X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • daisy1984 Koleżanka

Wysłany: 9 marca 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    Hej Dziewczyny,
    A ja mam pytanie, czy któraś z was zmaga się w ciąży z niedoczynnością tarczycy i hashimoto? Jeśli tak, napiszcie jak u was wygląda proces leczenia itd.

Mam niedoczynność i hashi. Aktualnie jestem na dawce 88 i 100. Ale nie byłam u endo jeszcze ale pewnie mi podwyższy. W pierwszej ciąży doszłam do dawki 125 i brałam Jodit 200

34bwrjjgqf41fm2g.png
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam takie niedyskretne pytanie... czy można w ciąży używać lubrykantow? Dostałam zielone światło od gina, ale jestem tam taka sucha, że aż mi się odechciewa igraszek :)

Stosowalycie coś? :)

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    ja usg bede robic po swietach ale testu PAPPA nie bede robic lekarz powiedzial ze jestem mloda i nie ma sensu wydawac kasy na badanie lepiej dziecku kupic cos za to.W pierwszej ciazy tez tego testu nie robilam tlko samo usg i bylo ok.

Ola ma to sens. U mnie nie było w bliskiej rodzinie żadnych chorób. Natomiast w pracy miałam w tym roku taki przypadek, że kolegi dziecko urodziło się z bardzo rzadką chorobą śmiertelną i okazało się, że ona jest przekazywana genetycznie przez Ojca. Natomiast ojciec był nosicielem,,,,

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez lekarz mowi ze robic calość... badania sie uzupełniaja a nie zastepują...

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    Właśnie sprawdzałam online o tu:
    http://www.cennik.luxmed.pl/dla_pacjentow/cennik.html i jest za 81zł. Rozumiem, że do tego dochodzi cena wizyty u gina, który zinterpretuje wyniki po ich odbiorze?
    edit: widzę, że już NiecierpliwaKarolina o cenie wspomniała.

Dziewczyny macie rację jest w cenniku badanie, właśnie staram sie na infolinię Luxmedu dodzwonić i wyjaśnić jak to jest ;-)

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elficzka wrote:
    Dziewczyny, mam takie niedyskretne pytanie... czy można w ciąży używać lubrykantow? Dostałam zielone światło od gina, ale jestem tam taka sucha, że aż mi się odechciewa igraszek :)

Stosowalycie coś? :)

Ha, ja od poczatku ciązy wlasnie tez mialam ten problem... libido zerowe, sucho... teraz od 3 dni mam wręcz napad dzikiej żądzy :P i problemu z suchoscia na szczęscie brak...

Myslę że lubrykanty chyba powinny byc dozwolone... czemu nie...
    Przy probach zajscia w ciążę to wiem ze moga wpłynąć na stan plemnikow czy ich przetrwanie ale teraz to chyba smiało można stosowac :)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflower wrote:

Szynszyl - słyszałam o tym- mój gdyński lekarz nr i 2 i 3 nie kazali mi robić cytologii, natomiast ten aktualny już tak. W poprzedniej ciąży z córką też miałam cytologię bo mam wszystko w segregatorze.
    Przyznam szczerze,że ta cytologia w ciąży mnie osobiście bolała- i przez cały dzień czułam nieprzyjemne kłucie i dyskomfort. Jednak ja nie miałam żadnych krwawień ani plamień w tej ciąży, jedynie oddzielający się trofoblast.

Ja miałam wczoraj cytologię u jakiejś babeczki. Zero delikatności, zrobiła mi to badanie na siłę. Zastanawiam się czy można było inaczej ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    co do witamin to wczoraj dostałam próbkę pregna plus, stosuje któraś z Was? szczerze mówiąc to nie zachwycił mnie skład, fajnie, że ma kwasy omega, ale poza tym dość ubogo a całkiem drogie z tego co patrzyłam.

blu sposób z cebulą bezcenny XD

Mi lekarz kazał brać witaminy i kupiłam Femibion Natal 1 - chyba są w porządku. Położna powiedziała, że do 12 tc są "najlepsze".

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Doczytałam! :)

Super są kolejne pozytywne wieści <3! Gratuluje dziewczyny!
    Widzę, że poruszyłyście temat badań prenatalnych :) Mój ulubiony ostatnio temat :P
    To tylko białko PAPPA - jedna ze składowych TESTU PAPPA. Uważajcie na to, bo można źle to zrozumieć i taki wynik do niczego nam się nie przyda. Potrzebny jest jeszcze wynik bety-hCG. Testu PAPPA*, podobnie jak USG genetycznego LuxMed nie robi (i w sumie dobrze, z ich jakością sprzętu to nie wiem, czy byłoby to dokładne :P)

* Chociaż... jakby tak zrobić po prostu białko PAPPA i betę? może i by coś z tego wyszło. Czyli tak jak w alabie, czy diagnostyce.

Ja się dziś zapisałam na USG genetyczne + test PAPPA - idę do Dr Marcina Wrony, do Unicare. 7.04 - w urodziny mojej mamy, nie może być złych wyników :) Wiem, że testy można zrobić osobno, dowieźć wyniki, ale... bałabym się... wolę dopłacić i mieć wszystko w jednym miejscu, za jednym zamachem zrobione. W cenie jest interpretacja wyniku, dlatego nie będę się martwić o to, czy mi później ktoś, to w całość poskłada :)

O wynikach nie myślę... zakładam, że będzie dobrze. Optymizm mi wrócił :)

Daj znać, jak wyniki :)!

No to Vienna wszystko nam rozjaśniłaś co do PAPPA i LUXMEDU;-) Twoje wyniki na pewno będą bardzo dobre! Natomiast moje też takie są mam wyniki w granicach normy laboratoryjnej;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 11:34

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moj gin wyśmiał ten Femibion :) nic w nim wyjątkowego....
    Co lekarz to opinia :)
    Moj gin to nasz kumpel i powie mi otwarcie co mysli nie będąc pod wpływem przedstawicieli medycznych ;)
    Do konca 1 trymestru witaminy nie sa potrzebne.... foliany wystarczają....
    Potem mozna uzupelniac diete w witaminy ale tez bez wymyslow... zwyczajne polskie dostosowane do naszych potrzeb a nie jakies wymysły...

Zreszta Femibion natal 1 to wlasnie foliany plus bardzo ubogi sklad witaminowy (wit z grupy B zdaje sie) za to cena wygorowana jak na tej klasy produkt ;) marketing... nic poza tym mysle
    Rownie dobrze mozna lykac kwas foliowy

Beattkie lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagicM wrote:
    Dziewczyny jak jesteśmy przy włosach :-) Strasznie za mną chodzi zrobienie sombre. Jak myślicie, w naszym "stanie" to bezpieczne? Różne opinie czytałam w internecie.[/QUOTE

Ja jakiś czas temu rozmawiałam na ten temat z Panią w aptece, ponieważ kupuję farbę BIOKAP i słyszałam, że nie szkodzi kobietom w ciąży. Natomiast Pani w aptece do mnie powiedziała: "A jaką ma Pani pewność? Dziecko w I trymestrze jest najbardziej narażone na czynniki szkodliwe. Ja bym nie ryzykowała:".
    I od tamtej pory mam ciemne obrzydliwe odrosty ;-))

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie farbuję :)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Za moment zaczynam 12 tydzień... szok! <3

super!!! Gratulacje!!! ;-)

• LillaMy Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć ,

We wcześniejszej ciąży brałam Vitaminer Prenatal w lokalnej aptece koszt około 25 zł na 2m-ce a apteka Gemini ma po 14,39 oczywiście trzeba dodać koszt przesyłki 12 zł ale jeśli zamawia się więcej rzeczy to ta przesyłka rozchodzi się :)

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • Moko Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Moko ja mam tylko mala niedoczynnosc.biore euthyrox 25 i robie tarczycowe hormony by potem stopniowo zwiekszac dawke.w poprzed ciazy doszlam do 75
    Robisz co miesiąc TSH i FT4? Czy coś więcej? Ja przed ciążą miałam zdziwko, bo okazało się, że mam niedoczynność i hashi (TSH 3,8, byłam na Euthyroxie 25, jak się dowiedziałam o ciąży, to akurat powtarzałam badania i spadło TSH do 2,07, ale endo zwiększyła dawkę i teraz biorę 37,5. Za około 2 tyg. wypada mi powtórzenie badań, to chyba więcej już nic nie da się zrobić, tylko kontrolować...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 11:57

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    A moj gin wyśmiał ten Femibion :) nic w nim wyjątkowego....
    Co lekarz to opinia :)
    Moj gin to nasz kumpel i powie mi otwarcie co mysli nie będąc pod wpływem przedstawicieli medycznych ;)
    Do konca 1 trymestru witaminy nie sa potrzebne.... foliany wystarczają....
    Potem mozna uzupelniac diete w witaminy ale tez bez wymyslow... zwyczajne polskie dostosowane do naszych potrzeb a nie jakies wymysły...

Zreszta Femibion natal 1 to wlasnie foliany plus bardzo ubogi sklad witaminowy (wit z grupy B zdaje sie) za to cena wygorowana jak na tej klasy produkt ;) marketing... nic poza tym mysle
    Rownie dobrze mozna lykac kwas foliowy

Pewnie Anulka masz rację. Ale jak mi nie szkodzą to biorę, a nawet kilka witamin przyda się. Oczywiście dodatkowo łykam kwas foliowy. Położna twierdzi, że duża dawka kwasu w 1 trymestrze jest potrzebna. Niestety mam problem z rozbudowanymi witaminami bo obciążają mi bardzo wrzody np. centrum kompletne od A-Z nigdy nie mogłam łykać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 11:55

• Moko Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daisy1984 wrote:
    Mam niedoczynność i hashi. Aktualnie jestem na dawce 88 i 100. Ale nie byłam u endo jeszcze ale pewnie mi podwyższy. W pierwszej ciąży doszłam do dawki 125 i brałam Jodit 200
    Wiem, że jodu nie zaleca się przy hashi, ale co innego w ciąży- wiadomo ważniejsze jest dobro dziecka i ono jest priorytetem. Ja wróciłam dlatego do pregny plus jak dowiedziałam się o ciąży, bo ma w składzie zalecaną kobietom w ciąży dawkę jodu.
    Rozumiem, że tez co miesiąc robisz badania tarczycowe i na ich podstawie endo dobiera Ci dawki?
    Tak dopytuję, bo chciałabym wiedzieć, czy robię wszystko co można, żeby było dobrze:)

• Jusstin Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w poprzedniej ciąży wyszła niedoczynność. Doszłam do dawki eutyroxu 75. Po porodzie regularne badania i właśnie zażywałam 12,5 i po ostatnich wynikach lekarka chciała mi odstawić leki- do momentu kiedy nie dowiedziała się, że jestem w ciąży ponownie ;) No i obecnie przyjmuję eutyrox 25.

Jeżeli chodzi o witaminy ja biorę Femibion classic - zdecydowanie lepszy skład od femibion natal 1 i niższa cena. Mój gin też uważa, że w I trymestrze niekonieczna jest suplementacja witaminy, wystarczy kwas foliowy. Ale ze względu na tarczycę kazał mi zażywać jod, do tego sama pomyślałam, że warto sumplementować wit. d i tak zdecydowałam się na femibion classic właśnie.

Moko, Blu lubią tę wiadomość

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • Moko Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, jeśli chodzi o suplementację kobiet w ciąży, to zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego ważny jest: kwas foliowy, DHA od 20 tyg., żelazo, jod i magnez, i ja się do tego stosuję. Tu macie linka do ściągnięcia artykułu:
    http://www.ginekologiapolska.pl/pdf-1739-1676?filename=Rekomendacje%20Polskiego.pdf
    Nic więcej nie łykam, bo nie jestem zwolenniczką syntetycznych witamin, dlatego wystarcza mi pregna plus i dodatkowo magnez.

Asia_08 lubi tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kwestii słuchania serduszka, to mój lekarz numer dwa dokładnie tydzień temu dał posłuchać. Nie byłam zachwycona, bo słyszałam, że na tak wczesnym etapie doppler nie jest wskazany, no ale co począć, zaskoczył mnie tym.. Mam nadzieję, że takie jednorazowe podsłuchiwanie serduszka nie narobiło jakichś szkód. Mój doktorek numer jeden tylko pokazuje jak kropeczka miga, a słuchanie to dopiero później.

A tak swoją drogą, to dziś zaczynam 3-ci miesiąc :D Jadę też dzisiaj do doktorka numer jeden, więc nie mogę doczekać się wieczora :)

Ahh.. no i jeszcze kwestia witaminek. Ja wychodzę z założenia, że choćbym nie wiem jak się starała z dietą to na pewno mogę czegoś jeść za mało, więc łykając witaminki na pewno sobie nie zaszkodzę, a mogę uzupełnić to czego ewentualnie brakuje. Z resztą, ze względu na pierwszą stratę doktorek obstawił mnie czym się tylko dało na tak zwany wszelki wypadek i zdecydowanie mnie to uspokaja, a spokój ponoć najważniejszy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 12:20

Moko, Blu, Jusstin, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
‹‹ 102 103 104 105 106 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ