego
A jeśli chodzi o te dwa dni opieki to może je wykorzystać tylko jedno z rodziców, albo ojciec albo matka. W przypadku gdy matka jest na macierzyńskim to oczywiście wykorzystuje to ojciec a po powrocie matki do pracy to np. tylko mama:)
Jestes pewna, ze to dwa dni? Bo jest opieki 14 dni w roku na czlonka rodziny, mozna (tak mi sie wydaje) wykorzystac zaraz po porodzie, a ojcowski pozniej, wiec, jesli chce sie 'ciagiem' to moze to wygladac:
2 okolicznosciowego + 14 opieki + 14 ojcowski
zobaczcie tu:
http://grzeczneczyniegrzeczne.blox.pl/2014/02/Wolne-dla-taty.html
"Następnie przy wypisie żony ze szpitala tata otrzyma dwutygodniowe zwolnienie lekarskie z tytułu opieki nad członkiem rodziny (żoną, nie dzieckiem). Takiego l4 nie może dostać ojciec dziecka, który nie jest małżonkiem matki, gdyż wyraźnie zaznacza się tu, że chodzi o członka rodziny a nie partnera. Za takie zwolnienie przysługuje świadczenie pieniężne w wysokości 80% wymiaru. Nie jest to wynagrodzenie chorobowe ani zasiłek chorobowy, lecz zasiłek opiekuńczy wypłacany przez ZUS."pestka lubi tę wiadomość
-
Tak opieki po porodzie jest 14 ale to na żonę. A jeszcze jest opieka na dziecko, przysługują dwa dni w roku dla jednego z rodziców.
W sumie mężczyzna może być w domu po porodzie :
2 dni okolicznościowy
2 dni opieki
14 dni opieki na żonę
14 dni urlop ojcowskilubek, pestka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny