X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że poczułabyś szkło przeżuwając, mnie kiedyś koleżanka poczęstowała "czystymi" ogórkami, nie dało się nie czuć piachu w zębach..

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Madziuszka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:) Właśnie szykuje się na wizytę, ciekawe czy wyniki mi się poprawiły :)

Rutelka lubi tę wiadomość

rfxg9jcgzb58c8ks.png
    bfarxzdv5fz2jcsj.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka dopisz do mnie dziewczynka :)

km5s8ribs34fnes6.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz musze wyprawke czesciowo sprzedac to co mam po synku typowo chlopiece na dziewczece :)

mizzelka, Rutelka lubią tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka mozesz zaakceptowac moje zaproszenie?Ja w sprawie clo,chcialabym odkupic :-) inaczej nie ma kontaktu z tobà na priv.

Dea28 lubi tę wiadomość

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 16 maja 2016, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka, Aneta, dzięki mam nadzieję, że niepotrzebnie panikuję. Normalnie bym się tym pewnie nie przejęła, ale wiecie jak to jest teraz.

mhsv3e5errgno08u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    To teraz musze wyprawke czesciowo sprzedac to co mam po synku typowo chlopiece na dziewcz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2017, 11:39

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam "przygode" przy wstawianiu zebow ze polknelam klucz do implantow, dl kolo 2cm z ostrym szpikulcem, po sutym obiedzie za 6h bylo juz po klopocie, dziwilam sie se kiszek mi nie przebil ale nie takie rzeczy ludzie lykaja..
    Klucz kosztowal klinike 100zl ale mnie wiecej strachu, nast klucze brali juz na nitke he he

ja do listy dopisalagym monitor oddechu, u nas dziala wciaz angelcare i jest ok podsluch na drzemki i sen, na wyjazdy mamy zwykla nianke aventa

fakt lepsze sa protektory na materace z podszyciem bawelnianym od gory bo na ceratce w szpitalu moje dziecko jak dostalo goraczki to cale mokre bylo z przescieradlem razem (rotawirus)

my mamy materac gryka kokos i gabka, ngdy sie nie zmoczyl bo byl zabezpieczony a robaczkow mimo duzej wilgoci w Irl tez nie wypatrzylismy ;-)

Natomiast kupiony materac baby hevea wydal mi sie za miekki i corka jakby sie w nim zapadala jako niemowle

dla malenstwa oczywiscie nowy materac kupimy

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Mizelko, dzięki za odpwiedź w kwestii ciuszków. To, że pralka będzie chodziła non stop to pamiętam i dlatego nie chciałabym zostać nagle bez czystych ciuszków. Ja też najbardziej lubiłam body z półśpiochami i pajace. Chyba ani razu zwykłych śpioszków nie włożyłam dziecku. :-)
    i don't worry - ja tez mam duży brzuch i się wszyscy dziwią :-)
    uff, nie jestem sama :)
    ja dostalam mnóstwo kaftaników i klnęłam na nie nieźle :D
    bo ja ani doświadczona ani nic... ona wiotka malutka... śmiesznie to wyglądało :D

kxslp2.png2PEOp1.png1l5xp2.png
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutysia wrote:
    Cześć dziewczyny :) Jeszcze nie tak dawno pisałyśmy o dwóch kreskach na teście ciążowym, a tu już prawie połowa i takie piękne brzuszki <3 Niesamowite!
    Ja wczoraj byłam na wieczorze panieńskim, a dzisiaj odsypiałam pół dnia. Znów mam tak, że mogłabym spać cały dzień... Poza tym martwią mnie ciągłe bóle i zawroty głowy :( Nie wiem czy to może być związane z pracą siedzącą przy komputerze + klimatyzacja zamiast świeżego powietrza, czy może to normalne, że tak mi się dzieje? A wizyta dopiero 01.06 (połówkowe)...

Blu, ja jestem zapisana do Luxmed na usg ciąży połówkowe w krk na Mehoffera, tam mają podobno najlepszy aparat usg. Zobaczymy jak będzie z jakością.

Miłego wieczoru ;)
    ja tez z tych co boli głowa.. cisnienie sie zmienia i stąd te anomalie.
    a masz niskie? wysokie? moze tak reagujesz na wysoki puls?
    odpoczywaj jak najwiecej.

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia_i_Niki wrote:
    Dobra zaczynam może do jutra skończe ;) Niektóre rzeczy oczywiste, ale to nie ja pisałam, a fajnie zerknąć :)

Wyprawka

Wózek

Fotelik

samochodowy

Łóżeczko

Przewijak

Materac

Kołderka

Prześcieradło 2-3 szt Najlepsze na gumce

Ceratka pod prześcieradło

Pościel 2-3 komplety

Ochraniacz do łóżeczka Są zwolennicy i przeciwnicy. Ja na początku miałamale potem zdjęłam, a teraz nie założę :)

Pieluchy tetrowe 10-15 szt. ( nam tyle nie było potrzebne wolałam flanelowe)

Pieluchy flanelowe 7 szt.

Wanienka

Okrycie kąpielowe/ręczniki 2 szt

Rożek

Śpiworek do łóżeczka ( przy daje się dla dzieci, które uciekają od kołderki :D )

Kocyk do łóżeczka

Kocyk/ kołderka do wózka

Prześcieradło do wózka ??? Nie miałam

Śpiworek do wózka ( nam się przydał na okres zimowy )

Ubranka Body z dł.rękawem 5-7 szt. Rozpinane na całej długości/ kopertowe

Body z kr.rękawem ( używaliśmy pod pajacyki

Pajacyki 5-7 Rozpinane na całej długości

Śpioszki ( nie kupowałam i nie użyłabym, nie lubie i tyle :P )

Półśpioszki 5-7 szt

Skarpetki 5-7 szt

Czapeczki cieńkie ( zakładałam na trochę po kąpieli)

Czapeczka ciepła

Rękawiczki

niedrapki

Kombinezon

Pieluchy jednorazowe (do szpitala trzeba wziąć jedno opakowanie pampersów rozm.1)

Waciki/ Płatki kosmetyczne małe, okrągłe jak do demakijażu (do mycia twarzy), duże kwadratowe

Kompresy jałowe 10-15 szt. najlepiej w rozmiarze 10x10 do pielęgnacji kikuta pępowinowego ( ja używałam też kompresów do mycia buźki :) )

Patyczki higieniczne ( czyściłam kikut patyczkami)

Kosmetyki: Płyn do kąpieli, Oliwka, Krem do pupy ( u nas były 3- sudocream, linomag i bepanthen,dobrze mieć Bepanthen, bo dobrze leczy również pogrzyzione sutki :-))
    Krem na dwór, octenisept (większość lekarzy i położnych poleca octenisept: jest wygodny w użyciu, bo w sprayu i nie szczypie. Wystarczy małe opakowanie 50 ml),
    Sól fizjologiczna, Chusteczki nawilżane,

Szczotka do włosów

Aspirator do noska ( U nas przy katarach nr 1 jest katarek do odkurzacza, na początku mieliśmy gruszkę potem fride, poktórej byłam chora razem z dzieckiem, a teraz mamy katarek odkąd sprowadziliśmy go do swojego sklepu i wzieliśmy przetestować :) )

nożyczki z zaokrągloną końcówką

Termometr do mierzenia temp i do kąpieli

Płyn do prania/proszek (Ja używałam Loveli w biedronce często promocje chyba coś ok 14zł)

Butelka 125ml ( Na poczatku można kupić 1 sztukę na wszelki wypadek)

Sterylizator (Ja nie miałam. Wyparzałam wrzątkiem, fajnym rozwiązaniem są też woreczki sterylizujące do mikrofali)

Podgrzewacz do butelek ( nam się bardzo przydał, musieliśmy dokarmiać córcię, więc jak ja karmiłam piersią, to woda spokojnie się podgrzewała :))

Smoczki uspokajające ( mieliśmy 3 szt żadnego córka nie chciała i jej nie męczyliśmy :P )

Laktator (Nie jest konieczny, ale dla mnie był niezbędny)

Witamina DiK (od 8 dnia życia podaje się D i K. można kupić takie kapsułki do wyciskania albo kropelki, my przeszliśmy na samą wit D w momencie gdy karmiłam piersią i mieszanką, bo w mieszance było wystarczająco wit k)

Poduszka do karmienia ( nie używałam bo mi przeszkadzał ból po cc)

Kosz na zużyte pieluszki (nie kupiliśmy, bo mamy blisko kosz w kuchni)

Koniec :D

Kto dotrwał do tego momentu to gratuluję :)

zgadzam się konkretnie, nawet ten sam płyn uzywam! :D
    tylko my nie uzywalismy oliwki... małej zatykały się pory i miała mocny trądzik niemowlęcy.. i przydał nam się krem/mleczko z hipp.
    a żeby wyleczyć te cholerstwo uzywałam oilatum te emolienty do kąpieli.
    i do pupy probowalam nivea ale najlepszy okazał się zielony linomag i nic więcej. pupa ekstra :)
    Laktator nie kupilam a potem żałowałam bo malo piersi mi nie eksplodowały...
    ledwo odratowałam lewą pierś od zapalenia....
    poduszka do karmienia tez byla zbędna :P
    kosz na pieluszki mi sie przydał mocno bo w kuchni mam większy kosz a tego zapachu nie trawie.

przewijak sie nie przydał.. aby ceratki z flanelką na łóżku..
    jakoś bałam się przebierac mala na wysokosci - brak doswiadczenia.

i o dziwo bardzo lubiłam rożki... w szpitalu tak mi sie podobało że i w domku stosowałam też :) było wygodniej

dobrze wiedzieć o ciuszkach na okres zimowy, bo córeczkę akurat mialam na wiosnę :) ale kombinezon mam uff :)

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Sarcia oby to zwykła jelitowa była i szybko Cię wpisali do domu.

Tak w temacie wyprawki to jestem zdania że żyjemy w cudownuch czasach kiedy wszystkiego jest pod dostatkiem i na zapas nie ma co kupować. Pamiętam jak małej kupiłam kilka różnych rodzajów smoczków, po czym okazało się, że w ogóle smoczków nie potrzebowała i wypluwała dalej niż widzi :D taka agentka :)
    moja tez tak robila.. dopiero potem zmieniła zdanie jak juz nie ogarniałam ja sama tematu... ona non stop wisiała na piersi... bo chciala sobie pociumkać i ledwo żyłam :(
    dopiero canpol najzwyklejszy jej podpasował :D

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Crp mam podwyzszone, jutro powtorza badanie i w razie jak by wzroslo to antybiotyk dozylnie podadza mi...
    Zdrówka dla was i szybkiej kuracji... szkoda że cie to złapało i ciekawe od czego ;/

• midnight Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelko prosze o dopisanie przy synku literki F od Franusia...dzieki

Córcia-2012 <3
    J-6/11tc [*] 13.02.15,
    S -18tc [*] 30.09.15,
    F-16tc. [*] 12.05.16
    K-21tc. [*] 02.02.17
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelko i ja poproszę o dopisanie Synka przy moim nicku :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    dziewczyny jestem po USG na 100 % bedzie dziewczynka :)Amelka ma 14 cm i wazy 260 g :)Cudowne uczucie :)

Ola! Gratulacje! :) Zaraz zrobię aktualizację. :)
    Ale duża dziewczyna :)

Ola_85 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    midnight wrote:
    Rutelko prosze o dopisanie przy synku literki F od Franusia...dzieki

Dopisałam kochana. Trzymaj się. <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Kamień spadł mi z serca. Nie było usg, ale był detektor tętna. Dzidziuś żyje, serduszko mu pięknie bije. Moja szyjka długa i zamknięta. Wszystko wygląda wzorowo.

Za tydzień 24.05. mam usg połówkowe, więc pewnie się dowiem czy w moim brzuszku zamieszkał chłopiec czy dziewczynka.

tutti87, Pumpkin, Visenna, Blu, szynszyl, NiecierpliwaKarolina, Dea28, India9, mizzelka, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

• tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 16 maja 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Ja mialam "przygode" przy wstawianiu zebow ze polknelam klucz do implantow, dl kolo 2cm z ostrym szpikulcem, po sutym obiedzie za 6h bylo juz po klopocie, dziwilam sie se kiszek mi nie przebil ale nie takie rzeczy ludzie lykaja..
    Klucz kosztowal klinike 100zl ale mnie wiecej strachu, nast klucze brali juz na nitke he he

To faktycznie miałaś przygodę. Stracha powinna mieć też osoba, przy której doszło do tego. Dobrze, ze tak się skończyło!

Dzięki Dziewczyny za uwagi wyprawkowe, ja już zaczęłam spisywać Wasze sugestie :)

A powiedzcie doświadczone Mamy, polecacie wózek typu 3 w 1 czy osobno gondolę i osobno spacerówkę? Bratowa męża, która ma 2,5-letnią córeczkę powiedziała niedawno ciekawą rzecz, że drugi raz nie kupiłaby wózka 3 w 1, tylko gondolę, w miarę optymalną cenowo, za to potem porządną spacerówkę. Chodziło o to, że właśnie gondoli używa się dosyć krótko, więc warto zainwestować raczej w spacerówkę, a dodatkowo w zestawach 3 w 1 wózki są cięższe. Mieli nowego X-landera. Zgadzacie się, czy wolicie 3 w 1?

mhsv3e5errgno08u.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100 % facet !!

Rutelka, Visenna, Blu, szynszyl, Ola_85, MMM2016, Dea28, India9, mizzelka, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

‹‹ 329 330 331 332 333 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ