WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do doświadczonych, ja z tych co laktator beda potrzebować, studiuje zaocznie i w weekendy od rana do wieczora bede siedzieć na uczelni, stad bede musiała płynna czesc siebie zostawić w domu ;) jaki laktator miałyście/polecacie?

Elina lubi tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie było mnie przez weekend bo mieliśmy zjazd rodzinny nad morzem w Pobierowie. Była piękna pogoda. Niestety moje maleństwo chore. Ma zapalenie kratani i gigantyczny katar. noc masakra....
    Mnie również boli gardło. Ale polecę dzisiaj po syrop prenalen - jest super. Na bazie czosnku. A wszystko przez to ze nikt mi nie powiedział że były 2 nastolatki w rodzinie które przyjechały z angina. Myślałam, że cholery dostanę.

Co do wysokości cukru to mój wynosi 95 i mój ginekolog zwrócił na to uwagę że żeby nie było problemu to warto już teraz zapoznać się bliżej z dieta cukrzycowa już teraz. Dlatego w czwartek idę na konsultacje do dietetyka aby ustalił mi plan działania.
    Co ciekawe kliniki diabetologiczne są pełne bardzo szczupłych dziewczyn w ciąży, a Noe otyłych. U nas na lutowka tez 2 chyba tylko miały cukrzycę i wcześniej prowadziły bardzo zdrowy sposób odżywiania i były fit... Tutaj nie ma reguły.

Co do wyprawki to ja mam wszystko po coreczce no chyba że będzie chłopak to będę szalala z ubraniami. A tak wozek, łóżeczka, wielki Bujak elektryczny na jednej nodze - który był genialny do 7-8'miesiaca, nianie, kosz na pieluchy i inne gadżety to mam. Artykuły higieniczne dla bobasa, emolient czy olej kokosowy dl pielęgnacji to ok 8 miesiąca jak będę kupował sobie rzeczy do szpitala i zapewne w Gemini...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 14:47

Elina, mizzelka lubią tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    kosmetyki będę kupować z nivea w czerwcu a w sierpniu ubranka a we wrześniu wózek łóżeczko huśtawke elektryczną. chcę karmić ale jak pójdę na spacer czy gdziekolwiek to nie będę karmić z piersi tylko będę odciągać pokarm i z butelki medela calma, i kupię też butelki z aventu na wodę czy herbatkę. myślę nad laktatorem medela swing miała któraś z was z nim do czynienia nie wiem jak długo będę karmić myślę żę 3 miesiące piersią w dzień i w nocy enfamil a potem do roku będę mleko odciągać nie chcę już dzicka przystwaiać do piersi po prostu za długo trwa karmienie piersią ja w domu sama będę z dzieckiem więc nikt mi nie pomoże więc muszę tak wszystko rozplanować żeby mieć czas na obiad sprzątanie pranie itd.
    Ja mam odmienne zdanie, karmienie piersia jest mega wygodne... :)
    Po porodzie do ogarniecia bede miala 3 dzieci, 2 psy, 2 koty, 200m chałupy i 2 ogrody... i tez jestem sama :) latanie z butelka, wyparzanie, robienie mleka, herbatek... dla mnie strata czasu...
    Ja butelek nie kupuję bo planuję karmić piersią wlasnie, a wiadomo ze wtedy zadna woda czy herbata nie potrzebne dziecku

Elina, Anoolka lubią tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja uzywalam medele elektroniczny i polecam teraz tez chyba wroce do niego ale kupie uzywany nowy za drogi.U mnie dwa tyg uzywania i brak mleka i sprzedalam.

Elina lubi tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    wiesz co kazdy ma inne upodobania i inny budzet ja naleze do osob mniej zamoznych hee.Na pewno w moim przypadku zadne kosze na zuzyte pieluszki nie sa praktyczne,zadne przyborniki zawieszane na lozeczko tez nie zdalo u mnie egzaminu,na pewno plus to ubranka rozpinane na napki nie wkladane przez glowe,woreczki zapachowe na zuzyte pieluszki nr 1 w mojej komodzie,pojemnik na smoczek tez ok bo nie zawsze masz gdzie odlozyc smoczek,sterylizator do butelek zajmuje miejsce i nie zdał egzaminu (wyparzałam wrzatkiem)szybciej i mniej miejsca.

przybornika nie będę kupować tylko zwykłe koszyczki plastikowa na kosmetyki itd. kosz chce na pieluszki też nie jestem zamożna ale łatwiej mi wyda na miesiąc 200-500 zł niż 4 tyś od razu bo wiem że jak będzie się odkładać do zawsze te odłożone przydadzą się na coś innego i na końcu ich nie będzie. sterylizator będę też kupować.

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    ja uzywalam medele elektroniczny i polecam teraz tez chyba wroce do niego ale kupie uzywany nowy za drogi.U mnie dwa tyg uzywania i brak mleka i sprzedalam.

ale nie miałaś po prostu czy tylko przez laktator ci nie leciało??

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka, pod koniec ciąży miałam ogromny brzuch ..
    Lipiec sierpień były mega upały które dały Mi ostro w kość, stopy opuchnięte :)
    Ruszałam się bardzo dużo ale końcówka Mnie wykończyła :D

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    ale nie miałaś po prostu czy tylko przez laktator ci nie leciało??
    nie mialam sciagalam po 200 ml.Odpuscilam sobie sciaganie szkoda biustu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 14:49

Elina lubi tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Pytanie do doświadczonych, ja z tych co laktator beda potrzebować, studiuje zaocznie i w weekendy od rana do wieczora bede siedzieć na uczelni, stad bede musiała płynna czesc siebie zostawić w domu ;) jaki laktator miałyście/polecacie?

medela swing elektroniczny cena 550-600 zł ale ponoć najleprzy.

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    no to podpowiedzcie co się przydaje ja pierwszy raz w ciąży i wydaje mi się że mam podtawy a wychodzi 6 tyś za wszystkko prawie.
    Na poczatek wozek, lozeczko, fotelik
    Kilka par body
    Gacie na tylek, jakies pajace rozpinane w kroku (praktyczne przy przewijaniu), rajstopki... czapeczki... rozmiar 56/62 naprawde malo, kilka sztuk tego wszystkiego bo wlozysz raz czy dwa i za male - ciuch mozna zawsze kupic na bieżąco
    Pieluchy tetra, flanela - razem max 15 szt, bynajmniej dla mnie to juz nadto
    Pampersy (na pocczatek najwygodniejz wycięciem na pępek zeby nie wywijać gumki w tych standardowych)
    Chusteczki do wytarcia pupy
    Zwykla parafina do smarowania pupy lub inny nieinwazyjny kosmetyk (zadne sudocremy na zdrową skórę - takie specyfiki dopiero jak jest potrzeba)
    Cos do mycia
    Recznik
    Pościel

Minimum, naprawdę

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • lu.iza Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka! Jestem jakas wybrakowana :( dopisz mi prosze 24 l :)

Rutelka lubi tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Jusstin Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina -dodałam ciebie do przyjaciół, postaram się odnaleźć swoją listę wyprawkową i mogę tobie wysłać :)
    Anulka - ja w poprzedniej ciąży czułam się rewelacyjnie, ale nagle okazało się, że szyjka zaczyna się skracać i przymusowe leżenie. Dlatego też uważam, że nie należy zakupów odkładać na ostatni miesiąc.

Ja za zakupy zabrałam się gdzieś około 18-20 t.c. Jak potwierdziła się płeć, wózek zamawialiśmy wcześniej, bo okres oczekiwania był dosyć długi. Pranie ubranek było jakoś w siódmym miesiącu. W ósmym miesiącu kupowałam wszystkie akcesoria kosmetyczne dla dziecka i dla siebie.

A jeszcze mam pytanie do dziewczyn, u których będzie mała różnica wieku - jak rozwiązujecie problem wózka? U mnie wyjdzie 16 miesięcy różnicy między dzieciakami i zastanawiam się, czy kupować wózek "rok po roku", bo z drugiej strony nie wyobrażam sobie dłuższych spacerów z noworodkiem w gondoli i roczniakiem który idzie na własnych nóżkach.

Elina lubi tę wiadomość

rfxggzu3xsdgcqg5.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    nie mialam sciagalam po 20 ml.Odpuscilam sobie sciaganie szkoda biustu.

właśnie boję się tego że kupię drogi laktator i jak stracę mleko??

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    Ja mam zle doswiadczenia z laktatorem, jak zaczęłam odciagac to coraz mniej pokarmu mialam i szybko zrezygnowalam, nadrabialam przystawianiem dziecka i pokarm na szczescie szybko wroci do normy ale strachu sie najadlam

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    właśnie boję się tego że kupię drogi laktator i jak stracę mleko??
    dlatego ja kupuje uzywany,koszt 100-120 a nowy 380-500

Elina lubi tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elina wrote:
    a kiedy zaczynacie wyprawkę bo ja od końca marca ale takie na razie podstawowe rzeczy pieluchy tetrowe zestaw akcesoriów do pielęgnacji, termoopakowanie na butelkę, podkłady higieniczne pod prześcieradło,patyczki i płatki kosmetyczne. i ja mam zamiar kupować w smyku iza te kilka rzeczy 200zł . a gdzie dalej???

W pierwszej ciąży od drugiego trymestru robiłam listę potrzebnych rzeczy. Skonsultowałam ją z kilkoma koleżankami, doświadczonymi mamami i odpowiednio ją skorygowałam.
    Zakupy zrobiliśmy ok 2 miesiące przed porodem (część przez internet a część w hurtowni dziecięcej) i wyszło w miarę ekonomicznie.
    Wstępnie założyłam, że będę karmiła piersią i nie wysiliłam się nawet na jedną butelkę :) wiedziałam, ze w razie czego na moim osiedlu jest sklep z art. dziecięcymi to się poratuję. Na szczęście nie było takiej potrzeby.
    Obecnie spokojnie poczekam jeszcze kilka miesięcy bo większość rzeczy mam po pierwszym dziecku. Dokupię tylko co będzie brakowało. Wózek też zostawiliśmy. Ogólnie podchodzimy do sprawy ekonomicznie :) Jestem zdania, że najlepiej planować i szukać przecen :)

Elina lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • lu.iza Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Medela za 600 zł to dla mnie przesada, na pewno sa inne tańsze i równie dobrze odciągająca mleko :) juz wole na wakacje za te pieniadze pojechać :) ale ba wózek juz nie bede żałować, mam wybranego najpiękniejszego na swiecie stokke! Jestem w nim zakochana :)

Elina lubi tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • kasia_1988 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez będę karmiła piersią. Nie ma innej opcji. Czasami trzeba się nameczyc ale jednak zawsze ma się wszystko przy sobie i nie jest człowiek uzależniony od butelek sterylizatorow i innych. Będę miała do ogarnięcia dom- a niestety wszystko muszę mieć na tip top, ogród, córke rok i 7 miesięcy ale to jest coś najlepszego co możemy dać dziecku.

Elina, mizzelka lubią tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Elina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusstin wrote:
    Elina -dodałam ciebie do przyjaciół, postaram się odnaleźć swoją listę wyprawkową i mogę tobie wysłać :)
    Anulka - ja w poprzedniej ciąży czułam się rewelacyjnie, ale nagle okazało się, że szyjka zaczyna się skracać i przymusowe leżenie. Dlatego też uważam, że nie należy zakupów odkładać na ostatni miesiąc.

Ja za zakupy zabrałam się gdzieś około 18-20 t.c. Jak potwierdziła się płeć, wózek zamawialiśmy wcześniej, bo okres oczekiwania był dosyć długi. Pranie ubranek było jakoś w siódmym miesiącu. W ósmym miesiącu kupowałam wszystkie akcesoria kosmetyczne dla dziecka i dla siebie.

A jeszcze mam pytanie do dziewczyn, u których będzie mała różnica wieku - jak rozwiązujecie problem wózka? U mnie wyjdzie 16 miesięcy różnicy między dzieciakami i zastanawiam się, czy kupować wózek "rok po roku", bo z drugiej strony nie wyobrażam sobie dłuższych spacerów z noworodkiem w gondoli i roczniakiem który idzie na własnych nóżkach.

ok potwierdzę i bardzo proszę o przesłanie wielkie dzięki. a co do wózka to jak nie jest zniszczony to zostaw ak jest z gondolą a do rocznego dzieciaczka kup samą spacerówkę taniej wyjdzie albo dostawkę do wózka i dziecko będzie sobie stało na podstawce takiej zamiast iść.

4 cykl starań
    1.12.2014 8tc [*]
    ug37uay35ucumuup.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Ja mam zle doswiadczenia z laktatorem, jak zaczęłam odciagac to coraz mniej pokarmu mialam i szybko zrezygnowalam, nadrabialam przystawianiem dziecka i pokarm na szczescie szybko wroci do normy ale strachu sie najadlam
    ja mialam problem bo mały nie chcial a byl glodny i trzeba bylo butle dac.

km5s8ribs34fnes6.png
‹‹ 51 52 53 54 55 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ