WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Blu - Wszystkiego najpiękniejszego :) <3

Krzywa dwupunktowa? Bardzo szkoda, że nie masz wyniku po godzinie, przydałby się do pełnej diagnostyki. Najnowsze normy mówią o tym, że glukoza powinna być do 90 na czczo i do 120 po 1h. Do dwóch też słyszałam, że 140. Oczywiście mowa o kobietach w ciąży...

Ja mam 95 na czczo. Wszędzie słyszę, że brzydko - dwóch ginekologów, położna, świetny endokrynolog, który prowadzi kobiety z cukrzycą ciążową. Już przez ten cukier mam podejrzenie cukrzycy. Też będę robić krzywą, ale... trzypunktową + m.in. hemoglobinę glikowaną, by sprawdzić, czy w przeciągu 3 ost. miesięcy, aby już jej nie miałam. Bezwzględna dieta o niskim IG od razu + jak wyniki będą kiepskie od razu skierowanie do poradni diabetologicznej, mierzenie cukrów po posiłkach i na czczo.

Nie chcę Cię straszyć, ale... trochę na Twoim miejscu bym się jednak martwiła lekarzem, który mówi, że 102 jest ok. Pierwszy wynik mógł być "przypadkiem", ale... to już kolejny :( Z jakiegoś powodu te normy jednak zostały zmienione... Siedzę namiętnie na tematach dot. cukrzycy i IO, bo sama na tą drugą choruję i jeśli pojawia się ciąża to i pojawia się też zalecenie o glukozie na czczo 90.

A jakie miałaś wyniki w poprzednich ciążach?

Swoją drogą... właśnie przez to podejrzenie cukrzycy, w szpitalu na Inflanckiej usłyszałam dziś, że lepiej bym chodziła na Karową, czyli tam, gdzie specjalizują się w takich przypadkach. I zarejestrowałam się na tą Karową...

Visenna i na kiedy masz wizytę na Karowej? Bo ja zaczęłam chodzić na Inflancką, bo na Karowej mam pierwszą wizytę dopiero na 19 kwietnia (a rejestrowałam się w lutym), a 19 kwietnia, to już 15tc, trochę późno jak na pierwszą wizytę (dlatego poszłam na Inflancką). Z tym, że ja na Karowej rejestrowałam się od razu do patologa ciąży, bo mam tę mutację genu. Ciekawa jestem jak to będzie z tą patolożką.

Visenna lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea i Zetzet piękne wieści. :D Dzidziusie rosną, a serduszka im pięknie pikają. :) Super wieści, super! Nasze bliźniakowe mamusie, trzymam kciuki mocno, mocno!

Dea28, Zetzet lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutti87 witaj, dobrze, że się ujawniłaś. :D Wpisana jesteś. :D
    Może zachęciłaś kolejne mamuśki, które podczytują, ale po cichu, żeby się ujawniły.
    To chyba Blu tak ładnie dziś zachęcała do ujawnienia się, tak?
    Brawo Blu!

Anulka fajnie z tą Chorwacją. I tanio. W ogóle jak przeglądałam oferty na tej stronie, to np. w Szwecji domki są super tanie, nawet poniżej 200 funtów za tydzień, co jak na Szwecję jest super tanio. Mnie akurat ciągnie na północ Europy. 2 lata temu byliśmy z mężem w Szwecji na tydzień i było bosko. Ja akurat zimnolubna jestem (mój mąż też) i nie powiem miło było kiedy wysiadłam z samolotu, a temp sięgała 22 stopni (gdzie w PL było 35 :D).
    Może za rok z dzidziusiem wybierzemy się gdzieś dalej niż PL. Chorwacja na pewno piękna, Portugalia z resztą też. Ale jeśli mielibyśmy jechać na południe Europy to kwiecień/maj, bo my upałów nie znosimy.

A w tym roku zarezerwowaliśmy domek w Rowach nad morzem na tydzień w lipcu. Mam tylko nadzieję, że nie wyląduję w szpitalu na ten czas.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:14

Blu, tutti87 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, jak ja się uaktywniłam, to chyba wszystkie poszły spać. :D :D :D
    Oglądałam dziś 2 odcinki serialu "Położne". Fajny, polecam. Na youtube można obejrzeć. :)

Kolorowych snów koleżanki-mamuśki. :) <3

Visenna, NiecierpliwaKarolina, Beattkie, Blu lubią tę wiadomość

• Visenna Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Visenna i na kiedy masz wizytę na Karowej? Bo ja zaczęłam chodzić na Inflancką, bo na Karowej mam pierwszą wizytę dopiero na 19 kwietnia (a rejestrowałam się w lutym), a 19 kwietnia, to już 15tc, trochę późno jak na pierwszą wizytę (dlatego poszłam na Inflancką). Z tym, że ja na Karowej rejestrowałam się od razu do patologa ciąży, bo mam tę mutację genu. Ciekawa jestem jak to będzie z tą patolożką.

Pierwszą wizytę mam w... maju :P Ale... siłą by mnie musieli zaciągnąć do tego lekarza. Brałam co było, na szybko, byle by się zapisać i być już w systemie. Opinie o lekarzu sprawdziłam dopiero po wyjściu. Najbardziej zależało mi na dostępie do e-rejestracji by posprawdzać dokładnie kto przyjmuje i kiedy. Pani przekonywała mnie, że bez odbytej wizyty system nie działa, ale... DZIAŁA! :) I jestem właśnie w trakcie przeglądania lekarzy. Pojedyncze wizyty możliwe są w kwietniu, na marzec jeszcze nic nie widziałam.

Jeśli chodzi o patologię ciąży i cukrzycę - także termin na maj. Zapisałam się sama na wszelki wypadek... jak wyniki będą dobre, to się wypiszę, by nie zajmować miejsca :)

Do kogo idziesz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:22

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet krwawiłam i w szpitalu mi wpisali że zostałam przyjęta z poronieniem zagrażającym, ale na razie wszystko jest dobrze :)

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę do dr Teligi-Czajkowskiej. To jedyny patolog ciąży w przychodni zajmujący się mutacjami genu i zakrzepicą. Na infolinii babka od razu mi ją poleciła, jak powiedziałam co mi dolega. Nawet podała mi do niej telefon do gabinetu i kazała dzwonić jak przyjmuje z nadzieją, że może uda się dostać wcześniej niż 19 kwietnia.

Dzwoniłam do pani doktor, a jakże. Wysłuchała moich przypadłości. Stwierdziła, że niestety nie ma w ogóle terminów i nie da rady mnie wcisnąć, ale, żebym brała zastrzyki, kwas foliowy metylowany i kompleks witamin B i że powinno być wszystko dobrze, do tego 19 kwietnia.

O widzisz a ja tej e-rejestracji nawet nie sprawdziłam jeszcze.
    A Ty idziesz też do patologa, czy normalnie na prowadzenie ciąży?

Moko lubi tę wiadomość

• Visenna Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Idę do dr Teligi-Czajkowskiej. To jedyny patolog ciąży w przychodni zajmujący się mutacjami genu i zakrzepicą. Na infolinii babka od razu mi ją poleciła, jak powiedziałam co mi dolega. Nawet podała mi do niej telefon do gabinetu i kazała dzwonić jak przyjmuje z nadzieją, że może uda się dostać wcześniej niż 19 kwietnia.

Dzwoniłam do pani doktor, a jakże. Wysłuchała moich przypadłości. Stwierdziła, że niestety nie ma w ogóle terminów i nie da rady mnie wcisnąć, ale, żebym brała zastrzyki, kwas foliowy metylowany i kompleks witamin B i że powinno być wszystko dobrze, do tego 19 kwietnia.

O widzisz a ja tej e-rejestracji nawet nie sprawdziłam jeszcze.
    A Ty idziesz też do patologa, czy normalnie na prowadzenie ciąży?

19 kwietnia już niedługo :) Mam nadzieję, że okaże się super lekarzem i dobrze Cię poprowadzi :)

Jeśli chodzi o mnie... Jeśli w badaniach nic złego nie wyjdzie - normalne prowadzenie ciąży, ale jak tylko wyniki będą złe, tzn. wyjdzie cukrzyca to też patologia. Gdybym dziś była bardziej stanowcza (powiedziała, że mam cukrzycę ciążową a nie gdybała, że może ją mam :) ) to w rejestracji od razu Pani by zapisała mnie do lekarza zajmującego się cukrzycą... Zapisała mnie do innego a w razie złych wyników dzwonić i będą zmieniać, ale... wybrałam sobie już Panią doktor i... zapisałam się sama do niej na maj, a co! :) Niestety nic wcześniej nie ma.

Zainteresuj się e-rejestracją. Jeśli jeszcze nie masz, poproś o dostęp w rejestracji. Muszą Cię zweryfikować i dostaniesz kod, dzięki któremu będziesz mogła się zalogować. Wygooooda straszna. Nie trzeba dzwonić, wisieć na słuchawce... sama sprawdzasz kto, kiedy przyjmuje. I nie słuchaj, że nie działa bo działa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:41

oar8vfxmctme5m5e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna dzięki za info. Tak zrobię. No 19 kwietnia to już nie tak daleko. Mam teraz tak porozkładane wizyty: 18.03., 30.03., 5.04. i właśnie 19.04, więc nie jest źle. :D

Dea to dobrze, że wszystko dobrze. Ja też trafiłam do szpitala z plamieniami, które przeszły w krwawienie. Na szczęście wszystko trwało 6 dni i na razie od miesiąca nie mam plamień, a dzidziuś rośnie.

Dea28 lubi tę wiadomość

• Visenna Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Visenna dzięki za info. Tak zrobię. No 19 kwietnia to już nie tak daleko. Mam teraz tak porozkładane wizyty: 18.03., 30.03., 5.04. i właśnie 19.04, więc nie jest źle. :D

Pięknie ustawione wizyty :) Będziesz oglądać Kropka za każdym razem :)?

Ja mam kolejną wizytę dopiero po USG genetycznym, czyli jakość po 7.04. Pewnie wybiorę się na Karową wcześniej :) bo.... grzebiąc w tej e-rejestracji, mam już zapisanych 7 możliwych terminów (dni), wcześniej niż w maju, w tym lekarza z super opiniami. Nie zajmuje się cukrzycą, ale... biorę! :) A podobno wcześniej nic nie ma...

Wizyta nawet na 14.03 jest, jakby ktoś chciał :P

oar8vfxmctme5m5e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna
    Na pewno będę mieć usg 18.03.(bo idę prywatnie) i 30.03.(bo mam prenatalne). 5.04. na pewno bez usg, a 19 kwietnia na Karowej to nie wiem, bo idę pierwszy raz. :D Już nie mogę się doczekać na usg.

Kurcze fajnie, że masz dostęp do e-rejestracji. Ja nie mam, bo rejestrowałam się na wizytę przez telefon i nic mi nie podano do logowania. Pewnie dostanę dane po pierwszej wizycie w kwietniu. To dobrze, że masz super lekarza. :D

Dobra uciekam spać. Dobrej nocki. <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    No dobra, jak ja się uaktywniłam, to chyba wszystkie poszły spać. :D :D :D
    Oglądałam dziś 2 odcinki serialu "Położne". Fajny, polecam. Na youtube można obejrzeć. :)

Kolorowych snów koleżanki-mamuśki. :) <3

Ja na TLC zaczełam ogładać program - Porody. Widziałyście? W kazdym odcinku rodzą 2 dziewczyny. Porody są naprawdę rożne, zastanawiam się coraz częściej co mnie spotka. Myslicie juz o porodzie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 23:35

• Visenna Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Ja na TLC zaczełam ogładać program - Porody. Widziałyście? W kazdym odcinku rodzą 2 dziewczyny. Porody są naprawdę rożne, zastanawiam się coraz częściej co mnie spotka. Myslicie juz o porodzie?

Też oglądam takie programy - ostatnio najczęściej "Porodówka" o szpitalu położniczym w Manchesterze :) ale... o swoim porodzie nie myślę nawet przez chwilę :)
    Rutelka wrote:
    Visenna
    Na pewno będę mieć usg 18.03.(bo idę prywatnie) i 30.03.(bo mam prenatalne). 5.04. na pewno bez usg, a 19 kwietnia na Karowej to nie wiem, bo idę pierwszy raz. :D Już nie mogę się doczekać na usg.

Kurcze fajnie, że masz dostęp do e-rejestracji. Ja nie mam, bo rejestrowałam się na wizytę przez telefon i nic mi nie podano do logowania. Pewnie dostanę dane po pierwszej wizycie w kwietniu. To dobrze, że masz super lekarza. :D

Dobra uciekam spać. Dobrej nocki. <3

Powodzenia na wizytach i koniecznie pisz, jak było :) Jestem ciekawa, jakie wrażenia będziesz mieć po Karowej :)

Dobranocka, kolorowych snów dziewczyny :)!

oar8vfxmctme5m5e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki zmieniłam datę usg na 11+6 w sumie to koniec 12 tyg i prawie początek 13. Wczesniej byłam zapisana na 13+4. Myslicie, ze wczesniejsza data zmniejsza szanse na weryfikacje plci dziecka? Czy raczej w tym okresie lekarz widzi ten sam obraz??
    Zastanawiam się tez, nad tym czy kazde usg wykonane w 11-14tc jest usg genetycznym? Czy rozroznia sie raczej 2 czyli zwykle i genetyczne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 23:51

• daisy1984 Koleżanka

Wysłany: 11 marca 2016, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny, zanim Was nadrobię: jestem po wczorajszej wizycie i jestem cała w skowronkach :). Fasolek ma 14 mm a serduszko bije 160 ud/min. Kamień spadł mi z serca.

Można mnie wciągnąć na listę na 25 październik

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 07:47

Visenna, Jusstin, Anoolka, LillaMy, Beattkie, kehlana_miyu, Zetzet, Blu, midnight, MMM2016, szynszyl, kkkaaarrr, Moko, Rutelka, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość

34bwrjjgqf41fm2g.png
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z samego rana, nareszcie piątek :)
    Beattkie nie każde usg jest genetycznym, na tym masz dokladne pomiary - lekarz sprawdza czy są rączki i nóżki, czy serce się w pelni uksztaltowalo, czy jest watroba, pecherz moczowy, żołądek. No i przede wszystkim okresla prawdopodobieństwo wystapienia trisomii 21, 18, 13. Ja dostalam dodatkowo plytke dvd z nagraniem calego usg - samo usg trwalo u mnie ok. pol godziny.

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry!
    O matko ile nadrabiania....
    Marti_88 ja robiłam awidność, ale mój gin mówił że nie trzeba było.

Natalaa_aa witaj, mamy podobny termin i ja wizytuję 16.03 wiec dzień przed Tobą. Spokojnie za tydzień wszystko pięknie zobaczysz. A kiedy byłaś u tego lekarza?

Zetzet oj bidulko!

Midnight ja tam czekam na święta może ktoś zrobi bigosik, samej nie chce mi się stać przy garach.

Pielegniarka_w_mundurze co lekarz na tego krwiaka, kazal lezec Ci?
    jak ciąza chce się wydostać a jest krwiak....nie rozumiem...

Gratuluję Wam udanych wizyt.

Ja w poniedziałek idę na badania....

midnight lubi tę wiadomość

• Anieńka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1984 moje malenstwo w 7w5d mialo podobne parametry ♡

Zrozumiec do konca tej glukozy nie potrafie, jak sie wczytuje w wasze wpisy. Na moim wyniki jest norma do 99 i ze wtedy jest ok, u mnie wyszlo 92,65 i zgodnie z tym co piszecie powinnam sie tym marwtic? Jeszcze wynikow z lekarzem nie komsultowalam. Nastepna wizyte mam dopiero za dwa tyg.

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    VISENNA ale ja mam 2 ginekologow niezaleznych, położną, lekarza ogólnego i jeszcze koleżankę z zupelnie innego miasta ktora także jest lekarzem ogolnym i wszyscy zgodnie twierdza ze moje wyniki sa ok... ja sie oczywiscie doszukuję, czytam, szukam.... martwię sie po prostu...

Dieta niskglikemiczna czyi zdecydowanie moja... ja juz z IG nie zjadę chocby nie wiem co :/ po prostu sie nie da... gotowe jadlospisy dla cięzarnych z cukrzyca maja zdecydowanie wyzsze IG niz moje codzienne posilki...
    Nie moge wyeliminowac mąki, cukru (tego ukrytego w sokach czu jogortach też) bo ja po prostu tego nie jem... kasz, makaronow, zimeniakow, pieczywa... no nie jem... wiec z czego mam zrezygnowac i co czym zastapic? jajka, chudy twarog, białe mięso na parze, warzywa (niski IG)... tu nie ma cukrow, nie ma co windowac mojej glukozy we krwi :/
    Zaczelam sie przygladac bardzo uwaznie temu co jem... zapisuje na kartce kazdy posilek... i wychodzi na to ze jem za malo... za malo weglowodanow, za malo kcal...
    cukier w ciagu dnia mam zapewne niski bo jest mi zimno a znam ten objaw, cukier mam pewnie na dolnej granicy :/

Trudne to dla mnie... jakos nie ogarniam umysłem... pojade z krzywą do drugiego gina, moj prywatny wczoraj powiedzial ze wynik krzywej jest po prostu piękny... i dupa, ja sie nie ciesze mimo tych słów bo mi sie nie podoba na czczo te cholerne 102 :/

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trudno doradzić, ja wiem że dla ciężarnych jest na czczo norma do 90 i podejrzewam że mój diabetolog by u Ciebie działal żeby go zmiejszyc na czczo.

‹‹ 120 121 122 123 124 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ