X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Ja już po wizycie. Kamień spadł mi z serca. Nie było usg, ale był detektor tętna. Dzidziuś żyje, serduszko mu pięknie bije. Moja szyjka długa i zamknięta. Wszystko wygląda wzorowo.

Za tydzień 24.05. mam usg połówkowe, więc pewnie się dowiem czy w moim brzuszku zamieszkał chłopiec czy dziewczynka.

Super :-) trzymam kciuki, żeby dzidzia była duża, zdrowa i pokazała co tam skrywa między nóżkami :-)

Rutelka lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wózka to ja wybrałam 3w1 Expaner Mondo z fotelikiem Cybex Aton.

Visenna lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Myślę o tym pomyśle z głębokim wózkiem, a później spacerowce. Wydaje mi się, że jest to dobra opcja zwłaszcza dla kogoś, kto będzie dźwigał wozek po schodach albo do samochodu. Gondola wystarczy na 6-7 miesięcy, czyli prawie zacznie się wiosna, można dziecko wtedy spokojnie przełożyć do lżejszego wózka. A takich wózków lekkich wybór jest bardzo duży. Zaczynam żałować ze sama na ten pomysł nie wpadłam przy córce :P :D

Ja planuję tak samo. Pozwoli mi to koszty rozłożyć;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 20:51

• aneta93 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka wrote:
    Dziewczyny u mnie dalej krew słaba, dostałam na to terdyfenor ale tsh na szczęscie spadło :) Szyjka podobno cudowna, dostałam skierowanko na USG więc 31 będziemy podglądać naszą dziewczynkę :) Zauważyłyście jak mało piszemy w porównaniu z innymi wątkami? Styczniówki już maja prawie 100 str... Czemu tu u nas taki mały ruch ?
    jakie miałaś TSH? mi właśnie wzrosło przez 6 tyg. z 1,4 do 2,4 i wydaje mi się że włączą mi jakiś lek, bo chyba to już za wysoko?

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka mi się też wydaje, że pojawienie się drugiego forum miało spory wpływ na ilość pisanych wiadomości, bo jednak dużo dziewczyn się przeniosło i zostało tylko tam. a pewnie w porównaniu do styczniówek jest nas mało :D co by nie było nie ilość, ale jakość rozmowy się liczy ^^

dziewczyny dzisiaj tak sobie zaczęłam czytać o fotelikach! temat rzeka, dużo się naczytałam ale jeszcze nie zgłębiłam tematu całkowicie. wiedziałyście, że dobrze wozić dziecko tyłem do kierunku jazdy nawet do 4 lat? oglądając testy to naprawdę jest różnica czy dziecko siedzi przodem czy tyłem.

Limerikowo, Blu lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta mi tsh w przeciągu miesiąca wzrosło z 0,5 na 1,7, w przyszłym tygodniu idę na kolejną kontrolę. któraś z dziewczyn, chyba kkaaarr, ale ręki sobie uciąć nie dam, pisała właśnie, że w drugim trymestrze pogarszają się wyniki i jeśli się bierze leki to pewnie trzeba będzie zwiększyć dawkę. a jeśli u Ciebie jest 2,4 to bardzo możliwe, że będziesz musiała zacząć przyjmować hormon.

aneta93 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    jakie miałaś TSH? mi właśnie wzrosło przez 6 tyg. z 1,4 do 2,4 i wydaje mi się że włączą mi jakiś lek, bo chyba to już za wysoko?

Pewnie dostaniesz euthyrox

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupiliśmy wózek używany emmaljunga 2w1
    A teraz poluję na fotelik maxi cosi city

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    aneta mi tsh w przeciągu miesiąca wzrosło z 0,5 na 1,7, w przyszłym tygodniu idę na kolejną kontrolę. któraś z dziewczyn, chyba kkaaarr, ale ręki sobie uciąć nie dam, pisała właśnie, że w drugim trymestrze pogarszają się wyniki i jeśli się bierze leki to pewnie trzeba będzie zwiększyć dawkę. a jeśli u Ciebie jest 2,4 to bardzo możliwe, że będziesz musiała zacząć przyjmować hormon.
    no ja właśnie nic nie biorę oprócz witaminy D3 i jodu, a to ze względu na to że mam zapalenie tarczycy, ale miałam dobre wyniki tsh i ft4 i narazie nic nie brałam .
    Wy też normy TSH macie tak ponaciągane? u mnie jest do 5,6

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie norma jest na wynikach do 4,5.

Ja miesiąc przed zajściem w ciążę miałam 1,06, a myślę że jak już zaszłam to jeszcze mniej było, bo ciągle delikatnie spadało. Teraz robiłam badania i skoczyło na 2,34 więc zwiększy mi dawkę pewnie jutro na wizycie. ft3, ft4 w normie

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina a podał Ci lekarz ile masz tych wod,trochę mnie wystraszyłaś bo ja pije ok 2,5 litra dziennie,bo choruje na nerki,mam nadzieje ze to nie zaszkodzi maluszkowi.

odnośnie wózków- nie mam zielonego pojęcia jaki wybrać!!!! Tak naprawdę to czym się różnic 2w 1 od 3 w 1?tym malutkim pierwszym fotelikiem do auta?

ex2bi09komf7ydjp.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie jest norma do 4,2, ale lekarz mi powiedział, że jeśli będzie powyżej 2,5 to mam zwiększyć dawkę, żeby spadło.

Chwilka dokładnie wózek 3w1 ma ten fotelik, a 2w1 to gondola i głęboka spacerówka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 22:11

Chwilka84 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    u mnie jest norma do 4,2, ale lekarz mi powiedział, że jeśli będzie powyżej 2,5 to mam zwiększyć dawkę, żeby spadło.

Chwilka dokładnie wózek 3w1 ma ten fotelik, a 2w1 to gondola i głęboka spacerówka :)
    Mi też coś mówiła o 2,5, że jak przekroczy to będziemy działać, ale chyba nie będę badała się co tydzień, żeby sprawdzać :) zadzwonię jutro i umówię się na wizytę :)

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki szynszyl,to w takim razie szukam lekkiego 2 w 1 bo ten pierwszy fotelik mam od siostry:)

To już prawie polowa ciąży a ja nadal mam dni że się stresuje jak mnie brzuch bardziej zaboli,martwię się cały czas....ehhhh;/

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Madziuszka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    no ja właśnie nic nie biorę oprócz witaminy D3 i jodu, a to ze względu na to że mam zapalenie tarczycy, ale miałam dobre wyniki tsh i ft4 i narazie nic nie brałam .
    Wy też normy TSH macie tak ponaciągane? u mnie jest do 5,6
    Anetka miałam 4,6 przy normie 4,5 a pierwsze w ciąży 1,46 więc wzrosło sporo, dzisiaj się okazało że spadło do 2,5....

rfxg9jcgzb58c8ks.png
    bfarxzdv5fz2jcsj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku mialam 2,4 a teraz 1,4, a mimo wyniku wyzszego tego 1 to zadnych lekow nie bralam isamo spadlo

• Visenna Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    dziewczyny dzisiaj tak sobie zaczęłam czytać o fotelikach! temat rzeka, dużo się naczytałam ale jeszcze nie zgłębiłam tematu całkowicie. wiedziałyście, że dobrze wozić dziecko tyłem do kierunku jazdy nawet do 4 lat? oglądając testy to naprawdę jest różnica czy dziecko siedzi przodem czy tyłem.

Na warsztatach "Mamo to ja" było o fotelikach... jak wybrać, zamontować, na co zwrócić uwagę... i tak, także potwierdzono, że do 4 lat najlepiej dziecko jest wozić tyłem. Z kolei dla matki/ojca, najbezpieczniejsze jest miejsce z przodu (kierowca/pasażer), bo... mamy tam poduszkę powietrzną oraz w razie, choćby gwałtownego manewru nie uderzymy np. ręką dziecka - a mogłoby się tak stać, gdyby ktoś siedział obok niego z tyłu. Także... zagwozdka niezła - kto, gdzie ma siedzieć:) A fotelik dla dziecka, jeśli jest taka opcja w samochodzie... najlepiej zamontować na środku kanapy. W razie bocznego uderzenia, nic mu się nie stanie.

Bardzo ważną rzecz powiedział pan na warsztatach... nawet najbezpieczniejszy fotelik świata, z największą ilością gwiazdek i najlepszymi ocenami, nie będzie bezpieczny jeśli nie będzie dostosowany do NASZEGO samochodu. My myśleliśmy, że mamy już wszystko zaplanowane... na razie wirtualnie, ale... wybraliśmy fotelik - bezpieczny, gwiazdki, testy - super, mamy też system isofix - super, duże ułatwienie, ale... co z tego, gdy kanapa w aucie jest pod skosem i fotelik po zamontowaniu by lewitował.

Przed zakupem fotelika dobrze podjechać do sklepu, wynieść kilka modeli i montować i sprawdzać! Kupowanie w necie to często kupowanie "fotelika w worku" :P

Chwilka84, szynszyl, Pumpkin, Eryka, MMM2016, mizzelka lubią tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos fotelikow to my jeszcze wozimy tylem w isofix britax, tez naczytalam sie omzaletach takiej jazdy dla miesni szyi dziecka plus w Szwecji tylko tak woza do 4roku zycia
    Natomiast na wyjazdy na urlopy montujemy do wypozyczanych aut tez britax ale przodem i corka nie protestuje
    w ogole to pod pupe wlozylismy po puzzlu piankowym i mate z gabki 1cm bo siedzenia fotelikow za twarde wg nas

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    U mnie norma jest na wynikach do 4,5.

Normy TSH są zawyżone w labach! Mądry endokrynolog, powinien o tym wiedzieć i reagować dużo wcześniej, zanim dojdziemy do 4,5 mIU/l. Młoda kobieta, która w szczególności stara się o dziecko, powinna mieć max 2,5mIU/l! Za najlepsze wyniki uznawane są te w granicach 1 mIU/l. Czy wdrażać wtedy leczenie? Tutaj już lekarz powinien decydować bo... nie leczy się cyferek a objawy i samopoczucie. Poza tym... dobrze jest patrzeć też na inne parametry, nigdy na samo TSH.

Ja przez kilka lat bujałam się z TSH na poziomie 3-4 mIU/l i wiele lekarzy mnie odsyłało, mówiąc, że super, że w normie. Miałam wszystkie objawy niedoczynności, samopoczucie kiepskie. Dopiero po pewnym czasie trafiłam do dobrego lekarza i przy TSH lekko pow. 3 mIU/l już miałam włączone leczenie i stwierdzoną niedoczynność.

TSH w ciąży rośnie i często trzeba włączyć leczenie, lub... podnieść dawkę leku, jeśli się go bierze. Ja przez pierwsze miesiące byłam na Euthyroxie 88 (przed ciążą brałam 75) - wyniki ok. 1 mIU/l, dziś dostałam już Euthyrox 100 bo wynik już lekko pow. 2 mIU/l. Nie można też zapomnieć o suplementacji jodu (na szczęście większość preparatów witaminowych dla kobiet w ciąży, ten jod już zawiera). Zdarza się podobno jeszcze tak, że zły wynik TSH w ciąży, może być jednorazowy, ale... wtedy trzeba to kontrolować i sprawdzać co jakiś czas. Ja do endokrynologa chodzę co 2-4 tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 22:51

NiecierpliwaKarolina, Anoolka, Limerikowo lubią tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Normy TSH są zawyżone w labach! Mądry endokrynolog, powinien o tym wiedzieć i reagować dużo wcześniej, zanim dojdziemy do 4,5 mIU/l. Młoda kobieta, która w szczególności stara się o dziecko, powinna mieć max 2,5mIU/l! Za najlepsze wyniki uznawane są te w granicach 1 mIU/l. Czy wdrażać wtedy leczenie? Tutaj już lekarz powinien decydować bo... nie leczy się cyferek a objawy i samopoczucie. Poza tym... dobrze jest patrzeć też na inne parametry, nigdy na samo TSH.

Ja przez kilka lat bujałam się z TSH na poziomie 3-4 mIU/l i wiele lekarzy mnie odsyłało, mówiąc, że super, że w normie. Miałam wszystkie objawy niedoczynności, samopoczucie kiepskie. Dopiero po pewnym czasie trafiłam do dobrego lekarza i przy TSH lekko pow. 3 mIU/l już miałam włączone leczenie i stwierdzoną niedoczynność.

TSH w ciąży rośnie i często trzeba włączyć leczenie, lub... podnieść dawkę leku, jeśli się go bierze. Ja przez pierwsze miesiące byłam na Euthyroxie 88 (przed ciążą brałam 75) - wyniki ok. 1 mIU/l, dziś dostałam już Euthyrox 100 bo wynik już lekko pow. 2 mIU/l. Nie można też zapomnieć o suplementacji jodu (na szczęście większość preparatów witaminowych dla kobiet w ciąży, ten jod już zawiera). Zdarza się podobno jeszcze tak, że zły wynik TSH w ciąży, może być jednorazowy, ale... wtedy trzeba to kontrolować i sprawdzać co jakiś czas. Ja do endokrynologa chodzę co 2-4 tyg.
    Ja nie mogę suplementów z jodem, bo mam hashimoto, a ono niestety jodu nie lubi :( Kiedyś tsh w miesiąc z 4 skoczyło mi na ponad 9 właśnie przez suplement z jodem, odstawiłam i wróciło przy lekach. Leczę już kilka lat, brałam Euthyrox 50 i skoro teraz w ciąży zaczęło rosnąć to myślę, że będę brać pewnie 75 albo może i 100

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
‹‹ 331 332 333 334 335 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ