X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie u mnie norma na wydruku ze szpitala to 105 i w szpitalu panie mowily ze ladnie krzywa wyszla bo mimo ze norma po 2 godz jest 140 to ciężarne maja prawo miec do 153 a u mnie tylko 77

Znalazlam cos takiego na parenting.pl

W celu właściwego rozpoznawania cukrzycy u kobiet w ciąży został opracowany dokładny algorytm postępowania diagnostycznego. Podczas pierwszej wizyty lekarskiej w czasie ciąży lekarz prowadzący zleca wykonanie badania stężenia glukozy we krwi na czczo. Prawidłowo glikemia na czczo powinna mieścić się w przedziale 60-95 mg/dl. Jeśli wynik jest wyższy niż 126 mg/dl , to ponownie oznaczamy glikemię na czczo i jeżeli wynik się powtórzył, rozpoznajemy u pacjentki cukrzycę ciążową. W przypadku, gdy wartości glikemii na czczo mieszczą się w przedziale 95-125 mg/dl konieczne jest wykonanie u pacjentki badania diagnostycznego, czyli testu doustnego obciążenia 75 g glukozy. Polega on na wypiciu na czczo 75 g glukozy, a następnie oznaczeniu u pacjentki glikemii po 120 min

Prawidłowy wynik tego testu powinien być niższy niż 140 mg/dl. Jeżeli wartości są wyższe, rozpoznajemy u pacjentki cukrzycę ciążową. Natomiast w przypadku, gdy podczas pierwszego badania glikemia na czczo u ciężarnej jest prawidłowa (poniżej 95 mg/dl) lub też jeśli w powyżej opisanym teście doustnego obciążenia 75 g glukozy uzyskano wartości poniżej 140 mg/dl, uznajemy, że u pacjentki wszystko jest prawidłowe i następne badanie w kierunku cukrzycy ciążowej wykonujemy dopiero w 24.-28. tygodniu ciąży.

Czyli wg tego co tu widzę u mnie jest ok
    owszem na czczo przekraczam te 60-95 ale mieszcze sie miedzy 95 a 125 i lekarz prawidlowo postapil kierujac mnie na krzywą.
    Prawdilowy wynik tego testu powinien byc nizszy niz 140 no i jest 77 wiec ok.

Nie czytam juz nic... znowu sie stresuje, martwie o dziecko, wszedzie jakies wady, cuda na kiju... to nie pomaga :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 07:49

Limerikowo lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę Was doczytac bo mam zaleglosci

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TUTTI87 witaj <3 gratuluję <3
    Visenna wrote:

A jakie miałaś wyniki w poprzednich ciążach?
    Na dolnej granicy
    Krzywej nie pamietam ale na czczo zawsze nisko, okolice 60
    Tyle ze pewnie jadlam bardziej konkretnie i regularnie, na pewno nie mialam takiego okrojonego jadlospisu jak teraz przez ostatnie lata

Teraz przez pomiar u gina z NFZ kontroluje tez cisnienie, codziennie rano i popoludniu ... dzisiaj 94/63 czyli niziutkie
    Wszystko zapisuję, juz nie ufam tym pomiarom u gina z NFZ :/ bede chodzila z notesikiem do niego :P
    U prywatnego mam cisnienie w normie

tutti87 lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusstin wrote:
    Anulka też myślę jak Visenna, że jednak są powody do niepokoju... Mi wyszła glukoza 98 i gin powiedział, żeby powtórzyć, bo za wysoka. Na razie będę powtarzała samą glukozę, jak wyjdzie nadal za wysoka- to zrobię krzywą. Na razie wzbraniam się, bo to najgorsze moje wspomnienie z poprzedniej ciąży...
    Blu - mam pytanie, ty będziesz miała małą różnice wieku, prawda? Ile dokładnie? Cp robisz z wózkiem - zostajesz przy pojedynczym, czy może planujesz zakup wózka rok po roku?
    Tak, moj gin tez powiedzial ze wynik 102 kwalifikuje do szybkiego wykonania krzywej ale nie jest podstawa do mowienia o cukrzycy... wynik krzywej mial byc decydujący, dlatego dał skierowanie, pojechalam i zrobilam... bedzie mi sie czas dluzyl do poniedzialku do wizyty

DEA, ZETZET <3 <3 nawet nie umiem sobie wyobrazic tego widoku :) a dzieciaczki jakie juz duże, pięknie <3

MARTI wspolczuję akcji z pecherzem :( może jakas żurawina wspomagająco... może dodatkowo flora bakteryjna? kiedy masz wizyte zeby jakos to skonsultowac z ginem?

Dea28 lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    No wlasnie u mnie norma na wydruku ze szpitala to 105 i w szpitalu panie mowily ze ladnie krzywa wyszla bo mimo ze norma po 2 godz jest 140 to ciężarne maja prawo miec do 153 a u mnie tylko 77

Znalazlam cos takiego na parenting.pl [...]

Czyli wg tego co tu widzę u mnie jest ok
    owszem na czczo przekraczam te 60-95 ale mieszcze sie miedzy 95 a 125 i lekarz prawidlowo postapil kierujac mnie na krzywą.
    Prawdilowy wynik tego testu powinien byc nizszy niz 140 no i jest 77 wiec ok.

Nie czytam juz nic... znowu sie stresuje, martwie o dziecko, wszedzie jakies wady, cuda na kiju... to nie pomaga :/

Nie stresuj się. Nie chciałam Cię nastraszyć, ale napisałam co ja w koło słyszę. Mi glukoza spędza sen z powiek... Chodzę do lekarzy z najlepszymi opiniami i ufam ich ocenie... ale to pewnie też możesz powiedzieć o swoich :) Najbardziej przekonuje mnie jednak endo, który z cukrzycą i ciążą mierzy się bardzo często. I skoro on krzyczy, że źle to nie dyskutuję. U mnie dodatkowym wskazaniem jest choroba (IO), brane leki na nią i waga. Może przy Twojej budowie inaczej się parzy na ten aspekt.

Ale żeby mówić "piękna krzywa", gdy jest 102 i wg tego to co napisałaś nie jest jednak prawidłowym wynikiem i... gdy gdy tylko zmierzono dwa punkty :( ale... oczywiście nie musi to oznaczać od razu cukrzycy ciążowej. Skonsultuj się z drugim lekarzem :)
    Anieńka wrote:
    Zrozumiec do konca tej glukozy nie potrafie, jak sie wczytuje w wasze wpisy. Na moim wyniki jest norma do 99 i ze wtedy jest ok, u mnie wyszlo 92,65 i zgodnie z tym co piszecie powinnam sie tym marwtic? Jeszcze wynikow z lekarzem nie komsultowalam. Nastepna wizyte mam dopiero za dwa tyg.

U mnie też jest taka norma. Mam 95 i odetchnęłam, ale... krótko cieszyłam się z dobrego wyniku... Później każdy - źle, brzydko. Do 90 powinna być. I tak się rozbijam po lekarzach i słyszę to samo i... badania i o! :)

Z normami to wg jest różnie. Kto choruje na tarczycę powinien doskonale wiedzieć. Normy dla TSH są przestarzałe i zawyżone. W większości wyników widzimy, że norma jest do 4,2. Mamy poniżej - jest super i nie trzeba się martwić. Otóż często trzeba. Dla kobiety, która planuje dziecko najlepszy wynik to 1-1,5 a tak po prostu do życia ok. 2,5, może ciut więcej. Ja wiele lat chodziłam z niedoczynnością bo wynik "w normie". Był zawsze w granicach 3-4,2 - nikt nic z tym nie robił, słyszałam, że się doszukuje a objawy wszystkie jak przy niedoczynności, tyłam z powietrza... ale... przecież w normie. Dopiero ok. rok temu trafiłam do lekarza, który przy TSH lekko poniżej 4,2 od razu włączył leczenie. I... w końcu żyję! I ciąża też jest. Dlatego tylko uczulam, żeby konsultować wyniki a jak coś się dzieje, źle się czujmy to nie dać się spławić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 08:08

NiecierpliwaKarolina, Limerikowo lubią tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Tutti87 witaj, dobrze, że się ujawniłaś. :D Wpisana jesteś. :D
    Może zachęciłaś kolejne mamuśki, które podczytują, ale po cichu, żeby się ujawniły.
    To chyba Blu tak ładnie dziś zachęcała do ujawnienia się, tak?
    Brawo Blu!

Anulka fajnie z tą Chorwacją. I tanio. W ogóle jak przeglądałam oferty na tej stronie, to np. w Szwecji domki są super tanie, nawet poniżej 200 funtów za tydzień, co jak na Szwecję jest super tanio. Mnie akurat ciągnie na północ Europy. 2 lata temu byliśmy z mężem w Szwecji na tydzień i było bosko. Ja akurat zimnolubna jestem (mój mąż też) i nie powiem miło było kiedy wysiadłam z samolotu, a temp sięgała 22 stopni (gdzie w PL było 35 :D).
    Może za rok z dzidziusiem wybierzemy się gdzieś dalej niż PL. Chorwacja na pewno piękna, Portugalia z resztą też. Ale jeśli mielibyśmy jechać na południe Europy to kwiecień/maj, bo my upałów nie znosimy.

A w tym roku zarezerwowaliśmy domek w Rowach nad morzem na tydzień w lipcu. Mam tylko nadzieję, że nie wyląduję w szpitalu na ten czas.
    Powiem Ci ze ja upału takiego typowego polskiego to tez nie znoszę :/ zwlaszcza w mieście... cos okropnego, duchota...
    Ale np w Chorwacji nie odczuwam tego w ten sposob, zupelnie inny klimat, tam moge sie raczyc sloncem i latem
    Szwecja cudowna :) na tamtej stronce są przyzwoite oferty, bylismy w Szwecji w 2011 (oczywiscie za posrednictwem tego interchalet) - dzieciaki pytaja do tej pory kiedy powtorka ;) trafilismy w bardzo przyjazne miejsce, piękne odludzie... jeszcze wtedy mieszkalismy w bloku, w szwecji mielismy wynajety dom, cudny ogrod, woda, las... to był cudowny urlop <3

Ja mam w alternatywnie domek w Ostrowie nad naszym morzem ;) tak w razie "w" ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 08:10

Rutelka lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Ale żeby mówić "piękna krzywa", gdy jest 102 i wg tego to co napisałaś nie jest jednak prawidłowym wynikiem i... gdy gdy tylko zmierzono dwa punkty :( ale... oczywiście nie musi to oznaczać od razu cukrzycy ciążowej. Skonsultuj się z drugim lekarzem :)
    No wlasnie ja wyczytam ze standardowo robi sie przyspieszona krzywa jak jest wynik podwyzszony na czczo czyli 95-125 (ale nie wyzszy niz 125 bo wtedy od razu stwierdza sie cukrzyce) i tak tez bylo u mnie, krzywa od razu
    I wtedy sie ocenia wynik po 2 godz - moj byl niski, mocno w normie
    Stresuje mnie to... niby 102 to nie 150 ale no wiesz... ;)

Zeby bylo smieszniej mialam 2 skierowania idac na badania - od lekarza prywatnego i od ogolnego. Na zadnym nie bylo napisane ze musi byc po 1 godz i po 2, ciekawe czemu tego mi nikt nie napisal? :/
    Pojechalam na badania do szpitala, wydawalo mi sie ze tam maja pojecie, a tam tez panie powiedzialy ze czekam 2 godz na drugie pobranie, zapytalam czy nie po godzinie to powiedzialy ze nie :/

Cholera chyba powtorze krzywa :/ ja pierdziele no meczy mnie to

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • natalaa_aa Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anett96 wrote:
    Natalii a w którym jesteś dokładnie tyg? Nic nie zobaczyłaś tzn nie zrobił Ci jeszcze usg bo zawcześnie jest? Mi w 4tyg i 5dniuginek nie zrobiła usg bo za wczesnie było jeszcze.

Mój lekarz nawet mnie nie zbadał, o nic nie zapytał ! zrobił tylko usg dopochwowe , na którym stwierdził, że nic nie widać bo jest jeszcze za wcześnie ... i oznajmił, że jest takie prawdopodobieństwo że jestem w ciąży i mam przyjść za 2 tygodnie , czyli własnie 17 marca.. chyba zmienię lekarza!;/

natala :)thgf3e3ky5kkrrvd.png
    dxomdf9h9r427akt.png
  • natalaa_aa Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka33, byłam 25 lutego i było jeszcze za wcześnie.. ale wiadomo ciekawość robi swoje i tylko najadłam się stresu :(

natala :)thgf3e3ky5kkrrvd.png
    dxomdf9h9r427akt.png
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Tak, moj gin tez powiedzial ze wynik 102 kwalifikuje do szybkiego wykonania krzywej ale nie jest podstawa do mowienia o cukrzycy... wynik krzywej mial byc decydujący, dlatego dał skierowanie, pojechalam i zrobilam... bedzie mi sie czas dluzyl do poniedzialku do wizyty

Rzeczywiście u Ciebie dziwna sytuacja, skoro po 2 godz. wynik taki ładny. A wspominałaś coś że twoja mama ma cukrzyce- dobrze kojarzę? Wydaje mi się, chociaż nie jestem pewna, że cukrzyca może być dziedziczna... Nie chcę ciebie absolutnie straszyć, ale na pewno warto mieć na uwadze ten pierwszy pomiar i go kontrolować. Oby było wszystko dobrze!

Co do urlopu, nam nasze plany się na razie posypały. Pewnie będziemy łapać jakąś ofertę last minute w maju. Oprócz tego na początku lipca moja teściowa jedzie z bratową na domek, więc najwyżej jak będę już wtedy na zwolnieniu- to dołączę do nich.
    Poza tym mieszkamy nad samym morzem, więc nie jest tak źle :)

Blu lubi tę wiadomość

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Ja na TLC zaczełam ogładać program - Porody. Widziałyście? W kazdym odcinku rodzą 2 dziewczyny. Porody są naprawdę rożne, zastanawiam się coraz częściej co mnie spotka. Myslicie juz o porodzie?
    Tak, ja myslę :P licze na szybka akcję i powrot do domu po max 48 godzinach ;)
    Aaa i zyję z nadzieją że nie urodzę w aucie jadac na porodowke :P znajac moje mozliwosci roznie moze byc :P a niestety mam kawalek drogi...

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • daisy1984 Koleżanka

Wysłany: 11 marca 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [/QUOTE] Ja mam 95 na czczo. Wszędzie słyszę, że brzydko - dwóch ginekologów, położna, świetny endokrynolog, który prowadzi kobiety z cukrzycą ciążową. Już przez ten cukier mam podejrzenie cukrzycy. Też będę robić krzywą, ale... trzypunktową + m.in. hemoglobinę glikowaną, by sprawdzić, czy w przeciągu 3 ost. miesięcy, aby już jej nie miałam. Bezwzględna dieta o niskim IG od razu + jak wyniki będą kiepskie od razu skierowanie do poradni diabetologicznej, mierzenie cukrów po posiłkach i na czczo.

[/QUOTE]

O cukrzycy ciążowej można mówić jak ciąża jest bardziej zaawansowana. NA tym Etapie co my jesteśmy normy są jeszcze jak u normalnego człowieka czyli na czczo do 110 a po 2 godz do 120. Teraz jeżeli wykonujecie krzywą to możecie tylko stwierdzić czy nie miałyście cukrzycy przed ciążą. Nie bez powodu krzywą wykonuje się między 20 a 24 tygodniem. Ja mam krzywą zrobić w 16 tygodniu a le tylko dlatego, że byłam na insylinie w pierwszej ciąży. A normy cukrów w ciąży to 90 na czczo i 120 godzina po posiłku.

midnight lubi tę wiadomość

34bwrjjgqf41fm2g.png
  • daisy1984 Koleżanka

Wysłany: 11 marca 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti_88 wrote:
    aha i jeszcze od wczoraj czuje pieczenie (tak jak przy wirusach zwykle) i dzisiaj robiąc badanie też moczu wyszły mi d.liczne nitki grzybni i bakterie. kurw.... i dzisiaj jeszcze bardziej piecze.
    Bardzo dbam o higienę a tu co zonk. Gadałam z mamą i ona mówi, że też miała będąc w ciąży i jeszcze problemy z krwią w moczu i nerkami (to wyjaśnia w moim przypadku erytrocyty w 5tc) wszystko dziedziczne chyba. No, ale jeden plus erytrocytów się pozbyłam.

Wiele z Was tu jest już matkami i to nie wasza pierwsza ciąża i pytanie : czy można się smarować clotrimazolum w I trym? albo co powinnam robić. Wizyta dopiero w środę a do ginki mam zadzwonić później bo ma pacjentki.

Najbezpieczniej rób sobie przez trzy dni płukankę tantum rosa, najlepiej irygatorem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 08:32

34bwrjjgqf41fm2g.png
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daisy z tego co wiem to irygacja jest zdecydowanie zakazana w ciąży!

l22n6iyetayj1i0f.png
    24 cykle starań i sukces :)
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka ja tez mam usg 16.03 :D

l22n6iyetayj1i0f.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://parenting.pl/portal/cukier-w-ciazy

Oszaleje do poniedzialku :P

Tak moja mama ma chyba wszystko co mozliwe - zła morfologię, cukrzyce, nadcisnienie, ogromna nadwage, wyciętą od lat tarczycę... zupelne przciwnienstwo mojej osoby... niezdrowy tryb zycia, zero sportu, papierosy i fatalna dieta
    Zawsze mowiono mi ze poszlam w stronę rodziny ojca
    Moja starsza córa wdala sie za to w moją mamę... tarczyca, problemy z wagą, brak samodyscypliny, nie wiem czy nie cukrzyca w przyszlosci

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:

DEA, ZETZET <3 <3 nawet nie umiem sobie wyobrazic tego widoku :) a dzieciaczki jakie juz duże, pięknie <3

MARTI wspolczuję akcji z pecherzem :( może jakas żurawina wspomagająco... może dodatkowo flora bakteryjna? kiedy masz wizyte zeby jakos to skonsultowac z ginem?

Anulko nie tyle z pęcherzem co czuje, że jakaś infekcja grzybicza się zaczyna :( wizyta dopiero w środę. Próbowałam się wczoraj dodzwonić do ginki, ale cały czas przekierowanie miała na recepcję. Do 22 miała pacjentki chyba...

l22n6iyetayj1i0f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daisy1984 wrote:
    Część dziewczyny, zanim Was nadrobię: jestem po wczorajszej wizycie i jestem cała w skowronkach :). Fasolek ma 14 mm a serduszko bije 160 ud/min. Kamień spadł mi z serca.

Można mnie wciągnąć na listę na 25 październik

SUPER! Szczęscia i zdrówka dla Was ;-)

• marti_88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka gratuluję kolejnego tygodnia :) na pasku w opisie jest, że Twój bąbelek trenuje ruchy chwytne :P

l22n6iyetayj1i0f.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daisy1984 wrote:
    O cukrzycy ciążowej można mówić jak ciąża jest bardziej zaawansowana. NA tym Etapie co my jesteśmy normy są jeszcze jak u normalnego człowieka czyli na czczo do 110 a po 2 godz do 120. Teraz jeżeli wykonujecie krzywą to możecie tylko stwierdzić czy nie miałyście cukrzycy przed ciążą. Nie bez powodu krzywą wykonuje się między 20 a 24 tygodniem. Ja mam krzywą zrobić w 16 tygodniu a le tylko dlatego, że byłam na insylinie w pierwszej ciąży. A normy cukrów w ciąży to 90 na czczo i 120 godzina po posiłku.

I to by sie zgadzalo z tym co czytam... o cukrzycy ciazowej mowi sie wlasnie dopiero w 2 polowie ciazy a cukrzyca zdiagnozowana na poczatku ciąży oznacza cukrzyce przed ciążą ale rozpoznaną we wczesnej ciąży, o jakos tak
    Wyniki tego pierwszego badania (do 10tyg) traktuje sie nieco inaczej i norma jest wyzsza... lekarz moze skierowac na szybsza krzywa na tym etapie ale nadal ten pierwszy wynik nie musi wcale byc nizszy niz 90, wazne zeby nie byl ponad 125 i zeby po 2 godzinach po podaniu glukozy nie przekroczyc 140
    Normy ciązowe - te zanizone do 90 - stosuje się po 20 tygodniu, tak mowil mi moj gin twierdzac ze moje 102 to normalny wynik w normie
    Dobrze ze dal mi skierowanie na krzywa bo przynajmniej wiem ze ze trzustka sobie radzi

w poniedzialek konsultacja u gina nr 2 a w czwartek za 2 tyg pojade do Szpitala Wojewodzkiego do Olsztyna i tam rowniez zapytam ginekologa o te moje wyniki, to akurat mistrz w swojej dziedzinie i to co powie święte bedzie :)

Wiecie na co mam straszna ochote??? na chrzan :P i ćwikle z chrzanem tez :D szalenstwo ;)

A wiecie ze luteina zawyża wyniki cukrowe? :) ja nie wiedzialam

f2w33e3k4fqom8sd.png
‹‹ 121 122 123 124 125 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ