Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
ataga4 wrote:A po co odpis aktu małżeństwa? Chyba że ślub byl w innym mieście lub dziecko urodziło się w innym mieście?
Ja myślałam że jak ślub w Rm i maluch będzie zapisywany też w Rm to nie potrzeba żadnych papierkow,przecież wszystko mają w kompie albo w papierach.....
No właśnie ślub był w innym mieście, a maluch będzie urodzony gdzie indziej...
-
Vilenka wrote:No właśnie ślub był w innym mieście, a maluch będzie urodzony gdzie indziej...
Mam ten sam problem i tez się nad tym zastanawiam...
Ale wydaje mi się ze odpis aktu małzenstwa który urząd wydał wcześniej starczy i nie musi mieć jakiejś daty waznosci.. -
nick nieaktualnyhej słoneczka
dziś zrobiłam sobie wolne od pracy nie pojechałam na zajęcia ale za to poszłam do zusu i urzędu skarbowego
MOI - ja pamiętam jak byłam po terminie z Kingą 12 długich dni pomogły schody weszłam na nogach na więżę w sanktuarium w Łagiewnikach jakieś 400 schodówurodziłam na następny dzień
ja mam dziś wizytę i ktg ciekawa jestem co się dowiem tydzień temu było rozwarcie na palec ale szyjka długa
MOI, paaolka, lubek, ao12., Kajaoli lubią tę wiadomość
-
Ulcio wrote:
MOI - ja pamiętam jak byłam po terminie z Kingą 12 długich dni pomogły schody weszłam na nogach na więżę w sanktuarium w Łagiewnikach jakieś 400 schodówurodziłam na następny dzień
Ulcio, w domu mam jakieś 16 schodów, więc będę musiała trochę się po nich pokręcić żeby dobić do 400lubek, Strokrotka, pestka, Kakabaka, ao12., Kajaoli lubią tę wiadomość
-
W Warszawie to wygląda tak z rejestracją dziecka, myślę że w innych miastach tak samo.
Krok po kroku:
1.Przyjdźcie do siedziby USC m.st. Warszawy, w której będzie sporządzony akt urodzenia waszego dziecka (miejsce oraz data widnieje na zaproszeniu, które otrzymaliście w szpitalu, w którym urodziło się wasze dziecko).
2.Pamiętaj, że dla uznania dziecka pozamałżeńskiego konieczna jest obecność obojga rodziców.
3.Nie zapomnijcie o dowodach tożsamości (wymagane dowody obojga rodziców).
4.Zabierzcie ze sobą wymagane dokumenty (wykaz poniżej).
Wymagane dokumenty:
Odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców dziecka pochodzącego z małżeństwa.
Odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, separacji lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu, jeżeli matka dziecka jest rozwiedziona lub pozostaje w separacji.
Odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, jeżeli matka dziecka powróciła do nazwiska noszonego przez rozwodem.
Odpis skrócony aktu zgonu współmałżonka, jeżeli matka dziecka jest wdową.
Odpis skrócony aktu urodzenia matki dziecka, jeżeli matka dziecka jest panną.
Do wglądu: dokumenty tożsamości rodziców.
Osoba zgłaszająca urodzenie dziecka nie przedstawia w/w odpisów aktów, jeżeli akty te zostały sporządzone w USC m.st. Warszawy.
Opłaty:
Zwolnione z opłaty.lubek lubi tę wiadomość
-
MOI wrote:Hihihi już to przestudiowałam i oczywiście część zaleceń wdrożyłam
I co? I nic!!!
"krok 10
Teraz czas odkryć właściwości oleju rycynowego.
Według położnych jest to jeden z najskuteczniejszych sposobów na
wywołanie porodu. W tym przypadku koordynacja w czasie jest bardzo ważna
i należy przyjąć go o 5 rano na pusty żołądek. Jeśli wszystko pójdzie
dobrze, za 4 godziny powinien już rozpocząć się poród. Jeśli nie
zadziała, odczekaj 2 dni, a na trzeci dzień powtórz zabieg. Postępuj
zgodnie ze schematem przyjmowania oleju rycynowego, który znajdziesz
poniżej:
Będziesz potrzebować kufel piwa korzennego (bezalkoholowe), 120 ml oleju rycynowego i syrop czekoladowy.
Zmieszaj syrop czekoladowy z olejem rycynowym. Dodaj tylko odrobinę
syropu, ma on bowiem na celu zneutralizować niezbyt dobry smak oleju.
Weź łyk oleju rycynowego, a potem szybko popij go łykiem piwa
korzennego. Zrób przerwę, staraj się nie zwymiotować. Weź głęboki oddech
i pomyśl o dziecku. Pomyśl o tym jak bardzo chcesz je już urodzić.
Powtarzaj czynność dopóki nie wypijesz całego oleju.
Nie wychodź z domu. Jeśli przyjęłaś olej o 5 rano, poród może
zacząć się o 10 lub nawet później. Możesz wyjść gdzieś dopiero po
południu. Po przyjęciu oleju możesz nie czuć się najlepiej, dlatego
lepiej zostać w domu. Staraj się za wszelką cenę nie zwymiotować, bo
zabieg nie zadziała. Noś przy sobie piwo korzenne, za każdym razem, gdy
poczujesz mdłości, napij się go."
PRZERAZAJACE).
Tez uwazam, ze waga dzidziusia jest okreslona genetycznie, czytalam, ze dziedziczy ja bardziej po mamie niz po tacie. Oczywiscie zakladajac, ze nie ma drastycznego wplywu czynnikow zewnetrznych, np cukrzyca i niepilnowanie diety. Czytalam, ze 25g/dzien przybiera. Podobno najciezsze urodzone dziecko wazylo 10kg!! A srednia w Polsce jest 3250-3400.
Teraz pomiary sa bardzo niedokladne, np brzuszek - lekarz musi go 'przeciac' dokladnie w prostopadlej osi do kregoslupa, zeby pomiar byl dokladny, jak go 'przetnie' troche po skosie - wymiar bedzie wiekszy, a jak ten maluszek jest taki pozwijany, to naprawde musi byc trudne. Tez mam na USG +/- 500g.
Ataga - szybkiego i szczesliwego rozwiazania!!
MOI, ataga4 lubią tę wiadomość
-
poczwarkah wrote:W Warszawie to wygląda tak z rejestracją dziecka, myślę że w innych miastach tak samo.
Krok po kroku:
1.Przyjdźcie do siedziby USC m.st. Warszawy, w której będzie sporządzony akt urodzenia waszego dziecka (miejsce oraz data widnieje na zaproszeniu, które otrzymaliście w szpitalu, w którym urodziło się wasze dziecko).
2.Pamiętaj, że dla uznania dziecka pozamałżeńskiego konieczna jest obecność obojga rodziców.
3.Nie zapomnijcie o dowodach tożsamości (wymagane dowody obojga rodziców).
4.Zabierzcie ze sobą wymagane dokumenty (wykaz poniżej).
Wymagane dokumenty:
Odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców dziecka pochodzącego z małżeństwa.
Odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, separacji lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu, jeżeli matka dziecka jest rozwiedziona lub pozostaje w separacji.
Odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, jeżeli matka dziecka powróciła do nazwiska noszonego przez rozwodem.
Odpis skrócony aktu zgonu współmałżonka, jeżeli matka dziecka jest wdową.
Odpis skrócony aktu urodzenia matki dziecka, jeżeli matka dziecka jest panną.
Do wglądu: dokumenty tożsamości rodziców.
Osoba zgłaszająca urodzenie dziecka nie przedstawia w/w odpisów aktów, jeżeli akty te zostały sporządzone w USC m.st. Warszawy.
Opłaty:
Zwolnione z opłaty.
tak , tylko rozchodzi się o to, czy akt małżeństwa ma określoną ważność... (akt urodzenia będzie sporządzany poza miejscem zawarcia małżeństwa).. nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzieh
-
Lubek, olej rycynowy mnie akurat przeraża i z tego nie zamierzam korzystać... Mam nadzieję, że moja niunia nie jest tak wielka, że ten margines błędu na usg będzie akurat na naszą korzyść, czyli waga dzidzi jest zawyżona
lubek lubi tę wiadomość
-
Vilenka wrote:tak , tylko rozchodzi się o to, czy akt małżeństwa ma określoną ważność... (akt urodzenia będzie sporządzany poza miejscem zawarcia małżeństwa).. nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi
eh
Wydaje mi się ze najprościej będzie jak zadzwonisz do USC i się zapytaszTez mnie to ciekawi bo mam akt małżeństwa sprzed 4lat i tez z innego miasta. W sumie przez ten czas mogłam się już rozwieść i wtedy ten akt nie byłby juz ważny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 11:52
-
mama86 wrote:Wydaje mi się ze najprościej będzie jak zadzwonisz do USC i się zapytasz
Tez mnie to ciekawi bo mam akt małżeństwa sprzed 4lat i tez z innego miasta. W sumie przez ten czas mogłam się już rozwieść i wtedy ten akt nie byłby juz ważny
[/QUOTo
No więc zadzwoniłam, i odpis sprzed roku będzie jak najbardziej ok:) więc pewnie sprzed 4 też
Pozdrawiampaaolka lubi tę wiadomość
-
Witam się z Wami w ten strasznie ponury dzień.
Dawno nic nie pisałam, ale jestem na bieżąco. Jakoś nie miałam weny, żeby pisać, bo mam ostatnio kiepski nastrój.
Nowym mamusiom bardzo gratuluję dzieciaczków. Kajaoli i Scęście słodziaki z Waszych chłopaczków
Ataga - Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!!
Oczywiście mamusiom, które czekają na poród życzę, żeby wszystko poszło po Waszych myślach - w najbliższym czasie, szybciutko i bezboleśnie (no prawie bezboleśnie, bo inaczej się chyba nie da)
Ja mam przeczucie, że jeszcze długo będę musiała dźwigać brzuszek.
Od paru dni jem dużo siemię lnianego, dzisiaj mam zamiar zacząć pić tą herbatę z liści malin. Później pewnie wdrożę co nieco z tych metod na przyspieszenie porodu, ale nie nastawiam się (będzie, co ma być).
Ja tak jak pisałam na początku ostatnio mam kiepski nastrój, nic mi się nie chce. Zaczęła mnie też dopadać ta cholerna bezsenność (ostatnio przesypiam średnio 4h). W dzień chodzę jak zombie, ale nie dosypiam, bo nie umiem spać w dzień (pewnie po porodzie się to zmieni).
Poza tym bardzo bolą mnie żebra, mam je mocno wypychane przez macicę. Najgorzej jest wieczorami. Jestem bardzo niska i pewnie dlatego. Zosia często się nóżkami rozpycha, albo mnie w nie kopie. Mam wrażenie, jakby mi ktoś w nie wsadził kij. Marzę już o tym, żeby mi się brzuszek opuścił, to może poczuję ulgę.
No cóż, takie uroki ostatnich tygodni ciąży.
Trochę pomarudziłam Wam. Trzymam kciuki za to, żeby kolejne mamusie się rozpakowały.
Pozdrawiam Was cieplutkoWiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 12:05
Anoolka, ataga4, Kajaoli lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny