Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam nadzieję, że ja dostanę trochę ubranek, bo gdzie dzidziuś się pojawiał czy po prostu młodszy od mojej córci, to wydawałam ubranka i ubranek praktycznie nic nie mam
Kupowanie wózka całe szczęście chyba mnie ominie, mam po córci, leży złożony na strychu, mam nadzieję, że na chodzie
Wyprawkę dla córki kompletowałam ... niecały miesiąc przed terminem porodu
Anulka - patrząc na te normy co podałaś to morfologię mam niemal idealnąTylko leukocytów ciut mało, bo w ciąży niby wzrastają, a ja mam 8,5. Choć to i tak więcej niż miałam w grudniu, było wtedy aż 6,12
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
ja wiekszosc a praktycznie wszystkie rzeczy mam łacznie z pieluszkami tetrowymi bo przy synku kupowalam nowe wiec zostanie dokupienie butelek,laktatora ,pizamy do szpitala,chyba ze bedzie dziewczynka to wymiana bedzie z jakas mama ktora bedzie miala chlopca hee ja swoje oddam w zamian dla dziewczynki.Smyk jest bardzo drogi polecam Swiat dziecka sa wyprzedaze do -70 %
-
Elina są o wiele tańsze sklepy gdzie można to samo zakupić za połowę ceny ..
Ja wyprawkę robiłam od 13 tc, co miesiąc kupowałam kilka potrzebnych rzeczy aby na sam koniec tego nie zostawiać ..
Nie oszukujmy się komu pod koniec ciąży będzie się chciało po sklepach chodzić
Przynajmniej Ja nie miałam do tego sił i ochoty
Bardzo dużo rzeczy zamówiłam przez allegro i aptekę Gemini ..
ps: jeśli chodzi o termooopakowanie u Mnie to nie zdało swojej roli ..
W ogóle nie trzymało ciepłaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 14:14
Elina, Blu, mizzelka lubią tę wiadomość
-
Visenna wrote:Smyk to chyba nie jest najtańszy sklep? Ja pewnie sporo przez neta zamówię a te podstawy podstaw kupię w normalnych sklepach - gdzie atrakcyjniejsza cena. Na pierdołach chcę zaoszczędzić a na rzeczach ważnych już mniej, np. fotelik, wózek, łóżeczko itd. Ale Smyka omijam szerokim łukiem
A jeśli chodzi o zakupy - pomyślę o tym w sierpniu/wrześniu. Teraz zdecydowanie za wcześnie.
Ja zaczne myśleć o zakupach pod koniec II trymestrualbo przynajmniej w połowie
Teraz najwazniejsze żeby wszytsko było dobrze.
A co do wózka... no ja nie bee tu szalećdziecko szybko rośnie i wydawanie 3-5 tysiecy na wózek typu 3w1 jest przesadą. Do 2 tyś można spokojnie kupić fajny zestaw równiez 3w1.
Meble lożeczko itp - Ikea (mam słabość , co zrobic)
Natomiast nie bede oszczedzac na kosmetykach i akcesoriach bo to akurat wg mnie najważniejsze.
Chociaz szczerze Wam powiem że i tak pewnie bede wszytsko kontrolowac bo w tym można utopić spore pieniadze. Pytanie czy zawsze jest to konieczne
Elina lubi tę wiadomość
7/10/2016 Córeczka
13/09/2018 Dwie kreski !
15/09/2018 Beta 655; 18/09/2018 Beta 2556 !
3/10/2018 Bijace serduszko -
Elina wrote:a kiedy zaczynacie wyprawkę bo ja od końca marca ale takie na razie podstawowe rzeczy pieluchy tetrowe zestaw akcesoriów do pielęgnacji, termoopakowanie na butelkę, podkłady higieniczne pod prześcieradło,patyczki i płatki kosmetyczne. i ja mam zamiar kupować w smyku iza te kilka rzeczy 200zł . a gdzie dalej???
Ja narazie nieśmiało oglądam ciuszki i akcesoria do pielęgnacji, ale z zakupem poczekam do drugiego trymestru. Dzisiaj byłam na zakupach i ciuszki dla niemowlaków były przecenione o 70%, naprawdę już chciałam cos kupic, ale jeszcze trochę za wcześnie.Visenna, Elina lubią tę wiadomość
-
Jusstin wrote:Anulka w ciąży kolacja max o 17?? Woow!! Ja muszę zjeść coś w później, bo nie wytrzymałabym do rana. Może też stąd twoje wieczorne nudności? po prostu z głodu..?
Elina- kosmetyki najlepiej kupować w aptece internetowej Gemini. No i jeśli chodzi o kosmetyki, chyba lepiej kupić je bliżej terminu porodu, teraz polecałabym ewentualnie ubrania, pieluchy tetrowe właśnie. Piszę to z doświadczenia, za wyprawkę zabierałam się dokładnie rok temuAle zrobisz oczywiście, jak ty uważasz
Wspomniałaś termoopakowanie na butelkę -nie bierzesz pod uwagę karmienia piersią? Ja nakupowałam butelki i do dzisiaj stoją nieużywane. Na pewno nie będę robiła teraz zakupów "na zapas", jest taka dostępność, że wszystko można kupić od ręki.
kosmetyki będę kupować z nivea w czerwcu a w sierpniu ubranka a we wrześniu wózek łóżeczko huśtawke elektryczną. chcę karmić ale jak pójdę na spacer czy gdziekolwiek to nie będę karmić z piersi tylko będę odciągać pokarm i z butelki medela calma, i kupię też butelki z aventu na wodę czy herbatkę. myślę nad laktatorem medela swing miała któraś z was z nim do czynienia nie wiem jak długo będę karmić myślę żę 3 miesiące piersią w dzień i w nocy enfamil a potem do roku będę mleko odciągać nie chcę już dzicka przystwaiać do piersi po prostu za długo trwa karmienie piersią ja w domu sama będę z dzieckiem więc nikt mi nie pomoże więc muszę tak wszystko rozplanować żeby mieć czas na obiad sprzątanie pranie itd.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Elina wrote:a kiedy zaczynacie wyprawkę bo ja od końca marca ale takie na razie podstawowe rzeczy pieluchy tetrowe zestaw akcesoriów do pielęgnacji, termoopakowanie na butelkę, podkłady higieniczne pod prześcieradło,patyczki i płatki kosmetyczne. i ja mam zamiar kupować w smyku iza te kilka rzeczy 200zł . a gdzie dalej???
Ja takie drobiazgi jak pieluchy czy waciki to pewnie kilka dni przed porodem, we wrzesniu... zresztą przy trzecim dziecku to ja jakos juz tak na luzaku do tego podchodzę, nie musze miec sterty zbędnych rzeczy... jak cos bedzie potrzebne to sie kupi, nawet jak juz bąbel bedzie na świecie...
Pieluchy tetrowe myslę ze 10 sztuk, 5 flanelowych.... butelek żadnych nie kupuję... smoczek mooooooże ale tez nie jestem przekonana....
Mokre chusteczki, waciki, pieluchy i cos do smarowania i mycia... dość...
Po co wiecej...
No i nie Smyk... kosmetyki do mycia pewnie jakis Rossmann, a do smarowania ciałka zamówię w necie bo chce naturalny kosmetyk zamiast sklepowego...
Pieluchy tetrowe/flanelowe w necie, na allegro...
pampersy na miejscu w jakims sklepie...
Jest jeszcze czas... wrzesien bedzie dla mnie ok
Wózek, łózeczko i pościel mam
Nic więcej nie potrzebne, pare ciuszkow... body to podstawa... portki na tyłek... zadnych spiochow zapinanych na ramionkach, nie znosze tego typu niepraktycznych ubrań... pajace, rampersy - wszystko co rozpinane w kroku jest ok
Ale w rozmiarze 56/62 tylko kilka sztuk... rodzę duże dzieci więc nie szaleję w tej małej rozmiarówce, byle kilka ciuszkow na zmianę bylo na poczatek.... a reszta na bieżąco...
Elina, Rutelka lubią tę wiadomość
-
LillaMy wrote:Elina są o wiele tańsze sklepy gdzie można to samo zakupić za połowę ceny ..
Ja wyprawkę robiłam od 13 tc, co miesiąc kupowałam kilka potrzebnych rzeczy aby na sam koniec tego nie zostawiać ..
Nie oszukujmy się komu pod koniec ciąży będzie się chciało po sklepach chodzić
Przynajmniej Ja nie miałam do tego sił i ochoty
Bardzo dużo rzeczy zamówiłam przez allegro i aptekę Gemini ..
ps: jeśli chodzi o termooopakowanie u Mnie to nie zdało swojej roli ..
W ogóle nie trzymało ciepła
no właśnie chodzić z brzuchem po sklepach masakra jesli chodzi o ubranka to pepco. a reszta smyk. przez internet nie chcę zamawiać wolę zobaczyć jak to wygląda na żywo no i wyjść z domu bo ile można siedzieć??4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Według mnie na zakupy jest zdecydowanie za wcześnie ale można teraz pooglądać co jest dostępne, w jakich cenach itp zeby mieć pózniej juz wybrane konkretne rzeczy. Ja np o wózkach zaczęłam czytać chyba ok 20 tygodnia a kupiłam jakoś w 30 bo akurat trafiła się super oferta na wybrany przeze mnie model. Na miesiąc przed porodem warto juz mieć wszystko przygotowane i spakowana torbę.
-
anulka1978 wrote:Ja takie drobiazgi jak pieluchy czy waciki to pewnie kilka dni przed porodem, we wrzesniu... zresztą przy trzecim dziecku to ja jakos juz tak na luzaku do tego podchodzę, nie musze miec sterty zbędnych rzeczy... jak cos bedzie potrzebne to sie kupi, nawet jak juz bąbel bedzie na świecie...
Pieluchy tetrowe myslę ze 10 sztuk, 5 flanelowych.... butelek żadnych nie kupuję... smoczek mooooooże ale tez nie jestem przekonana....
Mokre chusteczki, waciki, pieluchy i cos do smarowania i mycia... dość...
Po co wiecej...
No i nie Smyk... kosmetyki do mycia pewnie jakis Rossmann, a do smarowania ciałka zamówię w necie bo chce naturalny kosmetyk zamiast sklepowego...
Pieluchy tetrowe/flanelowe w necie, na allegro...
pampersy na miejscu w jakims sklepie...
Jest jeszcze czas... wrzesien bedzie dla mnie ok
Wózek, łózeczko i pościel mam
Nic więcej nie potrzebne, pare ciuszkow... body to podstawa... portki na tyłek... zadnych spiochow zapinanych na ramionkach, nie znosze tego typu niepraktycznych ubrań... pajace, rampersy - wszystko co rozpinane w kroku jest ok
Ale w rozmiarze 56/62 tylko kilka sztuk... rodzę duże dzieci więc nie szaleję w tej małej rozmiarówce, byle kilka ciuszkow na zmianę bylo na poczatek.... a reszta na bieżąco...Elina lubi tę wiadomość
-
Ola_85 wrote:zgadza sie przy drugim moje podejscie jest zupełnie inne niz przy pierwszym,połowy rzyczy nie kupie bo nie przydatne.
no to podpowiedzcie co się przydaje ja pierwszy raz w ciąży i wydaje mi się że mam podtawy a wychodzi 6 tyś za wszystkko prawie.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Jusstin wrote:Anulka w ciąży kolacja max o 17?? Woow!! Ja muszę zjeść coś w później, bo nie wytrzymałabym do rana. Może też stąd twoje wieczorne nudności? po prostu z głodu..?
Ja mam po prostu taki nawyk, jedzenie do 17... teraz juz staram sie ok 19 zjesc cociaz wafla ryzowego bo mnie ssie... widocznie w ciąży potrzebuję nieco więcej i czesciej niz przed ciążą....
Dla mnie jedzenie to trudny temat, mimo że juz i tak od kilkunastu lat jest super bo jem posiłki
Po zerwaniu długiego związku z anoreksją i byłym mężem, cięzko mi bylo wrocic do świata jedzących... pokochalam jedzenie fit w zestawie ze sportem... i taki koktajl mi pasował i służył przez latasport był czyms co pozwalało mi jeść
i udało mi się to wszystko jakos ogarnąć...
Ale na przyklad nie przełknę ziemniaków czy makaronu albo pączka czy słodkiej bułki... no i kolacje, po powrocie do jedzenia nie jadałam kolacji...
Ale i tak uwazam ze kawal dobrej roboty za mną....
16 lat temu ważyłam 34 kg
Pochłonęłam przed chwila pieczoną golonkę indyczą... to było cos na co iałam ochotę od wielu tygodnii co dziwne, moja młodsza córa równiez zjadła całą a to nie jest mały kawałek mięsa
lubię... zdecydowanie lepsze mięcho niż w kurczaku
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 14:32
-
Jacqueline wrote:Anulka - patrząc na te normy co podałaś to morfologię mam niemal idealną
Tylko leukocytów ciut mało, bo w ciąży niby wzrastają, a ja mam 8,5. Choć to i tak więcej niż miałam w grudniu, było wtedy aż 6,12
Ja tez mam super morfologię, odetchnęłam z ulga
-
Elina wrote:kosmetyki będę kupować z nivea w czerwcu a w sierpniu ubranka a we wrześniu wózek łóżeczko huśtawke elektryczną. chcę karmić ale jak pójdę na spacer czy gdziekolwiek to nie będę karmić z piersi tylko będę odciągać pokarm i z butelki medela calma, i kupię też butelki z aventu na wodę czy herbatkę. myślę nad laktatorem medela swing miała któraś z was z nim do czynienia nie wiem jak długo będę karmić myślę żę 3 miesiące piersią w dzień i w nocy enfamil a potem do roku będę mleko odciągać nie chcę już dzicka przystwaiać do piersi po prostu za długo trwa karmienie piersią ja w domu sama będę z dzieckiem więc nikt mi nie pomoże więc muszę tak wszystko rozplanować żeby mieć czas na obiad sprzątanie pranie itd.
Nie zrozum mnie źle ale pewnie większość z nas jest w ciagu dnia sama i tez musi sprzątać, gotować i jednak karmi piersią. Ja karmiłam 6 miesięcy dłużej synek nie chciał, zawsze tez dostawał bebilon na noc bo po prostu wieczorem mleka nie miałam ale w nocy znowu cyc. Jak porzucił cyca to jeszcze 2 tygodnie odciągalam pokarm i to dopiero była męczarnia! Leciało wolno a mały się darł bo głodny albo musialm wcześniej robić zapasy ale podgrzewanie tez trwało wiec znowu darcie o nie to nie dla mnie dużo lepiej sprawdza się cyc zawsze ciepłe i gotowe a nie każde dziecko długo ssie, mój spędzał przy cycu 40 min i tak co 3 godziny i dałam radę wiec moze na tym etapie nie warto tak dokładnie wszystkiego planować.Elina, Blu lubią tę wiadomość
-
Elina wrote:no to podpowiedzcie co się przydaje ja pierwszy raz w ciąży i wydaje mi się że mam podtawy a wychodzi 6 tyś za wszystkko prawie.
Elina lubi tę wiadomość
-
walleriana wrote:A co do wózka... no ja nie bee tu szaleć
dziecko szybko rośnie i wydawanie 3-5 tysiecy na wózek typu 3w1 jest przesadą. Do 2 tyś można spokojnie kupić fajny zestaw równiez 3w1.
Meble lożeczko itp - Ikea (mam słabość , co zrobic)
Natomiast nie bede oszczedzac na kosmetykach i akcesoriach bo to akurat wg mnie najważniejsze.
Chociaz szczerze Wam powiem że i tak pewnie bede wszytsko kontrolowac bo w tym można utopić spore pieniadze. Pytanie czy zawsze jest to konieczne
IKEA moja miłośćmam kawałek niestety i rzadko bywam....
Wózek za 1500-1800 3w1 calkiem przyzwoity mozna kupic... 5 tys wg mnie przesada, bez sensu wydane pieniadze... sam sie nie prowadzi
Anoolka lubi tę wiadomość
-
Elina wrote:no właśnie chodzić z brzuchem po sklepach masakra jesli chodzi o ubranka to pepco. a reszta smyk. przez internet nie chcę zamawiać wolę zobaczyć jak to wygląda na żywo no i wyjść z domu bo ile można siedzieć??
-
Ola_85 wrote:zgadza sie przy drugim moje podejscie jest zupełnie inne niz przy pierwszym,połowy rzyczy nie kupie bo nie przydatne.
no to podpowiedzcie co się przydaje ja pierwszy raz w ciąży i wydaje mi się że mam podstawy do kupienia a wychodzi 6 tyś za wszystkko prawie. dzisiaj strasznie się czuje mdli mnie do tego przeziębienie.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]