X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • daisy1984 Koleżanka

Wysłany: 9 marca 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    Wiem, że jodu nie zaleca się przy hashi, ale co innego w ciąży- wiadomo ważniejsze jest dobro dziecka i ono jest priorytetem. Ja wróciłam dlatego do pregny plus jak dowiedziałam się o ciąży, bo ma w składzie zalecaną kobietom w ciąży dawkę jodu.
    Rozumiem, że tez co miesiąc robisz badania tarczycowe i na ich podstawie endo dobiera Ci dawki?
    Tak dopytuję, bo chciałabym wiedzieć, czy robię wszystko co można, żeby było dobrze:)

Tak, co miesiąc będę musiała robić badania TSH i FT4. Tak miałam w pierwszej ciąży. A jod jadłam tylko w ciąży. A jak już wcześniej napisałam, miałam z czego zbijać bo TSH miałam 27 i od razu dostałam dawkę 50 przez kilka dni i stopniowo miałam podwyższane. Strachu się najadłam wtedy strasznie dużo bo jeszcze tamten endo do którego chodziłam wyskoczył z tekstem że przy takim TSH i AntyTPO (77) do tygodnia poronię. Ale mała była silna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 12:19

Moko lubi tę wiadomość

34bwrjjgqf41fm2g.png
  • daisy1984 Koleżanka

Wysłany: 9 marca 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do witamin to mój gin mówi, że często branie tych suplementów w pierwszym trymestrze potęguje mdłości.

34bwrjjgqf41fm2g.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    Hej Dziewczyny,
    A ja mam pytanie, czy któraś z was zmaga się w ciąży z niedoczynnością tarczycy i hashimoto? Jeśli tak, napiszcie jak u was wygląda proces leczenia itd.
    Hashi i brak tarczycy :-)
    Trzeba brać codziennie na czczo leki i co miesiąc pojawiać się u endo z wynikami trójki tarczycowej.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Właśnie za całe 5,99 zakupiłam takie cudo <3 no nie moglam się oprzec :P

275dc79cd5c8d241med.jpg
    gdzie takie cudo kupilas??

km5s8ribs34fnes6.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też w poprzedniej ciąży miałam niedoczynność. Brałam euthyrox. Różne dawki. Najczęściej dzień na dzień 50/75
    W tej ciąży mam nadczynność. Właśnie odebrałam wyniki morfologii. Taj jak uprzedzał endokrynolog - po THYROSANie morfologia lekko się pogorszyła. Dzisiaj mam wizytę u ginekologa o 18.00

Moko lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja od 15 lat choruje na hashimoto na poczatku bylo ciezko raz spadek ponizej normy potem za wysokie itp mialam biopsje (bolesne) ale teraz jest ok kontrolne badania i jestem bez lekow.W pierwszej ciazy tez bylam bez lekow.Niestety tarczyca ma wplyw na nasz cały organizm.

Moko lubi tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zdecydowałam, że robię usg genetyczne z Pappa rezygnuję. ;-) Zapłacę za usg 200 zł to chyba dobra cena? Natomiast ADAD -MED w cenniku ma USG ciąży 3D/4D z nagraniem DVD za 250 zł. Na 3 usg się skuszę. Wydaje mi się, że cenna jest bardzo niska. Mają też, na stronie internetowej opisany sprzęt z którego korzystają - fer.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    A moj gin wyśmiał ten Femibion :) nic w nim wyjątkowego....
    Co lekarz to opinia :)
    Moj gin to nasz kumpel i powie mi otwarcie co mysli nie będąc pod wpływem przedstawicieli medycznych ;)
    Do konca 1 trymestru witaminy nie sa potrzebne.... foliany wystarczają....
    Potem mozna uzupelniac diete w witaminy ale tez bez wymyslow... zwyczajne polskie dostosowane do naszych potrzeb a nie jakies wymysły...

Zreszta Femibion natal 1 to wlasnie foliany plus bardzo ubogi sklad witaminowy (wit z grupy B zdaje sie) za to cena wygorowana jak na tej klasy produkt ;) marketing... nic poza tym mysle
    Rownie dobrze mozna lykac kwas foliowy

Ja z racji tego, że mam mutację genu MTHFR, to nie biorę żadnych gotowych witamin dla kobiet w ciąży.

Kupuję w USA przez internet produkty Swansona (wychodzi o wiele taniej niż kupować na allegro):
    - kwas foliowy metylowany 1600 mcg (biorę 2x)
    - kompleks witamin B też metylowanych w dawce 200% zapotrzebowania dziennego (B balance B-200)

Oprócz tego biorę polski:
    - magnez (Magnezin),
    - wit D3 2000,

No to tyle z witamin i minerałów.
    Reszta to Acard, Clexane, No spa (doraźnie), Duphaston i Luteinia. :D

Pytałam lekarza (a właściwie dwóch) czy powinnam jeszcze coś dołączyć, to zgodnie powiedzieli, że nie. Przy mojej mutacji genu muszę uzupełniać mocno kwas foliowy, B12 i B6.

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daisy1984 wrote:
    A co do witamin to mój gin mówi, że często branie tych suplementów w pierwszym trymestrze potęguje mdłości.
    Tak, te z żelazem połknięte na czczo powalą mdłościami nawet faceta ;) trzeba pamietac zeby nie brac tego na pusty zoładek

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    gdzie takie cudo kupilas??
    Oczywiscie na allegro :D

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RUTELKA czyli podstawowy kwas foliowy poszerzony o Mg B6 i B12 :) zadne cuda na kiju jednym słowem :)

Rutelka lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Madziuszka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, wczoraj spanikowalam bo od trzech dni zaczęły mi mijac objawy, wpadlam w taka histerię że pojechalismy do szpitala i co ? Dzidzia machala raczkami i nóżkami, serduszko biło jak szalone... Wariuje już w tej ciąży a internet nie pomaga.

Moko, Visenna, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość

rfxg9jcgzb58c8ks.png
    bfarxzdv5fz2jcsj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka wrote:
    Hej dziewczyny, wczoraj spanikowalam bo od trzech dni zaczęły mi mijac objawy, wpadlam w taka histerię że pojechalismy do szpitala i co ? Dzidzia machala raczkami i nóżkami, serduszko biło jak szalone... Wariuje już w tej ciąży a internet nie pomaga.

To powód do tego, żeby nie panikować;-))) Cieszy wiadomość, że dzidziuś jest zdrowy.

Ostatnio oglądałam program na temat szkodliwości USG. Są rodzice, którzy przez całą ciążę nie zgadzają się na te badania. Podobno zastrzeżeń nie ma, ale tak naprawdę nikt nie jest w stanie wykazać nieprawidłowości. Dlatego ta wiedza jest jeszcze niezbadana i przyjęło się, że usg nie szkodzi. Ja natomiast wiem, że jeżeli będę mogła ograniczyć usg to to zrobię ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 14:17

• Madziuszka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie mam obsesję na punkcie USG, chłopak się śmieje że bylabym spokojna dopiero jak codziennie bym czlowieczka widziała. U mnie to było dopiero drugie, ale uspokoiło mnie i wiem ze za bardzo swiruje :) wczoraj czulam sie tak świetnie że aż spanikowalam ale musi być jakąś równowaga bo dzisiaj plecy nie dają mi spokoju :D

rfxg9jcgzb58c8ks.png
    bfarxzdv5fz2jcsj.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka - myślę, że czasami warto zaryzykować...to jedno usg więcej......
    Nie ma nic bardziej cennego w ciąży od spokojnej Mamy i zdrowego maleństwa :)
    Myślę, że po zakończeniu 1 trymestru uspokoimy się trochę i usg nie będą tak częste :)

Limerikowo, Sunflower lubią tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka mnie 2 dni nie bolały piersi i też panika :) ale jestem dobrej myśli, w sumie jeśli coś miałoby się stać te bez względu na to ile razy bym oglądała fasolkę, tak widzę że ciąża to sztuka cierpliwości :)

Beattkie jakie argumenty o szkodliwości przedstawili w tym dokumencie?

Moko lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez często sie boje ze cos jest nie tak bo mnie nie mdli. Macam sie po piersiach i tez nic nir czuje.
    Jedyne co mam to okropne obżarstwo. I boje sie ze brzuch rośnie mi tylko od przejedzenia a nie od fasolki.
    Przytyłam juz 4 kg bede słonicą.

Moko lubi tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko tak tarczycowe co 6mcy robie srednio i zawsze bylo ok.dawka 25Euthoryxu wystarczala

Teraz z racji ciazy to GP co 2mce ma mi zlecac.tydzien czeka sie na wynik

Moko lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytyłam jakieś 1.5kg, niby nie dużo ale mam straszne wzdęcia i dzisiaj jadę na poszukiwania nowych spodni :)

Moko lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Madziuszka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Ja tez często sie boje ze cos jest nie tak bo mnie nie mdli. Macam sie po piersiach i tez nic nir czuje.
    Jedyne co mam to okropne obżarstwo. I boje sie ze brzuch rośnie mi tylko od przejedzenia a nie od fasolki.
    Przytyłam juz 4 kg bede słonicą.
    h414XE.jpg moje wczorajsze czyli 9tc6d a schudlam jakieś 0,5kg.... Dodam że przed ciąża brzuch mialam prawie wklęsły :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 14:48

Sunflower, Limerikowo, Rutelka, Sylwia_i_Niki lubią tę wiadomość

rfxg9jcgzb58c8ks.png
    bfarxzdv5fz2jcsj.png
‹‹ 103 104 105 106 107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ