X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • theagnes87 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a od kiedy robi się ktg? Bo ja jeszcze nie miałam...I co ile dni to ktg się robi?

iv09hdgejbmeoi5c.png

w57vskjoejp0xr0f.png

• Monica Ekspertka

Wysłany: 15 września 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli wrote:
    Sprawdzilam z ciekawosci jak to jest we Francji i tutaj astma jest wskazaniem do cc.
    To może mnie zabierzesz do siebie:) bo tutaj jakoś wszystko na odwrót jest:(

• DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z wizyty. Franuś ma 3370g, a przewidywana masa ciała przy porodzie to 3700-3800g :) Jestem bardzo z tego zadowolona, bo się bałam, że będzie miał z 4,5kg po tatusiu :p Zwłaszcza, że całą ciążę był sporo do przodu. No ale pod koniec trochę zwolnił. Szyjka długa i zamknięta, mocno trzyma, ze 2 tygodnie jeszcze powinnam w ciąży pochodzić ;) Czyli raczej przed terminem nie urodzę (no chyba, że jakaś nagła akcja będzie, wiadomo). Mam zwracać uwagę na ruchy i czy nie ma częstszych twardnień brzucha, wtedy na KTG. Wód jest jeszcze sporo (AFI 17,5). Od 38tyg na KTG co 2-3 dni (u mojej położnej będę robić w Poradni dla Matki i Dziecka), ale powiedział, że jeszcze z tydzień mogę się wstrzymać z tymi regularnymi, bo raczej nic nie wykażą. Do terminu powinnam donosić. Brzuch się mi jeszcze nie obniżył, dziecko siedzi wysoko. Mówił, że z reguły ok. 2 tyg od obniżenia kobiety rodzą. Ale wiadomo, że są odstępstwa :) W każdym razie następna wizyta 29 września. A Franuś ma dużą główkę i troszkę krótsze od średniej nóżki, czyli wdał się w rodziców :D

ao12., paaolka, Nelly, lubek, ania.g, Anoolka, sylwia1985, anka_a lubią tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni28 wrote:
    tak też muszę naciskać OD TEGO NACISKANIA BOLI AŻ PALEC.
    Dziwne, ja mam w szpitalu KTG 2 razy dziennie i nic nie muszę naciskać. Może po prostu u Was jest jakiś stary sprzęt i gubi tętno czy coś?

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Wróciłam z ktg i następne w środę. Mały się wyszalał w poczekalni a potem poszedł spać no i chyba guzik zarejestrowało, że każą mi liczyć ruchy trzy razy dziennie :/ Liczycie? Od jedenastej siedząc (anie leżąc jak zalecają) naliczyłam 30 parę i już mi się nie chce bo ma być chyba 10 na godzinę. Nie liczyłam do tej pory bo wygina się często i gęsto ale wg własnego widzi misie
    Pytałam kiedyś swoją położną jak to jest z tym liczeniem 10 na godzinę, a ona powiedziała, żeby nie przywiązywać się do tej 10, tylko obserwować, czy coś się zmienia. Każde dziecko jest inne, jedno bardziej aktywne, drugie mniej, trzeba obserwować, czy ruchy nie ustają w stosunku do wcześniejszej aktywności, albo odwrotnie, czy nie są nagle zbyt gwałtowne, co mogłoby np. świadczyć o podduszaniu przez pępowinę.
    Odkąd zachorowałam, kazali mi regularnie liczyć ruchy, do tego co 4-5 godzin położne przychodzą sprawdzać tętno, a jeśli na KTG moja mała jest zbyt spokojna, to czasem i godzinę leżę aż się upewnią, że wszystko z nią ok.

km5svcqg6fuae1xg.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to liczymy te ruchy niech im będzie... Już męczy to wszystko... W dodatku mam wrażenie (pomijając to czego faktycznie nie zrobiłam jeszcze), że o czymś zapomniałam...

Też Was tak rozwala krocze jakbyście całą noc na koniu jeździły? :P

I ciągle jem jem jem a potem mi niedobrze :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2014, 15:02

Anoolka lubi tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Mnie nic nie boli, odkąd leżę to nawet brzuch mnie przestał "ciągnąć" po bokach. Może to jeszcze za młoda ciąża?

km5svcqg6fuae1xg.png
  • tofirus Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:

Dokładnie to samo powiedziałam dziś rano do mojego męża. Czuję się, jakbym całą noc konia ujeżdżała :D

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj to chyba boli ,mnie wszystko, jestem nie dożycia nie wyspana, bez humoru, kapryśna. Mało tego nie czuję się jakbym ja ujeżdzała tylko jakby mnie ujeżdzano.;]

tofirus wrote:
    Dokładnie to samo powiedziałam dziś rano do mojego męża. Czuję się, jakbym całą noc konia ujeżdżała :D

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie nic nie boli ale dziś jestem jakas taka nie dożycia ciągle zmęczona, posprzątałam jeden pokój i tak sie zmachałam że szok teraz odpoczywam do wieczora a jutro wezme sie za kolejne pokoje może jutro bedzie lepiej.

age.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe obawiam się, że lepiej to już było ;) Damy radę dziewczyny! :) Ale jak tak sobie człowiek jęknie to mu troszki lepiej

Anoolka, ataga4 lubią tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2014, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ao12. wrote:
    A jak wstawałaś, to wtedy zakładałaś gatki?
    Nie, nie ubieralam majtek, tylko mialam ta wkladke, nogi mi ja trzymaly, niewiem jak to mozliwe ale naprawde sie trzyma jak jest miedzy nogami, ale smiesznie to wyglada jak taki ogon (koncowka podpaski) sterczy ci z tylka.heh

ao12., Anoolka, MOI, ataga4 lubią tę wiadomość

• mitaka Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierdziuuuu ale mam rozstepisko nad pępkiem - taka sina krecha a jak ją ściągnę do środka to dołek. Yhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka witaj w klubie, mam to samo :(

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja tez nabralam majtek do szpitala,ale po prostu mowili zeby ich nienosic,ale przy gosciach zakladalam, potem sciagalam.

Ja ani jednego rozstępu niemam,a brzuch plaski jak przed ciaza, waga 53,wiec 10 kg po porodzie spadlam.

ao12., MOI, lubek, ataga4, Smutas lubią tę wiadomość

• Kajaoli Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    theagnes87 wrote:
    a od kiedy robi się ktg? Bo ja jeszcze nie miałam...I co ile dni to ktg się robi?

Skierowanie dostalam w tamtym tygodniu i jestem umowiona w ten czwartek.
    Potem nie wiem co ile powtarza sie wizyta.
    Nastepne spotkanie z ginem w poniedzialek :)

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monica wrote:
    To może mnie zabierzesz do siebie:) bo tutaj jakoś wszystko na odwrót jest:(

Monica, na twoim miejscu poszlabym do specjalisty, masz szanse dowiedziec sie wiele wiecej od niego na temat twojego przypadku niz u ginekologa.
    Zauwazylam, ze wielu ginekologow wypowiada sie na temat innych dziedzin medycyny jakby byli specjalistami - to mnie zwyczajnie smieszy.
    Moze idz prywatnie do specjalisty od astmy to szybciej cie przyjmie a ty bedziesz spokojniejsza.

Anoolka lubi tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten rozstęp, co mi się wczoraj pojawił to jednak nie był rozstęp :P bo dzisiaj zniknął :D chyba musiałam sobie coś oddusić.

A mnie jakoś nic nie boli na razie (odpukać ;p).

Co do tych majtek, to każdy szpital ma swoje "zasady", ale w większości zalecają jednak te majtki siateczkowe. A jak mi zabronią to będę zdejmować tylko na wizytę ;) Z tym wietrzeniem krocza to mnie uczyli, że tylko jak się rana źle goli to się zaleca i polega to na tym, że po prostu leży się pod kołdrą z gołym tyłkiem (raz się trafiła pacjentka, która nie zrozumiała, że ma tak robić pod kołdrą i się biedna wietrzyła na wierzchu "centralnie" do drzwi na korytarz :p)

Anoolka, Kajaoli, ao12., Nelly, lubek, ataga4, anka_a lubią tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie tej astmy - tu macie wskazania pozapołożnicze do cięcia (wg aktualnych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego):

Wskazania pozapołożnicze

Wskazania pozapołożnicze powinny być ustalane indywidualnie dla każdej ciężarnej w zespole interdyscyplinarnym.

Wskazania kardiologiczne
    - W zależności od stopnia niewydolności krążenia. Obejmują schorzenia powodujące III i IV stopień niewydolności krążenia w skali NYHA. Stopień I i II w skali NYHA nie stanowi wskazań do cięcia cesarskiego.

Wskazania pulmonologiczne
    - Określa się w czasie ciąży lub w trakcie porodu analizując gazometrię i stopień niewydolności oddechowej objawiający się hiperwentylacją z towarzyszącą hipokapnią, spadkiem saturacji i zaburzeniami pH.
    - Schorzenia ograniczające pojemność życiową płuc.

Wskazania okulistyczne
    - Wskazania do operacji cięcia cesarskiego w przypadku niektórych schorzeń mających wpływ na stan narządu wzroku obejmują obecnie wyłącznie zaawansowane retinopatie i odwarstwienie siatkówki.
    - Decyzję o konieczności wykonania cięcia cesarskiego podejmuje specjalista położnik po uwzględnieniu pisemnej opinii okulisty.

Wskazania ortopedyczne
    - W większości pokrywają się z patologią położniczą w obrębie miednicy.
    - Zmiany w kręgosłupie uniemożliwiające poród siłami i drogami natury.
    - Decyzję o konieczności wykonania cięcia cesarskiego podejmuje specjalista położnik po uwzględnieniu pisemnej opinii ortopedy.

Wskazania neurologiczne
    - Decyzję o konieczności wykonania cięcia cesarskiego podejmuje specjalista położnik po uwzględnieniu pisemnej opinii neurologa.

Wskazania psychiatryczne
    Są rzadkimi, ale jednymi z bardziej kontrowersyjnych wskazań pozapołożniczych. Najczęściej w uzasadnieniu wskazuje się na brak akceptacji porodu siłami natury i nastawienie lękowe do porodu. Wiele tego typu wskazań należy traktować krytycznie oraz rozważać je jako wskazania czasowe, które mogą podlegać weryfikacji w czasie skutecznej psychoterapii i farmakoterapii oraz nabywania wiedzy o porodzie w szkole rodzenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2014, 16:51

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2014, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    No to liczymy te ruchy niech im będzie... Już męczy to wszystko... W dodatku mam wrażenie (pomijając to czego faktycznie nie zrobiłam jeszcze), że o czymś zapomniałam...

I ciągle jem jem jem a potem mi niedobrze :/
    Ja to mówię że boli mnie krocze jakby mnie ktoś w nie kopnął ;)

‹‹ 688 689 690 691 692 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ