X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Nie ma sprawy. Jak pojawią się normy to sprawdź jeszcze, czy dobrze przydzieliłam plusy i minusy :) Mam identycznie i... mam fioła na punkcie cytomegalii :P

kurde trochę w moim przypadku mnie dziwi, że nie przechodziłam toxo. Całe dzieciństwo całowałam psy koty i kury które biegały po polku, jadło się zawsze byle jak no masakra :)

mam dużą korbe na mycie owoców warzyw. Zanim obiorę pomarańcz to też ja myje pod wodą :P

l22n6iyetayj1i0f.png
    24 cykle starań i sukces :)
  • midnight Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu masz ulotkę https://www.doz.pl/leki/p4280-Clotrimazolum_krem

edit:co do toxo to kiedyś słyszałam że bardziej narażone są osoby które nie miały styczności z kotami :) ja mam podobie, wychowałam sie z kotami i nnymi zwierzętami i nie przechodziłam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 20:10

marti_88 lubi tę wiadomość

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • midnight Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pomarańcze i mandarynki i cytryny radzę jeszcze sparzyć wrzątkiem...już mi sie mama i teściowa pochorowały od nie umytych...

Visenna lubi tę wiadomość

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka też myślę jak Visenna, że jednak są powody do niepokoju... Mi wyszła glukoza 98 i gin powiedział, żeby powtórzyć, bo za wysoka. Na razie będę powtarzała samą glukozę, jak wyjdzie nadal za wysoka- to zrobię krzywą. Na razie wzbraniam się, bo to najgorsze moje wspomnienie z poprzedniej ciąży...
    Blu - mam pytanie, ty będziesz miała małą różnice wieku, prawda? Ile dokładnie? Cp robisz z wózkiem - zostajesz przy pojedynczym, czy może planujesz zakup wózka rok po roku?

Blu lubi tę wiadomość

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutti witaj i rozgosc się :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 20:13

tutti87 lubi tę wiadomość

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti_88 wrote:
    kurde trochę w moim przypadku mnie dziwi, że nie przechodziłam toxo. Całe dzieciństwo całowałam psy koty i kury które biegały po polku, jadło się zawsze byle jak no masakra :)

mam dużą korbe na mycie owoców warzyw. Zanim obiorę pomarańcz to też ja myje pod wodą :P

Nie tak łatwo zarazić się od kota taxo :)

http://koty24.com/zdrowie,ac416/kobiety-w-ciazy-powinny-unikac-kontaktu-z-kotami-mity-na-temat-toksoplazmozy,3679

A przez to, że dokładnie myjesz to.... właśnie taxo nie masz :) Oby tak dalej! Ja mam ochotę na tatara i nic z tego... po porodzie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 20:16

kehlana_miyu lubi tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • anett96 Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Nie tak łatwo zarazić się od kota taxo :)

http://koty24.com/zdrowie,ac416/kobiety-w-ciazy-powinny-unikac-kontaktu-z-kotami-mity-na-temat-toksoplazmozy,3679

A przez to, że dokładnie myjesz to.... właśnie taxo nie masz :) Oby tak dalej! Ja mam ochotę na tatara i nic z tego... po porodzie :P
    Visenna ja na tatarka też. Wgl ligawę widziałam piękną w sklepie aż mi ślinka pociekła :)

Visenna, Visenna, Visenna, Visenna lubią tę wiadomość

Fertimedica Warszawa
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlewam ocet, wsypuję pół szklanki sody oczyszczonej i płyn do prania. Piorę na takim długim programie chyba 60 stopni. i dodaje też płyn do płukania. robię to co któreś pranie. Octu nic nie czuć. Zdarza mi się wyprać tylko w occie i sodzie i potem jeszcze raz na krótki program z płynem do prania i pukania, ale to jak zaniechałam dłuższy czas i czuje, że już stają się szorstkie. Niestety płyn do płukania osadza się na włóknach i je oblepia i się to nawarstwia i dlatego tracą puszystość. a ocet z sodą wypłukują te złogi :)

Marti Visenna ładnie Ci napisała. Ogólnie jeśli do tej pory się nie zaraziłaś to już musiałabyś mieć pecha, żeby akurat w ciąży się zarazić, ale wzmożona ostrożność nie zaszkodzi.

Visenna, Blu, MMM2016 lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusstin wrote:
    Anulka też myślę jak Visenna, że jednak są powody do niepokoju... Mi wyszła glukoza 98 i gin powiedział, żeby powtórzyć, bo za wysoka. Na razie będę powtarzała samą glukozę, jak wyjdzie nadal za wysoka- to zrobię krzywą. Na razie wzbraniam się, bo to najgorsze moje wspomnienie z poprzedniej ciąży...
    Blu - mam pytanie, ty będziesz miała małą różnice wieku, prawda? Ile dokładnie? Cp robisz z wózkiem - zostajesz przy pojedynczym, czy może planujesz zakup wózka rok po roku?

U mnie będzie różnica rok i 3 miesiące. Hmmm jeszcze się zastanawiam, co zrobię, ale tak maleństwo całą zimę pewnie do marca przejeździ w gondoli, mała pewnie będzie człapać za rękę. Mam dla niej osobną parasolkę, wiec w dwie osoby pojedziemy 2 wózkami. Nie planuje wybierać się np na zakupy z 2 małych dzieci ;) to już ogarnie mąż. Myślę bardziej o nosidle dla maleństwa na wiosnę i dalej parasolce dla córci.
    Wózek rok po roku ja rozumiem że to jest taki jak dla bliźniaków? Tylko może być gondola ze spacerówką tak?

Tutti witamy na pokładzie :) nie wiedziałam, że mam taką siłę perswazji o.O :D

tutti87 lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti_88 wrote:
    aha i jeszcze od wczoraj czuje pieczenie (tak jak przy wirusach zwykle) i dzisiaj robiąc badanie też moczu wyszły mi d.liczne nitki grzybni i bakterie. kurw.... i dzisiaj jeszcze bardziej piecze.
    Bardzo dbam o higienę a tu co zonk. Gadałam z mamą i ona mówi, że też miała będąc w ciąży i jeszcze problemy z krwią w moczu i nerkami (to wyjaśnia w moim przypadku erytrocyty w 5tc) wszystko dziedziczne chyba. No, ale jeden plus erytrocytów się pozbyłam.

Wiele z Was tu jest już matkami i to nie wasza pierwsza ciąża i pytanie : czy można się smarować clotrimazolum w I trym? albo co powinnam robić. Wizyta dopiero w środę a do ginki mam zadzwonić później bo ma pacjentki.

Polecam multi gyn actigel. Można w ciąży, jest trochę drogi, ale wydajny i przede wszystkim skuteczny. Tez mnie to non stop dopadło w tamtej ciąży :/ takie uroki

kehlana_miyu, Asia_08 lubią tę wiadomość

• Jusstin Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu dokladnie - można kupić z 1 gondola i 2 siedziska spacerowe. Na początku bylaby gondola i 1 spacerówka, potem doszłaby druga. Ja właśnie zastanawiam się, czy jest sens kupowania takiego wózka... Mąż mnie przekonuje, że to nie ma sensu, tylko właśnie dla starszaka lepiej kupić parasolke.
    My planujemy małą od września puścić do zlobka - pytanie, czy sie dostanie? No i do zlobka mielibyśmy 5min drogi, więc raczej dalaby radę. Gorzej jak będzie mi chorować, bo obawiam się, że noworodka będzie mi zarazac. Ehhh, niby fajnie że mała różnica, ale przy okazji sporo innych komplikacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 20:42

Blu lubi tę wiadomość

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parasolkę tak czy inaczej polecam, nie trzeba targać z bagażnika 20 kg tylko 5 czy 7 kg. To był nasz pierwszy zakup, jak dowiedziałam się o ciąży ;) może wstrzymasz się jeszcze z zakupem tego wózka. Zobaczysz jak to w praktyce wyjdzie. Jak będzie Ci potrzebny, to po prostu wtedy kupisz.

Ja tam się ciesze z małej różnicy wieku :) nie wpadliśmy, to była akcja zaplanowana. Zresztą chcielibyśmy w sumie 3 dzieci z małą różnicą wieku, ale najpierw zobaczymy jak będzie dwójką :)

Jusstin lubi tę wiadomość

• elficzka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra miała dzieci rok po roku i miała wózek Phil&ted. Był świetny na wypady z maluchami :) i nawet się trzeci mieścił na "podnozek" :)

Ps. Ja nie mam kota, mała mam z nimi styczność a toxo przechodzilam...

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • Zetzet Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, melduje sie z powrotem. Wlasciwie nie mam nic do napisania, przesiedzielismy 3h na izbie przyjec, a nastepnie lekarz przepisal mi lek przeciwwymiotny i tyle. Zadnej kroplowki, nawet cisnienia nie zmierzyl, ale to moze dlatego, ze dzis juz nie wymiotowalam. Na bol glowy tez nic mocnego nie dostalam, wiec lecze sie paracetamolem.

Najwspanialsze jednak bylo to, ze zrobil mi usg i to bylo moje pierwsze przez brzuch - maluszki sa cudowne!! Maja juz dlugie raczki i nozki i nawet fikaly troche <3 <3 Wspanialy widok. Maja juz po 26,6 mm. Wiec przynajamniej wiem, ze wszystko jest z nimi OK, serduszka bija i moge przestac sie denerwowac :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 20:56

midnight, Visenna, Blu, Jusstin, kehlana_miyu, Limerikowo, Rutelka, dkt.asia, kkkaaarrr, MMM2016, szynszyl, Moko lubią tę wiadomość

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zetzet super, że widziałaś bąbelki na pewno jesteś spokojniejsza :)

l22n6iyetayj1i0f.png
    24 cykle starań i sukces :)
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się dzisiaj :)

byłam na usg, moje maluszki mają po 25mm, u jednego było już ekstra widać rączki i nóżki u drugiego słabiej ale super! serca biją 168 i 172/min

Ja na szczęście nie wymiotuje tylko mi co nie co śmierdzi i mam mega problem z zasypianiem.

Blu też mam taką nadzieję no i spełnienia marzeń kochana!

Zetzet ani myśle Cie zostawiać, a czuje sie w miare dobrze mam lekko jeść i dużo odpoczywać choć z tym gorzej przy moim charakterku. ja musze być w ruchu :) to większe maluszki niż moje, ja dziś miałam usg ale jeszcze dowcipne :)

Sunflower jestem :) ja też mam odrost a wizytę u fryzjera dopiero w maju przed ślubem :)

pielęgniarka będzie dobrze tylko się oszczędzaj ile możesz

waleriana bo jak masz 11 i 3 dni to jest skończony 11 a rozpoczęty 12 tydzień

Rutelka byłam w szpitalu bo miałam poronienie zagrażające.

anett96 ja też nie mam objawów i gin mówi żeby tylko sie cieszyć :) ja biorę ślub w czerwcu

kkkkkkkaaarrr kupuj bilety!

mizzelka ja też jem dużo nabiału, pomidorów i pasztetów, wędline czasem mój we mnie wmusi :/

Tutti87 witaj!

dziewczyny moja mama zawsze mi powtarza że do prania ręczników tylko sam proszek bo jak sie da płyn to się zepsują właściwości ręcznika i tak robię i piorę zawsze na 95 stopni mam takiego siupa i są ekstra. spróbujcie.

Visenna, Blu, Zetzet, kehlana_miyu, Limerikowo, kkkaaarrr, MMM2016, szynszyl lubią tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 i Zetzet <3 a właściwie to... powinnam o tak wkleić <3 <3 <3 <3 :)!
    Gratuluję bardzo!

anett96 wrote:
    Visenna ja na tatarka też.

Jak dziś rejestrowałam się na Restuaurant Week, to niestety sporo menu musiałam odrzucić ze względu na ciążę. A był właśnie tatar i... Owoce morza i sery pleśniowe, ech :)

Jeśli mieszkacie w którymś z miast: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Katowice, Lublin, Łódź i Szczecin, to dziś ruszyła rejestracja na RW :) W dniach 1-10.04 w wymienionych restauracjach można zjeść specjalne menu festiwalowe :) Sporo fajnych restauracji i dobra cena, bo... każde menu po 39zł -> przystawka, danie główne, deser. Jest z czego wybierać :)

Ja dziś zarejestrowałam się do jednej knajpki, myślę właśnie nad drugą :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 21:31

Zetzet, Blu, NiecierpliwaKarolina, Rutelka, Dea28, MMM2016 lubią tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Blu Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea i zetzet to musi być widok! Gratuluję wizyt :)

Zetzet, Dea28 lubią tę wiadomość

• Zetzet Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martii, Dea, Visenna, Blu - dzieki :)

Dea - jak to poronienie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 21:29

34bwdqk3lobtgyq7.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet, Dea ale to musi być widok cudowny jak takie dwa małe szkraby sobie siedzą w brzuchu :-)
    Gratuluję :-)

Zetzet, Dea28 lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ