Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Sylwia91 wrote:Ja nie mogę suplementów z jodem, bo mam hashimoto, a ono niestety jodu nie lubi
Kiedyś tsh w miesiąc z 4 skoczyło mi na ponad 9 właśnie przez suplement z jodem, odstawiłam i wróciło przy lekach. Leczę już kilka lat, brałam Euthyrox 50 i skoro teraz w ciąży zaczęło rosnąć to myślę, że będę brać pewnie 75 albo może i 100
Fakt, o hashi zapomniałamJa mam samą niedoczynność...
Sylwia91 lubi tę wiadomość
-
Chwilka84 wrote:NiecierpliwaKarolina a podał Ci lekarz ile masz tych wod,trochę mnie wystraszyłaś bo ja pije ok 2,5 litra dziennie,bo choruje na nerki,mam nadzieje ze to nie zaszkodzi maluszkowi.
odnośnie wózków- nie mam zielonego pojęcia jaki wybrać!!!! Tak naprawdę to czym się różnic 2w 1 od 3 w 1?tym malutkim pierwszym fotelikiem do auta?
Chwilka, mam podane AFI (to jest jakis indeks określający poziom wód plodowych) 20.
Norma to 5 - 20. -
nick nieaktualnyVisenna wrote:Normy TSH są zawyżone w labach! Mądry endokrynolog, powinien o tym wiedzieć i reagować dużo wcześniej, zanim dojdziemy do 4,5 mIU/l. Młoda kobieta, która w szczególności stara się o dziecko, powinna mieć max 2,5mIU/l! Za najlepsze wyniki uznawane są te w granicach 1 mIU/l. Czy wdrażać wtedy leczenie? Tutaj już lekarz powinien decydować bo... nie leczy się cyferek a objawy i samopoczucie. Poza tym... dobrze jest patrzeć też na inne parametry, nigdy na samo TSH.
Ja przez kilka lat bujałam się z TSH na poziomie 3-4 mIU/l i wiele lekarzy mnie odsyłało, mówiąc, że super, że w normie. Miałam wszystkie objawy niedoczynności, samopoczucie kiepskie. Dopiero po pewnym czasie trafiłam do dobrego lekarza i przy TSH lekko pow. 3 mIU/l już miałam włączone leczenie i stwierdzoną niedoczynność.
TSH w ciąży rośnie i często trzeba włączyć leczenie, lub... podnieść dawkę leku, jeśli się go bierze. Ja przez pierwsze miesiące byłam na Euthyroxie 88 (przed ciążą brałam 75) - wyniki ok. 1 mIU/l, dziś dostałam już Euthyrox 100 bo wynik już lekko pow. 2 mIU/l. Nie można też zapomnieć o suplementacji jodu (na szczęście większość preparatów witaminowych dla kobiet w ciąży, ten jod już zawiera). Zdarza się podobno jeszcze tak, że zły wynik TSH w ciąży, może być jednorazowy, ale... wtedy trzeba to kontrolować i sprawdzać co jakiś czas. Ja do endokrynologa chodzę co 2-4 tyg. -
NiecierpliwaKarolina wrote:Chwilka, mam podane AFI (to jest jakis indeks określający poziom wód plodowych) 20.
Norma to 5 - 20.
i oczywiście gratuluje:)NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
to ja póki co taka małą dawkę biorę, bo tylko pół letroxu 75. Idę na badania po weekendzie to zobaczę czy podskoczyło jeszcze bardziej, wtedy na przemian cała i pół, a po połówkowym idę na kontrolę do endo.
Visenna też właśnie czytałam, że fotelik trzeba przymierzyć, bo może się okazać, że np tzreba zastosować inny typ bazy, albo inny fotelik bo kanapa taka a nie inna, ciężka sprawa, ale warto poświęcić trochę czasu, żeby znaleźć odpowiedni model.
a co do bazy pod fotelik to warto inwestować czy jednak można się obyć bez? z tego co patrzyłam to nasz samochód w opisie niby ma możliwość połączenia isofix, ale jeszcze nie sprawdziłam, ale na pewno ma schowki w podłodze i weź tu bądź mądry ;/Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 08:20
-
nick nieaktualny
-
Mysle ze gdyby bylo samo 2,4 jesli chodzi o TSH to bym zaryzykowala zeby poczekac czy spadnie samo, ale przy zapaleniu tarczycy to lepiej pojde, bo chodze z nim od początku ciąży,ale juz rok temu widac bylo ze cos sie dzieje i do tego mam powiększone węzły chłonne szyjne i podejrzewali u mnie chorobę autoimmunologiczna ze względu na podwyzszona temp ciała ( przed ciążą 37,4 norma) a to wszystko jakby zaczęło się układać w całość teraz z tą tarczycą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 08:33
-
pielegniarka_w_mundurze wrote:
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyszynszyl wrote:Super sarcia, że to już połowa
ale nie strasz przed kolejną, ja nie mam pojęcia jak wygląda, ale nadal jestem optymistycznie nastawiona
Jak nie było upałów to dobrze się czułam i nie chciałam żeby mi ktoś miejsca gdziekolwiek ustępował, ale w upały to tragedia. No i zapomniałam o paskudnej zgadze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 09:26
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnoolka wrote:2 trymestr jest ok , ale od 3 miesiąca zaczyna się bezsenność, częstomocz,zmeczenie, no i te upały...A najlepsi są ludzie w MPKach, może być 50 stopni w autobusie, można mieć brzuch jak...jak nie wiem co a i tak udają że cię nie widzą
Jak nie było upałów to dobrze się czułam i nie chciałam żeby mi ktoś miejsca gdziekolwiek ustępował, ale w upały to tragedia. No i zapomniałam o paskudnej zgadze
Ja jezdze kazdego dnia do pracy pociagiem i tramwajem, a potem wracam i nigdy nie uslyszałam pytania czy chce usiasc;-) -
nick nieaktualnySzynszyl codzilo mi o to ze mniej przyjemna, bo idzie piekne mam nadIeje ze cieple lato, zaczna si2 upaly no i bedziemy malymi sloniczkami
a w lato sie ciezko w ciazy chodzi, wiem bo moja cora jest z 29.08 to juz raz przebrnelam przez to
No a najprzyjemniejszy to bedzie final tej 9 miesiecznej imprezy bo ukochamy i zobaczymy nasze sloneczkacYli bedziemy mieli przedluzenie lata
szynszyl, mizzelka lubią tę wiadomość