WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że ja dostanę trochę ubranek, bo gdzie dzidziuś się pojawiał czy po prostu młodszy od mojej córci, to wydawałam ubranka i ubranek praktycznie nic nie mam ;)

Kupowanie wózka całe szczęście chyba mnie ominie, mam po córci, leży złożony na strychu, mam nadzieję, że na chodzie :P

Wyprawkę dla córki kompletowałam ... niecały miesiąc przed terminem porodu :P

Anulka - patrząc na te normy co podałaś to morfologię mam niemal idealną :) Tylko leukocytów ciut mało, bo w ciąży niby wzrastają, a ja mam 8,5. Choć to i tak więcej niż miałam w grudniu, było wtedy aż 6,12 ;)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wiekszosc a praktycznie wszystkie rzeczy mam łacznie z pieluszkami tetrowymi bo przy synku kupowalam nowe wiec zostanie dokupienie butelek,laktatora ,pizamy do szpitala,chyba ze bedzie dziewczynka to wymiana bedzie z jakas mama ktora bedzie miala chlopca hee ja swoje oddam w zamian dla dziewczynki.Smyk jest bardzo drogi polecam Swiat dziecka sa wyprzedaze do -70 %

km5s8ribs34fnes6.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina są o wiele tańsze sklepy gdzie można to samo zakupić za połowę ceny ..

Ja wyprawkę robiłam od 13 tc, co miesiąc kupowałam kilka potrzebnych rzeczy aby na sam koniec tego nie zostawiać ..
    Nie oszukujmy się komu pod koniec ciąży będzie się chciało po sklepach chodzić ;)
    Przynajmniej Ja nie miałam do tego sił i ochoty ;)

Bardzo dużo rzeczy zamówiłam przez allegro i aptekę Gemini ..

ps: jeśli chodzi o termooopakowanie u Mnie to nie zdało swojej roli ..
    W ogóle nie trzymało ciepła ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 14:14

Elina, Blu, mizzelka lubią tę wiadomość

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • walleriana Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Smyk to chyba nie jest najtańszy sklep? Ja pewnie sporo przez neta zamówię a te podstawy podstaw kupię w normalnych sklepach - gdzie atrakcyjniejsza cena. Na pierdołach chcę zaoszczędzić a na rzeczach ważnych już mniej, np. fotelik, wózek, łóżeczko itd. Ale Smyka omijam szerokim łukiem :)

A jeśli chodzi o zakupy - pomyślę o tym w sierpniu/wrześniu. Teraz zdecydowanie za wcześnie.

Ja zaczne myśleć o zakupach pod koniec II trymestru :) albo przynajmniej w połowie :) Teraz najwazniejsze żeby wszytsko było dobrze.

A co do wózka... no ja nie bee tu szaleć :) dziecko szybko rośnie i wydawanie 3-5 tysiecy na wózek typu 3w1 jest przesadą. Do 2 tyś można spokojnie kupić fajny zestaw równiez 3w1.
    Meble lożeczko itp - Ikea (mam słabość , co zrobic :) )
    Natomiast nie bede oszczedzac na kosmetykach i akcesoriach bo to akurat wg mnie najważniejsze.
    Chociaz szczerze Wam powiem że i tak pewnie bede wszytsko kontrolowac bo w tym można utopić spore pieniadze. Pytanie czy zawsze jest to konieczne :)

Elina lubi tę wiadomość

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
    15/09/2018 Beta 655; 18/09/2018 Beta 2556 !
    3/10/2018 Bijace serduszko <3
  • Jusstin Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna - Blu dobrze napisała, smyk jest naprawdę dobry, ale na wyprzedażach, ostatnio kupowałam córce dwie pary spodni po 15zł. :)

Visenna, Elina, Blu, mizzelka lubią tę wiadomość

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • indiarose Znajoma

Wysłany: 1 marca 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    a kiedy zaczynacie wyprawkę bo ja od końca marca ale takie na razie podstawowe rzeczy pieluchy tetrowe zestaw akcesoriów do pielęgnacji, termoopakowanie na butelkę, podkłady higieniczne pod prześcieradło,patyczki i płatki kosmetyczne. i ja mam zamiar kupować w smyku iza te kilka rzeczy 200zł . a gdzie dalej???

Ja narazie nieśmiało oglądam ciuszki i akcesoria do pielęgnacji, ale z zakupem poczekam do drugiego trymestru. Dzisiaj byłam na zakupach i ciuszki dla niemowlaków były przecenione o 70%, naprawdę już chciałam cos kupic, ale jeszcze trochę za wcześnie.

Visenna, Elina lubią tę wiadomość

2nn33e3ksnmbd2fx.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusstin wrote:
    Anulka w ciąży kolacja max o 17?? Woow!! Ja muszę zjeść coś w później, bo nie wytrzymałabym do rana. Może też stąd twoje wieczorne nudności? po prostu z głodu..?

Elina- kosmetyki najlepiej kupować w aptece internetowej Gemini. No i jeśli chodzi o kosmetyki, chyba lepiej kupić je bliżej terminu porodu, teraz polecałabym ewentualnie ubrania, pieluchy tetrowe właśnie. Piszę to z doświadczenia, za wyprawkę zabierałam się dokładnie rok temu :) Ale zrobisz oczywiście, jak ty uważasz :)
    Wspomniałaś termoopakowanie na butelkę -nie bierzesz pod uwagę karmienia piersią? Ja nakupowałam butelki i do dzisiaj stoją nieużywane. Na pewno nie będę robiła teraz zakupów "na zapas", jest taka dostępność, że wszystko można kupić od ręki.

kosmetyki będę kupować z nivea w czerwcu a w sierpniu ubranka a we wrześniu wózek łóżeczko huśtawke elektryczną. chcę karmić ale jak pójdę na spacer czy gdziekolwiek to nie będę karmić z piersi tylko będę odciągać pokarm i z butelki medela calma, i kupię też butelki z aventu na wodę czy herbatkę. myślę nad laktatorem medela swing miała któraś z was z nim do czynienia nie wiem jak długo będę karmić myślę żę 3 miesiące piersią w dzień i w nocy enfamil a potem do roku będę mleko odciągać nie chcę już dzicka przystwaiać do piersi po prostu za długo trwa karmienie piersią ja w domu sama będę z dzieckiem więc nikt mi nie pomoże więc muszę tak wszystko rozplanować żeby mieć czas na obiad sprzątanie pranie itd.

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    a kiedy zaczynacie wyprawkę bo ja od końca marca ale takie na razie podstawowe rzeczy pieluchy tetrowe zestaw akcesoriów do pielęgnacji, termoopakowanie na butelkę, podkłady higieniczne pod prześcieradło,patyczki i płatki kosmetyczne. i ja mam zamiar kupować w smyku iza te kilka rzeczy 200zł . a gdzie dalej???

Ja takie drobiazgi jak pieluchy czy waciki to pewnie kilka dni przed porodem, we wrzesniu... zresztą przy trzecim dziecku to ja jakos juz tak na luzaku do tego podchodzę, nie musze miec sterty zbędnych rzeczy... jak cos bedzie potrzebne to sie kupi, nawet jak juz bąbel bedzie na świecie...
    Pieluchy tetrowe myslę ze 10 sztuk, 5 flanelowych.... butelek żadnych nie kupuję... smoczek mooooooże ale tez nie jestem przekonana....
    Mokre chusteczki, waciki, pieluchy i cos do smarowania i mycia... dość...
    Po co wiecej...

No i nie Smyk... kosmetyki do mycia pewnie jakis Rossmann, a do smarowania ciałka zamówię w necie bo chce naturalny kosmetyk zamiast sklepowego...
    Pieluchy tetrowe/flanelowe w necie, na allegro...
    pampersy na miejscu w jakims sklepie...

Jest jeszcze czas... wrzesien bedzie dla mnie ok :)

Wózek, łózeczko i pościel mam

Nic więcej nie potrzebne, pare ciuszkow... body to podstawa... portki na tyłek... zadnych spiochow zapinanych na ramionkach, nie znosze tego typu niepraktycznych ubrań... pajace, rampersy - wszystko co rozpinane w kroku jest ok
    Ale w rozmiarze 56/62 tylko kilka sztuk... rodzę duże dzieci więc nie szaleję w tej małej rozmiarówce, byle kilka ciuszkow na zmianę bylo na poczatek.... a reszta na bieżąco...

Elina, Rutelka lubią tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LillaMy wrote:
    Elina są o wiele tańsze sklepy gdzie można to samo zakupić za połowę ceny ..

Ja wyprawkę robiłam od 13 tc, co miesiąc kupowałam kilka potrzebnych rzeczy aby na sam koniec tego nie zostawiać ..
    Nie oszukujmy się komu pod koniec ciąży będzie się chciało po sklepach chodzić ;)
    Przynajmniej Ja nie miałam do tego sił i ochoty ;)

Bardzo dużo rzeczy zamówiłam przez allegro i aptekę Gemini ..

ps: jeśli chodzi o termooopakowanie u Mnie to nie zdało swojej roli ..
    W ogóle nie trzymało ciepła ;)

no właśnie chodzić z brzuchem po sklepach masakra jesli chodzi o ubranka to pepco. a reszta smyk. przez internet nie chcę zamawiać wolę zobaczyć jak to wygląda na żywo no i wyjść z domu bo ile można siedzieć??

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • Kasiowa Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według mnie na zakupy jest zdecydowanie za wcześnie ale można teraz pooglądać co jest dostępne, w jakich cenach itp zeby mieć pózniej juz wybrane konkretne rzeczy. Ja np o wózkach zaczęłam czytać chyba ok 20 tygodnia a kupiłam jakoś w 30 bo akurat trafiła się super oferta na wybrany przeze mnie model. Na miesiąc przed porodem warto juz mieć wszystko przygotowane i spakowana torbę.

mhsvx1hpwrujc2kg.png

mhsvi09kr9rlxlbj.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Ja takie drobiazgi jak pieluchy czy waciki to pewnie kilka dni przed porodem, we wrzesniu... zresztą przy trzecim dziecku to ja jakos juz tak na luzaku do tego podchodzę, nie musze miec sterty zbędnych rzeczy... jak cos bedzie potrzebne to sie kupi, nawet jak juz bąbel bedzie na świecie...
    Pieluchy tetrowe myslę ze 10 sztuk, 5 flanelowych.... butelek żadnych nie kupuję... smoczek mooooooże ale tez nie jestem przekonana....
    Mokre chusteczki, waciki, pieluchy i cos do smarowania i mycia... dość...
    Po co wiecej...

No i nie Smyk... kosmetyki do mycia pewnie jakis Rossmann, a do smarowania ciałka zamówię w necie bo chce naturalny kosmetyk zamiast sklepowego...
    Pieluchy tetrowe/flanelowe w necie, na allegro...
    pampersy na miejscu w jakims sklepie...

Jest jeszcze czas... wrzesien bedzie dla mnie ok :)

Wózek, łózeczko i pościel mam

Nic więcej nie potrzebne, pare ciuszkow... body to podstawa... portki na tyłek... zadnych spiochow zapinanych na ramionkach, nie znosze tego typu niepraktycznych ubrań... pajace, rampersy - wszystko co rozpinane w kroku jest ok
    Ale w rozmiarze 56/62 tylko kilka sztuk... rodzę duże dzieci więc nie szaleję w tej małej rozmiarówce, byle kilka ciuszkow na zmianę bylo na poczatek.... a reszta na bieżąco...
    zgadza sie przy drugim moje podejscie jest zupełnie inne niz przy pierwszym,połowy rzyczy nie kupie bo nie przydatne.

Elina lubi tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kosmetyki mam za free moge sie z ktoras podzielic tesc pracuje w hurtowni kosmetycznej wiec załatwi (szampony,mydełka,chusteczki,kremy itp)

pielegniarka_w_mundurze, mizzelka, Dea28 lubią tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    zgadza sie przy drugim moje podejscie jest zupełnie inne niz przy pierwszym,połowy rzyczy nie kupie bo nie przydatne.

no to podpowiedzcie co się przydaje ja pierwszy raz w ciąży i wydaje mi się że mam podtawy a wychodzi 6 tyś za wszystkko prawie.

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusstin wrote:
    Anulka w ciąży kolacja max o 17?? Woow!! Ja muszę zjeść coś w później, bo nie wytrzymałabym do rana. Może też stąd twoje wieczorne nudności? po prostu z głodu..?

Ja mam po prostu taki nawyk, jedzenie do 17... teraz juz staram sie ok 19 zjesc cociaz wafla ryzowego bo mnie ssie... widocznie w ciąży potrzebuję nieco więcej i czesciej niz przed ciążą....

Dla mnie jedzenie to trudny temat, mimo że juz i tak od kilkunastu lat jest super bo jem posiłki ;)
    Po zerwaniu długiego związku z anoreksją i byłym mężem, cięzko mi bylo wrocic do świata jedzących... pokochalam jedzenie fit w zestawie ze sportem... i taki koktajl mi pasował i służył przez lata :) sport był czyms co pozwalało mi jeść :) i udało mi się to wszystko jakos ogarnąć...
    Ale na przyklad nie przełknę ziemniaków czy makaronu albo pączka czy słodkiej bułki... no i kolacje, po powrocie do jedzenia nie jadałam kolacji...
    Ale i tak uwazam ze kawal dobrej roboty za mną....
    16 lat temu ważyłam 34 kg :/

Pochłonęłam przed chwila pieczoną golonkę indyczą... to było cos na co iałam ochotę od wielu tygodni <3 i co dziwne, moja młodsza córa równiez zjadła całą a to nie jest mały kawałek mięsa ;) lubię... zdecydowanie lepsze mięcho niż w kurczaku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 14:32

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Anulka - patrząc na te normy co podałaś to morfologię mam niemal idealną :) Tylko leukocytów ciut mało, bo w ciąży niby wzrastają, a ja mam 8,5. Choć to i tak więcej niż miałam w grudniu, było wtedy aż 6,12 ;)
    Normy dla nas są troche inne dlatego wrzuciłam, bo te na wydruku z wynikami badań sa standardowe i czasami mozna sie niepotrzebnie zestresowac :)
    Ja tez mam super morfologię, odetchnęłam z ulga :)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Kasiowa Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    kosmetyki będę kupować z nivea w czerwcu a w sierpniu ubranka a we wrześniu wózek łóżeczko huśtawke elektryczną. chcę karmić ale jak pójdę na spacer czy gdziekolwiek to nie będę karmić z piersi tylko będę odciągać pokarm i z butelki medela calma, i kupię też butelki z aventu na wodę czy herbatkę. myślę nad laktatorem medela swing miała któraś z was z nim do czynienia nie wiem jak długo będę karmić myślę żę 3 miesiące piersią w dzień i w nocy enfamil a potem do roku będę mleko odciągać nie chcę już dzicka przystwaiać do piersi po prostu za długo trwa karmienie piersią ja w domu sama będę z dzieckiem więc nikt mi nie pomoże więc muszę tak wszystko rozplanować żeby mieć czas na obiad sprzątanie pranie itd.

Nie zrozum mnie źle ale pewnie większość z nas jest w ciagu dnia sama i tez musi sprzątać, gotować i jednak karmi piersią. Ja karmiłam 6 miesięcy dłużej synek nie chciał, zawsze tez dostawał bebilon na noc bo po prostu wieczorem mleka nie miałam ale w nocy znowu cyc. Jak porzucił cyca to jeszcze 2 tygodnie odciągalam pokarm i to dopiero była męczarnia! Leciało wolno a mały się darł bo głodny albo musialm wcześniej robić zapasy ale podgrzewanie tez trwało wiec znowu darcie o nie to nie dla mnie dużo lepiej sprawdza się cyc zawsze ciepłe i gotowe a nie każde dziecko długo ssie, mój spędzał przy cycu 40 min i tak co 3 godziny i dałam radę wiec moze na tym etapie nie warto tak dokładnie wszystkiego planować.

Elina, Blu lubią tę wiadomość

mhsvx1hpwrujc2kg.png

mhsvi09kr9rlxlbj.png
  • Ola_85 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    no to podpowiedzcie co się przydaje ja pierwszy raz w ciąży i wydaje mi się że mam podtawy a wychodzi 6 tyś za wszystkko prawie.
    wiesz co kazdy ma inne upodobania i inny budzet ja naleze do osob mniej zamoznych hee.Na pewno w moim przypadku zadne kosze na zuzyte pieluszki nie sa praktyczne,zadne przyborniki zawieszane na lozeczko tez nie zdalo u mnie egzaminu,na pewno plus to ubranka rozpinane na napki nie wkladane przez glowe,woreczki zapachowe na zuzyte pieluszki nr 1 w mojej komodzie,pojemnik na smoczek tez ok bo nie zawsze masz gdzie odlozyc smoczek,sterylizator do butelek zajmuje miejsce i nie zdał egzaminu (wyparzałam wrzatkiem)szybciej i mniej miejsca.

Elina lubi tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • anulka1978 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walleriana wrote:
    A co do wózka... no ja nie bee tu szaleć :) dziecko szybko rośnie i wydawanie 3-5 tysiecy na wózek typu 3w1 jest przesadą. Do 2 tyś można spokojnie kupić fajny zestaw równiez 3w1.
    Meble lożeczko itp - Ikea (mam słabość , co zrobic :) )
    Natomiast nie bede oszczedzac na kosmetykach i akcesoriach bo to akurat wg mnie najważniejsze.
    Chociaz szczerze Wam powiem że i tak pewnie bede wszytsko kontrolowac bo w tym można utopić spore pieniadze. Pytanie czy zawsze jest to konieczne :)

IKEA moja miłość <3 mam kawałek niestety i rzadko bywam....

Wózek za 1500-1800 3w1 calkiem przyzwoity mozna kupic... 5 tys wg mnie przesada, bez sensu wydane pieniadze... sam sie nie prowadzi ;)

Anoolka lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    no właśnie chodzić z brzuchem po sklepach masakra jesli chodzi o ubranka to pepco. a reszta smyk. przez internet nie chcę zamawiać wolę zobaczyć jak to wygląda na żywo no i wyjść z domu bo ile można siedzieć??
    Ja zamierzam do konca ciązy 2 razy w tygodniu byc na basenie... czemu chodzenie z brzuchem po sklepach to masakra? no ja nie rozumiem zupelnie :)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:

no to podpowiedzcie co się przydaje ja pierwszy raz w ciąży i wydaje mi się że mam podstawy do kupienia a wychodzi 6 tyś za wszystkko prawie. dzisiaj strasznie się czuje mdli mnie do tego przeziębienie.

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
‹‹ 50 51 52 53 54 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ