Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyVisenna wrote:Blu - Wszystkiego najpiękniejszego
Krzywa dwupunktowa? Bardzo szkoda, że nie masz wyniku po godzinie, przydałby się do pełnej diagnostyki. Najnowsze normy mówią o tym, że glukoza powinna być do 90 na czczo i do 120 po 1h. Do dwóch też słyszałam, że 140. Oczywiście mowa o kobietach w ciąży...
Ja mam 95 na czczo. Wszędzie słyszę, że brzydko - dwóch ginekologów, położna, świetny endokrynolog, który prowadzi kobiety z cukrzycą ciążową. Już przez ten cukier mam podejrzenie cukrzycy. Też będę robić krzywą, ale... trzypunktową + m.in. hemoglobinę glikowaną, by sprawdzić, czy w przeciągu 3 ost. miesięcy, aby już jej nie miałam. Bezwzględna dieta o niskim IG od razu + jak wyniki będą kiepskie od razu skierowanie do poradni diabetologicznej, mierzenie cukrów po posiłkach i na czczo.
Nie chcę Cię straszyć, ale... trochę na Twoim miejscu bym się jednak martwiła lekarzem, który mówi, że 102 jest ok. Pierwszy wynik mógł być "przypadkiem", ale... to już kolejnyZ jakiegoś powodu te normy jednak zostały zmienione... Siedzę namiętnie na tematach dot. cukrzycy i IO, bo sama na tą drugą choruję i jeśli pojawia się ciąża to i pojawia się też zalecenie o glukozie na czczo 90.
A jakie miałaś wyniki w poprzednich ciążach?
Swoją drogą... właśnie przez to podejrzenie cukrzycy, w szpitalu na Inflanckiej usłyszałam dziś, że lepiej bym chodziła na Karową, czyli tam, gdzie specjalizują się w takich przypadkach. I zarejestrowałam się na tą Karową...
Visenna i na kiedy masz wizytę na Karowej? Bo ja zaczęłam chodzić na Inflancką, bo na Karowej mam pierwszą wizytę dopiero na 19 kwietnia (a rejestrowałam się w lutym), a 19 kwietnia, to już 15tc, trochę późno jak na pierwszą wizytę (dlatego poszłam na Inflancką). Z tym, że ja na Karowej rejestrowałam się od razu do patologa ciąży, bo mam tę mutację genu. Ciekawa jestem jak to będzie z tą patolożką.Visenna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTutti87 witaj, dobrze, że się ujawniłaś.
Wpisana jesteś.
Może zachęciłaś kolejne mamuśki, które podczytują, ale po cichu, żeby się ujawniły.
To chyba Blu tak ładnie dziś zachęcała do ujawnienia się, tak?
Brawo Blu!
Anulka fajnie z tą Chorwacją. I tanio. W ogóle jak przeglądałam oferty na tej stronie, to np. w Szwecji domki są super tanie, nawet poniżej 200 funtów za tydzień, co jak na Szwecję jest super tanio. Mnie akurat ciągnie na północ Europy. 2 lata temu byliśmy z mężem w Szwecji na tydzień i było bosko. Ja akurat zimnolubna jestem (mój mąż też) i nie powiem miło było kiedy wysiadłam z samolotu, a temp sięgała 22 stopni (gdzie w PL było 35).
Może za rok z dzidziusiem wybierzemy się gdzieś dalej niż PL. Chorwacja na pewno piękna, Portugalia z resztą też. Ale jeśli mielibyśmy jechać na południe Europy to kwiecień/maj, bo my upałów nie znosimy.
A w tym roku zarezerwowaliśmy domek w Rowach nad morzem na tydzień w lipcu. Mam tylko nadzieję, że nie wyląduję w szpitalu na ten czas.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:14
Blu, tutti87 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo dobra, jak ja się uaktywniłam, to chyba wszystkie poszły spać.
Oglądałam dziś 2 odcinki serialu "Położne". Fajny, polecam. Na youtube można obejrzeć.
Kolorowych snów koleżanki-mamuśki.Visenna, NiecierpliwaKarolina, Beattkie, Blu lubią tę wiadomość
-
Rutelka wrote:Visenna i na kiedy masz wizytę na Karowej? Bo ja zaczęłam chodzić na Inflancką, bo na Karowej mam pierwszą wizytę dopiero na 19 kwietnia (a rejestrowałam się w lutym), a 19 kwietnia, to już 15tc, trochę późno jak na pierwszą wizytę (dlatego poszłam na Inflancką). Z tym, że ja na Karowej rejestrowałam się od razu do patologa ciąży, bo mam tę mutację genu. Ciekawa jestem jak to będzie z tą patolożką.
Pierwszą wizytę mam w... majuAle... siłą by mnie musieli zaciągnąć do tego lekarza. Brałam co było, na szybko, byle by się zapisać i być już w systemie. Opinie o lekarzu sprawdziłam dopiero po wyjściu. Najbardziej zależało mi na dostępie do e-rejestracji by posprawdzać dokładnie kto przyjmuje i kiedy. Pani przekonywała mnie, że bez odbytej wizyty system nie działa, ale... DZIAŁA!
I jestem właśnie w trakcie przeglądania lekarzy. Pojedyncze wizyty możliwe są w kwietniu, na marzec jeszcze nic nie widziałam.
Jeśli chodzi o patologię ciąży i cukrzycę - także termin na maj. Zapisałam się sama na wszelki wypadek... jak wyniki będą dobre, to się wypiszę, by nie zajmować miejsca
Do kogo idziesz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:22
-
nick nieaktualnyIdę do dr Teligi-Czajkowskiej. To jedyny patolog ciąży w przychodni zajmujący się mutacjami genu i zakrzepicą. Na infolinii babka od razu mi ją poleciła, jak powiedziałam co mi dolega. Nawet podała mi do niej telefon do gabinetu i kazała dzwonić jak przyjmuje z nadzieją, że może uda się dostać wcześniej niż 19 kwietnia.
Dzwoniłam do pani doktor, a jakże. Wysłuchała moich przypadłości. Stwierdziła, że niestety nie ma w ogóle terminów i nie da rady mnie wcisnąć, ale, żebym brała zastrzyki, kwas foliowy metylowany i kompleks witamin B i że powinno być wszystko dobrze, do tego 19 kwietnia.
O widzisz a ja tej e-rejestracji nawet nie sprawdziłam jeszcze.
A Ty idziesz też do patologa, czy normalnie na prowadzenie ciąży?Moko lubi tę wiadomość
-
Rutelka wrote:Idę do dr Teligi-Czajkowskiej. To jedyny patolog ciąży w przychodni zajmujący się mutacjami genu i zakrzepicą. Na infolinii babka od razu mi ją poleciła, jak powiedziałam co mi dolega. Nawet podała mi do niej telefon do gabinetu i kazała dzwonić jak przyjmuje z nadzieją, że może uda się dostać wcześniej niż 19 kwietnia.
Dzwoniłam do pani doktor, a jakże. Wysłuchała moich przypadłości. Stwierdziła, że niestety nie ma w ogóle terminów i nie da rady mnie wcisnąć, ale, żebym brała zastrzyki, kwas foliowy metylowany i kompleks witamin B i że powinno być wszystko dobrze, do tego 19 kwietnia.
O widzisz a ja tej e-rejestracji nawet nie sprawdziłam jeszcze.
A Ty idziesz też do patologa, czy normalnie na prowadzenie ciąży?
19 kwietnia już niedługoMam nadzieję, że okaże się super lekarzem i dobrze Cię poprowadzi
Jeśli chodzi o mnie... Jeśli w badaniach nic złego nie wyjdzie - normalne prowadzenie ciąży, ale jak tylko wyniki będą złe, tzn. wyjdzie cukrzyca to też patologia. Gdybym dziś była bardziej stanowcza (powiedziała, że mam cukrzycę ciążową a nie gdybała, że może ją mam) to w rejestracji od razu Pani by zapisała mnie do lekarza zajmującego się cukrzycą... Zapisała mnie do innego a w razie złych wyników dzwonić i będą zmieniać, ale... wybrałam sobie już Panią doktor i... zapisałam się sama do niej na maj, a co!
Niestety nic wcześniej nie ma.
Zainteresuj się e-rejestracją. Jeśli jeszcze nie masz, poproś o dostęp w rejestracji. Muszą Cię zweryfikować i dostaniesz kod, dzięki któremu będziesz mogła się zalogować. Wygooooda straszna. Nie trzeba dzwonić, wisieć na słuchawce... sama sprawdzasz kto, kiedy przyjmuje. I nie słuchaj, że nie działa bo działaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:41
-
nick nieaktualnyVisenna dzięki za info. Tak zrobię. No 19 kwietnia to już nie tak daleko. Mam teraz tak porozkładane wizyty: 18.03., 30.03., 5.04. i właśnie 19.04, więc nie jest źle.
Dea to dobrze, że wszystko dobrze. Ja też trafiłam do szpitala z plamieniami, które przeszły w krwawienie. Na szczęście wszystko trwało 6 dni i na razie od miesiąca nie mam plamień, a dzidziuś rośnie.Dea28 lubi tę wiadomość
-
Rutelka wrote:Visenna dzięki za info. Tak zrobię. No 19 kwietnia to już nie tak daleko. Mam teraz tak porozkładane wizyty: 18.03., 30.03., 5.04. i właśnie 19.04, więc nie jest źle.
Pięknie ustawione wizytyBędziesz oglądać Kropka za każdym razem
?
Ja mam kolejną wizytę dopiero po USG genetycznym, czyli jakość po 7.04. Pewnie wybiorę się na Karową wcześniejbo.... grzebiąc w tej e-rejestracji, mam już zapisanych 7 możliwych terminów (dni), wcześniej niż w maju, w tym lekarza z super opiniami. Nie zajmuje się cukrzycą, ale... biorę!
A podobno wcześniej nic nie ma...
Wizyta nawet na 14.03 jest, jakby ktoś chciał
-
nick nieaktualnyVisenna
Na pewno będę mieć usg 18.03.(bo idę prywatnie) i 30.03.(bo mam prenatalne). 5.04. na pewno bez usg, a 19 kwietnia na Karowej to nie wiem, bo idę pierwszy raz.Już nie mogę się doczekać na usg.
Kurcze fajnie, że masz dostęp do e-rejestracji. Ja nie mam, bo rejestrowałam się na wizytę przez telefon i nic mi nie podano do logowania. Pewnie dostanę dane po pierwszej wizycie w kwietniu. To dobrze, że masz super lekarza.
Dobra uciekam spać. Dobrej nocki. -
nick nieaktualnyRutelka wrote:No dobra, jak ja się uaktywniłam, to chyba wszystkie poszły spać.
Oglądałam dziś 2 odcinki serialu "Położne". Fajny, polecam. Na youtube można obejrzeć.
Kolorowych snów koleżanki-mamuśki.
Ja na TLC zaczełam ogładać program - Porody. Widziałyście? W kazdym odcinku rodzą 2 dziewczyny. Porody są naprawdę rożne, zastanawiam się coraz częściej co mnie spotka. Myslicie juz o porodzie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 23:35
-
Beattkie wrote:Ja na TLC zaczełam ogładać program - Porody. Widziałyście? W kazdym odcinku rodzą 2 dziewczyny. Porody są naprawdę rożne, zastanawiam się coraz częściej co mnie spotka. Myslicie juz o porodzie?
Też oglądam takie programy - ostatnio najczęściej "Porodówka" o szpitalu położniczym w Manchesterzeale... o swoim porodzie nie myślę nawet przez chwilę
Rutelka wrote:Visenna
Na pewno będę mieć usg 18.03.(bo idę prywatnie) i 30.03.(bo mam prenatalne). 5.04. na pewno bez usg, a 19 kwietnia na Karowej to nie wiem, bo idę pierwszy raz.Już nie mogę się doczekać na usg.
Kurcze fajnie, że masz dostęp do e-rejestracji. Ja nie mam, bo rejestrowałam się na wizytę przez telefon i nic mi nie podano do logowania. Pewnie dostanę dane po pierwszej wizycie w kwietniu. To dobrze, że masz super lekarza.
Dobra uciekam spać. Dobrej nocki.
Powodzenia na wizytach i koniecznie pisz, jak byłoJestem ciekawa, jakie wrażenia będziesz mieć po Karowej
Dobranocka, kolorowych snów dziewczyny!
-
nick nieaktualnyDziewczynki zmieniłam datę usg na 11+6 w sumie to koniec 12 tyg i prawie początek 13. Wczesniej byłam zapisana na 13+4. Myslicie, ze wczesniejsza data zmniejsza szanse na weryfikacje plci dziecka? Czy raczej w tym okresie lekarz widzi ten sam obraz??
Zastanawiam się tez, nad tym czy kazde usg wykonane w 11-14tc jest usg genetycznym? Czy rozroznia sie raczej 2 czyli zwykle i genetyczne?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 23:51
-
Część dziewczyny, zanim Was nadrobię: jestem po wczorajszej wizycie i jestem cała w skowronkach
. Fasolek ma 14 mm a serduszko bije 160 ud/min. Kamień spadł mi z serca.
Można mnie wciągnąć na listę na 25 październikWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 07:47
Visenna, Jusstin, Anoolka, LillaMy, Beattkie, kehlana_miyu, Zetzet, Blu, midnight, MMM2016, szynszyl, kkkaaarrr, Moko, Rutelka, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość
-
Witam się z samego rana, nareszcie piątek
Beattkie nie każde usg jest genetycznym, na tym masz dokladne pomiary - lekarz sprawdza czy są rączki i nóżki, czy serce się w pelni uksztaltowalo, czy jest watroba, pecherz moczowy, żołądek. No i przede wszystkim okresla prawdopodobieństwo wystapienia trisomii 21, 18, 13. Ja dostalam dodatkowo plytke dvd z nagraniem calego usg - samo usg trwalo u mnie ok. pol godziny. -
Dobry!
O matko ile nadrabiania....
Marti_88 ja robiłam awidność, ale mój gin mówił że nie trzeba było.
Natalaa_aa witaj, mamy podobny termin i ja wizytuję 16.03 wiec dzień przed Tobą. Spokojnie za tydzień wszystko pięknie zobaczysz. A kiedy byłaś u tego lekarza?
Zetzet oj bidulko!
Midnight ja tam czekam na święta może ktoś zrobi bigosik, samej nie chce mi się stać przy garach.
Pielegniarka_w_mundurze co lekarz na tego krwiaka, kazal lezec Ci?
jak ciąza chce się wydostać a jest krwiak....nie rozumiem...
Gratuluję Wam udanych wizyt.
Ja w poniedziałek idę na badania....midnight lubi tę wiadomość
-
Daisy1984 moje malenstwo w 7w5d mialo podobne parametry ♡
Zrozumiec do konca tej glukozy nie potrafie, jak sie wczytuje w wasze wpisy. Na moim wyniki jest norma do 99 i ze wtedy jest ok, u mnie wyszlo 92,65 i zgodnie z tym co piszecie powinnam sie tym marwtic? Jeszcze wynikow z lekarzem nie komsultowalam. Nastepna wizyte mam dopiero za dwa tyg. -
VISENNA ale ja mam 2 ginekologow niezaleznych, położną, lekarza ogólnego i jeszcze koleżankę z zupelnie innego miasta ktora także jest lekarzem ogolnym i wszyscy zgodnie twierdza ze moje wyniki sa ok... ja sie oczywiscie doszukuję, czytam, szukam.... martwię sie po prostu...
Dieta niskglikemiczna czyi zdecydowanie moja... ja juz z IG nie zjadę chocby nie wiem copo prostu sie nie da... gotowe jadlospisy dla cięzarnych z cukrzyca maja zdecydowanie wyzsze IG niz moje codzienne posilki...
Nie moge wyeliminowac mąki, cukru (tego ukrytego w sokach czu jogortach też) bo ja po prostu tego nie jem... kasz, makaronow, zimeniakow, pieczywa... no nie jem... wiec z czego mam zrezygnowac i co czym zastapic? jajka, chudy twarog, białe mięso na parze, warzywa (niski IG)... tu nie ma cukrow, nie ma co windowac mojej glukozy we krwi
Zaczelam sie przygladac bardzo uwaznie temu co jem... zapisuje na kartce kazdy posilek... i wychodzi na to ze jem za malo... za malo weglowodanow, za malo kcal...
cukier w ciagu dnia mam zapewne niski bo jest mi zimno a znam ten objaw, cukier mam pewnie na dolnej granicy
Trudne to dla mnie... jakos nie ogarniam umysłem... pojade z krzywą do drugiego gina, moj prywatny wczoraj powiedzial ze wynik krzywej jest po prostu piękny... i dupa, ja sie nie ciesze mimo tych słów bo mi sie nie podoba na czczo te cholerne 102