X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Ja nie mogę suplementów z jodem, bo mam hashimoto, a ono niestety jodu nie lubi :( Kiedyś tsh w miesiąc z 4 skoczyło mi na ponad 9 właśnie przez suplement z jodem, odstawiłam i wróciło przy lekach. Leczę już kilka lat, brałam Euthyrox 50 i skoro teraz w ciąży zaczęło rosnąć to myślę, że będę brać pewnie 75 albo może i 100

Fakt, o hashi zapomniałam :) Ja mam samą niedoczynność...

Sylwia91 lubi tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    NiecierpliwaKarolina a podał Ci lekarz ile masz tych wod,trochę mnie wystraszyłaś bo ja pije ok 2,5 litra dziennie,bo choruje na nerki,mam nadzieje ze to nie zaszkodzi maluszkowi.

odnośnie wózków- nie mam zielonego pojęcia jaki wybrać!!!! Tak naprawdę to czym się różnic 2w 1 od 3 w 1?tym malutkim pierwszym fotelikiem do auta?

Chwilka, mam podane AFI (to jest jakis indeks określający poziom wód plodowych) 20.
    Norma to 5 - 20.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Normy TSH są zawyżone w labach! Mądry endokrynolog, powinien o tym wiedzieć i reagować dużo wcześniej, zanim dojdziemy do 4,5 mIU/l. Młoda kobieta, która w szczególności stara się o dziecko, powinna mieć max 2,5mIU/l! Za najlepsze wyniki uznawane są te w granicach 1 mIU/l. Czy wdrażać wtedy leczenie? Tutaj już lekarz powinien decydować bo... nie leczy się cyferek a objawy i samopoczucie. Poza tym... dobrze jest patrzeć też na inne parametry, nigdy na samo TSH.

Ja przez kilka lat bujałam się z TSH na poziomie 3-4 mIU/l i wiele lekarzy mnie odsyłało, mówiąc, że super, że w normie. Miałam wszystkie objawy niedoczynności, samopoczucie kiepskie. Dopiero po pewnym czasie trafiłam do dobrego lekarza i przy TSH lekko pow. 3 mIU/l już miałam włączone leczenie i stwierdzoną niedoczynność.

TSH w ciąży rośnie i często trzeba włączyć leczenie, lub... podnieść dawkę leku, jeśli się go bierze. Ja przez pierwsze miesiące byłam na Euthyroxie 88 (przed ciążą brałam 75) - wyniki ok. 1 mIU/l, dziś dostałam już Euthyrox 100 bo wynik już lekko pow. 2 mIU/l. Nie można też zapomnieć o suplementacji jodu (na szczęście większość preparatów witaminowych dla kobiet w ciąży, ten jod już zawiera). Zdarza się podobno jeszcze tak, że zły wynik TSH w ciąży, może być jednorazowy, ale... wtedy trzeba to kontrolować i sprawdzać co jakiś czas. Ja do endokrynologa chodzę co 2-4 tyg.
    U mnie identyczna sytuacja, przez kilka lat miałam objawy niedoczynności a lekarze gadali że wyniki ok. Dopiero po 2 poronieniu poszłam do endo i się skończyły moje problemy.

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje tsh wynosi teraz 1,16. Biorę codziennie Euthyrox 175.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Chwilka, mam podane AFI (to jest jakis indeks określający poziom wód plodowych) 20.
    Norma to 5 - 20.
    To chyba będzie ok,bo w 15 tyg jak byłam w szpitalu było 9, w zeszłym tygodniu lekarz mówił,że też ok,ale podpytam go na połówkowym, czy mam zmniejszyć ilość napoi w ciągu dnia.

i oczywiście gratuluje:)

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2017, 11:39

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja póki co taka małą dawkę biorę, bo tylko pół letroxu 75. Idę na badania po weekendzie to zobaczę czy podskoczyło jeszcze bardziej, wtedy na przemian cała i pół, a po połówkowym idę na kontrolę do endo.

Visenna też właśnie czytałam, że fotelik trzeba przymierzyć, bo może się okazać, że np tzreba zastosować inny typ bazy, albo inny fotelik bo kanapa taka a nie inna, ciężka sprawa, ale warto poświęcić trochę czasu, żeby znaleźć odpowiedni model.

a co do bazy pod fotelik to warto inwestować czy jednak można się obyć bez? z tego co patrzyłam to nasz samochód w opisie niby ma możliwość połączenia isofix, ale jeszcze nie sprawdziłam, ale na pewno ma schowki w podłodze i weź tu bądź mądry ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 08:20

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry dziewczyny witam sie i ja w kolejnym tygodniu, polowa ciazy za mna teraz druga mniej przyjemna polowa :)

szynszyl, Blu, Pumpkin, Rutelka, Chwilka84, mizzelka, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

• aneta93 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle ze gdyby bylo samo 2,4 jesli chodzi o TSH to bym zaryzykowala zeby poczekac czy spadnie samo, ale przy zapaleniu tarczycy to lepiej pojde, bo chodze z nim od początku ciąży,ale juz rok temu widac bylo ze cos sie dzieje i do tego mam powiększone węzły chłonne szyjne i podejrzewali u mnie chorobę autoimmunologiczna ze względu na podwyzszona temp ciała ( przed ciążą 37,4 norma) a to wszystko jakby zaczęło się układać w całość teraz z tą tarczycą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 08:33

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super sarcia, że to już połowa :) ale nie strasz przed kolejną, ja nie mam pojęcia jak wygląda, ale nadal jestem optymistycznie nastawiona XD

Rutelka lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szynszyl mi gin mowil ze teraz wchodzę w najprzyjemniejszy etap ciąży, mysle że potrwa dotąd, aż brzuch mi stop nie będzie zasłaniał :)

Rutelka, szynszyl, Chwilka84 lubią tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    :) Pokaż co masz :) [email protected]
    foto wysłane :)

km5s8ribs34fnes6.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Ola tez chetnie zobacze co masz do sprzedania :)
    poprosze o meila wysle foto :)

km5s8ribs34fnes6.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my mamy nosidelko Recaro z baza isofix,wozek 2 w 1 Quinny buzz,spacerowke Maclaren najlepsza i najwaspanialsza na rynku.Polecam zainwestowac pieniadze w dobre wozki poniewaz to my je pachamy i masze ciało to odczuwa .

km5s8ribs34fnes6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://babydecor.pl/pl/p/Wanienka-Wieloryb-MOBY-Skip-Hop/23102090

patrzcie dziewczyny jaka fajna wanienka :)

Dea28, mizzelka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Super sarcia, że to już połowa :) ale nie strasz przed kolejną, ja nie mam pojęcia jak wygląda, ale nadal jestem optymistycznie nastawiona XD
    2 trymestr jest ok , ale od 3 miesiąca zaczyna się bezsenność, częstomocz,zmeczenie, no i te upały...A najlepsi są ludzie w MPKach, może być 50 stopni w autobusie, można mieć brzuch jak...jak nie wiem co a i tak udają że cię nie widzą;) Jak nie było upałów to dobrze się czułam i nie chciałam żeby mi ktoś miejsca gdziekolwiek ustępował, ale w upały to tragedia. No i zapomniałam o paskudnej zgadze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 09:26

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    https://babydecor.pl/pl/p/Wanienka-Wieloryb-MOBY-Skip-Hop/23102090

patrzcie dziewczyny jaka fajna wanienka :)
    Sarcia fajnie pomyślane, bo nie trzeba targać dużej wanienki, ale ta cena...no i starczy na góra 3-4 miesiące???

• Blu Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy przy problemach z hormonami macie jakieś problemy, po których to widać? Chodzi mi o pogorszenie cery, nastroju, czy to nie wiąże się ze sobą?

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    2 trymestr jest ok , ale od 3 miesiąca zaczyna się bezsenność, częstomocz,zmeczenie, no i te upały...A najlepsi są ludzie w MPKach, może być 50 stopni w autobusie, można mieć brzuch jak...jak nie wiem co a i tak udają że cię nie widzą;) Jak nie było upałów to dobrze się czułam i nie chciałam żeby mi ktoś miejsca gdziekolwiek ustępował, ale w upały to tragedia. No i zapomniałam o paskudnej zgadze ;)

Ja jezdze kazdego dnia do pracy pociagiem i tramwajem, a potem wracam i nigdy nie uslyszałam pytania czy chce usiasc;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szynszyl codzilo mi o to ze mniej przyjemna, bo idzie piekne mam nadIeje ze cieple lato, zaczna si2 upaly no i bedziemy malymi sloniczkami :) a w lato sie ciezko w ciazy chodzi, wiem bo moja cora jest z 29.08 to juz raz przebrnelam przez to :)

No a najprzyjemniejszy to bedzie final tej 9 miesiecznej imprezy bo ukochamy i zobaczymy nasze sloneczka :) cYli bedziemy mieli przedluzenie lata :P

szynszyl, mizzelka lubią tę wiadomość

‹‹ 332 333 334 335 336 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ